Ma a leves mögé Limara express croissantja mellett döntöttem. Mit ne mondjak, megkínlódtam vele. :) Először is én azt sem tudom, eszik-e vagy isszák a vajas tésztát. Persze ez így nem teljesen igaz, mert szoktam készíteni: kiveszem a fagyasztóból, kiolvasztom, nyújtom, formázom, zutty be a sütőbe. :D Ehhez képest valódi hős vagyok, hogy nekiálltam ennek a tésztának.
Nem én lennék, ha nem történtek volna bakik munka közben, pl. kifogyott a lisztes dobozom és merő lustaságból a hiányzó részt graham liszttel pótoltam. Aztán a tészta nyújtásánál át-átütött a vaj, ezért a végeredmény is eléggé érdekes felületű, chokitos lett. A töltelékek fele kifolyt, a másik fele kevés lett. Szóval nem ez volt életem legprofibb sütése. Mi lenne velem, ha rendes leveles tésztának állnék neki? :P
A recept, az elkészítés és a köszönet :) Limaráé. Teljes adagot készítettem (azt miért nem írta senki, hogy kinyújtva nem fér rá a nyújtódeszkára? :D), a felét nagyobb méretűre sós (sonka/sajt/virsli) töltelékkel, a másik felét kisebbekre, édes (lekvár/nutella) változatban. A sós továbbra sem a kedvencem, bár el kell ismernem, hogy a boltiaknál mindenképpen finomabb. A férjem szereti, így neki maximálisan ízlett. Az édes kicsinységek már jobban ízlettek nekem is. ;)
Hozzávalók...
...a tésztához: 70 dkg liszt (58 dkg BL80, 12 dkg Graham :D), 1 pohár joghurt (140 g), 2 dl tej, 1 kávéskanál só, 4 evőkanál cukor, 2 tojás, 5 dkg élesztő, 25 dkg hideg vaj;
...töltelékek: virsli, sajt, sonka, lekvár, Nutella......a tésztához: 70 dkg liszt (58 dkg BL80, 12 dkg Graham :D), 1 pohár joghurt (140 g), 2 dl tej, 1 kávéskanál só, 4 evőkanál cukor, 2 tojás, 5 dkg élesztő, 25 dkg hideg vaj;
A tésztát először félbe vágtam, majd az egyik felét 8, a másikat 16 cikkre. Így kaptam 8 nagyobb, 16 mini süteményt.
Halló, halló, halló! Hát, azt kérném, amiből kifolyt a nutella!:)
VálaszTörlésÍrnék Neked e-mailt. Írj nekem légyszi a yasmine.bazarja@gmail.hu-ra, és akkor visszaírok. OK?:)
VálaszTörlésNagyon guszta lett. :)
VálaszTörlés"azt miért nem írta senki, hogy kinyújtva nem fér rá a nyújtódeszkára?" én megírtam, már jó egy hete:-) itt: http://href.hu/x/age3
VálaszTörlésvagyis "Ezután a tésztát elfelezem (nekem egyben nem fért volna el az asztalon, kinyújtva)"
Én nagyon szeretem az expressz croissant.Holnap meg is csinálom.Nálunk inkább a sajtos fogyott,a csokis mérsékelten,a lekváros egyáltalán nem.
VálaszTörlésEgyébként a tiéd nagyon klasszul néz ki,semmi esetre sem "csokitó" fíling:-).
Szerintem igenis nagyon szépek ezek, tényleg nem értem, mi a problémád: tökéletesek lettek!!! Szerintem meg sem közelítené ezt a bolti verzió...
VálaszTörlés( A vaj a nyújtásnál néhol nekem is átütött, de a végeredménynél már nem látszott...Volt, ahol nekem is kifolyt a töltelék-az sem tragédia...)
Csodasan neznek ki!!!! En meg soha nem probaltam, de ha az enyemek elso probalkozasra ilyenek lesznek, boven meg leszek elegedve! Gratulalok!
VálaszTörlésA "megkínlódtam" egyáltalán nem látszik rajta, gyönyörű croissant-ok lettek! :)
VálaszTörlésLányok köszönöm! Úgy látom, croissant rajongó táborba kerültem! :D Én nem igazán szeretem, de ez nem a recept hibája, ez klasszisokkal jobb, mint amiket eddig bármikor kóstoltam. A férjem igazi rajongója (amikor nem nézi a mérleget :D), szerinte is zseniális.
VálaszTörlésNos, a legfotózhatóbb darabok kerültek fel, úgyhogy a csokító fíling továbbra is áll, de azért mindenképpen jól esik, hogy szerintetek jól néznek ki! ;)))
Szepyke, az összes nutellásat szívesen neked adom, ha szeretnéd! :)) Egyébként a Fornettinél van egy tekercs, talán Girella, teljesen olyan íze lett.
Yasmine, küldöm. :)
Szilvi, köszi! ;)
Gabojsza: áááá, tényleg! :D Totál elkerülte a figyelmemet. Én úgy nyújtottam, hogy a fele lelógott, pedig a nagyobb deszkám volt alatta. :D Legközelebb nem lesz ilyen gondom, mert rengeteg lett, úgyhogy szeintem felezni fogom máskor az adagot.
Belly, Trinity, köszönöm! :) Úgy tűnik, mi édesszájúbbak vagyunk. :D
Judith, nyugodtan állj neki, neked minden megy elsőre! ;)
Limara, ismét csak köszönöm! :)) :* Nekem nagyon macerás volt a vajazós-nyújtogatós rész, de végül is megérte! :) Még gyűjtöm a lelkierőt az igazi hajtogatott tésztára, talán jövőre (vagy 2011-ben :DDD) nekilátok egy olyannak is. :D
Gyönyörűűűűűű lett!Nem is értem a problémád.Figyu ,az a vajas tészta,ami nem expressz,ezerszer macerásabb.Egyfolytában hajtogatni,meg nyújtogatni kell. Én annak neki se állok.Ez azért szupi,mert ugyanaz a hatása,mint a vajas tésztának,negyed annyi idő alatt. Szerintem tökéletes lett a Tiéd!:-)))) Mi is rajongók vagyunk! Én is nutellásat kééérek!
VálaszTörlésAndi, köszönöm! :)
VálaszTörlésTudom, hogy a hajtogatós nagyon macerás, de egyszer majd biztosan rászánom magam. Megszeretni nem hiszem, hogy meg fogom, de legalább kipróbálom. :D