Nálunk az őszi esték egyik tipikus "kelléke" a sütőtök. Szerencsére az egész család szereti, így rendszeresen sütöm: egészséges desszert -sőt olykor vacsora-, köret, a változatosság kedvéért pedig sütemény is.
Ha mázlink van, akkor elég fejlettek a belsejében található magok, így mialatt a tök sül, a sütő aljában megpirul az enyhén sózott rágcsa is. A frissen sült tökmag íze, illata is a gyerekkoromra emlékeztet, a nagymamám rendszeresen pirított sütőben tökmagot (bár utólag gyanús, hogy nem sütőtökét, azt ugyanis sohasem láttam nála :D), amit aztán igazi kincsként osztogatott szét a gyerekek, unokák között. Ennek az ún. "kanadai/orange sütőtöknek" elég aprók a magjai, olyannyira vékony héjjal, amit lehámozni szinte lehetetlen, de nem is probléma, héjjal együtt fogyasztható. :)
A tököt nagyobb darabokra vágva sütöm 200 °C körüli hőmérsékleten, mérettől függően kb. 1 órát.
A magokat megtisztítom a tökdaraboktól, alaposan megmosom, majd papírtörlőn leitatom róluk a vizet. Kisebb tepsibe terítem, enyhén megsózom őket, majd a sütő aljába helyezem a tepsit. Néhányszor átforgatva addig sütöm, amíg a szemek pattogni és illatozni kezdenek, valamint enyhén színt kapnak.
Mi is nagyon szeretjük! Egyszer kaptam egy ötletet, hogy sütés előtt hintsem meg fahéjjal, vagy fahéjas cukorral, de bevallom, még nem vitt rá a lélek. Valahogy nem tudom a kettőt összeegyeztetni. Anélkül viszont imádom!! :-))
VálaszTörlésYasmine, ezt a cukros változatot már receptkönyvben is olvastam. Szerintem onnan jöhet az ötlet, hogy régen nem voltak ezek a sárga tökök, csak a nagydobosit (hatalmas, szürke) lehetett kapni. Annak a termése kevésbé lédús és édes, gondolom ezért porcukrozhatták sütéskor. Nekem sem jön be az ötlet egyébként.
VálaszTörlésA fahéj natúr a tökhöz: hááát ízlések és pofonok. Süteményben a kettő együtt szuper párosítás, de magában? Csináltam már fahéjas tökpürét, de nekem nem kimondottan ízlett, pedig külön-külön mindkettőt nagyon szeretem.
Örülök neki, hogy a lányaim is szeretik, a kicsi igaz még csak kóstolgatja, de a nagylány tegnap lecsúsztatott 2 nagy szeletet a "sütörtökből". :D Nem tiltom a nassoktól, de jobban örülök, hogy ilyesmit kér helyettük. :))
Imádjuk a sütőtököt. De azok a régi mézédes fajták hol vannak? Amelyek olyan jó sűrűek voltak, rostosak.
VálaszTörlésNálunk is csak a férjem és én eszem meg...Mi ketten szeretjük, de a fiaim azt mondták, hogy olyan "tök" íze van... Valóban szerintem is finomabbak voltak régen.... Pedig sok benne a vitamin, érdemes lenne fogyasztani! ... Na és egy kis méz segít az ízén is javítani... :-)
VálaszTörlésMónika, Margit, szerintem változtak a fajok a sok behordott tökféle hatására. Plusz az időjárás sem olyan, mint régen, az ízben ez is sokat számít. Manapság nem csípi meg a dér a tököt, hanem egyből lefagy. :S
VálaszTörlés