Oldalak

2009. október 24., szombat

Székelykáposzta

Már napok óta nem főztem semmit, mert ismét beteg vagyok. Szerintem az elmúlt két hónapban annyi nyavalyát szedtem össze, mint korábban 15 évben összesen... Öregszem? :S Mára beterveztem a székelykáposztát, apummal meghozattam hozzá a káposztát is a piacról, így végül rászántam magam a főzésre. Ritkán készítem ezt az ételt: a férjem "megeszi", a lányom aszerint, hogy éppen "szereti-e", csak én kedvelem igazán. "Light" változatban főzöm, semmi zsír, szalonna, füstölt húsáru - bár zsírosabban sem rossz... ;))


A gerslit megmosom, beáztatom, majd pörköltet készítek: olajon megdinsztelek két fej apróra kockázott hagymát. Ezután hozzáteszem a kisebb kockákra vágott húst, majd kissé megpirítom-párolom. Ezután őrölt pirospaprikát szórok rá, valamint őrölt borssal és köménnyel ízesítem, sózom. Felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Babérlevelet, aprított fokhagymát, kevés Piros Aranyat és 2 aprócska paradicsomot adok hozzá, ezután félig megfőzöm a húsokat.
Amikor félkész a pörköltem, hozzáadom az enyhén átöblített savanyú káposztát és a gerslit, ha szükséges, még felöntöm és ízesítem, végül készre főzöm. Tejföllel, friss kenyérrel kínálom.

Gyors, egyszerű, -szinte- elronthatatlan. 

Belekerült a mai adagba: 2 nagyobb fej vöröshagyma, kb. 75 dkg karaj (vagy bármilyen sovány sertéshús, de mehet bele füstölt oldalas, kolbász, ki mivel szereti), 1 kg savanyú káposzta, 15 dkg gersli (lehet rizs is, vagy el is hagyható - a rizsnek kevesebb főzésidő is elég), 2 kisebb paradicsom, 2 nagy gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, őrölt pirospaprika, őrölt fekete bors, őrölt kömény, só, Piros Arany - csípős és csemege, olaj (vagy zsír, de akár pirított szalonnakocka is mehet a hagyma alá).

6 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos lett, szép a fotón. Én csak néha csinálok, mert a gyerekek semmiben nem eszik meg a káposztát, a lányom még a savanyúságoshoz sem jön oda velem a piacon, megvár kb. 20 méterrel odébb.. A szagát nem szeretik. Pedig olyan finom, most úgy megenném! Bár én egész másképp csinálom, de szívesen megkóstolnám ezt a változatot is.
    Mielőbbi gyógyulást!! :-))

    VálaszTörlés
  2. A nyavalyát én is elkaptam a fiamtól,
    együttérzek,s jobbulást kívánok!:))
    Nagyon guszta a székelyed, mi szeretjük. Majdnem így készítem,csak én behabarom a lisztes tejföllel..

    VálaszTörlés
  3. Yasmine, nálunk idén először készült, kb. ennyire ritkán kerül az asztalra. :D Szerencsére a savanyú káposztával alapból nincs különösebb baja a családnak - gyerekkoromban én nem rajongtam érte, nyersen most sem eszem meg, a lánykám bezzeg igen. Örülök is neki. :)
    Majd legközelebb remélem megtudom, hogy te hogyan készíted. ;)

    Andi, úgy is nagyon finom. :)) Részemről mindegy lenne, a férjem viszont jobban megeszi tejföl nélkül, így nem is habarom.

    Köszi a jókívánságokat :)), remélem idénre letudtam a nyavalyákat, mert már kivagyok. :S Alig kecmergek ki az egyik betegségből, jön is a másik. :(( Még az a szerencse a rosszban, hogy csak nátha, torokfájás, 1-2 vírus és hasonlók, semmi komolyabb.

    VálaszTörlés
  4. Jobbulást!
    Mi is tejföllel esszük, de nagyon szeretjük ám!

    VálaszTörlés
  5. Először is jobbulást!!
    Hogy megnyugtassalak: a 3-ból egy gyerekem sem eszik semmiféle káposztát, nagy bánatomra...Pedig olyan finom!! Én is lightosan főzöm, de a gersli ill. a rizs felénk nem szokásos..Ahány ház, annyi szokás....

    VálaszTörlés
  6. Mónika, Trinity, köszönöm! :)

    VálaszTörlés