Oldalak

2010. február 8., hétfő

Csoki? Tátra?
Csúcs!

Míg én gyerekkoromban a habos-krémes süteményekért rajongtam, a nővéremnek bármi jöhetett, ami csokis volt. Kedvence a nálunk -emlékeim szerint- Csokicsúcs néven futó csokoládészörnyeteg volt. Akkoriban a fene sem értette, mit eszik rajta, főleg, hogy szerintem a csokihoz nem sok köze volt. Már egy ideje terveztem, hogy megpróbálom elkészíteni, de a neten csak Tátra csúcs néven futottam össze hasonló édességgel, ráadásul receptileg több változatban, amelyek egyike sem az volt, amit én elképzeltem. Így született meg a saját szörnyem, ganázsból, piskótakarika alapon.


Elsőként a ganázst készítettem el, amihez tejszínt melegítettem össze csokoládéval, folyamatosan kevergetve addig, amíg a csoki teljesen elolvadt. Ezután édesítettem (sűrűn tesztelve az ízeket) és vanília eszenciát adtam hozzá. Kihűtöttem (hűtőszekrény).
2 tojásból sima piskótatésztát készítettem, amit egy habzsákba töltöttem. Pici, kb. 2-3 cm átmérőjű korongokat gyártottam egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd előmelegített sütőben (190 °C, majd a sütőbe téve a tepsit a hőfokot azonnal levettem 150 °C-ra) megsütöttem. Amikor a piskótakorongok kihűltek, a ganázst kihabosítottam egy robotgéppel. A végeredmény egy elég masszív csokikrém lett, így hozzáadtam még 10 dkg lágy vajat. Habzsákból a piskótákra nyomtam egy-egy csúcsos kis kupacot, majd éjszakára a hűtőbe tettem.
Másnap csokoládét olvasztottam (mikró, 300 W, 2-3 perc részletekben) olajjal. Az alaposan dermedt csokicsúcsaimat (mártóvilla híján) egy bambusz sasliknyársra tűztem és ennek a segítségével forgattam meg az olvasztott, de már nem meleg (!) csokoládéban. Rácsra téve kerültek vissza a hűtőbe.

Nagyon durván csokis, mégsem elég egy belőle. :D

Hozzávalók 20-24 db szörnyecskéhez...
...a ganázshoz:
250 ml (240 g) habtejszín, 40 dkg étcsokoládé (nálam Szerencsi Szerecsen), 2 teáskanál vanília eszencia, 2 evőkanál (30 g) glükóz (ez ne zavarjon be senkit, bármivel édesíthető) + 10 dkg vaj/margarin;
...a piskótakorongokhoz: 2 tojás szétválasztva, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál vanília eszencia;
...a mártáshoz: 14 dkg étcsokoládé, 5-6 evőkanál olaj (lehet kevesebb, de akkor nehezebb mártani és vastagabb lesz a bevonat, illetve a nálam ügyesebbek temperálhatják is a csokit).


A ganázs készítés közben erősen kopott (az sem mindegy, mekkora halmot rakunk belőlük), a piskótakorongokból is el-eltűnt, így végül 20 db lett belőle. A mártócsokiból maradt, de ennyi kellett nekem ahhoz, hogy kényelmesen megfürdethessem benne a csúcsokat.
A Tátra csúcsba elvileg mártás előtt mandulaszilánkokat szurkálnak, érdemes lehet úgy is kipróbálni.

Tepsi, boldog szülinapot! :)

23 megjegyzés:

  1. Jajjaj! Nálunk ezt is imádná mindenki. Ezt a krémet amúgy is nagyon bírják a családban.

    VálaszTörlés
  2. Na és ki az a Tepsi?
    Nagyon finom lehet,én nagyon megenném!:-))

    VálaszTörlés
  3. Ha szabad ilyet mondani, éppolyan mint a bolti! ;-D
    szépek!

    VálaszTörlés
  4. Andi, a nővérem. Ez a "házi neve", a tesó/tesi után szabadon. :)

    Köszönöm lányok! :))

    VálaszTörlés
  5. Csúcs ez a csúcs!:)) Bocsi! Csúcsok a csúcsok! :))

    VálaszTörlés
  6. Tökéletes lett! Gyönyörűűűű!
    Megyek hozzád Szepyvel a tálat kitakarítani:)

    VálaszTörlés
  7. Fantasztikus ügyesen megcsináltad Te kis cukrász! :-)

    VálaszTörlés
  8. Húúú de jól kitaláltad!!! Nagyon szépek és a fotó is.

    Off: Tegnap 2X is megfordultam nálad, meglepődtem, hogy hová lettek a bejegyzéseid. Hála istennek mára helyreálltál.

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm mindenkinek!

    Thrini, köszönöm, hogy szóltál, nem vettem észre, hogy gond lett volna. Nem tudom, mi történhetett, de majd sűrűbben idefigyelek.
    Köszönés nélkül nem fogok elmenni. :)

    VálaszTörlés
  10. Ezer köszönet! A kedvenc "bóti" sütim! :) Elmentettem a receptet, nagyon szépek a sütik! :)

    VálaszTörlés
  11. Azonnal kérek szépen 3 darabot belőle; kettőt nekem, egyet adok apánknak is...

    VálaszTörlés
  12. Brühühü :-)))

    De csak azért, mert nekem nincs ilyen itt az orrom előtt/vagy a számban :-)))

    Istentelen jó lett!

    VálaszTörlés
  13. Tepsinek hívod a nővéredet???:)))

    Milyen aranyos!:)))))

    VálaszTörlés
  14. Jajjj,ez nekem kell!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  15. Ezt mar reggel is megcsodaltam, de rohannom kellett, igy most irok.
    Csodaszepek, olyan gusztak, hogy en csak harapnam, nem bajlodnek villaval...

    VálaszTörlés
  16. Nem vagyok a tesókád,de nekem is nagy kedvencem!:)))
    Nagyon ügyi vagy!!

    VálaszTörlés
  17. Találó a nevem tényleg csúcs!
    Nagyon gyönyörűűűű...

    VálaszTörlés
  18. Köszönöm lányok, vegyétek, vigyétek, egyétek! :))

    Szepy, ha tudnád, milyen "becenevek" futnak nálunk a családban... :)

    VálaszTörlés
  19. Találtam neked egy receptet a mamám szakácskönyvében.
    Rádió csúcs a neve, és szerintem ez az... Megmutassam??:)

    VálaszTörlés
  20. Fantasztikus!! A kisebbségi érzés kifejezést meg sem hallom többet Tőled!! Egyszerűen nincs jogalapja. :DD
    A csúcsaid egyszerűen mesteriek! :))

    VálaszTörlés
  21. Szepy, nanááá! Nem csodálkoznék, ha a Nagyi ebben is jó lett volna. :)))

    Yasmine, köszi! :))

    VálaszTörlés
  22. Hát az az első fotó azért odacseszett.
    Örülök, hogy rátaláltam oldalt erre a receptre, nagyon tetszik. :)

    VálaszTörlés
  23. :D
    Raindrop, örülök és köszi! :)

    VálaszTörlés