Még mindig nagyon-nagyon meleg van, így a konyhát továbbra is kerülöm, gyümölcsleveseket, rántott zöldeket, palacsintát kavarok-keverek, kukoricát főzök, szóval semmi blogolnivaló. A nagy meleg egyetlen előnye, hogy 2-3 nap alatt elkészül a kovászos uborka, így ha éppen kapok ízlésemnek megfelelő uborkát, már mehet is az üvegbe.
A kovászos uborka nagyon egyszerű, voltaképpen tisztított és hosszában bevágott uborkákat rétegezek kaporral és ízlés szerinti fűszerekkel, a tetejére egy szelet kenyeret helyezek, felöntöm forró sós vízzel, egy edénykével/kisebb fedővel lefedem és hagyom a napsugarakban fürödni 2-3 napig. Ezután az uborkákat kiszedem egy fedeles edénybe, levét rászűröm és hűtőbe teszem. Nyárra...
Amikor télre teszem el, akkor is mindent a fentiek szerint csinálok, annyi különbséggel, hogy a kész kovászolt uborkákat 7 dl-es, alaposan elmosott/csírátlanított üvegekbe teszem át. Egy kevés tartósítószert elkeverek forró vízben, a leszűrt kovászos léhez adom, és ezzel öntöm fel az uborkákat. (Mások, mint ahogy azt pl. a Kifőztük 5. számában is olvashatjátok, felforralják a kovászos levet az üvegbe töltés előtt, én nem szoktam.) Rácsavarom az üveg fedelét/lekötöm befőzési fóliával (nem celofán!), és már mehet is a hűvös kamrapolcra.
És hogy mikor teszem mindezt?
- amikor már unjuk nyáron a sok kovászos uborkát
- amikor különösen jó ízűre sikerül
- amikor sikerül eléggé apró uborkákat kapnom (télre eltenni kb. 10 centiseket szoktam)
- amikor sok uborkát teszek el egyszerre
- amikor tudom, hogy nem fog elfogyni az elkészült adag
- ...
Ezzel a módszerrel pontosan olyan ízű, ropogós kovászos uborkákat eszem télen is, mint nyáron. Akár egy üvegnyit is képes vagyok így elmenteni, munka igazából nincs már vele, inkább elteszem, mint sokáig álljon a hűtőben. Ha jó az idő, folyamatos a napsütés, akkor hetente kovászolok, így abból mindig jut néhány üvegnyi télire.
Hozzávalók egy 5 literes üveghez: mérettől függően kb. 2-2,5 kg uborka, 4-6 szál (virágos) kapor, 4-6 babérlevél, egész fekete bors, 4-6 gerezd fokhagyma pucolva és 2-3 darabba vágva, illetve héjastól szétnyomva (húsklopfoló), egy krumpli szeletekre vágva, 1-2 darabka torma (ha van éppen, nekem általában kimarad), 2-2,5 liter víz, minden liter vízhez egy erős evőkanálnyi tengeri só, 1 szelet kenyér, valamint a téli adaghoz Na-benzoát.
A kovászos uborka nagyon egyszerű, voltaképpen tisztított és hosszában bevágott uborkákat rétegezek kaporral és ízlés szerinti fűszerekkel, a tetejére egy szelet kenyeret helyezek, felöntöm forró sós vízzel, egy edénykével/kisebb fedővel lefedem és hagyom a napsugarakban fürödni 2-3 napig. Ezután az uborkákat kiszedem egy fedeles edénybe, levét rászűröm és hűtőbe teszem. Nyárra...
Amikor télre teszem el, akkor is mindent a fentiek szerint csinálok, annyi különbséggel, hogy a kész kovászolt uborkákat 7 dl-es, alaposan elmosott/csírátlanított üvegekbe teszem át. Egy kevés tartósítószert elkeverek forró vízben, a leszűrt kovászos léhez adom, és ezzel öntöm fel az uborkákat. (Mások, mint ahogy azt pl. a Kifőztük 5. számában is olvashatjátok, felforralják a kovászos levet az üvegbe töltés előtt, én nem szoktam.) Rácsavarom az üveg fedelét/lekötöm befőzési fóliával (nem celofán!), és már mehet is a hűvös kamrapolcra.
És hogy mikor teszem mindezt?
- amikor már unjuk nyáron a sok kovászos uborkát
- amikor különösen jó ízűre sikerül
- amikor sikerül eléggé apró uborkákat kapnom (télre eltenni kb. 10 centiseket szoktam)
- amikor sok uborkát teszek el egyszerre
- amikor tudom, hogy nem fog elfogyni az elkészült adag
- ...
Ezzel a módszerrel pontosan olyan ízű, ropogós kovászos uborkákat eszem télen is, mint nyáron. Akár egy üvegnyit is képes vagyok így elmenteni, munka igazából nincs már vele, inkább elteszem, mint sokáig álljon a hűtőben. Ha jó az idő, folyamatos a napsütés, akkor hetente kovászolok, így abból mindig jut néhány üvegnyi télire.
a lé néhány nap alatt letisztul és teljesen átlátszó lesz
Hozzávalók egy 5 literes üveghez: mérettől függően kb. 2-2,5 kg uborka, 4-6 szál (virágos) kapor, 4-6 babérlevél, egész fekete bors, 4-6 gerezd fokhagyma pucolva és 2-3 darabba vágva, illetve héjastól szétnyomva (húsklopfoló), egy krumpli szeletekre vágva, 1-2 darabka torma (ha van éppen, nekem általában kimarad), 2-2,5 liter víz, minden liter vízhez egy erős evőkanálnyi tengeri só, 1 szelet kenyér, valamint a téli adaghoz Na-benzoát.
Nálunk ép most fogyott el egy adag, kell csináljam a következőt, télre én felfőzöm, ahogy mások:)). Krumplit miért teszed bele?
VálaszTörlésJaj imádom, és akkor nem csak nyáron, hanem télen is. Igazi álom
VálaszTörlésSzia! Gratula - nagyon jól néznek ki!!!! Elegendő a celofán zárás a tetejére? Normál tetővel is működik vagy azt "megeszi"? Köszi
VálaszTörlésÁgi
Nagyon szeretem, de a családban majdnem egyedül vagyok ezzel, így idén még nem készült nálunk, de ez nem mehet így tovább!!
VálaszTörlésKiskukta :)))
VálaszTörlésKrumplit? Őszintééén?
Megszokásból. :D
Elvileg csak krumplival is lehet kovászolni, csak akkor több kell bele, még nem próbáltam. Illetve sokan esküsznek rá, hogy ropogósabb lesz, ha krumpli is van benne - nem tudom, mennyi a valóságalapja, én mindig teszek bele így nincs összehasonlítási alapom. Egyszerűen csak így tanultam...
Bianka igeeen, bármikor, bármivel, jól behűtve! :)))
Ági, köszönöm. :)
Savanyúsághoz én nem celofánt használok, mert azzal fedve nagy eséllyel elpárolog a felöntőlé az üvegből. Lehet kapni "befőzési fólialapot", az nem engedi párologni a levet.
Én rossz beidegződés miatt a "fejreállítós" lekvárok kivételével mindig teszek a fedél alá is fóliát, így 100% bizonyossággal nem nyilatkozhatok, de szerintem ha makulátlan fedelet használsz, az tökéletes és nem lehet baja. :)
Macus, nem bizony! :) Kiváló az idő rá és még az is lehet, a többiek is megkedvelik! Nálunk a nagylányom most kezdi újra felfedezni. ;))
Gondoltam amúgy ezt, a keményítő lebomlik cukorra, vagy mi, és ugyanúgy megy a kovászolódás mint a kenyér esetén. Sőt olyat is hallottam aki kukoricával kovászol, ott is a keményítő játszhat szerepet.
VálaszTörlésDe finom jól lehűtve, ropogósan, imádom!!!
VálaszTörlésAz a baj a férjem nem szereti, így még az idén nem készítettem, de most kedvet kaptam tőled:-)
Ez annyira gyönyörű, hogy muszály lesz nekem is. Próbáltam pár éve, de amikor érnie kellett volna, onnantól nem volt elég napsütés.
VálaszTörlésA fémtetők alá én mindég teszek fóliát, mert az így védi a savasságtól a kupakok belsejét.
Mi is szeretjük a kovászos ubit, de télre nem teszek el, akkorra marad az ecetes, savanyú. Nálunk vége az uborka szezonnak, ma szedtem fel az indákat a kertben, teljesen letermett már és elszáradt. Nem baj lesz jövőre is... :)
VálaszTörlésKiskukta, kukoricáról még nem hallottam, egyszer érdemes lenne kipróbálni. :)
VálaszTörlésLiza, kisebb üveggel is lehet készíteni. ;))
Daisy, amilyen meleg van, most árnyékban is kiforr, úgyhogy érdemes megpróbálnod. :)
Thrini, az ecetes savanyúságok is finomak. :)) Máris leérett az uborka? Akkor lehet, idén előrébb hozom a savanyúság hadműveletet. :O
Imádjuk mi is!
VálaszTörlésEgy kis foghagymával szoktuk bolondítani:)
Köszi a leírást télire még sosem raktam el,de most kipróbálom:)
Rád vagyok kattanva:S...tegnap a borsos tokányodat készítetten,ma a banános sütidet,holnap....:)
Én is imádom, főleg nassolnivalóként (ritkán eszem főételekhez). Nálunk az Anyósom fenomenális koviubit készít. Bevallom, én még életemben nem csináltam ... De majd egyszer! :)
VálaszTörlésSzép képeket csináltál! :)
Melinda, hajrá! :))
VálaszTörlésÖöö, egészen meghatódtam. :) Remélem, ízlenek is.
Ami, köszönöm. :) Akkor te kicsit úgy vagy, mint apukám: koviubit leginkább koviubival. :D
Igen, koviubit koviubival, éljen a koviubi!:)
VálaszTörlésKérdés: ilyen savanyúság-leszorítót hol lehet találni? évek óta vadászok rá...
Kata, piacon. Pontosan ilyet nem biztos, én tavaly vettem hasonlót 2 méretben is, a csípős karfiol fázisképeinél látod, hogy az milyen.
VálaszTörlésNem tudom, nálatok milyen piac szokott lenni, itt amolyan mindenes. Általában van legalább 2 műanyagos is, ezek amolyan 100 Ft-os bolt jellegűek - hát náluk lehet találni. Ha nem kapsz, vagy nem jutsz ki piacra, esetleg 100 Ft-osban is megpróbálhatod, illetve ha ott sem, akkor - ha gondolod - dobj egy mailt és én szívesen beszerzem neked.
Köszi!:)
VálaszTörlésTény az, hogy az ecetes is finom, de a kovászolt sokkal egészségesebb!!!! Régebben én is raktam el télére is, de jó is volt bevarázsolni a fűtött lakásba a nyár ízét!!!
VálaszTörlés