Oldalak

2010. július 22., csütörtök

Matutka

...avagy ahogy talán többen ismerik: tócsni.
Ideális "gyorskaja" - ebben a 36 fokos (árnyékban mért) hőségben úgysem igazán kívánja az ember lánya sem a túlzott konyhai tevékenykedést, sem a túlságosan telítő ételeket. Remek étel, melegen-hidegen is kiváló, így amikor csak ellibegünk a konyhában a tócsnikkal telepakolt tányér mellett, bármikor magunkhoz ragadhatunk egy darabot belőle.


Gyorsan elkészül. A burgonyát meghámozom és belereszelem (sajtreszelőn, szálasra) egy tálba, amibe előzőleg némi vizet öntöttem. Munka közben időnként pótolom a vizet, éppen, hogy ellepje a burgonyareszeléket, így az nem barnul/feketedik be.
Amikor a krumplival elkészülök, már teszem is fel forrósítani a serpenyőt a tűzhelyre. A krumpliból nagyjából kinyomkodom a vizet, nem kell, hogy tökéletesen száraz legyen (ha esetleg mégis úgy sikerülne, akkor majd lehet egy kevés vizet a masszához adni). Beleütöm a tojást, megsózom, borsozom, hozzáreszelem a fokhagymát, egy kis mustárral ízesítem, majd liszttel összedolgozom - annyi lisztet használok, hogy éppen összeálljon. A forró serpenyőbe kevés olajat csorgatok és evőkanállal egy-egy kanálnyi burgonyás masszát simítok bele. Amikor az egyik oldal pirosra sült, megfordítom a lepénykéket és a másik oldalukat is megpirítom.


Hidegben ideális pl. egy jó bableves után, esetleg köretként, melegben magában, (fokhagymás) tejfölbe mártogatva, tejföllel megkenve és sajttal megszórva - és egyébként bárhogy. :))


Hozzávalók kb. 14-16 tócsnihoz: 5 normál burgonya (kb. 1 kg), só, bors, ízlés szerint fokhagyma (én 2-3 gerezdet használtam), 1-2 teáskanálnyi mustár (elhagyható), 1 tojás, 4-5 evőkanálnyi liszt, szükség esetén víz, olaj a sütéshez.

8 megjegyzés:

  1. Csipet ez merénylet, mehetek krumplit reszelni... Olyan csábosak!

    VálaszTörlés
  2. Még sosem készítettem, pedig nagyon szeretem. Lehet, hogy ideje lenne :))

    VálaszTörlés
  3. De még milyen remek!! Jéghideg tejföllel-hmmmmmmmmm- napokig ellennék vele!!!

    VálaszTörlés
  4. Jé, bárhogy szeretem :-D Az összes verzióban!

    Szédületes jó ez a napragyogta kép!

    VálaszTörlés
  5. Moha, köszi. :)

    Bianka, itt bizony. Gyors, finom, mi kell még? :D

    Trinity, én is. :))

    Chef Viki, köszi! Én is, én is, bárhogy, bármikor. :)

    VálaszTörlés
  6. Finom, nagyon! Fokhagymás tejfölbe mártva KIRÁLYSÁG!!

    VálaszTörlés
  7. Matutka?!!!... Nahát még így sem hallottam hívni....
    Én pici gyermekkorom óta berének ismerem, de hallottam már krumplihusinak, és tócsninak, lapcsánkának is... Most a többi neve nem is jut eszembe... :-)

    VálaszTörlés