A tökfőzeléket megeszem...talán még szeretem is, de hogy én főzzem meg? Szerintem még életemben eszembe nem jutott. Ami tányérra kerül, egy évben 1-2 alkalommal, az anyum konyhájából vándorol hozzám. Nem is tartok főzőtököt, szerintem venni soha nem vettem, ellenben cukkini mindig van a kertben. Olykor egyikük-másikuk elég jól elrejtőzik, és legközelebb (másnap, max. harmadnap :S) már bitang méretben settenkednek elő a levelek alól. Nos, ilyenkor készül belőle leves vagy a télre gondolva bekerül a fagyasztóba. Most az előbbi éppen "készleten" volt, utóbbihoz hirtelen soknak tűnt a leszedett termés, így főzelékre adtam a fejem. Végül nem bántam meg: kisebbem olyan jóízűen kanalazgatta befelé, mintha életem főművét tálaltam volna fel neki. :)
A cukkinit megmostam, héját lehámoztam. Kisebb darabokra vágtam és a belső, szivacsos, magokkal teli résztől is megfosztottam, ezután tökgyalun legyalultam. A hagymát megtisztítottam és nagyon apró kockákra vágtam.
Egy nagyobb lábosban, vaj és olaj keverékén, megpároltam a hagymát, majd hozzáadtam a cukkinit, kissé megsóztam és néhányszor átkeverve párolni kezdtem. Amikor már engedett egy kevés levet, felöntöttem a tej felével, aprított kaprot szórtam rá és puhára (de nem szét-) főztem. A maradék tejben elkevertem az étkezési keményítőt, amit a kikevert tejföllel együtt a puha cukkinihez adtam. Megkóstoltam, sóval, pici borssal és némi citromlével igazítottam az ízén. Újraforrásig főztem.
Energiatakarékossági (az én energiámról van szó :D) okokból egyszerű sült csirkével ettük, de szerintem fasírttal az igazi.
Hozzávalók: egy óriáscukkini (helyett lehet két "simán nagy" :) is, nekem 85 dkg volt a tisztított, gyalult mennyiség), 1 nagyobb vöröshagyma, 1-2 kanálnyi vaj és olaj, 2 dl tej, 1 halmos evőkanál étkezési keményítő, 170 g (vagy egy kis pohár) tejföl, só, bors, ízlés szerint aprított kapor (fagyasztottat használtam), citromlé (helyette megfelel az ecet is, de aki nem szereti, el is hagyhatja).
A cukkinit megmostam, héját lehámoztam. Kisebb darabokra vágtam és a belső, szivacsos, magokkal teli résztől is megfosztottam, ezután tökgyalun legyalultam. A hagymát megtisztítottam és nagyon apró kockákra vágtam.
Egy nagyobb lábosban, vaj és olaj keverékén, megpároltam a hagymát, majd hozzáadtam a cukkinit, kissé megsóztam és néhányszor átkeverve párolni kezdtem. Amikor már engedett egy kevés levet, felöntöttem a tej felével, aprított kaprot szórtam rá és puhára (de nem szét-) főztem. A maradék tejben elkevertem az étkezési keményítőt, amit a kikevert tejföllel együtt a puha cukkinihez adtam. Megkóstoltam, sóval, pici borssal és némi citromlével igazítottam az ízén. Újraforrásig főztem.
Energiatakarékossági (az én energiámról van szó :D) okokból egyszerű sült csirkével ettük, de szerintem fasírttal az igazi.
Hozzávalók: egy óriáscukkini (helyett lehet két "simán nagy" :) is, nekem 85 dkg volt a tisztított, gyalult mennyiség), 1 nagyobb vöröshagyma, 1-2 kanálnyi vaj és olaj, 2 dl tej, 1 halmos evőkanál étkezési keményítő, 170 g (vagy egy kis pohár) tejföl, só, bors, ízlés szerint aprított kapor (fagyasztottat használtam), citromlé (helyette megfelel az ecet is, de aki nem szereti, el is hagyhatja).
Fasírttal, meg pörkölttel, meg sült kolbásszal is...mi imádjuk! Szoktam belecsempészni apróra vágott piros színű paprikát vagy paradicsomot is, hogy többször főzhessem anélkül, hogy megunnánk.
VálaszTörlésNővérkém...borsófőzelék...olyan menzás...van a tarsolyodban? :DDD van egy Főzelékfaló a melóhelytől nem messze, olyan fincsin csináják, kis petrezselyemmel, édesen...jáááj..főzelékekben nagyon gyengus vagyok, szóval, plíííz :))))
VálaszTörlés:)) Ha szereted, akkor nyugodtan a tökkel is próbálkozz!
VálaszTörlésNálunk mindkettő gyakori , szerintem nagyon finomak tudnak lenni!! Próbáld meg a cukkinit egyszer egy kis fokhagymával és kapribogyóval-teljesen más úgy, de az is isteni!
Kata, Trinity, köszönöm a tippeket, észben tartom! :))
VálaszTörlésHúúúgi, nincs és annyira nem is rémlik az íze, de most ettem egy hete kb. az ember melóhelyéről, szerintem ilyen lehetett a menzás is anno, úgyhogy onnan megszerzem a recit neked. ;)
Hú micsoda ötlet, hiszen most nagy cukkini rajongó lettem. Ki is fogom próbálni
VálaszTörlésNekem fasírttal az igazi, de ezt mintha megbeszéltük volna valahol:)
VálaszTörlésSzeretjük!
VálaszTörlésÉn megenném, de a család...?
VálaszTörlésNagyon guszta.
Nővérkém...hmmm, nagykonyhás...az jöhet, az bizti fincsi lehet(ett)...előre is köszi Balunak is :DD
VálaszTörlésBianka, érdemes. :)
VálaszTörlésGinko, igen-igen... :D
Dia :)
Mónika, köszönöm. Nekem eszik, remélem, ez később is így lesz. :D
Húúúgi, igyekszem/-szünk... ;)
Hú ez nagyon finom volt :) Köszi, hogy felraktad a receptet.
VálaszTörlés:)) Örülök, hogy ízlett.
VálaszTörlésÉn is többször csináltam az idén... Mivel a tök nem sikerült ebből lett főzelék... De el is határoztuk, hogy jövőre már nem is vetünk tököt, mert ebből lesz a főzelék! :-)
VálaszTörlésMargitka, mi is csak cukkinit ültetünk, nekünk jobban ízlik és minden elkészíthető ebből is, ami tökből. Szerintem megéri. :)
VálaszTörlésIgen, akkor ebben egyetértünk! :-)
VálaszTörlés