Oldalak

2011. március 24., csütörtök

Mákos guba

A mákos guba az egyik első étel, amire emlékszem gyerekkoromból. Anyum csak egyszerűen, a kiflit tejjel meglocsolva, mákkal megszórva tálalta, én egy ismerősöm ajánlása után már egyből ezzel a sült változattal próbálkoztam. Persze nem bántam meg, hogy kipróbáltam: már nem is készíteném máshogy. :))


A tejet és a tejszínt egy evőkanál cukorral megmelegítem. Amíg a tej melegszik, a kiflit 7-8 mm-es karikákra szeletelem, valamint a mákot ledarálom és összekeverem a maradék cukorral.
Vajjal kikent sütőtálban rétegezem az alábbiak szerint: kiflikarikákkal kirakok egy sort, meglocsolom a meleg tejszínes tejjel, megszórom a cukros mákkal, majd újra egy sor kifli, tejes locsolás és mák következik, amíg csak a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére mák kerül, így tolom az előmelegített sütőbe, 170-180 °C-ra. Addig sütöm, míg kellemes illata lesz. :) Nagyobb kockákra szeletelve, porcukorral meghintve tálalom.
Ezt a sült gubát meg lehet bolondítani reszelt almával, lekvárral (...), vagy elkészíthető tojáshabbal a tetején is (erre akár a fagyasztóban elfekvő fehérjekészletből is lehet használni), de én így egyszerűen szeretem a leginkább.


Hozzávalók: 6-8 kiskifli (most 2 db szikkadt Graham nagykifli), 4 dl tej, 2 dl tejszín (30%), 13-15 dkg darált mák, 4-5 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint), vaj a tál kikenéséhez.
Szoktam a tejszín helyett is tejet használni, ilyenkor néhány deka vajat teszek még bele. Ha a folyadék kevésnek bizonyulna, bátran lehet növelni a mennyiségét, hogy a kész guba ne legyen fojtós.

11 megjegyzés:

  1. Továbbra is csuda szépek a fotóid:)) nagy kedvet csinálnak az általad elkészített ételhez!

    Errefelé tojást is habarnak a tejhez, hogy összefogja a tejes masszát, és ezzel egy pudingos állagot érnek el. Volt amikor ugyan elhagytam kényszerből, akkor vaníliás pudinggal dúsítottam.

    VálaszTörlés
  2. Már napok óta jár a fejemben a mákos guba, megcsinálom így, ahogyan Te!

    VálaszTörlés
  3. Mákos gubaaaa! Az egyik kedvenc ételem. Bár én csak és kizárólag hagyományosan szeretem fogyasztani (nem sütve). De azért ezt megkóstolnám, egye fene! ;-)

    VálaszTörlés
  4. Anice, köszönöm! :)
    Nálunk tojást a máglyarakáshoz tesznek, annak más is az állaga. Régen nem is ettük sűrűn, mert az alapanyagai miatt drágábbnak számított, a guba meg amolyan "szegény" desszert: nem kell semmi hozzá, csak mák, száraz kifli és egy kis tej. :))

    Életünk és ételeink, remélem, ízleni fog! :)

    Bianka :))

    Eszter, aztán majd egyszer te is kipróbálod és nem tudsz leszokni róla. ;D Egyébként én is, én is, szeretem hagyományosan is! Bár amiben mák van, azt én mindent szeretek. :DDD

    Ottis, köszi! :)

    VálaszTörlés
  5. Na ez sem piskóta, mákosban:-)))))

    VálaszTörlés
  6. Juci, üdv a klubban! :))

    Anikó, köszönöm! :))

    VálaszTörlés
  7. Jól néz ki így a mákos guba... :-) ... Jobb, is, ha nem látja a férjem, mert imádja... Én mostanában már mindig a HotPan-ban készítem, abban is nagyon egyszerű. ;)

    VálaszTörlés
  8. Margitka, köszönöm! :)
    Ha tudnád, milyen régóta szeretnék egy HotPant... :D

    VálaszTörlés