Oldalak

2011. március 22., kedd

Napraforgó

Vannak receptek, formázások, amik végigsöpörnek a blogokon. Ez a napraforgó is ilyen, Limara hozta nemrég a "blogtudatba". Nálam Graham liszttel készült, mennyei lett, a tészta puha és másnaposan is fantasztikus. Ha marad... A formázás pedig rém egyszerű, nem kell megijedni tőle, ráadásul remekül lehet villogni vele a vendégek előtt - ezt bizton állíthatom, mert kipróbáltam. :D


A pontos leírásért és fázisképekért érdemes Limarához látogatni, nála remekül látható a lényeg. Röviden: a tésztát kenyérsütőgép üstjében megdagasztatom, lisztezett kelesztőtálban kelesztem. A megkelt tésztát átgyúrom, négy gombócra osztom. A gombócokat 2-3 mm vékonyra nyújtom és sütőpapíros tepsibe helyezve, kettesével, tetszőleges töltelékkel "összeragasztom". :) A megtöltött tészta közepét egy pohárral kijelölöm, majd a jelölésig pizzavágóval 12-16 cikkelyt vágok, ezeket egymás után kétszer megcsavarom.
A napraforgót letakarva fél órán keresztül kelni hagyom, majd felvert tojással lekenve, a közepére magokat, pelyheket szórva, előmelegített sütőbe dugom. 180 °C-on egymás után, negyed-negyed óra alatt, megsütöm a két virágocskát.


Nálam (eddig) készült paradicsomos-szalonnás (apróra vágott, pirított bacon), paradicsomos-sajtos, tejfölös-gombás változat. A személyes kedvencem a gombás töltelék, ehhez 10 kisebb gombát nagyon apróra vágok, olajon vagy vajon megpirítok. Ezután hozzádobok 3 aprított fokhagymagerezdet, amint illatozni kezd, borsot őrölök rá, megsózom, majd kb. 15 dkg tejfölt keverek hozzá. Kevés mustárral ízesítem, majd kihűlve kenem a tésztára. (Ez 1 db napraforgóra elegendő mennyiség.)


Hozzávalók 2 napraforgóhoz: 140 g natúr joghurt, kb. 1,8 dl víz, 3 evőkanál olívaolaj, 1 tojás, 1,5 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 35 dkg finomliszt, 15 dkg Graham liszt (esetleg még további 1-2 csipet liszt az igazításhoz, ha szükséges), 2 dkg friss élesztő, továbbá liszt a nyújtáshoz, 1 tojás a kenéshez és magok a szóráshoz, valamint tetszőleges töltelék.
Limara, köszönöm! :)

18 megjegyzés:

  1. Csodás, s nagyon finom lehet.:-))

    VálaszTörlés
  2. Csipeeeeeeet !!!! ez fantasztikus. Díjazom a grahamlisztes változatot. Mostanában én is grahamheteket/-hónapokat tartok :)
    én édesben, és óriási méretben sütöttem meg. Csokoládé töltelékkel, és csak két részre osztottam. Óriási pizza sütőn sült.(alig fért a sütőben) Gyerekeim talán az illatra jöttek, mert ahogy kisült itt voltak, s el is pusztították, úgy, ahogy volt. Na ezért nincs fotó róla :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki!
    azt hiszem most már nekem is ki kell próbálni!

    VálaszTörlés
  4. Nagggyon jól néz ki! a töltelék is szuper!

    VálaszTörlés
  5. Fantasztikusan szép lett Egycsipet!
    Leesett az állam, és úgy megkívántam!

    VálaszTörlés
  6. Jajj, de gyönyörű lett!! :)

    Én is láttam Limaránál, el is mentettem a receptjét, vár a sorára! :)

    VálaszTörlés
  7. Hú de sok finomság készült már megint Nálad! Ez a napraforgó is nagyon jól sikerül! :-)

    VálaszTörlés
  8. Én is szemeztem vele Limaránál!:) Nagyon guszta lett,ügyi vagy!:D
    Megpróbálkozom vele,csak éljem túl a mai napot!:DDD

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép lett! Gratulálok!
    Úgy ellopnák egy darabkát belőle!!

    VálaszTörlés
  10. Andi, köszi, aaaaaz! :))

    Viki, köszi! Nálam mostanában sok a Graham és egyre jobban szeretem. :) Az édes változatot is ki szeretném majd próbálni, csoki, mmm, isteni lehet! :))

    Istiandi, nem fogod megbánni! :) Köszi!

    Eszter, Bianka, kösziii! :))

    Ami :D

    Mónika, Szemirámisz, Margitka, köszönöm! :))

    Melinda, simááán túléled! ;D Köszi!

    Juci, köszönöm szépen! :))

    VálaszTörlés
  11. Csipet ez nálad is csuda jól fest! Megsütöm most már én is, igazad van, ragályos egy-egy ilyen péksüti:)

    VálaszTörlés
  12. Szenzációsan néz ki, nagyon mutatós! Szépek a fotóid, szívesen megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  13. Borzi, köszönöm szépen! :)

    Moha, ugye? :D De nem is baj, legalább mindig tudunk valami újat mutatni itthon. ;) Köszi!

    Gyöngyi, köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  14. Limara, köszönöm szépen! :))

    VálaszTörlés