Nem is olyan régen írtam, hogy ritkán készítek sós aprósütiket, erre tessék, a legutóbbi pogácsa annyira népszerű volt a gyerkőceim körében, hogy újra sütnöm kellett: most éppen ezt a sajtos rudat - ami persze egy ülésre, még melegen elfogyott.
A liszteket elkevertem a sóval és elmorzsoltam benne a vajat. A közepébe öntöttem a tejben felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, a reszelt sajt felét, majd annyi tejföllel dolgoztam össze, hogy a tészta szépen összeálljon. Ezután fedett tálban hagytam pihenni két órán keresztül, közben félúton egyszer átgyúrtam a tésztát. (Előre lehet vele dolgozni, mert a tészta a hűtőben pihenhet akár egy éjszakán át is.)
A pihentetés után a sütőt előmelegítettem 190 °C-ra, a tésztát átgyúrtam és 7-8 mm-esre nyújtottam. A tetejét megkentem tojásfehérjével és megszórtam a maradék reszelt sajttal. Csíkokra vágtam, majd sütőpapíros tepsibe ültettem a rudakat - mehetnek közel egymáshoz, széltében nem igazán terülnek, inkább csak felfelé nőnek. Némelyik kapott egy kis mag-extrát, végül az előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt készre sütöttem őket.
A sajtot a tetejéről elhagyva "csakmagos" rudakat is lehet készíteni. :)
Hozzávalók (egy gáztepsiben elfér az adag): 15 dkg rétesliszt, 15 dkg finomliszt, 1 csapott evőkanál só, 10 dkg vaj (vagy margarin), 2 tojás sárgája, 0,5 dl tej, 1 kockacukor, 1,5 dkg élesztő, 2 evőkanál (5 dkg) tejföl, 15 dkg reszelt sajt (trappista, edámi, karaván, kinek mi...), továbbá ízlés szerint megszórható szezámmaggal, köménymaggal...
A liszteket elkevertem a sóval és elmorzsoltam benne a vajat. A közepébe öntöttem a tejben felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, a reszelt sajt felét, majd annyi tejföllel dolgoztam össze, hogy a tészta szépen összeálljon. Ezután fedett tálban hagytam pihenni két órán keresztül, közben félúton egyszer átgyúrtam a tésztát. (Előre lehet vele dolgozni, mert a tészta a hűtőben pihenhet akár egy éjszakán át is.)
A pihentetés után a sütőt előmelegítettem 190 °C-ra, a tésztát átgyúrtam és 7-8 mm-esre nyújtottam. A tetejét megkentem tojásfehérjével és megszórtam a maradék reszelt sajttal. Csíkokra vágtam, majd sütőpapíros tepsibe ültettem a rudakat - mehetnek közel egymáshoz, széltében nem igazán terülnek, inkább csak felfelé nőnek. Némelyik kapott egy kis mag-extrát, végül az előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt készre sütöttem őket.
A sajtot a tetejéről elhagyva "csakmagos" rudakat is lehet készíteni. :)
Hozzávalók (egy gáztepsiben elfér az adag): 15 dkg rétesliszt, 15 dkg finomliszt, 1 csapott evőkanál só, 10 dkg vaj (vagy margarin), 2 tojás sárgája, 0,5 dl tej, 1 kockacukor, 1,5 dkg élesztő, 2 evőkanál (5 dkg) tejföl, 15 dkg reszelt sajt (trappista, edámi, karaván, kinek mi...), továbbá ízlés szerint megszórható szezámmaggal, köménymaggal...
Én nagyon szeretem és ez nagyon jól néz ki! Kéééreek!
VálaszTörlésNagyon szép ropogós
VálaszTörlésEl is hiszem, hogy elfogyott. Nálunk is elfogyott volna!:-))
VálaszTörlésPont ilyet csináltam én is ma!Talán kicsit másképp,majd felteszem valamikor.Nagyon szépek lettek a tieid is!
VálaszTörlésimádom,nagyon finom,szépen megpirultak,tökéletes!:-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen lányok! :))
VálaszTörlésJujj, de megkostolgatnam! Nagyon szepek! En altalaban azt a hibat kovetem el, hogy vekonyabbra nyujtom, igy nem lesznek ilyen szep magasak, mint a Tieid. Gyonyoruek!
VálaszTörlésKérünk még egy tállal ez nem lesz elég! Tán én tudom!
VálaszTörlésJade, köszönöm! Nekem sem mindig sikerül, sőőőt... :)
VálaszTörlésJuci, süssem? Sütöm! ;)
Ezt mi sem unjuk meg sosem! :-)
VálaszTörlés:)) Mi most kezdünk függők lenni. :D
VálaszTörlés