Krééémes! Az egyik kedvencem - kedvencünk. Én egy gazdagabb ízű változatot szoktam készíteni, tejjel, egész tojásokkal, de már régóta kíváncsi voltam a tojásfehérje-zabáló, vízből készülő krémesre. :)) Margitkánál aztán nemrég véletlenül felfedeztem, hogy ő ezt készíti, így kipróbáltam. Finom lett: bár kevésbé ízes, mint a megszokott recept, de biztosan fog készülni még nálunk - sőt, tervezem tejjel is kipróbálni. :)
Mirelit leveles tésztából készítettem a lapokat, most vékonyabbra, egy csomagból nyújtva a kb. 25x35 cm-es tepsibe. (Szeretem vastagabb tésztával is, ekkor két csomagból nyújtom a 2 lapot.) Miután kisült, a lapokat méretre vágtam - az egyiket egyben hagytam, ezt a kapcsos tepsi aljára tettem, a másikat kisebb négyzetekre szeleteltem.
A krémhez egy liter vizet felforraltam, ebbe csorgattam a kevés vízben, 10 dkg cukorral, csomómentesre kevert pudingot. Besűrítettem. Amíg a víz forrt és a pudingot kavargattam, a tálas mixerrel kemény habbá vertem a fehérjéket először magukban, majd a maradék cukrot is beledolgozva (tálas mixer híján a pudingfőzés előtt kell a habot elkészíteni). A tojáshabot egy kézi habverővel - még a tűzön, kevergetve - a forró pudingba dolgoztam és rövid ideig együtt "főztem". A kész krémet a tepsibe simítottam, a tetejét kiraktam a tésztanégyzetekkel, majd alaposan behűtöttem. Tálalás előtt, a négyzetek mentén, felszeleteltem a süteményt, majd porcukorral megszórva kínáltam.
Belekerült: 1 csomag mirelit leveles tészta (50 dkg), 4 csomag vaníliás pudingpor, 1+0,2 liter víz, 10+20 dkg cukor, 8 tojásfehérje (eredetileg 9, de én most ennyit vadásztam a fagyasztóból), liszt a tészta nyújtásához.
Mirelit leveles tésztából készítettem a lapokat, most vékonyabbra, egy csomagból nyújtva a kb. 25x35 cm-es tepsibe. (Szeretem vastagabb tésztával is, ekkor két csomagból nyújtom a 2 lapot.) Miután kisült, a lapokat méretre vágtam - az egyiket egyben hagytam, ezt a kapcsos tepsi aljára tettem, a másikat kisebb négyzetekre szeleteltem.
A krémhez egy liter vizet felforraltam, ebbe csorgattam a kevés vízben, 10 dkg cukorral, csomómentesre kevert pudingot. Besűrítettem. Amíg a víz forrt és a pudingot kavargattam, a tálas mixerrel kemény habbá vertem a fehérjéket először magukban, majd a maradék cukrot is beledolgozva (tálas mixer híján a pudingfőzés előtt kell a habot elkészíteni). A tojáshabot egy kézi habverővel - még a tűzön, kevergetve - a forró pudingba dolgoztam és rövid ideig együtt "főztem". A kész krémet a tepsibe simítottam, a tetejét kiraktam a tésztanégyzetekkel, majd alaposan behűtöttem. Tálalás előtt, a négyzetek mentén, felszeleteltem a süteményt, majd porcukorral megszórva kínáltam.
Belekerült: 1 csomag mirelit leveles tészta (50 dkg), 4 csomag vaníliás pudingpor, 1+0,2 liter víz, 10+20 dkg cukor, 8 tojásfehérje (eredetileg 9, de én most ennyit vadásztam a fagyasztóból), liszt a tészta nyújtásához.
Egyszerűen imádom! :)
VálaszTörlésMilyen guszta! Imádom a krémes összes változatát! :-))
VálaszTörlésGuszta!
VálaszTörlésNagyon guszta! Ebéd után pont jól esne egy ilyen kocka krémes! :)
VálaszTörlésMég nem hallottam erről a vizes változatról,de nagyon jól néz ki.
VálaszTörlésKi fogom próbálni.
Fantasztikusa lett, igazán gyönyörűséges
VálaszTörlésNagyon guszták ezek a krémesek, jól jönne most így ebéd után egy szelet...:))
VálaszTörlésCsodaszép, kipróbálom a tejes verziót ezzel a sok tojásfehérjével.:-))
VálaszTörlésMost is olyan sütireceptet hoztál, amit az egyszerű, a főzés terén nem túl lelkes háziasszony mint jómagam is ki tud próbálni, erre még futja a türelmemből és a krémest nagyon szeretik a hozzátartozóim.
VálaszTörlésA fotóidat is had' dicsérjem meg, művésziek és guszták.
Nagyon kivánatos! Kérhetek én is?
VálaszTörlésHárom díjjal fizetek!!
Nézz be hozzám kérlek!
Nagyon jól néz ki,és így is biztos nagyon fincsi lehet,habár a krémes bármilyen formában isteni:-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen lányok! :))
VálaszTörlésAndi, várom az eredményt! ;)
Anice, engem is meglepett először, de a krémest nagyon könnyű elkészíteni, főleg, ha kész tésztával dolgozik az ember lánya. Nálunk viszonylag gyakran kerül asztalra, pont az egyszerűsége miatt.
Örülök, hogy tetszik a recept és köszönöm az elismerést is! :)
Juci, hát hogyne kérhetnél!
Egyből hárommal? Repülök! :))) Köszönöm szépen! :*
Még egyszer köszi mindenkinek! :)))
Imádom a krémest :)nyami nyami
VálaszTörlés... Pedig nagyon kár, hogy csak porcukorral szórtad meg a tetejét, mert a kávés karamell igen feldobja! :-)
VálaszTörlésÉn a hagyományos "gazdagabb változatot is szoktam készíteni" ... Ezt akkor csinálom, ha sok a tojásfehérje... mint például ma délután! :-)
Ami :))))
VálaszTörlésMargitka, én a krémest pont a krémjéért szeretem és éppen ezért nem is szeretem azt elnyomni más ízekkel. A francia krémest is csak porcukorral szoktam szórni. :)
Nálam állandóan sok a fehérje, úgyhogy biztos, hogy gyakran fog ezután ez a változat is asztalra kerülni. Köszi a receptet még egyszer! :)
Mentettem, koszi!
VálaszTörlésTessék mondani hány tepsivel készült ?? - mert nálunk legalább három óriásival kell/-ene kezdeni :)
VálaszTörlésElvittem a receptjét, mert nálunk mindenki krémes imádó, én meg most kezdem tanulgatni :)
Jade, szívesen. :)
VálaszTörlésViki, egy nálunk bőven elég, még a férjem kollégáinak is szokott jutni belőle. :D Nagyon egyszerű krémest készíteni, bármelyik változatban, ez pedig még gazdaságos is. Neked saját készítésű leveles tésztád is van hozzá, azzal pedig biztosan abszolút siker lesz! ;))
Most van tésztám, de nincs tojásfehérjém. Na de megoldjuk, elteszem a sárgákat a fagyasztóba. Én meg most ugysem ehetem, akkor tuti jut mindenkiknek. ujra megcsodáltam.
VálaszTörlésViki, drága vagy, köszönöm szépen! :)
VálaszTörlésÉN a habba keverem a krémet folyamatos keveréssel és tészta nélkül bélelt tepsibe öntöm .Hagyom megdermedni ráborítom az egyik lapot átfordítom és kirako a tetejét a kockára vágott másik lappal.MIÉRT nem szeretem ha elázik a tészta!!!!!!!!!!!
VálaszTörlésNekem így sem szokott elázni a tészta. :)
VálaszTörlés