Oldalak

2012. február 7., kedd

Citromkrém

Rá kellett jönnöm, hogy valószínűleg én vagyok az egyetlen blogger, aki nem az anyatejjel szívta magába a citromkrém elkészítésének mikéntjét. Sebaj, vállalni a hiányosságainkat nem szégyen, főleg, ha törekszünk a lyukak betömködésére. :) A krém amolyan gombhoz a kabát módon készült - férj névnapjára kerestem olyan receptet, amiben a - titkos beszerzőm jóvoltából - hűtőben pihenő sznob citromokat el tudom sütni (főzni). Így lett ő, a citromkrém, flancos nevén lemon curd, még jobban flancolva meyer lemon curd. Ájszpíkhángérien. :)


A krémhez két méretes, tekintélyes lémennyiséggel bíró citromot használtam fel. Nem meyer, nem méretes, nem leves citromból több szükségeltetik hozzá. A citromok héját lereszeltem - én durvára, mert bírom a citromhéjcsíkokat, ez pedig a narancsos színével különösen jól néz ki, de ez az én perverzióm, nem muszáj követni. A citromok levét kifacsartam, hozzáadtam a cukrot, a vaj felét és a citromhéjat. Egy edényben kevés vizet forraltam, ennek a gőze fölött addig melegítettem a citromos keveréket, amíg a vaj elolvadt.
A tojásokat és -sárgákat egy másik edényben habosra (ke)vertem, és belecsorgattam a citromos-cukros elegyet. Folyamatosan kevergetve - továbbra is gőz fölött - addig főztem, amíg pudingszerű lett az állaga (cca. 10 perc). Ekkor levettem a tűzről és hozzákevertem a maradék, kisebb darabokra kockázott vajat - egyiket a másik után, mindig teljesen eldolgozva az éppen aktuális vajdarabot.


Időnként megkeverve hagytam kihűlni, végül tiszta üvegbe töltve tettem hűtőbe. Állítólag egy hétig is eláll - állítólag. :) Nálam desszert lett belőle (parfé), de kekszet tölteni vagy magában is jóóó nagyon.
A nagyon titkos beszerzőnek köszi itt is! :)))


Hozzávalók cca. 400 g citromkrémhez: 15-16 dkg cukor, 10 dkg vaj, 170-180 ml citromlé, 1-2 evőkanál reszelt citromhéj, 2 (nagyobb méretű) egész tojás, 2 (nagyobb méretű) tojás sárgája.
A recept alapja újfent by Nigel Slater.

17 megjegyzés:

  1. Tündérmackóm... neked bármit!:)

    VálaszTörlés
  2. Nem is tudom, hogy bírok én meyerke nélkül meglenni?? (Jól!) Ugye csak ugye mennyi előnye van, ha az ember nem olvas magyar "gásztroblogokat". Nincs kitéve műmájer zrikálásnak..)) Amúgy a krémed pofás, és ahogy ismerlek, még csúszik is, nem csak úgy mondja.))

    VálaszTörlés
  3. Hehe!

    Én sem csináltam még....még....:-D

    VálaszTörlés
  4. Ne aggódj, én még életemben nem készítettem citromkrémet, főleg nem ilyen puccos citromból:) De nagyon tetszik meg kell mondanom:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom, nálam sem állt el még egy hétig :D

    VálaszTörlés
  6. Hát én eddig nem vettem a bátorságot, de most meglepem vele a húgom. Köszi

    VálaszTörlés
  7. Nem vagy egyedül ezzel. Én sem próbáltam még, pedig már nagyon régen kinéztem. De majd egyszer tutira!
    Gratula a most már cseppet sem titkos beszerzőhöz. :DDD

    Jelentem tegnap nérót sütöttem, mert pénteken lesz a farsangi buli a gyerkőcöknek a suliban. Nagyon bejött nekünk a recepted! :))))

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó hangzik ez a recept,ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  9. Nem te vagy az egyetlen, én vagyok a második:-))))

    VálaszTörlés
  10. Szepy, köff! :)

    Streat, gondolom, milyen nehezen. :D Finom, de nem feküdtem ki attól, hogy meyer, úgyhogy át fogom variálni "sima" citromra is, szerintem azzal is pont tökéletes lesz. :)

    Vicuska, igen kapós nálunk is, igaz mivel nem fért az üvegbe, én a negyedét még langyosan "megkóstoltam". :D

    Petra, szuper, szuper! Nagyon örülök, hogy így bejött nektek a néró! :) :*

    Rozsika köszönöm, remélem, ízleni fog! :)

    Belly, Kati, Ginko, Anikó és Petra újfent: üdv a klubban! :D

    VálaszTörlés
  11. Hihi, szóval direkt kicsi üveget készítettél elő a citromkrémnek :D

    VálaszTörlés
  12. :DDD Neeem-neeem, esküszöm, hogy nem akadt épp nagyobb, illetve ami akadt, abban elveszett volna, de persze egyetlen szót nem szóltam, hogy fel kellett áldoznom magam. ;D

    VálaszTörlés
  13. anno csináltam sima lemon curd-ot, de a családnak nem jött be, úgyh nem is izgultam a meyer citromért annyira!

    VálaszTörlés
  14. Kinga, bevallom, első kóstolásra én is többet vártam, de aztán rákattantam. A férjem viszont már az első perctől odáig volt érte, ezért tervezem majd sima citrommal is elkészíteni.

    VálaszTörlés
  15. Én sem készítettem még citromkrémet (látod vannak még ilyen bloggerek is:). Nagyon jó a Tied. Ha valamihez kellesz citromkrém, jövök hozzád. :)

    VálaszTörlés
  16. Szia! Most csináltam meg és remek lett!!!!!

    VálaszTörlés
  17. Mazsola, nagyon örülök! :))) Köszi, hogy megírtad!

    VálaszTörlés