Oldalak

2012. szeptember 22., szombat

Csokitorta - Fatörzstorta

Csokirajongó unokaöcsém 20 éves lett (hbd ezúton is, Zuzu!), neki készült ez a fatörzstorta. Nem keresgéltem receptet, hanem a szokásos piskótát és csokikrémet használtam hozzá: fatörzsformára alakítottam, aztán dermesztés után a természet ajándékait ki/felhasználva díszítettem (rózsalevél, csipkebogyó). Itt a vége, pont. :)


A piskóta minimál-lisztes változat, amit gáztepsiben sütöttem (180 °C, 8-10 perc), a sütőből kivéve nyújtófára feltekertem, félig kihűlt állapotban lehúztam róla a sütőpapírt és visszatekertem (ha szükséges, finoman lehet ilyenkor lisztezni, hogy ne ragadjon feltekerésnél), végül így hagytam, míg teljesen kihűlt.
A csokoládékrémhez (ganázs, ganache) a tejszínt a darabokra tördelt csokoládéval forrásig melegítettem, ezután a tűzről levéve addig kevergettem, amíg teljesen homogén lett - eközben ízesítettem vaníliakivonattal és cukorral. Gyorsított eljárásban a fagyasztóban hűtöttem kb. 2,5 órán keresztül (normál eset egy éjszaka a hűtőben), majd gépi habverővel kihabosítottam a krémet és a piskótát megtöltöttem vele.


A feltekert piskótalapot tetszés szerint elvágtam, majd fatörzs-szerűen összeállítottam és a maradék krémmel kívülről bevontam. Szokás ekkor villával csíkozni, a fa kérgét utánozva, de nekem az a díszítés nem annyira tetszik, így maradtam ennél a szimpla változatnál.
Kalóriabomba, diétázók inkább rá se nézzenek. :)


Hozzávalók...
...a tésztához:
6 tojás (szétválasztva), pici só, 120 g porcukor, 80 g liszt;
...a ganázshoz (ganache-hoz): 700 g tejszín (30%-os, tehénből és nem laborból), 475 g étcsokoládé (vegyesen használtam bele 81% és 70%-ost, de aki kevésbé bírja a brutálcsokis ízvilágot, álljon meg 60%-nál), 150 g cukor (vagy több az édesebb ízek kedvelőinek - a kóstolás roppant hasznos), 2 teáskanál vaníliakivonat;
...a díszítéshez: alapeseten marcipán díszek - gombák, virágok, levelek...nálam ami akadt. :)

13 megjegyzés:

  1. Nekem dió tésztaalappal az igazi!
    Szép lett!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon-nagyon-nagyon szép!:)És finom is,ezt a csokikrémet használom én is gyakran,de csak csoki-tejszínből áll.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom ez a fajta csokikrém, és csodaszépen díszítetted, igazi kis fatörzs lett! :)

    VálaszTörlés
  4. Márta, köszönöm a tippet, diós lappal még nem kóstoltam, de a következő alkalommal kipróbálom, nagyon finom lehet! :)

    Edó, Hankka, köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés
  5. Kívül-belül nagyon mutatós a fatörzsed! Csak finom lehet!

    VálaszTörlés
  6. Édesanyámtól tanultam, s ez az egyetlen torta -sajna- ami igazán jól sikerül!
    Recept: Kis adaghoz, nagy tepsihez duplázom a mennyiséget:

    5 tojás sárgáját 10 dkg cukorral habosra keverünk, beleadunk 10 dkg őrölt diót, 5 tojás keményre vert habját és vanilliát, valamint 1 kanál réteslisztben elkevert 2 kávéskanálnyi sütőport.
    Megsütjük sütőpapíron, aztán kissé nedves konyharuhával felgöngyöljük és hülni hagyjuk.


    Dupla adag krém - 25 dkg vaj, 4 evőkanál porcukor - habosra keverjük, apródonként hozzáadunk 2 egész tojást. Hat evőkanál meleg, feketekávéban felolvasztunk 10 dkg (erős)kakaót, s hozzá keverjük óvatosan a krémhez, tetszés szerint 2-4 ek. rumot adunk hozzá.

    FINOM!

    Ha kipróbáltad kíváncsian várom a visszajelzést, hogy ízlik-?
    Ha kevésbé keserédest szeretnél, akkor a kakaó választással megoldhatod.
    Én szeretem, ha nem az édes íz dominál benne!

    VálaszTörlés
  7. De jól néz ki! :) Régen jutott eszembe, pedig anno anyukám sokszor készített. Igazi retro torta. :)

    VálaszTörlés
  8. Hegedűsné Ancika2012. szeptember 25. 13:10

    Szerintem is így eredetibb a "fa törzse", mint a villával való cifrázás.

    VálaszTörlés
  9. Marisz, köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik! :)

    Márta, köszönöm a receptet! Ehhez hasonló diós lapot szerintem még nem sütöttem korában, nálam fordított arány szokott előfordulni: több a liszt, kevesebb a dió. Ki fogom próbálni, köszi!
    A krémbe nyers tojás kell, jól értelmeztem?

    Dina, tényleg az. :) A hagyományos recept ugye vajas csokikrém? Nekem anyum nem a sütő barátja... :D
    Köszi! :))

    Ancika, köszönöm a megerősítést, örülök, hogy te is így látod! :)

    VálaszTörlés
  10. Nyers tojás igen!
    Amikor a runot belecsepegtetem hajlamos ikrásodni.
    Hogy miért azt nem tudom még...
    Egészségesebb is mint a sok liszt...
    És nem díszítem, hanem "rusztikusan" kenem fel a krémet, mintha valóban kéreg lenne...
    Soká féltem tőle, mert az Anyukámé csodás volt, lányom szerint nagyon finomat tudok.
    Bár más tortákkal is mernék próbálkozni.

    VálaszTörlés
  11. Márta, köszönöm még egyszer! :)
    Szerintem nyugodtan próbálkozz más tortákkal is, egyáltalán nem bonyolult és a készen kaphatóktól mindig finomabb, amit sk készítesz. :)

    VálaszTörlés
  12. Szívesen!
    Most a pavlovákba vagyok belezúgva, éppen azt csipegetem.

    VálaszTörlés
  13. A pavlovát én is nagyon szeretem, különösen a csokisat. :)))

    VálaszTörlés