Oldalak

2013. november 9., szombat

Libazsíros pogácsa

...vagy "simán" zsíros :), de most éppen a közelgő Márton napra tekintettel a nemrégiben kisütött libazsír egy részéből készült.


Minimum munkás pogácsa ez is, mint majdnem mindegyik, amit mostanában készítek. :) A tésztához a lisztben elmorzsolom a zsírt, majd a többi hozzávalót is belemérem és hidegen összegyúrom. Folpackkal fedve egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem. Másnap reggel még hidegen, 1-1,5 cm vastagságúra kinyújtom a tésztát és apró, úgy 2 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrom. Sütőpapíros tepsire rakom a kis korongokat és kelni hagyom 20-30 percig vagy amíg a sütő előmelegszik (200-210 °C).
Amikor a sütő bemelegedett, a pogácsák tetejét megkenem a tojásfehérjével, magokkal, sajttal megszórom és a sütőbe tolva addig sütöm, míg szép színt kapnak. Frissen mennyei, amikor a külseje finoman ropogós, belül viszont omlós a pogácsa, de a zsír miatt (bezacskózva) jól eltartható napokig - feltéve, ha marad. :)


Hozzávalók (nagy adag)...
...a tésztához:
500 g finomliszt, 250 g rétesliszt, 300 g libazsír, 300 g tejföl (20%), 3 tojássárgája, 25 g friss vagy 1,5 csomag (10 g) szárított élesztő, 20-20 g nádcukor és só, 1 evőkanál ecet, továbbá 1-2 evőkanál tej, ha szükséges;
...a tetejére: 1 tojásfehérje, magok (nigella, szezám, kömény...) és/vagy sajt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése