tag:blogger.com,1999:blog-36427041752899423642024-03-13T22:06:28.843+01:00egycsipetegycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.comBlogger571125tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-56079808107988889412017-04-21T09:17:00.000+02:002017-04-21T09:17:33.407+02:00Hercel
Sváb sütemény, amit könnyű elkészíteni, jól eltartható és egyszerűsége ellenére igazán finom - kezdőknek is bátran ajánlom. A tésztája nagyon omlós, csupán arra kell figyelni, hogy nyújtásnál-szaggatásnál ne lisztezzük túl és aztán sütésnél ne szárítsuk ki. ;)
A lisztben elkeverem a sót, a sütőport és belereszelem a citrom héját. A puha vajat a cukorral kihabosítom, a végén beledolgozom a egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-18992248745934829242016-11-19T15:01:00.000+01:002016-11-19T15:01:14.168+01:00Lottó szelet
Finom és végtelenül egyszerű diós sütemény, amit bármelyik hétvégére, és akár a közelgő ünnepekre is bátran ajánlok. :)
A sütőt előmelegítem 160-170 °C-ra. A tepsit kivajazom (csak egy kevés kell, úgyhogy a tésztához szükséges mennyiségből veszem el), kilisztezem.Egy tálban, a kakaópor kivételével, a tészta összes hozzávalóját összegyúrom. Annyi tejet adok gyúrás közben hozzá, amitől kellemesenegycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com9tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-57089776168426996712015-06-23T11:18:00.000+02:002015-06-23T16:34:59.542+02:00Szerelmem, Cupcake!
"(...) A sütés számomra nemcsak afféle hobbi, hanem az örökségem. Sütök, mert élvezem, de főleg azért, mert a lényem elválaszthatatlan részévé, szinte a „természetemmé” vált. És sütök az illatokért, az ízekért, ami pedig a sütés elválaszthatatlan része, azaz „természete” – és az emlékekért, amiket felidéz: az otthon, a szeretet, a család múltbéli és jelen idejű emlékét. Az érzések nosztalgiája egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-31790752223133300062015-04-13T15:22:00.001+02:002015-04-13T15:34:36.660+02:00Karamellás krémes
Húsvétra készült sütemény, krémes-szeletes, általában ezeket szoktuk szeretni. A nővérem (aki sem a mézes tésztát, sem a karamellt nem szereti) azt mondta, még soha nem evett annyi krémest egyszerre, mint most, aaannyira finom volt. Hát, ha ő mondja... :)
A sütit egy nappal a fogyasztás előtt kell összeállítani, hogy a lapok bepuhuljanak, de a mézes lapok akár előre is lesüthetők. Már csak egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-60639890727470968932015-03-16T14:40:00.000+01:002015-03-16T14:44:43.995+01:00Kossuth kifli
Vasárnapi süti volt - szinte el is fogyott még tegnap, éppen csak néhány "kiflit" tudtam megmenteni mára a nagylányom uzsis dobozába. Előnye, hogy gyorsan és könnyen elkészíthető, ráadásul anyuezhűdefinom - nem hiába, mindig a legegyszerűbb dolgok a legjobbak. ;)
A sütőt előmelegítem 170 °C-ra. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem: először egy picurka sóval és a egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-35784562242249549062015-03-01T09:13:00.000+01:002015-03-01T09:13:23.674+01:00Sült cékla fokhagymával
Mivel gyerkőceim nem igazán kedvelik a céklát, ez egy ritkán készülő köret nálunk, pedig sült húsokhoz igazán remek. Jamie Oliver balzsamecetes, majoránnás, fóliában sült cékla receptje alapján készítettem először, azóta más zöld fűszereket is kipróbáltam már attól függően, mi érhető el éppen - és eddig még egyszer sem csalódtam. :)
1-1,5 nagy fej fokhagymát gerezdjeire szedek és mindenféle egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-45576218985070341902015-01-20T14:25:00.000+01:002015-01-20T14:25:04.833+01:00Citrusos sajttorta
Sajttortát készítettem a hétvégén, kivételesen csak úúúgy - a magunk kedvéért. Remek lett, érdemes kipróbálni. :)
A kekszet összetöröm (zacskóba teszem és egy nyújtófával összemorzsolom), összekeverem az őrölt mandulával és egy kanál segítségével egyenletesen eloszlatom benne az olvasztott vajat. Nem áll össze tésztává, csak nedves homok állagú lesz. Egy kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-11297362702311417382015-01-19T15:15:00.000+01:002015-01-19T15:15:39.091+01:00Sajtos stangli
A nővérem szokott ilyen sajtos rudakat sütni, tőle zsákmányoltam az eredeti receptet. Kösssz! :)
Mostanában én is gyakran sütöm, mert egyszerűbb, mint a pogácsa, a tésztája könnyen előkészíthető és eláll akár 2-3 napig is a hűtőben, a sütése pedig gyorsan megvan közvetlenül a fogyasztás előtt. Na és persze mindenki szereti. ;)
A lisztben elkeverem a sót és elmorzsolom benne a hideg egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com8tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-66214441981617136722015-01-16T18:20:00.000+01:002015-01-18T11:51:10.569+01:00Gyors joghurtos fánk
Villámgyors finomság, aminek kinézete az ördögpirulához, állaga és íze azonban inkább a hagyományos kelt fánkhoz hasonló. Sütőporral készül, tehát nem kell keleszteni, és nagyjából 10-15 perc alatt készen is van - sütéssel együtt. :)
Az olajat a tűzhelyre teszem melegedni. A tésztához a tojásokat kissé felverem, összekeverem a joghurttal és a cukorral. Gyors mozdulatokkal bekeverem a egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-64519496832804533492014-12-09T18:47:00.000+01:002014-12-09T18:47:56.908+01:00Málnás-mandulás torta
Egyszerű és gyorsan elkészíthető torta, ráadásul könnyű és nagyon finom, bármilyen alkalommal megállja a helyét az asztalon. Ha a tésztát tepsiben sütitek meg, szeletes süteménynek is tökéletesen beválik.
Elsőként a piskótát készítem el, amihez a sütőt előmelegítem 190 °C-ra.
A tojásokat szétválasztom, a fehérjékből a cukor felével kemény habot verek. A sárgákat először a maradék cukorral, egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-32119813296901534302014-11-23T19:11:00.001+01:002014-11-23T19:17:20.832+01:00Gesztenyével töltött zabsüti
A hétvégi sütink: most egy töltött kekszre esett a választásom, aminek a töltelékét az eredeti datolyás krém helyett gesztenyésre cseréltem. Az egyszerűség kedvéért gesztenyepürével készítettem, amit vörösborba áztatott aszalt szilvával gazdagítottam - ez utóbbit akár el is lehet hagyni, illetve szerintem érdemes lenne kipróbálni pl. kandírozott narancshéjjal is. Nagyon finom lett, szerintem egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-81382809097877605642014-11-16T17:05:00.001+01:002014-11-16T17:05:41.851+01:00Kijevi krémes
Egy újabb sütemény következik, már ezzel is lehet hangolódni a közelgő ünnepekre. ;) Ideális, ha áll egy napot, mielőtt megvágjuk, így remekül megfér a vendégváró sütemények csapatában, legyen szó akár szülinapról vagy más ünnepről, illetve bármilyen nagyobb családi/baráti összejövetelről.
Először a tésztát készítem el. A lisztet elkeverem a sütőporral és a porcukorral, majd elmorzsolom benne egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-91580500779275358762014-10-28T15:30:00.002+01:002018-10-04T10:01:01.384+02:00Vendégváró szelet
Hagyományos lakodalmas süti, de természetesen bármelyik ünnepen megállja a helyét - na és persze ünnepen kívül is. ;)
Először összeállítom a kakaós lapokhoz a tésztát. A kakaóport összeszitálom a liszttel és a szódabikarbónával, valamint egy pici sóval. A vajat megolvasztom, belekeverek villával egy egész tojást, majd ezt a keveréket elkezdem összedolgozni a kakaóporos liszttel. Apránkéntegycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-56298607513204177632014-10-21T13:50:00.000+02:002014-10-21T13:50:47.848+02:00Sertésszelet vajas gombával
Vasárnapi ebéd volt, a fagyasztóban talált karajból és egy kis gombából, amolyan "használjuk, ami itthon van, ha már vásárolni lusták voltunk"-módra. :))) Nagyon finom lett, érdemes elkészíteni.
A húst kiolvasztottam, leöblítettem és papírtörlővel alaposan leszárítottam. Négy egyforma, vastag szeletre vágtam. Egy megfelelő méretű edényt nagy lángon felforrósítottam, olívaolaj és vaj egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-15409853744762185842014-10-20T09:37:00.001+02:002014-10-21T14:13:53.294+02:00Citromos-mákos muffin
Mint minden muffin: gyors és egyszerű. Tökéletes a tízórai megkoronázására a suliba, vagy egyszerűen csak a hétvégi nassoláshoz egy bögre forró, habos kakaó mellé. :)
A lisztet átszitálom a sütőporral, belekeverem a fahéjat, mákot, citromhéjat és cukrot. A tojásokat villával felverem, összeforgatom az olajjal és a joghurttal, majd az egészet gyorsan összekeverem a száraz hozzávalókkal. egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-61426406004050713022014-10-17T15:32:00.000+02:002014-10-21T14:19:12.027+02:00Egyszerű ecetes saláták
A nyár folyamán rájöttem, hogy egy csomó alaprecept hiányzik a blogról - persze, manapság nem igazán trendi posztolni az ilyesmit, de egy általános gasztroblogon valamikor azért illik rájuk sort keríteni. :) Így aztán, amikor alkalmam adódott, készítettem néhány fotót, amik közül most az ecetes saláták érkeznek.
Sokfélét nem készítek, azokat is ritkán. Ott van pl. az ecetes fejes saláta, az egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-20220129925761104472014-09-28T09:35:00.001+02:002015-09-06T10:24:43.276+02:00Macskaszem
Ismét egy nagyon finom diós sütemény következik. Ízeiben a kosárkát hozza, csak lényegesen egyszerűbb elkészíteni. Ünnepekre, vendégváráshoz, vagy akár csak a vasárnapi ebéd után is tökéletes. Garantált, hogy mindenki szeretni fogja. :)
Az élesztőt felfuttatom a cukorral elkevert langyos tejben. A lisztben elmorzsolom a zsiradékokat. Amikor az élesztő felfut, a tojássárgákkal együtt a egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-51705331064561774732014-09-24T10:25:00.000+02:002014-10-28T17:22:58.596+01:00Háromszoros élvezet
Na igen, a "fura" nevű sütik egyik dobogósa. Nem próbálom megfejteni, hogy kinek/hogyan/milyen indíttatással sikerült ezt az elnevezést összehoznia, minden esetre több oldalon is ezen a néven jegyzik, ám legyen. Nekem inkább csak kekszes-krémes vagy valami hasonló. Nem sokkal jobb, de legalább kevesebb pikáns asszociációs lehetőséget rejt magában. :)
Szóval van ez a süti és erre mindenki azt egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-24085490009174340102014-09-22T12:00:00.001+02:002014-09-22T12:06:23.480+02:00Mézes-diós négyzetek
Nagyon-nagyon finom diós sütemény, amit könnyű elkészíteni, ráadásul kiadós és néhány napig egész jól el is tartható. Érdemes becsempészni az őszi, év végi sütemények közé, még a dióért kevésbé rajongóknak is.
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal vagy egy késes robotgép segítségével összeállítom. Sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe nyújtom, majd amíg a sütő bemelegedik, a hűtőbe teszem a egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-66309108776481513582014-09-15T09:05:00.000+02:002014-09-15T09:05:16.348+02:00Datolyás teasütemény - Segítsüti 2014 ősz
Elérkezett szeptember közepe és ahogy már néhány éve rendszeresen, ezen az őszön is segít a süti! 30 blogger, 30 felajánlás és az árverés már elkezdődött! Licitálni szeptember 18-án (csütörtökön), 16:00 óráig lehet.
Az idei őszi támogatott a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány. A süteményekért felajánlott összegekkel az ő munkájukat, általuk pedig a Debreceni EKK Gyermekgyógyászati Intézetegycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-722312734988504232014-08-05T18:49:00.000+02:002014-10-28T17:22:58.615+01:00Fantázia szelet
Az elmúlt hétvégi családi összejövetelre készítettem ezt a sütit - általában elmondható, hogy a krémes, csokis szeletek be szoktak válni, nem volt ez másképpen most sem. ;) Jó kis sütemény: nem túl édes, nem túl nehéz, ráadásul kifejezetten mutatós is, úgyhogy szerintem bármilyen asztalon és társaságban megállja a helyét.Az eredeti receptet Lizáéknál találtam, köszönet érte! :)
A sütőt egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-55992106442640834002014-07-28T19:00:00.000+02:002014-10-28T17:22:58.602+01:00Kontyalávaló
A nyár a likőrkészítések időszaka (is). Mivel a likőröknek kifejezetten jót tesz, ha van idejük érni, így amit most készítünk el, az az év végi vendégségek idejére éppen megfelelő lesz...aztán vagy vendégvárások alkalmával fogyasztjuk el a barátaink/családtagjaink közreműködésével vagy pedig vendégjárások idején ajándékozunk el belőlük néhány üveggel. ;)Ezt a fűszeres, édes likőrt még májusban egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-78922659240931299362014-07-13T17:34:00.000+02:002014-07-13T17:34:28.007+02:00Sárgabarackos crostata
...vagy sárgabarackos galette, esetleg ha egyszerűen a magyar formánál maradnánk: sárgabarackos lepény...vagy pite. Na mindegy. :DTúlérőfélben van az utolsó néhány szem sárgabarack a fánkon, így a vasárnapi desszert nem is készülhetett másból. Csak egy vékony réteg omlós tészta kísérte, ami körülölelte a csodás, krémesre sült sárgabarackot...mmm! Egyszerű, és valóban nagyszerű!
Elsőként a egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-6982095665869817242014-07-12T19:36:00.000+02:002014-07-12T19:36:55.611+02:00Banános-vaníliás sárgabaracklekvár
A tavalyi Segítsütis nyertesem, Csilla, az átadáson meglepett egy doboznyi finomsággal, köztük saját készítésű ínycsiklandó lekvárjaival. Kedvencem a banános sárgabarack volt: az a fajta lekvár, ami önmagában is megfelel desszertként ;) - én is addig kóstolgattam a konyhapultnak támaszkodva, amíg szépen elfogyott. :D Ezzel persze el is dőlt, hogy a legközelebbi befőzés alkalmával nekem is kell egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3642704175289942364.post-71045748444576234242014-07-11T17:33:00.000+02:002014-07-11T17:33:32.760+02:00Répás-almás muffinok
Egyszerű süteményeket késztettem ma: a hűtőben néhány aprócska sárgarépa esedezett mielőbbi (f)elhasználásért, a korai alma is potyogni kezdett a napokban - ha pedig répa és alma, hát becsúszott melléjük a zab(pehely) is. :)
Egyszerű elkészíteni: a sütőt előmelegítem (180 °C), a répát és az almát meghámozom és kis lyukú reszelőn lereszelem. A zabpelyhet megőrlöm (nem kell teljesen finomra) és egycsipethttp://www.blogger.com/profile/14928212459979395939noreply@blogger.com0