2009. július 5., vasárnap

Édes csirkefalatok salátával

Nem volt kedvem főzni. Meleg van és én nagyon nem bírom a meleget, ilyenkor sokáig a tűzhely mellett állni önkínzás. :)
Volt még egy kis zöld a hűtő mélyén, így miután rátaláltam erre a Cézár receptre, a saláta mellett döntöttem. Hát az emlékeim szerinti Cézárhoz nem sok köze van, de nagyon kellemes, laktató ebédem lett belőle. :)


Először egy közepes csirkemellet filéztem, felkockáztam. Összeállítottam a pácot, beleforgattam a húst és állni hagytam. Közben kikevertem és behűtöttem az öntetet, feldaraboltam a zöldségeket. A húst egy serpenyőben a pác egy részével kisütöttem, kenyérszeleteket pirítottam, majd ezt az egészet összedobtam egy tányérra és ettem és ettem és ettem. :)
Nagyon ízlett, a páromnak is - egyetlen oda nem illőt találtam csak az eredeti receptben, mégpedig az olívabogyót. Hát ízlések és pofonok, én kilökdöstem őket a tányér szélére, nem hiányzott a hús és a mártás édes-pikáns ízéhez.

Nálam az alábbiakból készült...
...a saláta: fél jégsaláta, 2 paradicsom, 1 kisebb lilahagyma - és némi olívabogyó, amit a második tányérról már inkább lehagytam;
...a hús: 1 közepes filézett csirkemell (kb. 40-45 dkg, de a pác mennyisége ennél nagyobb mennyiséget is elbírna), 0,5-0,5 dl olíva- és napraforgóolaj, 1 evőkanál dijoni mustár, 1 evőkanál mustár, 3 evőkanál méz, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál (csemege) Piros Arany, só, bors;
...az öntet: 1 pohár natúr joghurt, 1 evőkanál dijoni mustár, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál majonéz, só, bors;
+ pirítós - vagy pirított kenyérkockák.
Tovább olvasom...

2009. július 3., péntek

egy csipet... meglepetés :)

Lááányok, hát mire lépek be? :) Most egy kicsit (na jó, nagyon) meg vagyok hatódva, és lepődve is, úgyhogy nézzétek el nekem, hogy nem vagyok teljesen komplett. :))
Ezt nézzétek el máskor is... :D

Először is köszönöm Bellynek és Kiskuktának, hogy megtiszteltetek kitüntető figyelmetekkel! Cupp! :*


A szabályok a következők:

- Tedd ki a díjat a blogodba!
- Linkeld be azt, akitől kaptad!
- Nevezz meg legalább 7 blogot!
- Hagyj üzenetet a díjazottaknak!


Most jön a "megnevezős rész", amivel kapcsolatban hasonlóan gondban vagyok, mint legutóbb a lényegtelen bejegyzésnél, de most igyekszem összeszedni magam és ezúton ismeretlenül is továbbadni ezt a díjat (legalább) nektek: Limara, Sütis néne, Margit2, Renata és Receptgyűjtő, valamint átadnám az én két "díjazómnak" is, Kiskuktának és Bellynek.
Tovább olvasom...

2009. július 2., csütörtök

Ribizlis joghurtszelet


Eredetileg torta. Nálam most szelet. :)
Az egyik ismerős leányzó szokta így készíteni a joghurttortát, kezdünk mi is rákapni, mert könnyebb, kevésbé zsíros, mint az én régi joghurtos-tejszínes receptem és ráadásul villámgyorsan elkészül.

Először a joghurtot melegítem össze a cukorral és a zselatinnal - nem forralom, csak felolvasztom a cukrot. Ezután a tejet felverem a habporral, a két keveréket elegyítem, majd vizezett/bélelt formába töltöm. Belesüllyesztek egy kis gyümölcsöt és mehet is a hűtőbe. 1-2 óra múlva szeletelhető.

Hozzávalók: 4 pohár natúr könnyű&finom joghurt (ez csak 140 g-os - a többi általában 190 g, azokból 3 pohár elég), 1 nagy zacskó zselatin (25 g-os), 6 evőkanál kristálycukor (édes gyümölcsnél ez sok, elég kb. 4 evőkanálnyi is), 1 csomag vaníliás cukor, 3 habpor (60 g-os), 3 dl tej, gyümölcs ízlés szerint.
Tovább olvasom...

2009. július 1., szerda

Ribizli-szeder krémleves

Tavaly rengeteg szedrünk termett, így az elmúlt évben sokszor készítettem krémlevest belőle - csak magában, vagy más bogyós gyümölcsökkel vegyesen. Most friss piros ribizlivel kombináltam, gyerekbarát-édesre csináltam, volt is sikere! :)



Az eredeti receptet KicsiVúnál találtam - az elkészítés módja ugyanaz, csak a hozzávalókat szoktam változtatni.

Ebbe a levesbe az alábbiak kerültek: 4 dl víz, 8 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 5 db szegfűszeg, 280 gr fekete szeder (fagyasztott), 280 gr piros ribizli, 1 dl tejszín, 2 evőkanál tejföl, 1 púpos evőkanál étkezési keményítő.
Tovább olvasom...

2009. június 29., hétfő

Pizza 4 ízben

Sokszor sütök pizzát. Gyors, könnyen variálható és...
...csak úgy Gombóc Artúrosan, mi szeretjük: a kerek pizzát, a szögletes pizzát, a vastag tésztájú pizzát, a vékony tésztájú pizzát, az egész pizzát, a pizzaszeleteket, a húsos pizzát, a zöldséges pizzát, a paradicsomos alapú pizzát, a tejfölös alapú pizzát, a csukott pizzát, a nyitott pizzát, a pizzacsigát, a pizzát amin sok sajt van, a pizzát amin kevés sajt van... és így tovább, megunhatatlanul. :)
Az utóbbi időben mellőztem, mert a fenekem már így is eléggé terebélyes, de tegnap éppen csak erre sikerült egy kis energiát összekaparnom, így szemet hunytam a hátrányai fölött.

sajttal töltött szélű pizza

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe tettem, a továbbiakat a teljes tészta programra bíztam. Amikor lejárt a program, 4 gombócot formáztam, amelyekből rövid pihentetés után téglalapokat nyújtottam. A lapok széleit visszahajtogattam, majd egy nagy sütőtepsibe helyeztem őket. A közöket-széleket olívaolajjal megkentem, és hagytam, hogy egy kicsit megnőjön a tészta.


Változó, hogy nyers alapanyagokat használok, vagy kész ragut főzök. Sokszor előfordul, hogy a bolognai maradékát besüllyesztem a fagyasztóba és ilyenkor csak előveszem, olvadás után pedig elosztom a tésztán. Ez a legjobb eset, ilyenkor nincs sok tennivalóm, de most csak nemlétező ragukészlet volt itthon. Így 2 lapot fokhagymás tejföllel kentem meg, a harmadikhoz paradicsomos szószt, a negyedikre pedig gombás ragut főztem. A megkent lapokra olyan hozzávalókat szoktam tenni, amik éppen a kezembe akadnak, most éppen sonka, hagyma, kukorica, főtt tojás, szalámi különböző összetételekben és persze sok-sok sajt.
Előmelegített sütőben, 190 °C-on sütöttem, amikor a sajt elkezdett pirulni, néhány percre rákapcsoltam a felső grillt is.

A paradicsomos ragut úgy készítem, hogy a hagymát felaprítom, kevés olajon megdinsztelem,, hozzáteszem az aprított fokhagymát, majd pár pillanat múlva paradicsompürét adok hozzá. Kicsit összemelegítem, fűszerezem, felöntöm vízzel és pár percig forralom. Inkább édes ízhatásúra szoktam készíteni.
A gombás ragut ugyanígy csinálom, csak a hagyma után a gombaszeleteket pirítom le elsőként, és csak ezután folytatom a fentiek szerint. Ezt inkább borsosabb-sósabb ízűre állítom be.



Hozzávalók...
...a tésztához: 0,5 kg finomliszt, 1 dl tej, 2 dl víz, 0,1 dl olaj, 2 db kockacukor, 0,5 evőkanál só, 1,5-2 dkg élesztő;
...a paradicsomos szószhoz (kb. a fél adagra elég): egy közepes hagyma fele, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, barnacukor, gyömbér, bazsalikom, kb. 1 dl víz, olaj;
...a gombás raguhoz: egy közepes hagyma fele, 2 evőkanál paradicsompüré, 7-8 db közepes gomba, só, bors, barnacukor, kb. 0,5 dl víz, olaj;
...továbbá: feltétnek-rátétnek bármi, ami a kezünkbe akad, ehető és szeretjük, valamint sajt (nálam most csak trappista, de általában mozzarellával vegyesen szoktam).
Tovább olvasom...

2009. június 28., vasárnap

Lila feketeerdő torta :)


Anyum ma 55 éves. A torta neki készült, így megpróbáltam egy kicsit jobban odatenni magam. Úgy tűnik, sikerült, legalábbis az ünnepeltnél szemmel láthatóan bejött a próbálkozás.

Szeretem ezt a receptet, mert nagyon gyors, ugyanakkor mégis finom és mutatós torta lesz az eredménye. Igaz, nem a legmelegebb nyári napokra való, de amikor kiagyaltam, még szürke és borongós volt az idő, és nem néztem a hétvégi előrejelzéseket. :) Az újítás a bevonat volt, mert általában csak sima tejszínhabbal fedem, némi csokireszelékkel, néhány szem meggybefőttel díszítve.

Néhány nappal korábban elkészítettem a bevonathoz a fondantot és a virágokat is megformáztam, hogy legyen idejük megszáradni máig. Persze nem tették, de sebaj, legközelebb majd talán több lesz a ráfordítható időm.

Tegnap 7 tojásból sima kakaós piskótát sütöttem. Ehhez a tojások sárgáját cukorral fehérre kevertem, majd lisztet, kakaóport és sütőport adtam hozzá. Egy csipet sóval keményre vertem a fehérjéket, összeforgattam a kakaós masszával és sütőpapírral bélelt formában megsütöttem. Miután teljesen kihűlt, meggylét főztem fel cukorral és pudingporral, a végén meggybefőttet forgattam bele, és ezt is hűlni hagytam. Amikor már kissé lehűlt, 6 dl tejszínt felvertem egy kis cukorral és zselatin fixxel, majd ezt a habot egy habzsákba tettem.

A tortalapot 3 részre vágtam. Az alsó lapot megkentem meggylekvárral, majd a habzsákból 3 körben tejszínhabot nyomtam rá. A tejszínhabcsíkok közötti üres köröket a meggyes krémmel töltöttem be, majd rátettem a következő lapot, amit ugyanígy lekvároztam, "karikáztam". A harmadik lap lett a teteje. Alapesetben itt jön egy kis maradék tejszínhab, amivel bevonom a tetejét és az oldalát, plusz egy kis díszítés és mehet is a hűtőbe.


A mostani azonban nem alapeset volt, így most vajkrémmel (1 rész margarin és 2 rész porcukor, kb. 5 dkg:10 dkg) vontam be nagyon vékonyan a kész tortát, amit ezután hűtőbe tettem és ott is felejtettem egész éjszakára. A fondant és a díszítés ma reggel került rá.

Belekerült...
...a piskótába: 7 tojás, 7 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaópor, fél csomag sütőpor, egy csipet só;
...a meggykrémbe: 3 dl meggylé (a befőtt leve), 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, valamint elvileg 20 dkg meggybefőtt, de én nem szoktam mérni, hanem kutyulás közben befalatozom a 7 decis üvegnyi befőtt kb. 1/3-át :);
...a tejszínkrémbe: 6 dl tejszín (tényleg tejszín, nem növényi izémizé), 2 evőkanál cukor, 2 csomag zselatin fix (ennek hiányában az eredeti recept szerint: 2 evőkanál zselatin 1 dl hideg vízbe áztatva, majd oldódásig melegítve és a habbá vert tejszínbe csorgatva);
...továbbá: fél (kis)üveg meggypálinkás meggylekvár (ezt én tettem el kifejezetten a sütik miatt, ugyanis egyébként nem eszünk meggylekvárt - az eredeti recept szerint nem kellene bele, de a lekenés-áztatás különböző variációi több receptben is szerepelnek, én is mindig alkalmazom, általában ebben a párosításban, de be lehet itatni a tortát pl. cseresznyepálinka és meggylé keverékével is);
+ bevonat (vajkrém + nyújtható MM fondant, aminek az alapját Edit tortasulijának köszönhetem).

A hozzávalók alapesetben egy kb. 26 centis tortaformához elegendőek.

Edónak :)
Tovább olvasom...

2009. június 27., szombat

Lényeg nélküliség

Kiskukta kiszemeltje lettem - igazán megtisztelő! :) Sajnos a labda nálam marad, még nagyon "új" vagyok ahhoz, hogy továbbdobjam.

6 lényegtelen dolog
Hogy mi lényeges vagy lényegtelen, az adott pillanat adja. Ami most számít, az egy perc múlva elvesztheti jelentőségét. Úgy vélem, hogy bár az apró-cseprő történések lényegtelenek, az egész szempontjából mégis sokat számítanak. Nem hiába mondják: mindennek oka van. :)

Ebben a korai percben lényegtelennek tartom, hogy napok óta keveset alszom, mert az a fontos, hogy a kicsim pihenjen. Lényegtelen, hogy most végre aludhatnék, mert dolgom van, amit el kell végeznem. A feladat egyébként szintén lényegtelen, de valamikor az ilyenekkel is foglalkoznom kell. Lényegtelen, hogy már ittam egy kávét, a jó kezdethez nem sikerült hozzájárulnia. Lényegtelen, hogy ma 5 percre láttam a páromat, a lényeg, hogy hazatérjen. Lényegtelen, hogy mit írtam, a lényeg az, hogy már egy órája írom és végre sikerült befejeznem. :)))
Tovább olvasom...