2009. július 10., péntek

Kezd olyan érzésem lenni...

...hogy már szinte csak díjakat és játékokat posztolok. :) Na jó, mentségemre szóljon, hogy holnaptól Ó-IÓ-CIÓ-ÁCIÓ...
Úúú, emlékeztek még erre? Vajon még most is divat a táblára színes krétával felírni - és ezáltal a felület tetemes részét a tanár okító firkái elől megmenteni? De régen voltam már diák! (sóhaj... :D)

Nos, szóval nyaralni készülünk, és ráadásul a tegnapi napom... Hát hagyjuk. Kiskukta már "hallotta" konyhai rémtörténeteimet, valamint kisebbem tollaslabda-sztoriját, mely némi riadalmat keltett a családban, ugyanis szegénykém rendesen félrenyelt. :( A kajám és a sütim is ronda lett, így nem hoztam őket, nem venném a lelkemre, ha rémálmaitok lennének az elkövetkezendő napokban, pedig - legalábbis a rakott akármimet - az íze miatt érdemes lett volna fotózhatóra készíteni...

...de félre is a dumával, ami miatt most és itt:


Ezt a díjat Bellytől kaptam. Ismét tőled - hamarosan tiszteletbeli családtagom leszel, ha ezt így folytatod. ;)

A folytatás:
1. Tedd ki a díjat a blogodra. (megtörtént)
2. Linkeld ki azt, akitől kaptad. (ez is pipa)
3. Nevezz meg legalább 3 blogot. (ööö)
4. Hagyj üzenetet a díjazottaknak a díjukról. (szaladok!)

Nos, Bellynek és Kiskuktának - hát persze! Ki(k)nek más(ok)nak? :))) A harmadik? Ezt a pontot most kihagynám, az alany tetszőlegesen választható a bloglistámból... ;)

Van még valami? Hahh, kaját nem ígérek mára, de ha lesz olyan, amit fotogénnek ítélek, az jön majd. És éppen nyílik két orchideám, muszáj lesz/lenne őket is megmutatnom... Robogok is tovább... ;)
Pusssz :*
Tovább olvasom...

2009. július 8., szerda

Növény top10

Renata hívott játszani, amit itt is köszönök! :)


Azt hiszem, rangsorolni sokszínűségük miatt lehetetlen a növénykedvenceket, ettől függetlenül az első hely nálam adott, attól lefelé azonban nincs éremosztás, egyszerűen csak ők a 10 legjobb - legalábbis most, ebben a pillanatban. :)

dobogón az orchideák
Csak így, családosan. Néhányan velünk élnek közülük: Cambria, Cymbidium, Dendrobium, Miltonia, Oncidium, Paphiopedilum, Phalaenopsis, ..., és remélem, a sor folytatódik majd szép sorban, ahogy lehetőségem lesz rá - és ameddig a párom elviseli. :)
Erre az első helyre felcsalom az egyik családtagot, a vaníliát is, amit mint fűszer, korábban nem kimondottan kedveltem, de amióta saját konyhám van, azóta hármasával ugrálta a lépcsőfokokat felfelé.



2.1 citrusfélék - sorrendben: mandarin, lime, citrom, narancs, "maradék"...
2.2 jácint - és a vele nyílók is: tulipán, nárcisz, ..., legyen tavaszi, illatos, sugározzon frissességet, vidámságot és feledtesse a téli szürkeséget.
2.3 magnólia - csodaszép, kell ennél több?
2.4 levendula - kedvelem a színét és az illatát.
2.5 búza - hajlamos vagyok megfeledkezni róla, mert annyira alapélelmiszer nálunk. Talán sajnos és talán túlságosan is. Esszük (fehér)kenyérben, tésztában, sütöm napról-napra, a tudatom tudja, hogy meg kellene reformálnom a konyhám ezt a részét (is), de még nem tudtam rávenni magam. Mellé egyébként sorolhatnék még jónéhány gabonát, ezek közül is kiemelném egy bizonyos felhasználási formában a (közönséges) komlót, bár ezt nő létemre talán inkább el kellene hallgatnom. :D
2.6 barack - őszi és kajszi is. Lédús, zamatos, illatos. Ám legyen, megadom magam nekik.
2.7 mogyoró - az európai v. török (Corylus). A legjobb!
2.8 sütőtök - az egyetlen tök, amit gyermekként is szívesen ettem. Ma már jöhet a cukkini, a patiszon, és a főzőtökök is módjával, de mind közül a sütőtök a kedvenc.
2.9 tea - a tágabb értelmezési körben is. ;)


A képekért bocsi, nem tudtam megállni. :))

Játékba hívom Kiskuktát és Bellyt, osszátok meg velünk ti is a toplistás növényeiteket!
Tovább olvasom...

2009. július 6., hétfő

Barackos-habos túrófelfújt

Napok óta csak a szemeimet meregetem a sütik után, ebben a melegben a befőzések mellett nem tudtam elég energiát összeszedni, hogy "begyújtsak" a konyhában. Ma reggel már elvonási tüneteim voltak, így erőt vettem magamon és sütöttem. :) A sárgabarack és a túró adott volt, és miután nem találtam megfelelő receptet, összehoztam egyet.


A túrót áttörtem, hozzáadtam a cukrot, búzadarát, tojássárgákat és a vajat, majd belekapirgáltam a vanília belsejét. Egy kapcsos tortaformát kivajaztam, majd a túrós masszával együtt betettem a hűtőbe egy órára.

Úgy 50 perc elteltével bekapcsoltam a sütőt 170 °C-ra, és 4 tojásfehérjét felvertem egy csipet sóval. A túrós masszába belekevertem egy kis sütőport, majd beleforgattam a tojáshabot is. A hűtőből kivett vajazott formát zsemlemorzsával megszórtam, majd belesimítottam a masszát, amit szintén megszórtam egy kis morzsával. A tetejére félbevágott sárgabarackokat tettem és a sütőbe toltam.


Kb. 50 perc elteltével már enyhén színt kapott a süteményem, így további 3 tojásfehérjét felvertem és a habba beleforgattam egy evőkanálnyi (friss SK ;) ) sárgabaracklekvárt. Kivettem a sütőből a tortát, eloszlattam rajta a tojáshabot majd tovább sütöttem - én 13 percig. Ekkor kikapcsoltam a sütőt, résnyire nyitottam az ajtaját, majd 20 perc elteltével kivettem a kész süteményt.
Langyosan ettük. :)

Hozzávalók: 50 dkg túró, 3 evőkanál cukor, 4 evőkanál búzadara, 4 tojás szétválasztva, fél rúd vanília, 4+2 dkg vaj, fél csomag sütőpor, kevés só, kb. 2 evőkanálnyi búzadara, sárgabarack.
A tetejére a habhoz plusz 3 tojásfehérje, 1 evőkanálnyi sárgabaracklekvár, egy csipet só.

A sárgabarack eléggé savanykás így sütve (legalábbis a nem túlérett darabok), így az erre érzékenyeknek a túrós alapot ajánlott édesebbre készíteni, esetleg a barackokat vagy a tetején a habot cukrozni, de én a párom miatt most kevésbé édes desszertet szerettem volna készíteni. Miután a felét együltő helyében megette, azt hiszem, nem tettem rosszul. :D
Tovább olvasom...

2009. július 5., vasárnap

Édes csirkefalatok salátával

Nem volt kedvem főzni. Meleg van és én nagyon nem bírom a meleget, ilyenkor sokáig a tűzhely mellett állni önkínzás. :)
Volt még egy kis zöld a hűtő mélyén, így miután rátaláltam erre a Cézár receptre, a saláta mellett döntöttem. Hát az emlékeim szerinti Cézárhoz nem sok köze van, de nagyon kellemes, laktató ebédem lett belőle. :)


Először egy közepes csirkemellet filéztem, felkockáztam. Összeállítottam a pácot, beleforgattam a húst és állni hagytam. Közben kikevertem és behűtöttem az öntetet, feldaraboltam a zöldségeket. A húst egy serpenyőben a pác egy részével kisütöttem, kenyérszeleteket pirítottam, majd ezt az egészet összedobtam egy tányérra és ettem és ettem és ettem. :)
Nagyon ízlett, a páromnak is - egyetlen oda nem illőt találtam csak az eredeti receptben, mégpedig az olívabogyót. Hát ízlések és pofonok, én kilökdöstem őket a tányér szélére, nem hiányzott a hús és a mártás édes-pikáns ízéhez.

Nálam az alábbiakból készült...
...a saláta: fél jégsaláta, 2 paradicsom, 1 kisebb lilahagyma - és némi olívabogyó, amit a második tányérról már inkább lehagytam;
...a hús: 1 közepes filézett csirkemell (kb. 40-45 dkg, de a pác mennyisége ennél nagyobb mennyiséget is elbírna), 0,5-0,5 dl olíva- és napraforgóolaj, 1 evőkanál dijoni mustár, 1 evőkanál mustár, 3 evőkanál méz, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál (csemege) Piros Arany, só, bors;
...az öntet: 1 pohár natúr joghurt, 1 evőkanál dijoni mustár, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál majonéz, só, bors;
+ pirítós - vagy pirított kenyérkockák.
Tovább olvasom...

2009. július 3., péntek

egy csipet... meglepetés :)

Lááányok, hát mire lépek be? :) Most egy kicsit (na jó, nagyon) meg vagyok hatódva, és lepődve is, úgyhogy nézzétek el nekem, hogy nem vagyok teljesen komplett. :))
Ezt nézzétek el máskor is... :D

Először is köszönöm Bellynek és Kiskuktának, hogy megtiszteltetek kitüntető figyelmetekkel! Cupp! :*


A szabályok a következők:

- Tedd ki a díjat a blogodba!
- Linkeld be azt, akitől kaptad!
- Nevezz meg legalább 7 blogot!
- Hagyj üzenetet a díjazottaknak!


Most jön a "megnevezős rész", amivel kapcsolatban hasonlóan gondban vagyok, mint legutóbb a lényegtelen bejegyzésnél, de most igyekszem összeszedni magam és ezúton ismeretlenül is továbbadni ezt a díjat (legalább) nektek: Limara, Sütis néne, Margit2, Renata és Receptgyűjtő, valamint átadnám az én két "díjazómnak" is, Kiskuktának és Bellynek.
Tovább olvasom...

2009. július 2., csütörtök

Ribizlis joghurtszelet


Eredetileg torta. Nálam most szelet. :)
Az egyik ismerős leányzó szokta így készíteni a joghurttortát, kezdünk mi is rákapni, mert könnyebb, kevésbé zsíros, mint az én régi joghurtos-tejszínes receptem és ráadásul villámgyorsan elkészül.

Először a joghurtot melegítem össze a cukorral és a zselatinnal - nem forralom, csak felolvasztom a cukrot. Ezután a tejet felverem a habporral, a két keveréket elegyítem, majd vizezett/bélelt formába töltöm. Belesüllyesztek egy kis gyümölcsöt és mehet is a hűtőbe. 1-2 óra múlva szeletelhető.

Hozzávalók: 4 pohár natúr könnyű&finom joghurt (ez csak 140 g-os - a többi általában 190 g, azokból 3 pohár elég), 1 nagy zacskó zselatin (25 g-os), 6 evőkanál kristálycukor (édes gyümölcsnél ez sok, elég kb. 4 evőkanálnyi is), 1 csomag vaníliás cukor, 3 habpor (60 g-os), 3 dl tej, gyümölcs ízlés szerint.
Tovább olvasom...

2009. július 1., szerda

Ribizli-szeder krémleves

Tavaly rengeteg szedrünk termett, így az elmúlt évben sokszor készítettem krémlevest belőle - csak magában, vagy más bogyós gyümölcsökkel vegyesen. Most friss piros ribizlivel kombináltam, gyerekbarát-édesre csináltam, volt is sikere! :)



Az eredeti receptet KicsiVúnál találtam - az elkészítés módja ugyanaz, csak a hozzávalókat szoktam változtatni.

Ebbe a levesbe az alábbiak kerültek: 4 dl víz, 8 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 5 db szegfűszeg, 280 gr fekete szeder (fagyasztott), 280 gr piros ribizli, 1 dl tejszín, 2 evőkanál tejföl, 1 púpos evőkanál étkezési keményítő.
Tovább olvasom...