2010. február 5., péntek

Hamburger - tojásmentesen

Vendégeink miatt ismét tojás nélkül kellett megoldanom a tegnapi partivacsit. Mivel viszonylag későn jelentkeztek be és egyébként sem szoktunk túlkészülni, a hamburger mellett döntöttünk. A zsemlékből két adag készült, Limara nyomán, de az egyiket tojás nélkül készítettem. Nagyon finom lett így is, én részemről ízben nem tudtam megkülönböztetni, mikor melyik bucit eszem.

csak a fénye árulja el, hogy tojásmentesen készült...

...a tojásos kenés kicsit csillogóbb :))

A hamburgerzsemlékhez a tészta hozzávalóit a kenyérsütő gépbe tettem, majd futtattam a tészta programot (dagasztás-kelesztés). A megkelt tésztát 9 db, egyenként 12 dkg-os gombóccá formáltam, amiket sütőpapírral ellátott tepsibe helyeztem és letakarva ismét duplájára kelesztettem. A megkelt zsemlék tetejét tejjel lekentem, és megszórtam szezámmaggal. 180°C-on kb. 25 perc alatt sültek meg.

a húspogácsák sütés közben

A hamburgerhúshoz semmi más nem szükséges, mint só, bors és persze a darált hús. Szoktam marhából és sertésből is készíteni, illetve a kettő keverékéből. Most sertésből készült, zömmel combból, de tettem hozzá egy kevés tarját is. Kétszeri darálás után borsoztam, majd letakarva a hűtőbe tettem. Sütés előtt kb. fél órával kivettem, átgyúrtam, hozzáadtam a sót és egy kevés keményítőt (segít összetartani a masszát, de teljes nyugalommal elhagyható), alaposan összedolgoztam. Olajozott felületre szedtem egy adag húsmasszát, ráterítettem egy zacskót és nyújtófával kinyújtottam, mint a tésztát. Ezután kiszaggattam egy fánkszaggatóval - így szép, lapos húspogácsákat kaptam. Érdemes lehetőleg minél vékonyabbra nyújtani a masszát, úgy 5-7 mm körülire, ugyanis sütés közben még összeugrik valamelyest. Forró serpenyőben, egy kanálnyi olajon néhány perc alatt mindkét oldalukat pirosra sütöttem.


Hozzávalók...
...9 db tojásmentes, kefires hamburgerzsemléhez: kb. 240 ml tej, 0,5 dl (~50 g) olaj, 120 g kefir, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 60 dkg liszt (BL55), 2 dkg élesztő, tej a kenéshez és szezámmag;
(Tojásos változatban: kb. 220 ml tej, 0,4 dl (~40 g) olaj, 100 g kefir, 1 egész tojás, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 60 dkg liszt (BL55), 2 dkg élesztő, tojás a kenéshez és szezámmag.)
...a húspogácsához: 1 kg húshoz 1 evőkanál bors, 1 evőkanál só (esetleg 1 evőkanál étkezési keményítő). A fűszereket lehet púpozott kanállal mérni, bár így a pogácsa magában erősen fűszeresnek tűnik, a zsemlében, zöldségekkel azonban éppen ideális;
...továbbá: olaj a sütéshez, valamint fejes saláta, uborka, paradicsom, hagyma, sajt, ketchup, mustár, majonéz, chili szósz... a tálaláshoz.
Tovább olvasom...

2010. február 3., szerda

Mogyorós parfé

Feltűnt már, hogy szeretjük a mogyorót? :)
A párom névnapjára kivételesen nem tortát sütöttem. Valahogy nagyon nem volt kedvem hozzá, ellenben fagyit már régóta szerettem volna készíteni. A tartály nyár óta üresben nyomul a frigóban, ahányszor csak kinyitom az ajtaját, az első pillantásom arra esik. Először azzal terveztem kezdeni valamit, de a szemeim elé kerültek Max parféi, így a tartály maradt nullában és az általa leírtakból indultam ki.
Mogyorósan, naná...
Kicsi csokival.
Viennettásan - csak egyszerűen... :D


Kezdetben volt a mogyoró, amit sütőben enyhén megpirítottam (180-190 °C) - pirítás közben néha megrázogattam a tepsit, bele-belekavartam a kezemmel, majd hagytam kihűlni.
A mikróban (300 W) felolvasztottam egy tábla étcsokoládét egy kis olajjal - 2 perc alatt, közben 4-5x kivettem és megkevergettem, míg teljesen híg nem lett a csoki. Ezután sütőpapírra simítottam nagyon vékonyan és hűtőbe tettem dermedni. Nekem ehhez csak a csoki kb. felére volt szükségem, a maradékot a díszítéshez tettem félre, de ki lehet kenni az egészet is 2 sütőpapírra, így több csokiréteg kerül majd a desszertbe, illetve természetesen fél adaggal is lehet dolgozni. :)
Kevés tejszínhez porcukrot tettem, majd lassú tűzön melegíteni kezdtem. A pirított mogyorót lehéjaztam, néhány szemet díszítéshez félretettem (további néhányat megettem :D), a maradékot egy pici tejszín hozzáadásával simára turmixoltam, majd hozzáadtam a melegedő cukros tejszínhez. Belekevertem még egy kevés vanília eszenciát és kevergetve addig hagytam a tűzön, míg a cukor teljesen elolvadt. Kihűtöttem.

Amikor a mogyorós krémem kihűlt, elkezdtem felverni egy nagy adag tejszínt. Félkemény állapotában hozzászitáltam egy kis keményítőt, majd keményre vertem, a legvégén a mogyorós krémet is beledolgozva.
Egy diákkenyér forma aljára alufóliát tettem, belesimítottam némi mogyorós tejszínhabot. A csokilapot 4-5 centis csíkokra vágtam, egy csíkot a habra helyeztem. Újabb habréteggel fedtem, majd csokilap, hab, csokilap, hab... következett. Rétegezés közben néhányszor hozzáütögettem a formát a pulthoz, hogy minél egyenletesebben terüljön a tejszínhab a formában. A legvégén habbal zártam a sort, majd a desszertet a hidegebb fagyasztómba tettem (-23 °C, így kicsit gyorsabban dermed).


Kb. 7 óra elteltével újra meglágyítottam a maradék csokoládét. A "Viennettámat" kivettem a fagyasztóból, a forma mentén késsel körbevágtam, majd egy előkészített kartonra (khmm, nincs téglalap alakú tálalóm) fordítottam. Kissé megmelegítettem a kezemmel kívülről a formát, amiből kb. 3 perc után végre kicsusszant a parfé. Egy szilikon spatulával a tetejére simítottam a csokoládét (azonnal dermed!), majd a mogyorószemeket a csokoládéra ragasztottam. Visszatettem a fagyasztóba (már csak -18 °C-ra). A maradék tejszínt (az egy literes dobozból ez kb. 1,5 dl volt) elkezdtem felverni, majd félidőben hozzáadtam a porcukrot, keményítőt és vanília eszenciát, ezután kemény habbá vertem. Csillagcsöves habzsákba töltöttem és ezzel díszítettem a fagyasztóból kivett desszertet. Utána újra, most már utoljára: be a fagyasztóba. :)


Csokilapok: azért választottam ezt a kikenős-dermesztős megoldást, mert úgy gondolom, csak így lehet eléggé vékony csokirétegeket létrehozni. Ha csak simán ráöntöm az olvasztott csokit a mogyorós habra, azt szerintem egyrészt nem bírná el a hab, illetve valószínűleg vastag lenne a csokiréteg. Mindez csak feltételezés, amennyiben valaki megcáfol, szívesen veszem, legközelebb nekem is könnyebb lenne. :) 

Hozzávalók...
...a csokilapokhoz:
0,5-1 tábla étcsokoládé (nálam Tibi), 1-2 evőkanál olaj;
...a mogyorós alaphoz: 2x0,5 dl habtejszín, 6-7 dkg pirított törökmogyoró héj nélkül (eredetileg 10 dkg volt, de munka közben kicsit megfogyatkozott :D), 20 dkg porcukor (gyári), 1 evőkanálnyi vanília eszencia;
...a habhoz: 7 dl habtejszín, 2 evőkanálnyi étkezési keményítő (kb. 3 dkg);
...a díszítéshez (opcionális): 10 szem pirított törökmogyoró héj nélkül, maradék olvasztott csokoládé, 1-2 dl tejszín, 1 teáskanál étkezési keményítő, 1 teáskanál vanília eszencia, 2 teáskanál porcukor.
Tovább olvasom...

2010. január 30., szombat

Tepertőkrém

Egy újabb gyerekkori mumus. Szimplán csak teáskrémnek neveztem, ugyanis egy harapást majd' fél bögre tea kísért, hogy le tudjam nyelni. :D 
Eszembe sem jutott soha, hogy megkíséreljem elkészíteni, mígnem a párom valamikor december közepén kitalálta, hogy az itthon elfekvő maradék töpörtyű/tepertő ebben a formában szülessen újjá. Hát várt rá egy ideig. :P Anno én segítettem anyumnak, így kivételesen még emlékeztem is, mik kerültek bele, de azért megerősítésért felhívtam. Őszinte döbbenettel a hangjában kérdezte: "Miért? AZT akarsz csinálni?" Azt bizony.


AZ úgy készül, hogy ledaráljuk a hozzávalókat. Nálam itt változott a módszer, ugyanis a 20 dekányi töpörtyű kedvéért én bizony elő nem vettem a dögnehéz, hagyományos húsdarálót. Jött a késes robot, ami nem éppen csúcsminőség, így egy idő után felváltotta a botmixer. A pépes tepertőhöz került némi héjában főtt, majd meghámozott burgonya, főtt tojás, hagyma, fokhagyma, és fűszerek. A legvégén apróra vágtam még egy főtt tojást, és beleforgattam a kész krémbe.
A botmixer jót tett neki, habosabb, krémesebb állaga lett, mint a darált változatnak. Emellett határozottan jót tett az is, hogy saját ízlésem szerint készítettem - így kevésbé zsíros lett a végeredmény, ami legnagyobb döbbenetemre: ízlett. Annyira, hogy a friss, még langyos Graham kenyérből 3,5 szeletet kentem és ettem meg. Friss paprikával, uborkával, lila hagymával. :)
Vacsorára. :(


Hozzávalók: 20 dkg tepertő, 2 kisebb vagy 1 nagy héjában főtt burgonya, 1+1 keményre főtt tojás, 1 kis fej hagyma, 2-3 nagyobb gerezd fokhagyma (vagy fokhagymakrém), ízlés szerint mustár (nálam kb. 4 evőkanál), ketchup (kb. 2 evőkanál), só és őrölt bors.
Ízlés szerint lehet fokhagymásabbra, pikánsabbra fűszerezni, illetve sokan nem tesznek bele krumplit, de én ki nem hagynám belőle... :))
Tovább olvasom...

2010. január 29., péntek

Gépi Graham kenyér

Ritkán sütök kenyérsütő gépben, de olykor igazán hasznos - pl. amikor reggel friss, meleg kenyérillatra ébrednék :))) vagy egész egyszerűen csak nincs kedvem a kelő-sülő tésztára figyelni. Mindig kicsit béna, féloldalas kenyerek sülnek a gépemben (betekintő ablak :P), viszont ez az ízén nem változtat.


Erre a Graham kenyérre kétféle változatom van, készítem öregtésztával, vagy anélkül. Mindkettővel egyformán finom, puha, szaftos, ropogós héjú kenyeret kapok eredményül. Általában normál programon, közepes vagy sötét színűre sütöm. Ha nem felejtem el, akkor az első "ejtés" alkalmával kiveszem a lapátokat, a tésztát kicsit átgyúrom, megformázom, majd visszateszem a gépbe a program végéig.


Hozzávalók: (az üstbe helyezés sorrendjében) 3,5 dl víz, 2 evőkanál olaj, 2 teáskanál só, 1 teáskanál (nád)cukor, csipet aszkorbinsav (1 evőkanál ecet), 1 mokkáskanál sikér,
továbbá...
...öregtésztával:
20 dkg BL80, 30 dkg Graham liszt, 5 dkg burgonyapehely, 15 gr élesztő, 10 dkg öregtészta;
...öregtészta nélkül: 25 dkg BL80, 25 dkg Graham liszt, 5 dkg burgonyapehely, 20 gr élesztő.
Az öregtészta leírása ennél a receptnél.
Tovább olvasom...

2010. január 28., csütörtök

Egyszerű ribizlis kocka

Margit2 sütött néhány napja nagyon guszta meggyes lepényt, le is csaptam a receptre. Némi gondom persze akadt, mert ugye miért ne fogyott volna már ki a fagyasztóból a meggy (...), helyette azonban van ribizli, bőségesen. :)) Kisebb adagban készítettem, ugyanis nem volt elég tejfölöm itthon, bár Margitka felajánlotta a tejszínt kiváltási lehetőségként, de a hétvégi franciásított krémes alkalmával azt is elfogyasztottam.
...üres a hűtő, ilyenkor kell(ene) kocsonyát főzni... :D


A tésztához tojást habosítottam cukorral, majd belekevertem a tejföl felét, hozzádolgoztam a sütőporral elkevert lisztet, és végül a tejföl másik felét is. Margarinnal kikent tepsibe egyengettem (a lisztezés kimaradt, mostanában annyit bénázom, hogy jobb lenne elkerülnöm a konyhát - és minden mást is), a tetejére fagyasztott ribizlit szórtam. 200 °C-on kb. 30 percig sütöttem.
Nagyon finom, puha, szaftos tésztájú süteményt kaptam eredményül, biztosan megsütöm még - majd szezonban meggyel is. ;)
Puszi a receptért Margit! :*


Hozzávalók: 3 egész tojás, 25 dkg cukor (10 dkg nádcukor+15 dkg vaníliás cukor), 2x1,5 dl tejföl, 30 dkg finomliszt, 1 sütőpor, 20 dkg fagyasztott ribizli (a mennyiség természetesen igény/tepsiméret szerint változhat).

---

A receptet Andi gluténmentesen készítette el. Itt megnézheted az ő változatát is.
Tovább olvasom...

2010. január 27., szerda

Sárgaborsó főzelék

Tipikus menzás mumus étel, ennek megfelelően gyerekként utáltam. Nem is tudom már, mégis miért jutott eszembe először megfőzni, de én magam lepődtem meg a leginkább azon, hogy a végeredmény ízlett. Nem sűrűn, de rendszeresen elkészítem, ilyenkor kifejezetten jól esik. :)


A sárgaborsót megmosom, bő vízben beáztatom egy éjszakára. Másnap újra megmosom, és felöntöm annyi vízzel, ami 1-2 ujjnyira ellepi. Sózom, babérlevelet és fokhagymát teszek hozzá és addig főzöm, míg a borsó megpuhul. Ekkor a babérleveleket kidobom, a többit botmixerrel pépesítem. Kevés vízben elkeverek egy kis keményítőt, hozzákeverek 2-3 evőkanálnyi tejfölt, és ezzel habarom be a főzeléket. Ha szükséges, még sózom, kevés őrölt borsot adok hozzá, majd éppen csak felforralom.
Most pirított baconnel tálaltam, de finom fasírozottal, sült oldalassal...


Hozzávalók: 30 dkg sárgaborsó, 2 db babérlevél, 2-3 nagyobb gerezd fokhagyma (ízlés szerint lehet több is), 2-3 evőkanál tejföl, 1 púpos teáskanál keményítő, só, bors.
Tovább olvasom...

2010. január 23., szombat

Táskakérdés

Andi (a cuki ;))) ) volt kíváncsi a táskám tartalmára. Hááát... Eddig titkoltam, de ha válaszolok, fel kell fednem, hogy én bizony antinő vagyok. Így egyszerűen.
Jelenleg egy hátizsákom van. Slussz-passz. Ezt is úgy "örököltem" a férjemtől, és ezt sem használom, csak ha nagy ritkán "hosszabb" útra megyek. Néha ha nagyon muszáj, előkotrok egy retikült (így hívják/írják, vagy ez a kifejezés már csak holt nyelveken létezik?), ami általában a gardróbban lakik és már vagy 6-7 éves lehet. Felesleges erőfeszítés, azzal sem sikerül álcáznom magam. :D



Előkotortam... Hátitatyó (egyébként Smith, fekete) első zseb:
  • 1 pár piros bébikesztyű, egy ujjas
  • 1 pár piros gumitapacsos talpú benti zokni, oldalán rózsaszín macival - óvodás méret
  • kb. 10 db beledobált papír zsebkendő
(Itt beszúrnám, hogy pillanatnyilag a párom a fejét fogva röhög rajtam...)

Hátitatyó nagy rekesz:
  • jééé, megvan a fekete sapim és kesztyűm! :D
  • sebtapasz
  • fél csomag Zewa kamillás zsepi
  • 1 db eldobható pelenkázó alátét
  • kb. fél csomag eldobható előke
  • 3 db eldobható pelenka
  • 1 popsikrém (Nívea, nem használjuk)
  • 1 "Nózi" (jééé, megvan a Nózim! :D)
  • 2 db kék hajgumi
Hmm, kifogyott a popsitörlő...
Na hát ennyi. Ha ezzel indulok el itthonról, olykor még belekerül a pénztárcám, sőt néha még az irataim is. Csatlakozik a kulcscsomóm, a telefonom, esetleg váltás gyerekruha, egy kabala, egy csomag ropi, ilyesmi. Más nem is fér bele.
Vásárolni textil szatyrokkal járok, ilyenkor általában csak a pénztárca van nálam.
A gardróblakó kistáskámba zsebkendő, kulcscsomó, telefon szokik lakni, a tárcám már nem fér bele. Ellenben ha nagyon "kiteszek magamért", akkor egy szempillaspirál és egy szájfény is helyet talál. Esetleg szemceruza. Ez minden sminkem. Már ha ezt sminknek lehet nevezni. :DDD

Továbbadom...Vicának! :)
Tovább olvasom...