Hát ez...hűdefinom! :)
Gondoltam hozom, amíg még tart a bodzavirág szezonja, hogy időben elkészíthesse, aki kedvet kap hozzá - a bodzavirágot kedvelőknek mondhatnám, kötelező darab.
Egyszerű ital: szükség van hozzá bodzavirágra, vodkára és cukorra. Először az első kettőre.
A bodzavirágokat olyan helyről érdemes szedni, ami nem forgalmas út vagy épp vasút mentén van. A kies, emberek által kevésbé járt helyeken kevesebb szennyeződés kerül a virágokra és így szedés után nem szükséges megmosni őket. Mert nem nagyon kellene...
A mosatlan, de lehetőségekhez mérten minden mikroméretű bogártól megfosztott bodzavirágok virágait lecsipkedem a szárról. Ez a leggyorsabban úgy megy, ha egy konyhai ollót is bevet az ember. A virágok vékonyabb kis szárai maradhatnak, de a vastagabbaktól ajánlott megszabadulni. A műveletet érdemes egy befőttesüveg felett végezni, ekkor a lehulló virágpor zöme nem vész kárba, hanem az üvegben köt ki. Annyi virágra van szükség, amennyivel az üveg tele lesz (nem lazán, de nem is kell megtömni) - legyen az 400, 700, 2000 vagy akár 4000 ml-es. ;) Ezután az üveget peremig öntöm vodkával, majd mehet sötét, hűvös helyre (kamra vagy hűtő) érlelődni. Legalább 7-10 napot töltsön az alkoholban a virág.
Az előérlelési idő után leszűröm a virágtól a vodkát. Elsőként sűrű szöveten keresztül, amivel eltávolítom a virágokat - a virágokat alaposan kinyomkodom és 1-2 dl vodka további hozzáadásával kissé át is "öblítem". Ezután egy újabb körben megszűröm a virágportól, esetleges apróbb szennyeződésektől - ezt kávéfilteren keresztül a legcélszerűbb elvégezni (erre azért van szükség, hogy ne legyen üledékes, zavaros az ital).
A kiszemelt likőrös üvegbe, amiben tartani szeretném az italt, belemérem a szükséges cukormennyiséget és aztán felöntöm a bodzás vodkával. Ezután időnként megforgatom/felrázom az üveget, míg a cukor feloldódik, és már kész is. Behűtve azonnal fogyasztható, de ha hagyunk időt az utóérésre (akarom mondani: ha nem isszuk meg idő előtt :D), nem bánjuk meg! ;)
Gondoltam hozom, amíg még tart a bodzavirág szezonja, hogy időben elkészíthesse, aki kedvet kap hozzá - a bodzavirágot kedvelőknek mondhatnám, kötelező darab.
Egyszerű ital: szükség van hozzá bodzavirágra, vodkára és cukorra. Először az első kettőre.
A bodzavirágokat olyan helyről érdemes szedni, ami nem forgalmas út vagy épp vasút mentén van. A kies, emberek által kevésbé járt helyeken kevesebb szennyeződés kerül a virágokra és így szedés után nem szükséges megmosni őket. Mert nem nagyon kellene...
A mosatlan, de lehetőségekhez mérten minden mikroméretű bogártól megfosztott bodzavirágok virágait lecsipkedem a szárról. Ez a leggyorsabban úgy megy, ha egy konyhai ollót is bevet az ember. A virágok vékonyabb kis szárai maradhatnak, de a vastagabbaktól ajánlott megszabadulni. A műveletet érdemes egy befőttesüveg felett végezni, ekkor a lehulló virágpor zöme nem vész kárba, hanem az üvegben köt ki. Annyi virágra van szükség, amennyivel az üveg tele lesz (nem lazán, de nem is kell megtömni) - legyen az 400, 700, 2000 vagy akár 4000 ml-es. ;) Ezután az üveget peremig öntöm vodkával, majd mehet sötét, hűvös helyre (kamra vagy hűtő) érlelődni. Legalább 7-10 napot töltsön az alkoholban a virág.
Az előérlelési idő után leszűröm a virágtól a vodkát. Elsőként sűrű szöveten keresztül, amivel eltávolítom a virágokat - a virágokat alaposan kinyomkodom és 1-2 dl vodka további hozzáadásával kissé át is "öblítem". Ezután egy újabb körben megszűröm a virágportól, esetleges apróbb szennyeződésektől - ezt kávéfilteren keresztül a legcélszerűbb elvégezni (erre azért van szükség, hogy ne legyen üledékes, zavaros az ital).
A kiszemelt likőrös üvegbe, amiben tartani szeretném az italt, belemérem a szükséges cukormennyiséget és aztán felöntöm a bodzás vodkával. Ezután időnként megforgatom/felrázom az üveget, míg a cukor feloldódik, és már kész is. Behűtve azonnal fogyasztható, de ha hagyunk időt az utóérésre (akarom mondani: ha nem isszuk meg idő előtt :D), nem bánjuk meg! ;)
Virágos íze, zamata és kis cukortartalma miatt könnyű likőrnek ígérkezik és itatja magát, de senki ne mondja, hogy nem szóltam: figyelem! Üt! :)
Hozzávalók kb. 1 l likőrhöz: bodzavirág (mérettől függően 15-25 virág), 0,9-1 l vodka, továbbá 15 dkg cukor (kb. 3 dl bodzás vodkához szükséges 5 dkg - édesszájúaknak némileg több).
Eredeti recept innen.
Frissítés: a likőr annyira bejött, hogy készült egy hosszabb érlelésű, "kicsit más" bodzaviráglikőr is, a receptjét itt találjátok a blogon. Utóbbiból mentettem karácsonyra - akkor is elképesztően finom volt! :)))
Hozzávalók kb. 1 l likőrhöz: bodzavirág (mérettől függően 15-25 virág), 0,9-1 l vodka, továbbá 15 dkg cukor (kb. 3 dl bodzás vodkához szükséges 5 dkg - édesszájúaknak némileg több).
Eredeti recept innen.
Frissítés: a likőr annyira bejött, hogy készült egy hosszabb érlelésű, "kicsit más" bodzaviráglikőr is, a receptjét itt találjátok a blogon. Utóbbiból mentettem karácsonyra - akkor is elképesztően finom volt! :)))