2009. december 31., csütörtök

BÚÉK

Boldogságot, egészséget, szerencsét és álmaitok beteljesedését kívánom nektek az elkövetkezendő esztendőre!


Tovább olvasom...

2009. december 29., kedd

Mézes (grízes) krémes

Nagyon nem variáltam a karácsonyi süteményválasztékot, persze ez nem baj, úgyis ezeket szereti a ház népe. A hagyományos krémes mellé Zsuzsit és mézes krémest készítettem, nálunk e két utóbbi szokott ünnepekkor váltakozni, most azonban az egyszerűség kedvéért mindkettő asztalra került.

A mézes krémes szeretete még gyerekkoromból ered, az egyetlen süti, amit apum sütött. Mindig ő volt az ünnepi sütifelelős, karácsonykor és húsvétkor nekilátott, szórta a lisztet, keverte a krémet, háborús állapotokat idézve elő a konyhában. Úri cukrászként persze csak a mázig jutott, a takarítás-mosogatás már a mi reszortunk volt. :)) A recept egy megsárgult papírra volt írva, apai nagymamám hagyatéka volt, és minden sütés alkalmával különböző rejtekhelyekről került elő. Aztán egyszer már nem. Állítólag "eltűnt", "elveszett", "elkeveredett" - bár mi gonosz nők azzal gyanúsítjuk apámat, hogy egyszerűen csak lusta már sütni. :)) Az én változatomhoz maradt a net: egy kis kutatás, néhány recept ötvözése, és a saját ízlésem/emlékeim alakították az arányokat. Sikerrel: mindig visszatérő kívánság a családi összejövetelekre.


A mézet a vajjal és a cukorral megolvasztottam, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrtam. Néhány órán át szobahőmérsékleten pihentettem (nem muszáj, de én szoktam), majd négy részre osztva lisztezett deszkán vékony lapokat nyújtottam, amiket egy tepsi hátán (sütőpapíron), 170 °C-on megsütöttem. Amíg hűltek a lapok, elkészítettem a grízes krémet. Ehhez a tejben elkevertem a búzadarát, a lisztet, tojássárgát, vaníliát és cukrot, majd sűrűre főztem. Néhányszor átkeverve hagytam kihűlni. A vajat egy kevés porcukorral és egy evőkanálnyi rummal kikevertem, beledolgoztam a grízbe, majd három részre osztva a lapokkal rétegeztem. A legfelső lap "üresen" maradt. A süteményt alaposan behűtöttem, végül csokoládéval vontam be a tetejét.


Hozzávalók...
...a tésztához:
50 dkg liszt, 1 púpos teáskanál szódabikarbóna, 1 tojás, 4-5 dkg zsír (vagy vaj), 5 evőkanál méz (10 dkg), 15 dkg cukor, 3-4 evőkanál tej;
...a krémhez: 1 tojás sárgája, 8 dkg kristálycukor, 6 nagy evőkanál búzadara (kb. 10 dkg), 10 gr liszt (1 csapott evőkanál), 1 liter tej, 1 rúd vanília magjai (a hüvelyt is bele lehet főzni, majd főzés után eltávolítani), 10-12 dkg vaj/margarin, 1 evőkanál rum, kb. 5 dkg porcukor (a mézes lapok édesek, így a krémet nem kell túlédesíteni);
...a bevonáshoz: 15 dkg csokoládé, 3-4 evőkanál olaj.
Tovább olvasom...

2009. december 27., vasárnap

Krémes

Kicsit szétnéztem a gasztroblogokon és csak ámulok-bámulok, milyen szuper menük kerültek karácsonykor az asztalokra. Le a kalappal! Én idén "éppen csak főztem", nem volt lehetőségem készülődni, még a családnak szánt süteményeket is alig-alig tudtam összehozni.

Az egyik gyors sütemény, ami végül elkészült, a krémes volt. A házi krémes nagyon finom, de korábban nem igazán vittem vendégségbe, ugyanis az első 1-2 szelet mindig darabokban jött ki a tepsiből, igen hangulatromboló látványt nyújtva a tányéron. Most azonban (micsoda véletlen... :O) egy lekapcsolható keretű tepsi is a fa alá (és persze kipróbálásra) került... Olyan jó érzés volt végre egyszer normális szelettel indítani a tálalást! :D


2 csomag fagyasztott leveles tésztát olvasztottam ki és mindkettőt sütőtepsi méretűre nyújtva 210 °C-on megsütöttem. A tésztára jellemző, hogy sütés közben kissé "összemegy", de szerencsére éppen megfelelő méretűre fogyott. :) Még melegen méretre igazítottam őket, az egyik lapot egészben hagyva, a másikat "kockákra" szabva.
Amíg a lapok hűltek, megfőztem a krémet. Ehhez a tej kb. 2/3 részét egy vaníliarúd magjaival és a porcukor felével melegíteni kezdtem, a maradék 1/3 részében pedig elkevertem a pudingport, lisztet, és a tojássárgákat. Amikor a tej forrni kezdett, hozzáadtam a pudingos keveréket és sűrűre főztem. Mialatt a krémet kevergettem, a tojások fehérjéből kemény habot vertem, majd hozzáadtam a maradék porcukrot, valamint egy kevés vanília eszenciát, és ezekkel együtt tovább vertem. Ehhez a manőverhez nem árt egy tálas mixer, aki dolgozik helyettünk, míg mi a tűzhely mellett állunk - ennek híján a tojáshabot még azelőtt ajánlott felverni, hogy a pudingot a forró tejhez adnánk.
Amikor a krém már kellően besűrűsödött, kézi habverővel óvatosan beleforgattam a cukros fehérjehabot - még ha kissé összeesik is, ajánlott szépen eldolgozni a habot, mert a szivacsos fehér habpamacsok nem igazán mutatnának jól a krémesünkben. A tepsibe helyeztem az egész leveles tésztalapot, erre simítottam még forrón a krémet, majd kiraktam a tetejét a kockákra vágott lappal. Másnapig a hűtőben pihent. Tálalás előtt a tésztakockák mentén bevágtam a krémet és az alsó lapot, majd porcukorral megszórtam a sütemény tetejét.


Hozzávalók (kb. 25x35 cm-es tepsihez): 2 csomag leveles tészta (2xfél kg - kisebb csomag is elég, mert én nyújtásnál a leeső széleket eldobtam, de egy csomagból is kinyújthatók a lapok, akkor vékonyabb lesz a tészta), 1,5 liter tej, 8 db tojás szétválasztva, 30 dkg porcukor, 2,5 csomag vaníliás pudingpor, 12 dkg rétesliszt, 1 rúd vanília magjai, 1 teáskanál vanília eszencia, porcukor a tetejére.
Tovább olvasom...

2009. december 24., csütörtök

Kellemes ünnepeket!



Nagyon boldog karácsonyt kívánok nektek és szeretteiteknek!

Tovább olvasom...

2009. december 14., hétfő

Babatorta sütés nélkül

A lánykám másik tortája, az, amit végül "szűk családi körben" bontottunk, és amelyiket eredetileg elkészíteni szándékoztam. Ez sem nagy munka, joghurttorta, kekszalappal. Ami nekem "újítás" volt, hogy az összes joghurttorta receptem vagy tejszínt, vagy tejet tartalmazott a joghurt mellett, ám lánykám még csak a joghurt-túró kettős bűvöletében tart, így a tejet/tejszínt mellőztem most.


Babakekszet törtem durvára mozsárban, majd olvasztott vajjal kevertem össze. Egy 18-as tortaforma aljára simítottam a kekszet. Natúr joghurtba cukrot, vaníliát és zselatint kevertem, majd a cukor olvadásáig melegítettem. A joghurt felét-kétharmadát a kekszre öntöttem, és a fagyasztóba tettem, hogy kissé megdermedjen. Amikor már kevésbé volt híg a joghurt (negyed óra?), banánt karikáztam a joghurtrétegre, kissé belenyomkodtam, majd ráöntöttem a maradék joghurtot. Visszatettem a fagyasztóba, majd kb. fél óra múlva, amikor már elég dermedtnek ítéltem, áttettem a hűtőbe. Másnapig ott pihent. Tálalás előtt a formából kivágtam, tányérra tettem és apró cukorszíveket szórtam rá.

Hozzávalók...

...a kekszes alaphoz: 15 db Milupa babakeksz, 6 dkg vaj;
...a krémhez: 6 doboz K&F natúr joghurt (6x140 g), 5 evőkanál cukor, 1 vaníliarúd magjai (ehelyett lehet vanília eszencia vagy a cukor helyett házi vaníliás cukor), 3 csapott evőkanál zselatin (ez lehetne kevesebb...) + egy nagyobb banán vagy más gyümölcs ízlés szerint.
Kellemes torta, még úgy is, hogy masszívabb a joghurtréteg, mintha tejszínnel lenne lazítva. A lánykám joghurtkedvelő, szívesebben ette, mint a csokis tortát.
Tovább olvasom...

2009. december 13., vasárnap

Babatorta

Kisebbik leánykám születésnapját ünnepeltük családi körben. Először úgy terveztem, hogy csak aprósütemény lesz, de aztán a nagyszülők esetleges tortabontási kedvét kielégítendő, egy egyszerű, egyévesek számára is fogyasztható torta mellett döntöttem. Kiskukta ajánlásával Sütis néne gyerekbarát csokitortáját követtem el, és egyáltalán nem bántam meg, biztos vagyok benne, hogy néhányszor el, és meg fogom még sütni. :)


A tésztához először a száraz hozzávalókat kevertem össze, majd a nedveseket mértem egy edénybe. A kettőt egy kézi habverővel dolgoztam simára. Sütőpapírral bélelt, 22-es kapcsos tortaformában sütöttem, 160 °C-on, kb. fél óráig. Szerettem volna félbevágva lekvárral megkenni, de elég porhanyós, morzsálódó lett a tészta, így végül ez elmaradt. A teteje nekem repedt, ezek eltüntetésére ribizlizselével kentem le a tetejét és az oldalát, majd hűtőbe tettem. Mikor lehűlt a torta, olvasztott csokoládéval vontam be. Marcipánkaticákkal díszítettem.

Hozzávalók...
...a tésztához: 15 dkg cukor (5 dkg barna, 10 dkg házi vaníliás - hadd szóljon, úgyis tele vagyok friss vaníliarudakkal ;D), 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 5 evőkanál kakaó, 2,5 dl víz, 2 teáskanál balzsamecet, 1,2 dl olaj, 1 teáskanál vanília eszencia;
...a díszítéshez: néhány kanál ribizlizselé vagy sárgabaracklekvár, egy tábla csokoládé (nálam Boci és ét) + 2-3 evőkanál olaj, díszek (gyertya, marcipánfigurák...).
Tovább olvasom...

2009. december 12., szombat

Diós darálós keksz

Az idei karácsony valahogy nem nagyon akar alakulni, semmi hangulatom, még kevesebb időm. Remélem, úton van már a hó, mert ez így nagyon nem jó. :( Életkedv híján gyors, tartós, egyszerű aprósüteményt szerettem volna készíteni, és Kiskukta szépséges diós koszorúira esett a választásom. Kicsit változtattam csak rajta, próbáltam közelíteni az én darálós receptemhez.

Mint mondtam: egyszerű süti - egyszerűen fogtam a hozzávalókat, beletettem egy tálba, majd elkezdtem gyúrni. :) Időnként csavartam hozzá a citromból, majd amikor az elfogyott, tettem még bele egy kis vizet is. Amikor a tészta összeállt, feltettem a formát a húsdarálómra és így formáztam a tésztát.

Hmm, Kiskukta, ismerős a doboz? :)))

Még az elején elhatároztam, hogy nekem kell bele egy vaníliarúd is, ki is készítettem, de a szokásos esti őrültek házában úgy ahogy volt, érintetlenül ottfelejtettem a pulton. Ez utóbb sajnos hibának bizonyult, a sütemény nagyon finom, de nekünk a férjemmel egy picurka hiányérzetünk marad utána. A nagylánynak? Nos, neki semmi gondja, ő természetesen hatalmas élvezettel majszolja! :))
A recept eredeti változatban Kiskuktánál. Köszi! ;)

Belekerült a tésztába: 50 dkg liszt, 15-20 dkg darált dió (egészen pontosan 17 dkg, amit legutóbb még 20-nak mértem - vagy rossz a mérlegem, vagy párolog...), 10 dkg zsír, 10 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1,5 csomag sütőpor, 1 nagy (tényleg nagy) citrom leve, 2 evőkanál (vagy amennyi éppen kell) víz.
Tovább olvasom...

2009. december 10., csütörtök

Szűz Stroganoff módra

Eredetileg baconbe tekert szűz lett volna a vacsoránk, de feldolgozás előtt fedeztem fel, hogy bacon sehol. Meg sem fordult a fejemben az esetleges hiány, hiszen mindig van itthon - a jelek szerint csak amikor szükség lenne rá, akkor nincs. :D



A húst megtisztítottam, vékony csíkokra vágtam, majd összeforgattam egy kis őrölt borssal, mustárral és olajjal. Hűtőbe tettem - jó esetben akár egy éjszakát is pácolódhat így, de most nem volt erre lehetőség.
A megtisztított hagymát felaprítottam, a gombát szeleteltem (nagylányom pucolta ;) ), az uborkát pedig vékony csíkokra vágtam. Elkészítettem a köretet.
A hús olaján egy serpenyőben megdinszteltem a hagymát, majd hozzáadtam a húst. Rövid ideig sütöttem, ezután hozzáadtam a gombát és tovább pirítottam őket. Felöntöttem a gombás húst tejszínnel, és mustárral, kevés ketchuppal, sóval, borssal ízesítettem. Pár perc forralás után, amikor már teljesen puha volt a hús, beletettem a csíkokra vágott uborkát és mivel hígnak ítéltem a levét, egy kevés vízben elkevert étkezési keményítőt adtam hozzá. Éppen csak újraforraltam.

Hozzávalók 4-6 személyre: 2 db sertésszűz (kb. 80 dkg volt), 1 közepes hagyma, 10 db közepes méretű csiperke gomba (ízlés szerint lehet több), 3 db kb. 10 centis csemegeuborka (savanyúság), 2 dl tejszín, mustár, ketchup, só, bors, olaj, ha szükséges: étkezési keményítő.
Tovább olvasom...

2009. december 7., hétfő

Az első idei adventi süti: bejgli

Időhiányban szenvedek. Még mindig és még nem is tudom, meddig, de sok reményt nem fűzök az elkövetkezendő sütögetős-főzőcskézős terveim megvalósításához. :S Első körben a sok-sok tervbe vett finomság leredukálásra egy gyors adventi süteményt szerettem volna készíteni, pozsonyi kiflire gondoltam. Még nem sütöttem korábban, de gondoltam túl nagy macera nem lehet vele, bejglitészta, bejglitöltelék és kész is. :D A tésztát begyúrtam, pihenésre ítéltem, másnap meghalt a számítógépem és mivel a párom vitte el az egyik ismerősünkhöz helyrepofozás céljából, így a kiflikészítésre szánt időm rendesen megkurtult. Mérgemben feltekertem a zömét bejglinek, csak néhány kiflit gyártottam.
Hogy hogyan kell pozsonyi kiflit formázni? Hja, nincs net, nem tudom megnézni? :P Lett, amilyen lett. Finom, és ez a lényeg. :D :P

2012

A hozzávalókból tésztát gyúrtam. Ehhez a zsiradékokat a liszttel elmorzsoltam, hozzáadtam a cukrot, felfuttatott* élesztőt, tojást és sót. Munkás dolog gombócot összehozni a receptben szereplő arányokkal, reménytelennek tűnhet, de tényleg nem kell semmit hozzáadni pluszban, idővel összeáll az anyag. :))** Nekem sohasem sikerül teljesen sima felületűre gyúrnom, de ez nem nagy gond, mert miután kipihente magát, lényegesen jobb a tésztával dolgozni.
Hideg helyen*** hagyom minimum néhány órát, de inkább fél, akár egy napot is pihenni. Nekem most ez egy szép hosszú napra sikeredett. Ezután a tésztámat 6 darabba vágtam, így hat bejglit tudtam volna készíteni belőle, de most csak 4 rúd készült, 2 rúdnyi tésztából kifliket készítettem. Ehhez a két kis tésztaadagomat 12-12 darabba vágtam - ennél kevesebbe is lehet, ekkor nagyobb kifli lesz az eredmény.


Fogalmam sincs, hogyan kell pozsonyi kiflit formázni, azóta sem néztem meg, én egyszerűen vékony kis ovális lapot nyújtottam a tésztáimból, megkentem töltelékkel és feltekertem, majd kifli-szerűre igazítottam őket.
A bejglihez egy tésztaadagot kb. 25x30 cm-es téglalapra érdemes nyújtani, ennél nagyobban már túl vékony a tészta. A tölteléket egyenletesen el kell kenni rajta, a két rövidebb oldalán a tésztát 1-1 cm-es sávban vissza kell hajtani, hogy ne süljön ki belőle a töltelék, majd a hosszabbik oldalról feltekerni.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem a süteményeket, majd megkentem őket felvert tojással. Ezután kb. egy órán át pihentettem őket a konyhában, szobahőmérsékleten, majd újra lekentem őket. A bejglikre lyukakat fúrtam, végül hidegre (garázs, kamra...) tettem őket a teljes száradásig (kb. 1 óra). Ezután már lehet is sütni őket (előmelegített sütő, 180 °C, bő fél óra) - nálam most egy éjen át száradtak és szerintem nem lett olyan szép a végeredmény, mint amikor rögtön száradás után mennek a sütőbe.


Hozzávalók...
...a tésztához: 1 kg finomliszt, 20 dkg vaj, 15 dkg zsír, 8 dkg cukor + 1 kanálnyi az élesztőhöz, 1 dkg élesztő, 1 tojás, 2 dl tej, csipet só + még 1 tojás a kenéshez;
...3 rúd mákos bejglihez: 40 dkg mák, 25 dkg cukor, 2,5 dl víz (szirupot főz a cukorral), 5-10 dkg mazsola (ízlés szerint), legalább 1 egész citrom reszelt héja, sárgabaracklekvár - elhagyható, illetve ízlés szerint, nálam annyi, amitől kenhető lesz a töltelék;
...3 rúd diós bejglihez: 40 dkg dió, 25 dkg cukor, 2 dl víz (szirupot főz a cukorral), 5-10 dkg mazsola (ízlés szerint), legalább 1 egész citrom reszelt héja, kevés rum - ebbe áztatom a mazsolát.


A töltelék ízlés szerinti, én általában csak mákosat készítek, de most készült egy kevés diós is. Arra érdemes odafigyelni, hogy a töltelék-tészta súlyban 1:1 arányban legyen, illetve ha a töltelék túl "nedves", akkor reped a bejgli. Nálam ez nem okoz problémát, valamit valamiért: nem bírom a száraz tölteléket. :))
Már nem emlékszem, honnan származik a recept, de szerintem ezer helyen fent van a neten, pl. itt is. :)
Frissítés: *az élesztőt nem kell felfuttatni, nyugodtan bele lehet keverni a lisztbe, úgyis jó lesz, így legalább véletlenül sem marad langyos a tej; **a beírt hozzávalókkal elég nehéz a tésztával dolgozni, de úgy tapasztaltam, hogy ha nagyon szükséges, elbír egy kicsivel több tejet (fél deci) és egy tojással többet is; ***én általában egyszerűen a garázsban pihentetem, ha az nem elég hideg, akkor hűtőben - a lényeg, hogy a tészta ne keljen meg csak pihenjen.
Tovább olvasom...

2009. december 6., vasárnap

Meg sem érdemlem...

...de bizony kaptam egy újabb elismerést. Andi és Yasmine :)) gondoltak rám, úgy döntöttem, megelőlegezett bizalomnak minősítem :))) ezt a nagyon kedves gesztust és igyekszem majd a továbbiakban kicsit közelebb ülni a géphez... :)



...ami már jó (mert nem volt az...), működik, és ha majd egyszer az adataim (értsd pl. receptjeim is :((( ) visszakerülnek rá a jószerencse és néhány számítógépben jártas ismerősünk folytán, akkor ismét jövök és hozok magammal nektek egy kis finomságot.
Andi és Yasmine :)), köszönöm szépen! :*

Mindenkinek tömött, kövér csomagokat kívánok a csizmájába! :)



PS: Kata, Lacka, egyetlen darab képet nem csináltunk tegnap... :S Talán kicsit sok volt a limoncello(?)... :DDD
Tovább olvasom...

2009. november 30., hétfő

Menzás meggyleves

Ami másnak alap, azt tejes-vaníliapudingos habaráson edződött gyermekpocakom fel nem foghatta, történetesen hogy mitől olyan jó a menzás meggyleves. Kellett hozzá a saját konyha, egy "hagyományos szakácskönyv", na és persze a nagybetűs Véletlen, hogy meglássam a vegyes gyümölcslevesben rejtőző lehetőséget. :))) S lőn...



A lisztet és tejfölt összekeverem, a meggyet leszűröm. A felfogott befőttlét kiegészítem vízzel, hozzákeverem a lisztes keverékhez. Tűzre teszem, csipet sót, fahéjat, 1-2 reszelésnyi citromhéjat, valamint barnacukrot (vagy mézet) adok hozzá, majd felforralom. Amikor forr, hozzáadom a meggyet és megvárom, míg éppencsak újra forrni kezd...és kééész! Hűtve tálalom - jó esetben tejszínhabbal, de nekem valahogy nem áll a kezemre a habszifon, a párom pedig nem olvasott gondolatot, mielőtt dolgozni ment ma reggel. Micsoda hanyagság! :)

Hozzávalók: egy púpos kanál liszt, 3 púpos kanál tejföl (kb. egy kis pohárnyi), 1 üveg meggybefőtt, a meggylé vízzel 1 literre kiegészítve, ízlés szerint cukor/barnacukor/méz, fahéj, citromhéj (elhagyható), szegfűszeg (ha szereted), egy csipet só...
Tovább olvasom...

2009. november 27., péntek

Mézes-ágyas pálinka

Évek óta készítek mézes pálinkát karácsonyra. Én magam nagyon ritkán iszom, most is éppen csak belenyaltam, hogy megkóstoljam az ízét és máris berúgtam tőle :P, de a "rendes, pálinkakedvelő magyar pasiknak" kiváló.


Igaz ugyan, hogy a nagyon rendes magyaroknak nem igazán ugrik ez a fajta ital, mert hát a pálinkát vétek holmi ízesítőkkel "beszennyezni", de a kevésbé rendes magyarok - pl. a férjem :)) - szívesen fogyasztják. Ezért aztán az ő ízléséhez igazítom a karácsonyi italt, savanykás-mézes, kissé fahéjas ízben készül.



A recept egyszerű: kell egy üveg, az üvegbe méz, aszalt gyümölcs, fűszer és pálinka. Ez utóbbi házi. Ötvenes. :))
Egy üvegbe beleszórom az aszalt gyümölcsöt, nálunk ez meggy és pár szem fekete cseresznye, de készítettem már vörösáfonyával (csajos ízű lesz), sárgabarackkal (semlegesebb íz) stb-stb... Erre mézet öntök (most virágméz), majd mehet a fűszer (fahéjrúd - de ízlés szerint lehet ánizs, szegfűszeg, vanília... vagy mindez vegyesen) és végül felöntöm pálinkával (semleges ízű-illatú legyen, de sárgabarackra mehet természetesen jóféle s.barack pálinka is, csak még jobb lesz tőle ;) ). Alaposan összerázom, majd hűtőbe teszem és amikor csak arra járok, mindig rázok az üvegen néhányat, amíg csak fel nem olvad a méz. Minél tovább áll, annál finomabb, de erős fűszerezéssel 1 hét után már fogyasztható.


Én ezt az adagot 4 napja készítettem, már jó az íze - persze lesz jobb is. Az üveget úgy szoktam tölteni, hogy hagyok a tetején néhány ujjnyit - amikor a méz feloldódott és a fűszerek is kiadták az ízüket, meg szoktam kóstolni és így van hely az utóízesítésnek - amennyiben szükséges. Nem írok arányokat, érdemes saját szájíz szerint készíteni. A fűszerekre érdemes odafigyelni, én most 2 egész fahéjrudat tettem bele és ma ki is vettem belőle - ha tovább hagyom, (nekünk) már túl fahéjas lenne.
Figyelem! A gyümölcsdarabok ütnek! :))
Mézes pálinkák még a blogon: fűszeres-citromos, narancsos-ágyas.
Tovább olvasom...

2009. november 25., szerda

A kellemes oldalam :)

Már napok óta a blogom felé sem néztem, így ma reggel igazi meglepetésben volt részem. :) Belly, Kiskukta és Andi úgy gondolják, hogy kellemes némi időt nálam tölteni - ennek én őszintén örülök :))) - és ezért megleptek ezzel az elismeréssel. Köszönöm lányok! :*



Akiknél pedig én töltök rendszeresen sok kellemes percet: Andi, Belly, Jade, Kiskukta, Notburga, Szepyke, Trinity, Yasmine... és természetesen az összes, általam rendszeresen olvasott blog. :)
Tovább olvasom...

2009. november 16., hétfő

Zacskós cipó

Semmi újdonság, csak mutatóba hoztam, hogy mostantól "ilyet is tudok". :D Volt egy kevés öregtésztám, amit már nem akartam lefagyasztani, így el kellett használnom, és mivel egy nagy kenyérhez kevésnek tűnt, cipócska lett belőle.



A tészta szokás szerint Limara (köszönöm!) jól beváltjából (ugye, milyen jól bevált nekem is? :D), felezett adaggal, kicsivel több öregtésztával készült. Az öregtésztát reggel kivettem a hűtőből, belekevertem egy kanálnyi lisztet és egy kanálnyi meleg vizet, kanállal összedolgoztam és szobahőmérsékleten
hagytam. A dagasztást csak néhány órával később kezdtem el. Amikor a tészta megkelt, cipóvá formáztam és sütőzacskóba tettem, a zacskót formatartás végett egy kör alapú kerámia edénybe helyeztem (feleslegesen, végül nem kelt akkorára). Így kelesztettem másodszorra, majd a szokott módon sütöttem. Meglepően jól sikerült. Korábban zsemléket sütöttem már sikeresen sütőzacskóban, de kenyérrel még nem volt ilyen szerencsém, úgyhogy most örülök. :DDD



Belekerült: kb. 17 dkg öregtészta (15 dkg + a reggeli liszt és víz), 27 dkg BL80, 1 tk só, 1 dkg burgonyapehely, 1 ek olívaolaj, 2 tk ecet, 1 kockacukor, 7 gr élesztő, 1,5 dl víz.
Tovább olvasom...

Rakott karfiol

Hétvégén nem sok időm jutott a főzésre, ráadásul szinte csak magamnak főztem, így nem vittem túlzásba. Rakott karfiolt már nagyon régen készítettem utoljára, de most csodás karfiolt kaptam, így nem hagyhattam ki. Ennyi is volt az összes ténykedésem, csak egy kis cipó készült még - néha ilyen is kell. :)


A karfiolt rózsáira szedtem, ételízesítős, enyhén sózott vízben megfőztem. A darált húst hosszú lére eresztett pörköltnek készítettem el, a rizst megpároltam. Egy tűzálló tálat kiolajoztam, megszórtam zsemlemorzsával, majd leterítettem egy réteg karfiolt, ezután egy réteg rizst. Kikevert tejfölt kentem a rizsre, majd következett a pörkölt, újra rizs, és végül karfiol. Az egészet pörköltszafttal elkevert tejföllel locsoltam meg és a végén még egy pici zsemlemorzsát szórtam rá. 180 °C-on sütöttem, éppen csak addig, míg a morzsa pirulni kezdett - egy kicsit éhes voltam. :D

Belekerült: 1 fej karfiol (kb. 1,2 kg), "natúr" ételízesítő, só; kb. 1 kg pulykamell, 1 kisebb fej hagyma, só, bors, pirosparika, őrölt kömény, majoránna, 2-3 evőkanál lecsó, 1-2 evőkanál olaj; 3 dl rizs, 6 dl víz, olaj, só, őrölt kömény; 1 nagy pohár tejföl, zsemlemorzsa.
Tovább olvasom...

2009. november 14., szombat

Rizsfelfújt

Nemrég nagyon megkívántam Margit2 rizskochját. :))) Ritkán készítem, mert a férjem nem nagyon rajong érte...nem is tudja, mi a jó. :D Sok variálás nincs a különböző receptekben, az én változatom kissé morzsálódó (de nem száraz), nem túl édes, és nagyon könnyű, szinte lehetetlen abbahagyni az evését. Tegnap Húgommal a fél adagot megettük együltő helyünkben - persze ő utána sűrűn hangoztatta, hogy 3:2 szelet a javamra... :D


Sima hosszúszemű "A" rizst használok hozzá, de természetesen aki ragaszkodik a gömbölyű szemekhez, csak nyugodtan... :) A rizst megmosom, majd enyhén sós vízben, fél rúd vanília magjaival és hüvelyével együtt felteszem főni. Sokak szerint ez fúj, mert a tejberizsben mit keres a víz, de én évek óta így készítem a rizsfelfújtat, ez vált be leginkább. Amikor beszívta a vizet, tejet adok hozzá, majd készre főzöm. Nem hagyom kihűlni, hanem átteszem egy nagyobb tálba és egymás után hozzákeverem a hozzávalókat. Először a vajat, majd az édesítőket, a citromhéjat, az aszalt gyümölcsöket, a tojássárgákat, végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt jénaiba teszem a masszát és előmelegített sütőben, 180 °C körül, kb. 45-60 percig sütöm.


Hozzávalók: 3 dl rizs, 9-10 dl folyadék (tej és víz felesben), só, fél rúd vanília (mag és hüvely is) vagy vanília eszencia, 4-5 evőkanál cukor (most 4 evőkanál akácméz és egy kevés kristálycukor), 5-6 db tojás szétválasztva, 5 dkg vaj, fél citrom reszelt héja (ha kisebb, akkor mehet bele az egész héj is), 5-10 dkg aszalt gyümölcs (nálam általában 2-2 dkg aszalt meggy, fekete cseresznye és vörös áfonya), vaj és zsemlemorzsa a formához/tepsihez, ízlés szerint lekvár, öntet, porcukor a tálaláshoz.
Ha krémesebbre szeretnéd, akkor a folyadék és a vaj mennyiségét növelned kell.
Tovább olvasom...

2009. november 11., szerda

Forró csokoládé v1.0

Az első SK forró csokim. :))
A technikán még javítani kell, de elsőre nem lett rossz, csak nekem kicsit tömény. Illetve...a töménységgel nem is lett volna probléma, ha kisebb pohárba mérem a végeredményt. :D Nem baj, majd a rutin... ;)


Tejet melegítettem, egy méretes narancs vékonyan hámozott héjával és úgy fél rúdnyi darabokra tört fahéjjal. Néhány percig összeforraltam őket, majd beletettem a darabkákra tört csokoládét. A csoki felolvadása után - folyamatosan kevergetve - rövid ideig együtt is főztem őket, majd kihalásztam a héjdarabokat, és belecsorgattam egy kis mézet. 2 pohárkányit kitöltöttem, a maradékba pedig néhány korty Chivast kevertem - ez lett a férjemé. Kellemes, karácsonyi hangulatba ringató ital lett az eredmény.

Belekerült: kb. 5-6 dl tej, egy narancs vékonyan hámozott héja, fél rúd fahéj, 150 gr étcsokoládé, 1 evőkanálnyi akácméz (vagy egyéb édesítő/elhagyható), Chivas Regal (ízlés szerint/elhagyható).
Tovább olvasom...

2009. november 10., kedd

Kicsit rozsos, nagyon rusztikus Graham kenyér

Mostanában ritkán sütök kenyeret. Szoktam így, időhiányból kifolyólag elhagyni egy időre a saját készítésűt, aztán mindig bele kell jönnöm, hogy újra kizökkenhessek belőle. :)
Miután rég kenyereztem, most muszáj volt néhány lisztből használnom, mert igencsak elöregedett már a készletem. Így került a maiba Graham liszt és rozsliszt is. Nekem nagyon nem mennek ezek a "nemfehér" kenyerek, ezért is lett "rusztikus" :D a végeredmény. Aki tudja, mi lehet az oka, hogy mindig repednek a nemfehér kenyereim (és olykor még azok is), ossza meg velem. Köszi. ;)



Először is öregtésztát készítettem - Limara receptje alapján szoktam (köszönöm! :)) ), annyi módosítással, hogy én nem dolgozom ki alaposan a tésztát, hanem éppcsak meggyúrom. Ezután kelesztőtálban kint hagytam a konyhaasztalon, reggelre rendesen túlkelt, hólyagos, "kovász-szerű" lett, minusz a jellegzetes illat. :) Kenyérsütő géppel dagasztattam a tésztámat. Az olaj és az öregtészta kivételével mindent az üstbe pakoltam, majd amikor elkezdett összeállni, hozzáadtam először az öregtésztát, végül az olajat. A dagasztás végén még kicsit átgyúrtam kézzel, majd kelesztőtálba tettem. Fél óra múlva ismét megdolgoztam egy kicsit, majd hagytam kelni.
"Kis" probléma: egyéb elfoglaltságok miatt túlkelt. No sebaj, azért megformáztam, de innentől már óvatosabb voltam, és miután elkezdett a felülete repedni, nem is kelesztettem duplájára. Bemetszettem a tetejét - persze most még ezt sem jól -, pár perc után spricc és sütő. A végeredmény egy némileg dimbes-dombos :D, rusztikus külsejű, de mindenképpen finom (kimondottan ízletes), ropogós héjú, friss kenyérke lett.



Hozzávalók: 3 dl víz, 2 teáskanál só, 1 evőkanál ecet (aszkorbinsav helyett), 25 gr burgonyapehely, 300 gr Graham búzaliszt, 100 gr világos rozsliszt (RL 90), 150 gr kenyérliszt (BL 80), 16 gr élesztő, 1 mokkáskanál sikér, 25 dkg friss öregtészta, 2 evőkanál olaj.



Öregtészta
Amikor rendszeresen készítek kenyeret, sokszor csak kiveszek egy maroknyit a kész tésztából és legközelebb azt dolgozom a kenyérbe. Ez egyrészt jó módszer, mert sosem eszünk ugyanolyan kenyeret, hiszen mondjuk éppen az előző TK lisztest belekeverem a fehérbe :))), másrészt annyira mégsem jó, mert kevésbé kiszámítható a végeredmény. Ha nincs ilyen kivett tésztám, akkor én Limara után így készítem: kelesztőtálba mérem a lisztet és a sót. Belemérek 2,2 dl vizet, beleteszem az olajat, a cukrot és az élesztőt, majd az egészet összekeverem egy fakanállal. Amikor elkezd összeállni, átváltok a kezemre, és kb. 3 percig megdolgozom a tésztát. Kicsit ragacsos gombócot kapok eredményül. Lefedem a tálat és szobahőn békén hagyom úgy 12 órára.

Hozzávalók: kb. 2,2 dl langyos víz, 1 evőkanál olaj, kevés só, 38 dkg kenyérliszt (BL 80), 1 teáskanál cukor, 0,8-0,9 dkg friss élesztő.


munkában a Minőségellenőr... :D
Tovább olvasom...

2009. november 8., vasárnap

Zsuzsi szelet

A férjem gyermekkori kedvence, anyukája sütött ilyet anno - úgyhogy ez az ő egyik nosztalgia sütije... :)
Már többször írtam, hogy anyum és a sütő nem igazán szeretik egymást, így ő ezt a süteményt sem készítette soha, a receptért többé-kevésbé megbízható forrásokra kellett hagyatkoznom. Nehéz megmagyarázni, hogy miért volt ez így, mert itt "a faluban" elég elmenni egy jó kis tót lagziba, tornyokban hordják az ember elé, de amikor a recept kellene, mindenki szája be van varrva. Titkos recept? :D Néhány igen merész és durván rossz próbasütés után végül inkább kreáltam egy saját változatot, ez tuti, (nem csak) nekünk finom. Igazi ünnepi, családi összejövős sütemény, olyan nagyi-féle...
...bár ezt a nagyim sem sütötte. :)


Kakaós mézes lap az alapja, amihez a vajat a mézzel és a cukorral megolvasztom, majd a tojásokkal és az összekevert száraz hozzávalókkal együtt tésztává gyúrom. Mint minden mézes tésztát, ezt is jó pihentetni, legalább 1-2 órán át, de lehet egy napot is (szobahőmérsékleten).

3lapos kivitel :)

Pihentetés után a tésztából 4 db, kb. 20-23x30-33 cm-es lapot nyújtok. Nekem ez a méret vált be, ekkora tálcám van hozzá és így lesz "nekem jó" a lap vastagsága. Úgy szoktam, hogy kb. 3 darabba szedem a nagy gombócot, kb. 2 mm vékonyra nyújtom, majd méretre szabom. A három lap leeső részeiből tudom a negyedik lapot nyújtani - így "gazdaságos". A lapokat egy tepsi hátán sütöm, sütőpapíron. 170 °C-on kb. 6-8 perc alatt megsülnek, de még nem égnek meg - erre jó vigyázni. A lapok sütése közben megfőzöm, majd kihűtöm a pudingot, majd vajjal, porcukorral és egy kis vanília eszenciával habosra keverem. A lapokat a krémmel rétegezem, a tetejét üresen hagyom. Alaposan lehűtöm a süteményt, végül csokimázzal vonom be/díszítem. Legalább egy éjszaka "érésre" szükség van, de ha ez még csokimáz nélkül megtörtént, akkor a máz dermedése után már szeletelhető is a sütemény.


Nálam most ez egy háromnapos Zsuzsi lett. :D Délután begyúrtam a tésztát, mondván, majd ha a férjem hazaér, kisütöm a lapokat, de aztán olyan későn futott be, hogy már nem volt kedvem nekiállni. Aztán másnap kisütöttem a lapokat, betöltöttem a krémmel, de ismét olyan későn végeztem, hogy a csoki már csak következő reggel került rá. Van ilyen, na... :D Ez a többszöri nekifutás egyébként olykor hasznos lehet, mert így karácsony előtt a lapokat akár előre is le lehet sütni... ;)


Hozzávalók...
...a tésztához: 15 dkg cukor, 10 dkg méz (5 nagy evőkanál), 5-6 dkg vaj, 40 dkg liszt, 1/2 evőkanál szódabikarbóna (8-9 g), 3 dkg ét kakaópor (2 hatalmas kanálnyi), icipici só, 2 tojás, szükség esetén kevés tejjel lehet a tésztát alaposabban összedolgozni (kb. 1-2 evőkanál);
...a krémhez: 3 csomag vaníliás pudingpor, 1 evőkanál liszt (2 dkg), 1 l tej, 5 dkg cukor, 15 dkg vaj/margarin, 15 dkg porcukor, 1 teáskanál vanília eszencia (vagy aroma, vagy vaníliarúd belseje…);
...a tetejére: díszítéstől függően 1-2 tábla étcsokoládé/fehér csoki, olaj.
Torta formában is érdemes megpróbálkozni vele, recept itt
A mézes lapok készítésével kapcsolatban további tippeket itt olvashattok. 
Gesztenyés krémmel töltve pedig Vali szelet lesz belőle.
Tovább olvasom...

2009. november 4., szerda

Gofri

Első közös konyhai gépünk egy 3:1 szendvicssütő volt, még vadházas időszakunkban. Azóta is ezt használjuk, bár már ritkán kerül elő. A lánykámnak kb. egy hete jutott az eszébe a gofri, de hogy honnan, miről...? Néha jó lenne belelátni a fejébe. :D Az elmúlt napokban párszor megemlítette, így tegnap végre rá is szántam magam.


Nem szoktam szeretni a "használati utasítás recepteket", de ebben az esetben a géphez kapott  jobban ízlik, mint bármelyik másik recept. Így azt használom, változtatások nélkül. Egyszerű elkészíteni, először a száraz hozzávalókat keverem össze, majd bele a folyadékok, végül keményre vert tojásfehérje. Ezután rövidke pihentetés következik, a forma kiolajozása és már indulhat is a sütögetés. :) Nálunk csokipuding és tejszínhab kerül általában a tetejére. :))
Egy kiadósabb leves után kiváló és bőségesen elég is.

Hozzávalók (mérettől függően kb. 10 db gofrihoz - nekem 2 db kb. 13x13-as születik egy sütésre): 1,75 (280 g) csésze liszt, 2 teáskanál (8-9 g) sütőpor, 3 teáskanál (15 g) cukor, 0,5 teáskanál (3 g) só, 3 felvert tojássárgája, 1/3 csésze (80 ml/70 g) étolaj, 1,5 csésze (375 ml/365 g) tej, 3 tojásfehérje kemény habja. A tetejére puding, lekvár, Nutella, tejszínhab...
Tovább olvasom...

2009. november 2., hétfő

Borzas csirkemell

Nemrég DebiGabi juttatta eszembe, hogy milyen régen került már asztalra nálunk ez az étel. Eredetileg "mátrai borzasként" ismertem meg, de általában nem karajból készítem, mert csak ritkán eszünk sertéshúst. :)


Most kivételesen együtt tudtunk mindannyian ebédelni, így elkészítettem. A csirkemelleket szeleteltem, sóztam. A burgonyát lereszeltem, sóztam, borsoztam, és fokhagymát reszeltem hozzá. Egy tojással és kevés liszttel tésztát (felénk matutka :D) készítettem belőle. Olajat forrósítottam, a húsokat egyenként lisztbe forgattam, majd a két kicsi kezecském segítségével beburkoltam krumplis tésztával. A sütés idejétől függően lehet többé-kevésbé ropogós bundát alakítani hozzá - mi ropogósan szeretjük. :) Tálaláskor tejföllel (lehet fokhagymás is...) megkenve és sajttal megszórva kínáltam, zöldborsós rizzsel körítettem.

Amiből készült (kb. 3 főre, két étkezésre, előétel nélkül :D): 2 nagy csirkemell (kb. 1-1,2 kg), 1 kg burgonya, 1 tojás, 4 gerezd fokhagyma (vagy ízlés szerint), kb. 6 púpozott evőkanál liszt (vagy amennyit a burgonya felvesz), só, bors, a sütéshez olaj, a tálaláshoz tejföl és reszelt trappista. Köret: 4,5 dl (basmati) rizs, 9 dl víz, 15 dkg mirelit zöldborsó, kevés olaj, só.
Tovább olvasom...

2009. október 31., szombat

Sacher muffin

Amióta saját háztartást vezetek, gyűjtöm a Rama receptfüzeteket. Igen, ezek szerint időnként margarint is használok. :)) Nem mondom, hogy minden receptjük hasraesés lenne, ettől függetlenül azért csak gyűjtögetem... :D Az idei karácsonyi kiadványuk is megérkezett már, ebből választottam mára a Sacher muffint.


Bekapcsoltam a sütőt 180 °C-ra, majd kibéleltem a muffinformát papírkapszlikkal. Közben megolvasztottam a csokoládét és a vajat, valamint kikevertem a tojásokat a cukorral. Ezután a cukros tojásba sárgabarack lekvárt dolgoztam, majd belekevertem a csokoládét is, végül a sütőporral elkevert lisztet adtam hozzá. A tésztát a kapszlikba töltöttem és tűpróbáig sütöttem a muffinokat.
Kihűlés után lekentem őket lekvárral, majd rövid időre hűtőbe kerültek. Ismét csokoládét olvasztottam egy kevés olajjal, amikor langyosra hűlt, elosztottam a muffinok tetején (ennél a pontnál az eredeti recept szerint fehércsokival kellett volna díszítenem a tetejét, de ezt kihagytam), ezután újra hűtőbe tettem őket dermedni. Tálalás előtt díszítettem őket, akinek nem esik le egyből, a narancsszínű ízé egy faragatlan "hálovín tök" :D, mégha nagyon béna is lett szegényke. :DD

A végeredmény egy kellemesen csokis muffin, nem túl "sacheres", de azért finom. 

Hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj/margarin, 2 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg baracklekvár, 15 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor; 
...a tetejére: baracklekvár, 10 dkg étcsokoládé, olaj + tetszés szerint csokitökök :D - vagy az eredeti recept szerint 5 dkg fehér csokoládé 1 kanál tejszínnel felolvasztva.
Tovább olvasom...

2009. október 30., péntek

Karfiolleves

Gyerekként nem szerettem a leveseket. Ehhez nagy mértékben hozzájárult az is, hogy a nagymamám -akinél gyakran nyaraltunk a nővéremmel- még a nyári 40 fokos hőségben is képes volt ránk tukmálni a levest, pontban délben. Egyszerűen nem lehetett beadni neki, hogy a melegben a fene sem kívánja a forró levest, ráadásul bármilyen szörnyű is, nem mindig vagyunk éhesek kereken 12:00-kor... Így aztán szép fokozatosan kialakult, hogy már örültem, amikor nem kellett mély tányért elővenni, a menzán is csak szolidan szedegettem a minimál-betétes sós vízből, végül már szinte egyáltalán nem ettem leveseket.
Mostanában kezdem megszeretni, köszönhető nagylányomnak, aki viszont rajong értük. A karfiollevest is nagyon szereti, bár csak ritkán készítem, legtöbbször akkor is mirelitből. Most azonban volt itthon egy kisebb fej karfiol, azt készítettem el.


Olajon megdinszteltem az apróra vágott hagymát, majd hozzáadtam a nagyobb rózsákra szedett karfiolt. (Jobban szeretem kisebb darabokban, mert ízesebb lesz, de most habarás előtt ki kellett vennem belőle a Huginak, így lettek nagyok a rózsák.) Felöntöttem vízzel, enyhén sóztam és fedő nélkül főzni kezdtem. Közben bekevertem a grízgaluskát és lereszeltem a répát. Amikor már majdnem teljesen megpuhultak a karfiolrózsák, beletettem a répát, majd behabartam a levest. Egy csipet tárkonnyal, borssal ízesítettem, igazítottam sóval, majd beleszaggattam a galuskákat. Készre főztem, és az utolsó pillanatban még megszórtam egy csipet petrezselyemzölddel is.
Tálaláskor én még teszek a tányérba 1-2 kanálnyi tejfölt - így szeretem. :)


Hozzávalók: 1 kisebb karfiol - rózsáira szedve, 1 kisebb vöröshagyma - apróra kockázva, 1 szál sárgarépa - lereszelve (nagylyukú reszelőn), 2-3 dl tejföl, 1 evőkanálnyi étkezési keményítő (lehet liszttel is habarni), olaj, só, bors, szárított tárkony, szárított petrezselyem.
A grízgaluskához 1 tojást kevés sóval felverek, majd belekeverek kb. a tojás súlyával megegyező mennyiségű búzadarát. Amikor a dara megduzzad -a szaggatás előtt-, egy késhegynyi sütőport keverek el benne.
Tovább olvasom...

2009. október 29., csütörtök

Gyors croissant

Ma a leves mögé Limara express croissantja mellett döntöttem. Mit ne mondjak, megkínlódtam vele. :) Először is én azt sem tudom, eszik-e vagy isszák a vajas tésztát. Persze ez így nem teljesen igaz, mert szoktam készíteni: kiveszem a fagyasztóból, kiolvasztom, nyújtom, formázom, zutty be a sütőbe. :D Ehhez képest valódi hős vagyok, hogy nekiálltam ennek a tésztának.
Nem én lennék, ha nem történtek volna bakik munka közben, pl. kifogyott a lisztes dobozom és merő lustaságból a hiányzó részt graham liszttel pótoltam. Aztán a tészta nyújtásánál át-átütött a vaj, ezért a végeredmény is eléggé érdekes felületű, chokitos lett. A töltelékek fele kifolyt, a másik fele kevés lett. Szóval nem ez volt életem legprofibb sütése. Mi lenne velem, ha rendes leveles tésztának állnék neki? :P


A recept, az elkészítés és a köszönet :) Limaráé. Teljes adagot készítettem (azt miért nem írta senki, hogy kinyújtva nem fér rá a nyújtódeszkára? :D), a felét nagyobb méretűre sós (sonka/sajt/virsli) töltelékkel, a másik felét kisebbekre, édes (lekvár/nutella) változatban. A sós továbbra sem a kedvencem, bár el kell ismernem, hogy a boltiaknál mindenképpen finomabb. A férjem szereti, így neki maximálisan ízlett. Az édes kicsinységek már jobban ízlettek nekem is. ;)


Hozzávalók...
...a tésztáho
z: 70 dkg liszt (58 dkg BL80, 12 dkg Graham :D), 1 pohár joghurt (140 g), 2 dl tej, 1 kávéskanál só, 4 evőkanál cukor, 2 tojás, 5 dkg élesztő, 25 dkg hideg vaj;
...töltelékek: virsli, sajt, sonka, lekvár, Nutella...
A tésztát először félbe vágtam, majd az egyik felét 8, a másikat 16 cikkre. Így kaptam 8 nagyobb, 16 mini süteményt.
Tovább olvasom...

2009. október 28., szerda

Na ki szeret engeeeeem? :)

Yasmine és Andi - köszönöm szépen lányok! :)))



Az én kedvenc blogjaim/blogszerzőim/blogbarátnőim :)) pedig - szigorúan a teljesség igénye nélkül és remélhetőleg sikeresen alfabetikus sorrendben: Andi, Belly, Jade, Kiskukta, Limara, Melinda, Mónika, Szilvi, Trinity, Yasmine, ... Örülök, hogy vagytok! ;)
Tovább olvasom...

2009. október 26., hétfő

Egyszerű meggyes szelet

Ez voltaképpen a gyümölcstorta egyszerűsített változata - szeletben.
A lánykám leadta a rendelést, olyan sütit kér, amiben meggy van és vaníliapuding. Nincs is ennél egyszerűbb. Persze, ezek után megreklamálta, hogy mit keres ott a piskóta? Aztán megkóstolta és végül az ízlett neki a legjobban belőle. Ki érti ezt?
"Tiszta Apja"!...
...ilyenkor. :D


Sütöttem egy hat tojásos vizes piskótát - ami lapos lett. :S Aztán pudingot főztem, rákentem a piskótára és kiraktam meggybefőttel. Végül főztem egy kocsonyát a meggylé felhasználásával és ezt rácsorgattam a tetejére. Egyszerű, finom - ennél nem is kell több.

Hozzávalók: egy piskótalap - ízlés szerinti vastagságban, az enyém egy kb. 25x38 cm-es tepsiben sült (6 tojás, 6 evőkanál víz, 12 púpozott evőkanál porcukor, 12 púpozott evőkanál liszt, fél csomag sütőpor), 9 dl tej, 1 csomag tejszínes és 1 csomag vaníliás pudingpor (dr5ker), 7 evőkanál cukor (vagy kinek mennyi), egy üveg meggybefőtt, a meggylé vízzel 5 dl-re kiegészítve, 1 csomag zselatin (nagy, 20-25 g-os).
Tovább olvasom...

2009. október 25., vasárnap

Aligmagos kenyér

Magos kenyeret szerettem volna. Frisset, házit, langyosat, ropogósat. Szerencsére a párom elfelejtett kenyeret venni, plusz találtam a fagyasztóban egy adag öregtésztát - így akadálya sem volt. Hozzáláttam. Bedagasztattam a géppel, ment minden a szokott módon, majd formázni készültem...és rájöttem, hogy kifelejtettem a magokat. :S Ekkora marhát... :D



Így aztán formázásnál megszórtam a kilapított tésztámat, majd így csavartam fel és közben reméltem, hogy kelésnél kissé eloszlanak majd a magok a tésztában és nem kapok egy bejgli-szerű kenyeret. :))) Hááát... :D Mindenesetre a végeredmény finom lett. Alig magos, de finom. :)





Hozzávalók: 40 dkg BL80, 10 dkg RL190, 20 dkg öregtészta, 2 dkg burgonyapehely, kb. 2,9-3 dl víz, 1 evőkanál ecet, 2 evőkanál olaj, 2 púpozott teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 dkg friss élesztő, 3 evőkanál napraforgómag, 2 evőkanál lenmag, 2 evőkanál szezámmag.
Tovább olvasom...

2009. október 24., szombat

Székelykáposzta

Már napok óta nem főztem semmit, mert ismét beteg vagyok. Szerintem az elmúlt két hónapban annyi nyavalyát szedtem össze, mint korábban 15 évben összesen... Öregszem? :S Mára beterveztem a székelykáposztát, apummal meghozattam hozzá a káposztát is a piacról, így végül rászántam magam a főzésre. Ritkán készítem ezt az ételt: a férjem "megeszi", a lányom aszerint, hogy éppen "szereti-e", csak én kedvelem igazán. "Light" változatban főzöm, semmi zsír, szalonna, füstölt húsáru - bár zsírosabban sem rossz... ;))


A gerslit megmosom, beáztatom, majd pörköltet készítek: olajon megdinsztelek két fej apróra kockázott hagymát. Ezután hozzáteszem a kisebb kockákra vágott húst, majd kissé megpirítom-párolom. Ezután őrölt pirospaprikát szórok rá, valamint őrölt borssal és köménnyel ízesítem, sózom. Felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Babérlevelet, aprított fokhagymát, kevés Piros Aranyat és 2 aprócska paradicsomot adok hozzá, ezután félig megfőzöm a húsokat.
Amikor félkész a pörköltem, hozzáadom az enyhén átöblített savanyú káposztát és a gerslit, ha szükséges, még felöntöm és ízesítem, végül készre főzöm. Tejföllel, friss kenyérrel kínálom.

Gyors, egyszerű, -szinte- elronthatatlan. 

Belekerült a mai adagba: 2 nagyobb fej vöröshagyma, kb. 75 dkg karaj (vagy bármilyen sovány sertéshús, de mehet bele füstölt oldalas, kolbász, ki mivel szereti), 1 kg savanyú káposzta, 15 dkg gersli (lehet rizs is, vagy el is hagyható - a rizsnek kevesebb főzésidő is elég), 2 kisebb paradicsom, 2 nagy gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, őrölt pirospaprika, őrölt fekete bors, őrölt kömény, só, Piros Arany - csípős és csemege, olaj (vagy zsír, de akár pirított szalonnakocka is mehet a hagyma alá).
Tovább olvasom...