2012. december 30., vasárnap

Mákos-szezámos kréker szilveszterre

Gazdagságot és bőséget hozó ;) kréker szilveszterre (is): mákos, szezámos, ínycsiklandó. Vendégeknek (is) készítve legalább négyszeres adaggal érdemes indítani. :)


A lisztet, sót, vajat, mákot és szezámmagot késes robotba mérem, 1-2 fordulattal morzsásra darálom. Hozzácsorgatom a tejszínt és addig hagyom a gépet dolgozni, amíg a tészta éppen összeáll. Ekkor folpackba csomagolom és hagyom 10-15 percig pihenni a tésztát. Ezalatt előmelegítem a sütőt 210 °C-ra.


A tésztát finoman lisztezett deszkán 1-2 mm vékonyra nyújtom (érdemes két gombócra szedni és úgy dolgozni vele). A tetejét vizes kézzel átsimítom, szezámmagot szórok és kevés sót őrölök rá, majd a nyújtófát még egyszer végiggörgetem rajta, hogy a szezám beletapadjon a tésztába. Krékerformákkal kiszúrom (derelyevágóval lényegesen gyorsabb mulatság), ezután sütőpapíros tepsire helyezem a kiszúrt tésztadarabokat és a forró sütőben - a tészta vastagságától függően - 7-9 perc alatt megsütöm.


Hozzávalók kb. 2 tepsi krékerhez (2-4 főre):
150 g finomliszt, 1 teáskanál (7 g) só, 75 g vaj, 2 teáskanál (10 g) szezámmag, 3 teáskanál (15 g) egész mák, 65 g tejszín (30%), a nyújtáshoz kevés liszt, a tetejére szezámmag és só (elhagyható).
Krékerek a blogon: parmezános, tökmagos.
Tovább olvasom...

2012. december 29., szombat

Szilveszteri szerencsesajtos

Gyors sós apróság szilveszterre. A tésztája előre begyúrható, hogy aztán szilveszter délután frissen kisütve, leleményes lurkók/vendégek esetében még a tepsiből eltűnjenek a szerencsés sütik. ;)


A tésztához a liszteket egy tálba mérem, szódabikarbónát, sót, kockázott vajat, túrót és reszelt sajtot adok hozzá. Most tettem bele fűszereket (szárított kakukkfüvet és aprított -mirelit- rozmaringleveleket) is, de ez elhagyható. A tésztát elkezdem összemorzsolni, hozzácsorgatom a felvert tojást és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrok belőle. Egy zacsiban, vagy folpackba csomagolva hűtőben pihentetem - legalább egy órát, de ha másnapig pihen, csak még jobb.
A pihentetett tésztát finoman lisztezett deszkán átgyúrom, majd kb. 3 mm vékonyra nyújtom és kiszaggatom. Sütőpapíros tepsiben, előmelegített sütőben, 180-190 °C-on pirulósra sütöm. Kívül ropogós, belül puha - igazán fincsi! :)


Hozzávalók:
200 g liszt (finom- és rétesliszt felesben), 250 g túró, 125 g vaj, 70-80 g reszelt sajt (most parmezán, de finom ementálival, trappistával, vagy akár füstölt sajttal is), 1 egész tojás+1 sárgája (villával kissé felverve), 1/3 mokkáskanál szódabikarbóna, 5-10 g só (sajttól és ízléstől függően), ízlés szerint fűszerek (fincsi a kakukkfű, a rozmaring vagy a bazsalikom...), kevés liszt a nyújtáshoz. 
Úgy 4 tepsi lesz ebből a mennyiségből.
Tovább olvasom...

2012. december 26., szerda

Somodi/torockói kalács

Nagyon szeretem a fahéjat, az ízét, az illatát...mmmm! Amikor anno megláttam ezt a fahéjas kalácsot, tudtam, hogy meg kell sütnöm, de aztán alkalom híján nem készült el, elfelejtődött, mígnem nemrégiben Aleda egyik bejegyzésében újra szemem elé került. Azóta napi szinten fejben tartom, és tegnap végre el is készítettem, ezt vittük a szüleimhez a karácsonyi ebédre. Csodás kalács, próbáljátok ki!
A recept eredeti változata itt, nálam kisebb módosításokkal készült.


A kétféle lisztet összeszitáltam, 60 dkg-ot kimértem belőle a kelesztőtálba, közepébe mélyedést készítettem. A langyos tejben elkevertem egy evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és egy kis liszttel meghintettem. A vajat mikróban megolvasztottam. Amikor az élesztő felfutott, beleütöttem a két tojást, majd az egészet a kimért liszthez adtam. Egy csipet sót tettem hozzá és elkezdtem kézzel összekeverni - először nagyon ragacsos állagú masszát kaptam, amihez fokozatosan további 2-3 evőkanálnyi lisztet adtam. Amikor a tészta lágy gombóccá állt össze, az olvasztott vaj kb. egyharmadát hozzácsorgattam és kézzel nagyon alaposan kidagasztottam a tésztát (hólyagosra, amíg a tészta el nem válik táltól és kéztől). Ekkor finoman megkentem még vajjal a felületét, így igazítottam gombóccá és a kelesztőtálat lefedve kb. 35-40 percig pihenni hagytam.


A konyhaasztalt tiszta abrosszal fedtem és a fahéjat összekevertem a cukorral. Az abroszt meghintettem a liszttel, a közepére borítottam a tésztát. A tetejét is finoman liszteztem, majd egy nyújtófával nagyobb téglalapra nyújtottam. Ezután már csak a kezemet használtam a nyújtáshoz - a tésztát úgy kell kihúzni, mint a rétestésztát: nem az ujjakat, hanem a kézfejet használva, hogy ha lehet, ne szakadjon a tészta. Az asztalt többször körbejárva szépen kihúztam a tésztát, amennyire csak bírtam (nem annyira egyenletes, mint a rétestészta, de nem is az a cél). A tésztát meghintettem a fahéjas cukorral, vajat csorgattam rá, majd a felületet képzeletben elnegyedelve, a keskenyebb oldalakat középre hajtottam.


Ezután ismét meghintettem a tésztát a fahéjas cukorral, vajat csorgattam rá, majd ismét középre hajtottam a keskenyebb oldalakat. Ismét cukor és vaj (a cukrot és vajat úgy kell elosztani, hogy ekkor fogyjon el), majd a tésztát lazán feltekertem (mint a bejglit). Patkó alakban egy vajazott/zsírozott és lisztezett formába tettem a tésztát, és letakarva hagytam 40-50 percig kelni. Ezután felvert tojással lekentem a tetejét és 180 °C-ra előmelegített, gőzös sütőben, kb. 1 óra alatt készre sütöttem (a tetejét időközben letakartam, hogy ne barnuljon meg túlságosan a sütés végére). Pár perc pihenő után rácsra téve hagytam kihűlni.


Hozzávalók: kb. 65 dkg liszt* (félfogós és sima liszt felesben - először csak 60 dkg, majd nekem még felvett 4-5 dkg-ot az igazításnál, de ennél többet nem kell belegyúrni, mert lágy tésztára van szükség), 4 dl langyos tej, 30 g élesztő, 20 g cukor (1 evőkanál), 2 tojás, csipet só, 20 dkg vaj, 15 g fahéj (3 púpozott teáskanál) és 15 dkg cukor a szóráshoz, további kevés vaj a forma kikenéséhez és néhány dkg liszt a nyújtáshoz és a forma lisztezéséhez.
* Összesen kb. 70-75 dkg-ot szitáltam össze, mert a nyújtásnál is ezt használtam.
Tovább olvasom...

2012. december 2., vasárnap

Stollen

Stollent sütöttem tegnap - bár terveim szerint karácsonyra, azért csak sikerült ma megkóstolnunk, és a tapasztaltak alapján látom magam előtt, amint a terv füstbe megy. :)) Ebből az adagból 2-3 nagyobb stollent lehet készíteni - én kisebb papír kalácssütőformákban sütöttem most, így 6 darab, jó félkilós gyümölcskenyerem lett.


Előkészületként a sárgabarackokat felaprítottam, hozzászórtam a kandírozott citrushéjakat, a mazsolát és meglocsoltam a rummal és a vízzel. Fedeles műanyag edényben a konyhapulton felejtettem fél napra (egy éjszakára) - amikor éppen arra jártam, összeráztam. Kb. 12 óra elteltével a mandulát felaprítottam, és azt is hozzákevertem az aszalványokhoz, majd lefedve pihentettem, amíg a tészta elkészült.
A tésztához a lisztet egy mély edénye szórtam, elkevertem a sóval és a közepébe mélyedést készítettem. A langyos tej kb. felét beleöntöttem, belemorzsoltam az élesztőt és rászórtam a vaníliás cukrot. A lisztből egy kevéssel meghintettem a tetejét, majd konyharuhával lefedve hagytam felfutni (15-20 perc). A tojássárgákat a felfutott élesztős keverék közepébe tettem, hozzászórtam a porcukrot és a fűszereket is, és konyhai (dagasztókaros) robotgéppel elkezdtem a tésztát összedolgozni. Fokozatosan hozzáadtam előbb a maradék tejet, majd ahogy azt eldolgoztam, a lágy vajat és a zsírt is. Alaposan összedolgoztam a tésztát, majd konyharuhával letakarva hagytam 20-30 percig kelni. Ezután belegyúrtam az aszalványos-mandulás keveréket, majd ismét letakartam és ezután már duplájára kelesztettem.


Kelesztés után a tésztát formáztam és sütőpapíros tepsibe tettem - ez most 6 db kalácsforma lett. Konyharuhával letakarva addig kelesztettem, amíg a sütő előmelegedett, majd 170 °C-on kb. 1 óra alatt készre sütöttem a kalácsokat. A sütőből kivéve olvasztott vajjal megkentem a tetejüket és porcukorral alaposan megszórtam és így hagytam kihűlni a stolleneket.


Belekerült: 300 g vegyes kandírozott citrushéj, 350 g mazsola, 200 g aszalt sárgabarack, 10 evőkanál rum, 10 evőkanál forró víz, 200 g mandula, 1000 g liszt, csipet só, 40 g házi vaníliás cukor, 100 g (2 kocka) élesztő, 400 ml langyos tej, 3 tojás sárgája, 150-160 g porcukor, 1 mokkáskanál szárított-őrölt narancshéj (vagy frissen reszelt citrushéj), 2-3 mokkáskanál mézesfűszer, 350 g lágy (=nagyon puha, de nem folyékony) vaj, 50-60 g zsír, továbbá a tetejére 100 g olvasztott vaj, 100-120 g porcukor.
Tovább olvasom...

2012. november 26., hétfő

Kókuszos csiga

Élesztős-omlós tésztatekercs, édes kókuszos tojáshabbal töltve - ismerős? Egyszerű, kiadós és olcsó, ettől függetlenül nálunk mégiscsak egy "tipikus ünnepi" süti.
Adventre készülődős hangulatban voltam a hétvégén (mézeskalácsot írókáztam...hááát, ne tudjátok meg... :D), így leporoltam a régi receptet - a férjem legnagyobb örömére, nálunk ugyanis ő a kókusz legjobb barátja. :)


A lisztet elkeverem a porcukorral és a sóval, majd a hideg vajat elmorzsolom benne. Hozzászórom az instant élesztőt is, és sima gombóccá dolgozom a tojássárgákkal, valamint annyi hideg tejjel, amennyit felvesz. Lisztezett tálban, konyharuhával letakarva pihentetem, amíg a kókuszos habot elkészítem. A sütőt előmelegítem 170°C-ra.
A habhoz a fehérjét felverem, majd gőz felett tovább verem a cukorral, amíg csúcsot lehet húzni belőle. A végén hozzádolgozom a vaníliaeszenciát és a gőzről levéve beleforgatom a kókuszreszeléket. A tésztát két részre osztom, az egyik felét finoman átgyúrom, majd kb. 2 mm vékony téglalappá nyújtom. Megkenem a kókuszos hab felével, bejgli-szerűen feltekerem és éles késsel kb. 1 cm-es szeleteket vágok belőle. Sütőpapíros tepsire helyezem és 170°C-on (150°C + LK) 18-20 perc alatt kisütöm a tekercseket. Amíg az első adag sül, a maradék alapanyagokat is elő tudom készíteni a sütésre. 
A sütőből kivéve rácson kihűtöm a csigákat. Légmentes dobozban jól eltartható - ha elég nagy mennyiséget készítek ahhoz, hogy ne fogyjon el egy nap alatt. :D


Hozzávalók kb. 36-38 közepes* csigához...
...a tésztához:
400 g liszt (+a nyújtáshoz), 100 g porcukor, 250 g hideg vaj, csipet só, 5 g instant élesztő, 3 tojás sárgája, 70-80 ml hideg tej (vagy amennyit felvesz);
...a habhoz: 3 tojás fehérje, 250 g por- vagy apró szemű kristálycukor, 2-3 teáskanál vanília eszencia (elhagyható vagy a cukor egy része vaníliás cukorral helyettesíthető), 200 g kókuszreszelék.
* Ha kisebb süteményeket szeretnék készíteni, akkor a tésztát nem felezem, hanem harmadolom vagy negyedelem. A közepes méret ebben az esetben úgy 6-7 cm átmérőt jelent.
Tovább olvasom...

2012. november 6., kedd

Mézesfűszer házilag

Néhány fűszert egyáltalán nem tartok itthon őrölt állapotban, hanem mindig frissen őrlöm, reszelem az adott ételhez. Amikor azonban "beindul" a mézes-szezon, a saját szájízünk szerinti fűszerkeveréket előre elkészítem. Mindig csak kisebb, 1-2 kg-nyi liszthez elegendő mennyiséget készítek egyszerre, amit aztán viszonylag rövid idő alatt el is használok. ;)


A darabos/szemes hozzávalókat egy kávédarálóba teszem (van egy készülékem, amit kifejezetten csak a fűszerekhez használok). Ezek: a szerecsendió néhány nagyobb darabra törve, a kardamom (hüvely nélkül, csak a magok), a szegfűszeg, a szegfűbors (aki a csípősebb ízeket kedveli, kipróbálhatja más borsokkal is, néhány recept pl. a fehér borsot ajánlja), valamint a csillagánizs magjai (ehelyett aki hozzájut, használhat rendes ánizst is, de én sajnos nálunk ezidáig nem találkoztam vele). 1-2 perc alatt alaposan megőrlöm, majd hozzákeverem a többi fűszert is. Zárt üvegben tartom felhasználásig.


Hozzávalók (kb. 1 kg liszthez elegendő mennyiség): 4 g szerecsendió (kb. 1,5 dió - egy 10 g-os zacskóban általában 3-4 db van), 2 tucat zöld kardamom magjai (hüvely nélkül kb. 2 g), 4 tucat szegfűszeg (kb. 3 g), 10 nagyobb szegfűbors, 5-6 szem csillagánizsmag, 15-16 g őrölt fahéj, 2 g őrölt gyömbér.
Tovább olvasom...

2012. november 5., hétfő

Fűszeres mézeskeksz

"van itthon 10 deka vajam...kevés...de nincs kedvem boltba menni...ok, elég lesz valamire"
És elég lett - erre. Nem mondom, hogy tökéletes a recept (ezt egyébként máskor sem ;P), de finom, ropogós, fűszeres (Mese keksz-feeling), elképesztően gyorsan kopós.


A mézet a cukrokkal és a vajból egy evőkanálnyi mennyiséggel éppen csak megolvasztom, majd a tűzről levéve, a maradék vajjal és a tojással együtt kihabosítom (tejeskávé színű lesz).
A lisztet elkeverem a fűszerkeverékkel, a sóval és a szódabikarbónával, ezután összedolgozom a cukros vajjal. Folpackba csomagolom és (legalább) 2-3 órán keresztül hűtőszekrényben pihentetem.


A sütőt előmelegítem 190 °C-ra. A tésztát 2-3 darabra vágom: amivel éppen nem dolgozom, azt a hűtőben hagyom, az éppen szükséges darabot pedig finoman átgyúrom. Enyhén lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtom a tésztát és tetszőleges formákra szúrom (speculoos és egyéb kekszmintázókkal is működik a tészta). Sütőpapírral bélelt tepsiben, 7-8 perc alatt készre sütöm a kekszeket. Néhány percig még a tepsiben hagyom a kekszeket, ezután rácsra áttéve hűtöm ki teljesen.
Zárt dobozban tárolva egy napnál tovább nálunk nem állt el - mert elfogyott. :)))


Hozzávalók (kb. 4 tucat közepes méretű kekszhez): 50 g méz, 50-50 g világos és sötét (nádmelaszos) nádcukor, 100 g vaj, 1 közepes tojás, 280-300 g liszt + a nyújtáshoz, 3 teáskanál (mennyisége tetszés szerint növelhető) házi mézeskalács fűszerkeverék, csipet só, 1/4 teáskanál szódabikarbóna.
Tovább olvasom...

2012. november 2., péntek

Túrós-csokis torta

Csokis túrótorta-túrós csokitorta, szülinapra, gyertyákkal megtűzdelve. Nagyoncsokis, antifitnessz, finooom. Viviennek. Puszi. :)


A tortalaphoz egy 22 cm-es, kapcsos forma aljára sütőpapírt szorítottam és ezután a formát kivajaztam (a papírozott alját is). A sütőt előmelegítettem 150 °C-ra.
A csokoládét a vajjal és a tejjel, lassú tűzön, kevergetve megolvasztottam - csak olvadásig kell melegíteni, nem forralni. Közben a száraz hozzávalókat kimértem és összekevertem, a tojásokat felütöttem és villával kissé felvertem. Amikor a csoki megolvadt, a lisztbe csorgattam, hozzáadtam a tojásokat is és homogénre kevertem. A vajazott formába simítottam a lágy masszát és a sütőbe toltam. Kb. 70-75 perc alatt készre sütöttem (tűpróba). Addig hagytam a formában hűlni, míg a tortalap körben elvált a formától, ezután rácsra borítottam, a papírt lehúztam az aljáról és így hagytam teljesen kihűlni.


A krémhez a túrót villával alaposan áttörtem, belereszeltem a citrom héját, belefacsartam a citromlevet, hozzáadtam a cukrot és egy kis pihentetés után annyi natúr joghurtot, amivel masszív krém (ne legyen lágy!) állaga lett. A zselatint a vízben megduzzasztottam, ezután olvadásig melegítettem. Felét a túrókrémhez kevertem, a másik felét a tejszínhez, miközben azt habbá vertem. A tejszínhabot a túróba forgattam.
A kihűlt tortalapot két lapra vágtam, tortatányéron rétegeztem; a tortalapok közé a krémet úgy kentem, hogy körben a lap széléig bő ujjnyi távolság maradjon, ugyanis a következő réteg ráhelyezésekor a súly lenyomja a túrókrémet és az kissé terül - legalábbis, amíg meg nem dermed (állítható tortakeretet is lehet hozzá használni, ha valaki bizonytalan, vagy két részletben is lehet dermeszteni a szinteket, bár ez utóbbi macerásabb).
Dermesztés után szimpla csokikrémet (ganache - tejszín a cukorral forrásig melegít, belekever az apróra tördelt csokit, kevergetve kihűt, tortára borít) csorgattam a torta tetejére.


Hozzávalók (16-20 szelet)...
...a tortalaphoz:
150 g magas kakaótartalmú (60% vagy felett) étcsokoládé, 150 g vaj, 100 ml tej, 3 nagyobb házi tojás, 160 g finomliszt, 30 g Nature Cookta törökmogyoróliszt (finomlisztre vagy darált törökmogyoróra cserélhető - karakteresebb ízű étcsoki elnyomja az ízét), 30 g étkezési keményítő, 140 g porcukor, 50 g sötét nádcukor, 100 g világos nádcukor, 1/2 teáskanál sütőpor, csipet só;
...a túrókrémhez: 500 g tehéntúró, 1 nagyobb citrom héja és a fele leve, 120 g (nád)cukor (v. ízlés szerint), 2 nagy evőkanál sűrű natúr joghurt (kb. 60 g), 8-9 g zselatin, 40 ml víz, 250 ml tejszín;
...a ganache-hoz: 150 ml tejszín, 2 evőkanál (nád)cukor (vagy ízlés szerint), 100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé (én 81%-ost használtam, de ez opcionális).
Tovább olvasom...

2012. október 31., szerda

Szellemes habcsók

Szimpla habcsókból készített szellemek, még mindig a bulizós gyerektársaságnak. :) Az MM csontokhoz hasonlóan ez is előre elkészíthető "finomság" (=tömény cukor), egyszerű is, - a szárítási időt leszámítva - gyors is, gyereknépnek bejövős is.
Általában ezzel az alaprecepttel készítek habcsókokat, habkarikát karácsonyra - a szellemeknél mondjuk nem 100%-ig voltam biztos a sikerben, de szerencsére jók lettek.


Pihentetett, szobahőmérsékletű tojásfehérjét használok hozzá. A pihentetés hűtőben zajlik, általában kis műanyag, fedeles ételtároló dobozkában 2-3 napig, majd a hűtőből kivéve, fedő nélkül hagyom kb. 2 órán keresztül a konyhaasztalon "melegedni" a fehérjéket.
A fehérjét felverem robotgéppel, majd amikor már kemény, apránként hozzáadom a cukrot is. Ezzel verem ismét keményre, amíg a habból tartós csúcsot lehet húzni. Hozzáadom a keményítőt, ecetet, vaníliaeszenciát (illetve ételszínezéket és egyéb ízesítőket, ha éppen nem szellemes hangulatban vagyok) - ahogy ezek is elkeverednek, kikapcsolom a gépet. A cukros tojásmasszát sima- vagy csillagcsöves habzsákba töltöm és (szilikonos) sütőpapírral bélelt tepsire formákat nyomok belőle - most éppen csúcsos kis kísérteteket.
Előmelegített, résnyire kitámasztott ajtajú (!) sütőben, 100 °C+légkeveréssel* szárítom a csókokat addig, amíg kézzel finoman megemelve már kezd elválni a papírtól (ez most egy óra volt), majd mérsékelem a hőt 80-90 °C-ra és továbbra is légkeveréssel addig szárítom, míg könnyedén elválik a papírtól (ez újabb egy óra volt). A lekapcsolt, résnyire nyitott sütőben hagyom még néhány órán át száradni a habcsókokat**, majd fekete ételfestékkel arcot kapnak.
*Ennél a hőmérsékletnél még nem barnul a fehérje, de aki tudja, hogy "melegebb" a sütője, az alacsonyabb hőmérsékleten szárítson! **Volt már rá példa, hogy a párás konyhában kissé visszapuhultak a csókok (azaz a külsejük érintésre "fog"), ilyenkor még egy kis szárítás segít.


Hozzávalók:
110 g tojásfehérje (3 tojásból), 220 g porcukor (most fele por- és fele apró szemcséjű kristály volt, mert elfogyott a porcukrom és nem volt kedvem darálni :P), 1 evőkanál étkezési keményítő, 1-2 teáskanál ecet (elhagyható), 1 teáskanál vaníliaeszencia (vagy ízlés szerint aroma).
Ebből a mennyiségből most 28 db méretes szellem kísértett a konyhában, de karácsonykor akár 4 tepsi falatnyi apróság is kijön belőle.
Tovább olvasom...

2012. október 30., kedd

Boszorkányujj

Néhány éve boldog-boldogtalan boszorkányujjakat készített Halloweenre, nálam kimaradt - eddig. A pillecukor-csontokhoz hasonlóan szintén bulizós gyerekeknek készült, ezért művér és hasonló nyalánkságok elkerülésével, csak ilyen kis pőre változatban. Ha felnőtteknek készült volna, minden bizonnyal másképpen "dizájnolom" :))), bár a szokatlan forma néhány nem túl szerencsés tesztalanynál éppen eléggé borzolta enélkül is az idegeket. :D
Eredeti recept szepytől - kössssssz. :)


A sütés előtti napon a mandulákat blansíroztam, héjukat lehúztam, majd papírtörlőn száradni hagytam.
A sütés napján a vajat elmorzsoltam a porcukorral elkevert lisztben, majd a többi hozzávalót is belemérve tésztát gyúrtam, amit ezután folpackba csomagolva egy órán keresztül hűtőben pihentettem. A sütőt 170 °C-ra előmelegítettem.
A pihentetett tésztát 4 részben dolgoztam fel: így az a rész, amivel éppen nem dolgoztam, a frigóban maradt és nem melegedett a konyhában. A kivett tésztadarabból rudacskákat sodortam és ezekből ujjakat formáztam. Az ujj végére 1-1 mandulaszemet illesztettem (körmök), az "ujjperceknél" késsel vágásokat ejtettem a bőr ráncainak imitálására, majd sütőpapíros tepsibe rakosgattam az "ujjakat". Előmelegített sütőben, légkeveréssel, kb. 15 perc alatt sültek készre.


Szepy ezután leszedi és piros cukormázzal visszaragasztja a körmöket, de ezt a mozzanatot én hanyagoltam a gyerkőcök édes álmainak megőrzése érdekében :)) - viszont legközelebb (ha lesz legközelebb) egy pici tojásfehérjét fogok ragasztóanyagként használni még sütés előtt, mert egyik-másik köröm így nem igazán maradt a helyén. Az ujjak formázásánál érdemes vékonyka ujjakat kialakítani, mert sütés közben enyhén megnő és terül a tészta, a virsliujj pedig még egy boszinál sem annyira nyerő. :D


Hozzávalók kb. 6 tucathoz: 450 g liszt, 200 g porcukor, 250 g vaj, 2 tojás, 1-2 kávéskanál mandula aroma, 2 teáskanál vanília eszencia, csipet só, 10 dkg egész mandula.
Tovább olvasom...

2012. október 28., vasárnap

Marshmallow csontok Halloweenre

Pillecukor csontok bulizós gyerekeknek, mindenszentek előestéjére.
Anno az első pillecukromat Edit tortasulis leírása alapján készítettem, ezt alakítgattam aztán az elmúlt évek alatt. Rendszerint fondanthoz használom, szerintem most másodszorra készítettem direkt fogyasztásra, bár a család szerint gyakrabban kellene ilyet "sütnöm". Hát majd meglátjuk... :D


Nagyon egyszerű elkészíteni, de jó, ha van egy tálas mixerünk. Ebbe mérem a zselatint a 6 evőkanál vízzel és duzzadni hagyom. Közben a cukrot a vízzel és pár csepp ecettel nagy lángon forralni kezdem. Amikor a hab zöme elforr róla, a mézet is hozzáadom, majd ezekkel együtt legalább addig forralom, amíg a szirupból erős szálat lehet húzni (ideális esetben ennél is tovább, amíg a szirup hőmérséklete eléri a 115-116 °C-ot, de nekem nincs cukorhőmérőm, és a golyó próbával nem szoktam vacakolni).
Ekkor hozzáöntöm a zselatinhoz, nagyon kevés sót adok hozzá (kb. negyed mokkáskanál) és elkezdem magas fokozaton kihabosítani. Nagyjából 8-10 percen keresztül dolgoztatom a géppel, amíg olyan lesz az állaga, mint a cukros tojáshabnak, ekkor hozzáadom az aromákat (most citromlé és vanília eszencia került bele a "minél kevesebb E"-jegyében, de nem szabad sokat beletenni, hogy ne híguljon el nagyon a hab - ezért célszerűbb aromát használni) és még 2 percig hagyom dolgozni a gépet.


Ezután a masszát habzsákba kanalaztam és sütőpapírral bélelt, olajjal finoman megkent tepsikbe csontokat formáztam.


A marshmallow csontokat egy napig hűvös helyen szikkadni hagytam, majd porcukor és keményítő 1:1 arányú keverékébe forgattam. Ha nem csontok készülnek, akkor egy (szintén sütőpapíros-olajozott) kisebb tepsibe lehet simítani a masszát és szikkadás után kiszúrni, szeletelni stb...


Hozzávalók: 15 g zselatin, 6 evőkanál víz, továbbá 200 g cukor, 100 ml víz, 80 g méz, pár csepp ecet, icipici só, 1-2 mokkáskanál aroma (most 1 evőkanál citromlé és 2 teáskanál vanília eszencia), valamint étkezési keményítő és porcukor 1:1 arányú keveréke a forgatáshoz (3-3 dkg elég ehhez a mennyiséghez).
A pillecukrot aromákkal - mandula, citrom, menta, vanília stb. - tetszőlegesen lehet ízesíteni, 1-1 mokkáskanál elég ezekből. Színezni is lehet zselés vagy por alapú ételszínezékkel, illetve színes aromák használatával.
A csontok ötlete Martha Stewarttól.
Tovább olvasom...

2012. október 18., csütörtök

Tripla csokis cookie

Csokis cookie, csak mert szeretjük. Egyszerű összedobni, gyorsan elkészül és tuti befutó a csokirajongóknál...és nem csak náluk. :)


Sütőpapírral kibélelek két tepsit és 160-170 °C-ra előmelegítem a sütőt.
A szobahőmérsékletű vajat a cukrokkal habosra keverem, majd hozzádolgozom a tojást, a vaníliakivonatot, a sót, valamint a forró vízben feloldott szódabikarbónát. A lisztet elkeverem a cukrozatlan kakaóporral, belekeverem a tetszőleges méretűre darabolt csokoládékat (a nagyobb darabok mutatósabbak), majd összedolgozom a vajas keverékkel.


Fagyiadagoló kanállal méretes gömböket rakosgatok a sütőpapíros tepsikbe - egymástól tisztes távolságra, mert terülnek. Előmelegített sütőben, légkeveréssel sütöm a cookie-kat: 12-14 percig, ha puhább kekszeket szeretnék, és kicsit tovább, ha ropogósabbat, de mindenképp számítani kell rá, hogy szilárdulni fog, mialatt hűl. Részemről mindig tartok a sötét kekszek sütésétől, mert a világossal ellentétben ezeknek nem látszik a színén, hogy mikor lesz jó (és ha nem figyelek oda, hajlamos vagyok elégetni :D), de az jó támpont, amikor a sülő cookie-k felszíne mattá válik, onnantól ugyanis már kb. jó szokott lenni. Persze ez azért függ a mérettől, terüléstől is, de többnyire működik...


Hozzávalók: 200 g vaj, 150 g nádcukor, 100 g kristálycukor, 2 tojás, 2 teáskanál vaníliakivonat, fél teáskanál só, 5 g szódabikarbóna, 10 ml forró víz, 300 g finomliszt, 50 g ét kakaópor (holland kakaóval sötétebb lesz), kb. 400 g aprított csokoládé vagy süthető csokicsepp (fehér, tej- és ét- vegyesen).
Született ebből a receptből.
Tovább olvasom...

2012. október 11., csütörtök

Sajtos-paradicsomos pogácsák

Parmezánnal és aszalt paradicsommal tekert pogácsacsigák - csigapogácsák. :) Mivel (inkább) gyerkőcöknek készült, hogy ne maszatolják nagyon össze magukat, Raindroptól hoztam hozzá a pálcikák ötletét (köszi Rainy!) - gondolom nem szükséges mondanom, hogy bejött. :))


Az élesztőt felfuttattam a cukrozott tejben, majd a tésztát kézzel összeállítottam. Kelesztőtálba tettem és hűtőben pihentettem egy éjszakán át. Másnap kivettem és szobahőmérsékleten hagytam akklimatizálódni (2-3 óra).


Lisztezett deszkán vékony téglalapot nyújtottam a tésztából. Ezt megkentem - finomra aprított - aszalt paradicsommal kikevert puha vajjal, és kevés házi ketchuppal (tényleg csak egy picivel). Megszórtam a sajttal és feltekertem. Kisujjnyira szeletelve, pálcikára tűzve (elhagyható :D), sütőpapíros tepsiben letakarva várták, amíg a sütő előmelegedett (200-210 °C), ahol aztán kb. negyed óra alatt szépre pirultak.


Hozzávalók...
...a tésztához:
200 g rétesliszt, 200 g finom liszt, 1 csapott evőkanál só, 100 g vaj, 3 tojás sárgája, 50 ml tej, 1 teáskanál cukor, 2 dkg élesztő, 4 evőkanál (100 g) 20%-os tejföl (illetve amennyivel összeáll a tészta), 6-7 dkg reszelt trappista;
...a töltéshez: 100 g vaj, 8-10 db fűszeres olajban érlelt aszalt paradicsom, 3-4 evőkanál ketchup, 1 nagy marék reszelt parmezán;
...továbbá: liszt a nyújtáshoz, bambusz- vagy hurkapálcák.
Tovább olvasom...

2012. október 2., kedd

Diós-barackos (zserbó) golyócskák

A hétvégén iskolai rendezvényen jártunk, arra készültek ezek a golyócskák. Eredetileg csokival bevont zserbógolyónak szántam őket, de a csokiburkolás...khmmm, mondjuk úgy, hogy nem igazán akart összejönni, így csak ilyen kis csupasz gömbök kerekedtek, némi csoki dekor(?)ral a gyerekek kedvéért.


Az aszalt sárgabarackot forró vízbe áztattam egy órára, majd lecsepegtettem. A diót késes robotban megőröltem (darálóval is ledarálható természetesen), majd félretettem. A lecsepegtetett barackot - szintén a robotgéppel - összeaprítottam, ezután hozzáadtam a már előre felaprított diót és még egy percig együtt is apríttattam. A pépet egy tálba szedtem, baracklekvárral és vaníliás cukorral ízesítettem, legvégül darált háztartási keksszel igazítottam megfelelő ízűre/állagúra. Lefedve hűtőszekrényben pihentettem 1 órán keresztül, ezután kisebb diónyi gömböcökké formáztam. Mivel a csokizás nem jött be :P, egyszerűen átszitált darált kekszbe forgattam a gombóckákat, majd kapszliba téve "díszítettem". Hűtőszekrényben tároltam fogyasztásig.
Másnapra érik igazán össze, így érdemes előre elkészíteni.


Hozzávalók (kb. 40 db)...
...a golyókhoz:
20 dkg aszalt sárgabarack (+forró víz az áztatásához), 25 dkg dióbél, 8 evőkanál* sárgabaracklekvár, 4 evőkanál* házi vaníliás cukor (vagy ízlés szerint), 8 evőkanál* darált háztartási keksz (illetve amennyivel formázható lesz);
...a bevonáshoz: darált háztartási keksz, illetve csokoládé, esetleg csokireszelék, szórócukrok stb. tetszőlegesen.
*A lekvár, a keksz és a cukor mennyisége nagyban függ az éppen felhasznált alapanyagok ízétől, állagától, így ezeket érdemes kóstolás alapján adagolni - én most a fent írt mennyiségeket adtam hozzá.
Tovább olvasom...

2012. szeptember 29., szombat

Egyszerű piacos lángos

Már évek óta a kefires lángost sütöm, ez vált be leginkább nekem. A hagyományos, egyszerű kenyértésztából készült lángosok állagával ugyanis mindig meggyűlt a bajom, sosem lett igazán puha és jól formálható, ráadásul hamar kiszáradt és ha esetleg megmaradt 1-2 darab, az később elfogyasztva élvezhetetlen volt. Aztán megláttam Zsófi családi lángos receptjét, és egyből megtetszett. Nem is maga az összetétel, mert egyszerű kenyértésztával már próbálkoztam korábban, hanem az elkészítése. Az ő leírása alapján készítve ugyanis végre fincsik lesznek a lángosok! :)
Nyammm, köszönöm itt is! :)
Tepsi, recept neked. (Az egy hónapba belefér? :P)


Egy kelesztőtálba mérem a langyos vizet: belekeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és állni hagyom, amíg az élesztő felolvad a vízben. Ekkor adom hozzá a sót, elkeverem, és hozzákeverem a lisztet. Lágyabb galuskatésztává dolgozom össze, lefedem és állni hagyom 20-30 percig.
Ezután olajjal körbelocsolom a tésztát, és az olajat a tészta alá és köré dolgozom (olajos kézzel körben elválasztom a táltól a ráragadt tésztát és gömbölyítő mozdulatokkal finoman átforgatom - a végén a lágy tészta körben olajos lesz, nem ragad az edényhez). Újra letakarom 5 percre.
A pihentetés után lekenek olajjal egy tálcát. A tésztát kb. 8 db-ra osztom, finoman gombócra igazítom (nem kell gyömöszölni, csak éppen megigazítani) és további 10 percig a tálcán pihentetem - ezalatt felforrósítom az olajat.
A gombócokat olajozott kézzel formázom és forró (!) olajban mindkét oldalukon aranybarnára sütöm. Ha ügyes vagyok, a tészta nem szakad el és szinte hártyavékonyra ki lehet húzni (az olajban úgyis kissé összeugrik), így szép, tányérnyi méretű lángosok lesznek belőle. Papírra szedem, kissé leitatom róluk az olajat, ezután "állítva" egymás mellé sorakoztatom a lángosokat és így várják a tálalást.


Hozzávalók kb. 8 db lángoshoz (vagy több kisebbhez): kb. 3,2 dl langyos víz, 2 teáskanál cukor, 20 g friss élesztő, 1 evőkanál só, 500 g sima liszt (BL 55), 0,5 dl olaj a tésztához + további olaj a sütéshez.
Tovább olvasom...

2012. szeptember 25., kedd

Pikáns majonézes saláta

Ez az egyik kedvenc majonézes salátánk, a legtöbb hagyományőrző ünnepre ezt készítem. Rántott hús/hal, fasírozott, főtt sonka vagy pl. sült kolbász mellé is esszük, de önmagában is tartalmas étel és pirítóssal vagy friss pékáruval is tökéletes. Igazán jól apum tudja elkészíteni, az ő "receptje" a kiindulópont, bár ő egy-egy alkalomra ennek a mennyiségnek sokszorosát készíti, az enyém csak a mi kis 4 fős családunkra szól (így sem szokott egyszerre elfogyni :D).


A salátához először a burgonyát (héjában, sós vízben), tojást és virslit megfőzöm, majd hagyom kihűlni. A krumplit és tojást meghámozom, felszeletelem (hosszában 4 darabba, ezután 4-5 mm-es szeletekre), a virslit pedig ugyanilyen vékony karikákra vágom (ha vastagabb, akkor előtte hosszában félbe). A paprikát nagyon vékony karikákra, az uborkát pedig ehhez hasonló méretű darabokra aprítom.
A hagymát megtisztítom és minél apróbb kockákra vágom. A majonézt kikeverem a tejföllel, mustárral ízesítem (ha szükséges, sózni is lehet, én nagyon ritkán szoktam). Beleteszem a hagymát és összekeverem. Ebbe az alapba kerülnek először a savanyúságok, ezután a burgonyát forgatom bele, majd a virslit és végül a tojást.
Behűtve tálalom - fogyasztás előtt akár egy nappal is el lehet (sőt érdemes) készíteni, hogy minél jobban összeérjenek az ízek.


Hozzávalók: 5 szem közepes méretű burgonya (kb. 500 g), 7 db tojás, 2-3 pár virsli, 250 g majonéz, 300 g 20% tejföl, 2 evőkanál mustár, 1 közepes fej vöröshagyma, 3-4 db kovászos uborka (csemege uborka is megfelel), 3-4 db erős paprika (savanyúság; ízlés szerint több is mehet bele), só.
Tovább olvasom...

2012. szeptember 22., szombat

Csokitorta - Fatörzstorta

Csokirajongó unokaöcsém 20 éves lett (hbd ezúton is, Zuzu!), neki készült ez a fatörzstorta. Nem keresgéltem receptet, hanem a szokásos piskótát és csokikrémet használtam hozzá: fatörzsformára alakítottam, aztán dermesztés után a természet ajándékait ki/felhasználva díszítettem (rózsalevél, csipkebogyó). Itt a vége, pont. :)


A piskóta minimál-lisztes változat, amit gáztepsiben sütöttem (180 °C, 8-10 perc), a sütőből kivéve nyújtófára feltekertem, félig kihűlt állapotban lehúztam róla a sütőpapírt és visszatekertem (ha szükséges, finoman lehet ilyenkor lisztezni, hogy ne ragadjon feltekerésnél), végül így hagytam, míg teljesen kihűlt.
A csokoládékrémhez (ganázs, ganache) a tejszínt a darabokra tördelt csokoládéval forrásig melegítettem, ezután a tűzről levéve addig kevergettem, amíg teljesen homogén lett - eközben ízesítettem vaníliakivonattal és cukorral. Gyorsított eljárásban a fagyasztóban hűtöttem kb. 2,5 órán keresztül (normál eset egy éjszaka a hűtőben), majd gépi habverővel kihabosítottam a krémet és a piskótát megtöltöttem vele.


A feltekert piskótalapot tetszés szerint elvágtam, majd fatörzs-szerűen összeállítottam és a maradék krémmel kívülről bevontam. Szokás ekkor villával csíkozni, a fa kérgét utánozva, de nekem az a díszítés nem annyira tetszik, így maradtam ennél a szimpla változatnál.
Kalóriabomba, diétázók inkább rá se nézzenek. :)


Hozzávalók...
...a tésztához:
6 tojás (szétválasztva), pici só, 120 g porcukor, 80 g liszt;
...a ganázshoz (ganache-hoz): 700 g tejszín (30%-os, tehénből és nem laborból), 475 g étcsokoládé (vegyesen használtam bele 81% és 70%-ost, de aki kevésbé bírja a brutálcsokis ízvilágot, álljon meg 60%-nál), 150 g cukor (vagy több az édesebb ízek kedvelőinek - a kóstolás roppant hasznos), 2 teáskanál vaníliakivonat;
...a díszítéshez: alapeseten marcipán díszek - gombák, virágok, levelek...nálam ami akadt. :)
Tovább olvasom...

2012. szeptember 17., hétfő

Mogyorókrémmel töltött tallérok - Segítsüti újra!

Itt van újra a Segítsüti!


Ezen az őszön már 30 gasztroblogger süt jótékony célra a Segítsütivel, jelenleg az Őrzők Közhasznú Alapítvány javára. Az árverés elkezdődött és egészen 2012. szeptember 20-án (csütörtökön) 16:00 óráig tart. Kérek mindenkit, aki teheti, licitáljon a felajánlott finomságokra! Azok, akik az árverésről lecsúsznak, 21-étől ajándéktárgyak megvásárlásával támogathatják az Őrzők Alapítványt!
Az alapítvány web- és közösségi oldalán, illetve a Segítsüti weboldalán bővebben is olvashattok a kitűzött célról, a Tűzoltó utcai gyermekklinika (Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika) intenzív osztálya számára vásárolandó új, modern intenzív gyermekágyról.


Ezen az őszön jómagam már másodszorra képviselhetem a sütisütő csapatot: most egy mogyorókrémmel és mogyorószemmel töltött, karamellel ízesített tésztából készülő süteményt ajánlok fel árverésre.


A recept...
A kristálycukrot kortynyi vízzel, lassú tűzön, borostyánszínre karamellizálom. Egy vágódeszkát alufóliával fedek, kevés olajjal lekenek és erre terítem a kész karamellt. Hagyom kihűlni. A formát finoman kivajazom és liszttel meghintem, majd a hűtőszekrénybe teszem.


Amikor a karamell kihűlt, a sütőt előmelegítem 170 °C-ra. A karamell-lapot nagyobb darabokra tördelem és késes robotgépben megőrlöm - nem baj, ha kissé darabos marad. A kész őrleményt átborítom egy tányérba és a helyére mérem a lisztet, sütőport, sót és hideg vajat. Néhány másodperc alatt morzsásra dolgoztatom a robotgéppel, ezután hozzáadom a karamellt és a sötét nádcukrot. A géppel összekevertetem, majd a tojások és a tej hozzáadásával tésztát készítek belőle. (Az egész folyamat természetesen sk is végezhető.)


A sütőforma minden mélyedésében kehelyszerűen eloszlatok egy kis tésztát, erre egy teáskanálnyi mogyorókrémet és egy szem pirított mogyorót teszek, végül az egészet tésztával fedem. Előmelegített sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm (nem szabad kiszárítani, de azért kapjon egy kis színt).
Sütés után hagyom a formában néhány percig pihenni, ezután rácsra borítva kihűtöm a süteményeket. Zárt dobozban vagy zacskóban napokig friss marad (sőt, szerintem finomabb, ha legalább egy napot pihent).


Hozzávalók 12 darabhoz (madeleine, muffin vagy minipite sütőformában is elkészíthető)...
...a karamellhez:
120 g kristálycukor, 10 ml (1 evőkanál) víz;
...a tésztához: 125 g finomliszt, 125 g rétesliszt, pici só, 1/2 teáskanál (2 g) sütőpor, 125 g vaj, kb. 110 g karamell és kb. 15 g sötét (nádmelaszos) nádcukor (összesen 125 g cukor), 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 80 ml tej (továbbá kakaós tészta esetében 15-20 g kakaópor és szükség szerint még egy kevés tej);
...a töltelékhez: kb. 150 g mogyorókrém (nutella), 12 szem pirított törökmogyoró (nagyobb szemű).

Tovább olvasom...