2014. december 9., kedd

Málnás-mandulás torta

Egyszerű és gyorsan elkészíthető torta, ráadásul könnyű és nagyon finom, bármilyen alkalommal megállja a helyét az asztalon. Ha a tésztát tepsiben sütitek meg, szeletes süteménynek is tökéletesen beválik.


Elsőként a piskótát készítem el, amihez a sütőt előmelegítem 190 °C-ra.
A tojásokat szétválasztom, a fehérjékből a cukor felével kemény habot verek. A sárgákat először a maradék cukorral, majd apránként hozzáadagolva a meleg vízzel és az olívaolajjal alaposan kihabosítom. Ebbe keverem bele a rizslisztet, az őrölt mandulát és a sütőport, majd óvatosan beleforgatom a habot. Sütőpapíros tortakarikába simítom a tésztát. Előmelegített sütőbe teszem, amikor emelkedni kezd a tészta, mérsékelem a hőt 150-160 °C-ra és tűpróbáig sütöm. A sütőből kivéve, néhány perc után a karikából kivágva, egy tortarácson hagyom kihűlni a piskótát.
Amíg a piskóta készül, a málnát (lehet más gyümölcsöt is használni, pl. epret, áfonyát...) 1-2 evőkanál vaníliás cukorral és fél citrom héjával, valamint kevés citromlével összeforralom, majd szobahőmérsékletűre kihűtöm. A mascarponét a túróval együtt áttöröm (egy villával elég), és belekeverem fél citrom reszelt héját. A málnaszószt beleforgatom az áttört túróba, ízlés szerint édesítem és elkeverek a túrókrémben egy csomag zselatin fixet is. Állni hagyom, amíg a piskóta teljesen kihűl.


A piskótát két lapra vágom. Az egyiket tortatálra teszem, szorosan tortakeretet igazítok köré. A tejszínhabot a másik zselatin fixszel habbá verem, beleforgatom a túrókrémbe és a krémet a piskótalapra simítom. A másik tortalappal lefedem és 3-4 órára a hűtőbe tolom a tortát.
Miután a krém megdermed, a tortát kivágom a keretből. A tetejére fehér csokit olvasztok, amit egy kevés tejszínnel keverek ki, csak annyival, amennyitől a csoki krémes, de nem folyékony lesz. A torta tetejére simítom és 1-2 maroknyi pirított, szeletelt mandulával megszórom.
Tálalásig hűtőben tartom.


Hozzávalók egy 22-24 cm-es tortához...
...a piskótához:
5 tojás szétválasztva, 10 evőkanál cukor, 3 evőkanál forró víz, 2 evőkanál olívaolaj, 75 g rizsliszt és 75 g darált mandula*, fél csomag (6-8 g) sütőpor;
...a túrókrémhez: 250 g mascarpone, 250 g túró, 250 g fagyasztott málna, 1 citrom reszelt héja, 1-2 evőkanál citromlé, (házi vaníliás) cukor ízlés szerint, 2 csomag zselatin fix, 200 ml habtejszín;
...a tetejére: 100 g fehér csoki, kevés habtejszín, maroknyi pirított szeletelt mandula.
*Ennyi szárazanyaggal ez egy nagyon könnyű, puha piskótatészta lett nekem, a sütőből kivéve enyhén megereszkedett. A stabilabb eredmény érdekében érdemes kicsit megemelni a rizsliszt és a darált mandula mennyiségét.
Tovább olvasom...

2014. november 23., vasárnap

Gesztenyével töltött zabsüti

A hétvégi sütink: most egy töltött kekszre esett a választásom, aminek a töltelékét az eredeti datolyás krém helyett gesztenyésre cseréltem. Az egyszerűség kedvéért gesztenyepürével készítettem, amit vörösborba áztatott aszalt szilvával gazdagítottam - ez utóbbit akár el is lehet hagyni, illetve szerintem érdemes lenne kipróbálni pl. kandírozott narancshéjjal is. Nagyon finom lett, szerintem remekül megférne az adventi sütiválasztékban is. ;)


A puha vajat kihabosítottam a cukorral, hozzáadtam a sót és elkevertem a tejjel, szódabikarbónával, vanília eszenciával. Legvégül belekevertem a liszteket és a zabpelyhet. A puha, ragacsos tésztát folpackkal fedve a hűtőbe tettem és néhány órára ott felejtettem.
A gesztenyepürét szobahőmérsékleten hagytam kiengedni. Az aszalt szilvát felaprítottam, egy kisebb pohárba tettem. Kevés vörösbort locsoltam rá (ne lepje el teljesen) és egy korty narancshéjkivonatot is hozzácsorgattam. Elkevertem és így hagytam, amíg a szilva felvette a folyadékot. Amikor ez megtörtént, a gesztenyepürét villával áttörtem és a beáztatott szilvával összeforgattam.
A tésztát a hűtőből kivettem és alaposan lisztezett deszkán finoman átgyúrtam, majd kb. 3 mm vékonyra nyújtottam (gyorsan kell dolgozni vele, mert hamar visszalágyul és ragadni kezd). 6 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggattam. Minden második tésztakorongra egy-egy teáskanál tölteléket tettem, és az üres tésztakorongokkal fedtem le ezeket. Előmelegített sütőben, 180-190 °C-on kb. 10 perc alatt sültek készre. Pár perc után rácsra tettem a sütiket és azon hagytam teljesen kihűlni.


Hozzávalók 20-22 sütihez...
...a tésztához:
120 g puha vaj, 100 g cukor, csipet só, 120-130 ml tej, 1 teáskanál szódabikarbóna, kevés vaníliakivonat, 70 g durum fogós liszt, 70 g finomliszt, 90 g aprószemű zabpehely, további finomliszt a nyújtáshoz;
...a töltelékhez: 200 g gesztenyepüré, 8-10 szem aszalt szilva, kevés száraz vörösbor, 1-2 teáskanál narancshéjkivonat.
Az eredeti recept itt érhető el.
Tovább olvasom...

2014. november 16., vasárnap

Kijevi krémes

Egy újabb sütemény következik, már ezzel is lehet hangolódni a közelgő ünnepekre. ;) Ideális, ha áll egy napot, mielőtt megvágjuk, így remekül megfér a vendégváró sütemények csapatában, legyen szó akár szülinapról vagy más ünnepről, illetve bármilyen nagyobb családi/baráti összejövetelről.


Először a tésztát készítem el. A lisztet elkeverem a sütőporral és a porcukorral, majd elmorzsolom benne a kissé kiengedett vajat. A tojásokat szétválasztom (a fehérjét félreteszem a mixer táljába a diós habhoz). A sárgákat a liszthez adom és egy kevés tejföl segítségével elkezdem összeállítani a tésztát. Fokozatosan annyi tejfölt adok hozzá, hogy puha, jól nyújtható tésztává álljon össze. Finoman lisztezett nyújtódeszkán alaposan összedolgozom, majd három gombócot kerekítek belőle.
A sütőt bekapcsolom (180 °C), a diót késes robotgéppel közepes-finomra aprítom (lehet darálni is, de nekem szimpatikusabb ennél a sütinél, ha kevésbé homogén a diós réteg). A fehérjéket először felverem, majd a porcukrot hozzáadva addig habosítom, míg fényes lesz és csúcsot lehet húzni belőle. Ekkor beleforgatom a diót.
Az első tésztagombócot (finoman alálisztezve) vékonyra nyújtom, kb. a sütő legnagyobb tepsijének méretére. Ennek a tepsinek a hátán sütöm ki a lapokat: sütőpapírt teszek rá, ráhelyezem a kinyújtott tésztalapot és megkenem a diós tojáshab egyharmadával. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt sül készre. Amint az első lap kisült, egymás után ugyanígy járok el a maradék gombócokkal és diós habbal. Rácsra húzva hagyom a lapokat kihűlni.
Amíg a lapok sülnek, majd hűlnek, elkészítem a krémet is. A pudingport elkeverem a tejben és sűrűre főzöm. Kevergetve kihűtöm, majd a robotgép habverőjével alaposan összedolgozom a porcukorral és a puha vajjal. A süteményt úgy rétegezem, hogy egy tálcára helyezem az első diós lapot, ezt megkenem a krém felével, erre jön a második diós lap, a krém másik fele, legvégül a harmadik lappal lezárom. Hűtőbe teszem és legalább egy éjszakán át hagyom "összeérni", mielőtt felszeletelem.
Igen kiadós, a szeletek méretétől függően egy adagot 40-50 szeletre lehet felvágni. Hidegen nagyon szépen szeletelhető, de ahogy szerintem a vajas-krémes sütik általában, ez is szobahőmérsékleten a legfinomabb, tehát kitálalva érdemes hagyni egy kicsit a konyhapulton, mielőtt a vendégek elé helyezzük.


Hozzávalók egy nagy tepsihez...
...a tésztához:
400 g finomliszt, 1 csomag sütőpor (gyártótól függően 12/17 g), 100 g porcukor, 200 g vaj, 4 közepes tojás sárgája, 150-180 g tejföl (amennyivel jól nyújtható lesz a tészta);
...a habhoz: 4 közepes tojás fehérje, 150 g porcukor, kb. 250 g aprított/darált dió;
...a pudingos krémhez: 3 csomag vaníliás pudingpor (3*40 g), 750 ml tej, 200 g porcukor, 150 g puha vaj.
Tovább olvasom...

2014. október 28., kedd

Vendégváró szelet

Hagyományos lakodalmas süti, de természetesen bármelyik ünnepen megállja a helyét - na és persze ünnepen kívül is. ;)


Először összeállítom a kakaós lapokhoz a tésztát. A kakaóport összeszitálom a liszttel és a szódabikarbónával, valamint egy pici sóval. A vajat megolvasztom, belekeverek villával egy egész tojást, majd ezt a keveréket elkezdem összedolgozni a kakaóporos liszttel. Apránként belegyúrok annyi tejet, amennyit felvesz - a cél, hogy végül sima gyúrt tészta állaga legyen. A tésztát folpackkal fedve félreteszem, amíg a piskótát megsütöm.
A sütőt előmelegítem 180 °C-ra. A piskótához szétválasztom a tojásokat és a fehérjét kemény habbá verem a cukor felével. A sárgákat fehéredésig keverem a maradék cukorral, beledolgozom az olajat, majd belekeverem a lisztet és a sütőport. Óvatosan, részletekben beleforgatom a tojáshabot is. Sütőpapíros tepsibe simítom a masszát és az előmelegített sütőben (néhány perc után 150-160 °C-ra mérsékelve a hőt) tűpróbáig sütöm a piskótát.
Amíg a piskóta sül, a kakaós tésztát átgyúrom, elfelezem és két gombócot gömbölyítek belőle. Mindkettőből vékony lapot nyújtok; a lapok nagyjából akkorák legyenek, amekkora tepsiben a piskótát sütöm. Amikor a piskóta kikerül a sütőből, egy nagyobb tepsi hátán, 180 °C-on, egymás után kisütöm a két kakaós tésztalapot (gyorsan sül, kábé 5 perc). A piskótát és a kakaós lapokat is rácson hűtöm ki.
Elkészítem a pudingot: a keményítőt belekeverem a pudingporba, majd csomómentesen eldolgozom a tejben. Hozzáadom a vaníliás cukrot és kevergetve készre főzöm a pudingot. Időnként megkeverve kihűtöm. A kihűlt pudingot kihabosítom a porcukorral és a puha vajjal, ízlés szerint még egy kevés vaníliaeszenciával ízesítem.


Összeállítom a süteményt: a tepsi aljára teszem az egyik kakaós lapot, megkenem a krém felével, ráhelyezem a piskótalapot, ezt megkenem a krém másik felével, végül ráteszem a másik kakaós lapot. Hűtőbe teszem, amíg a bevonatot előkészítem. Lehet egyszerűen csokoládét is olvasztani a süti tetejére vagy még egyszerűbb kivitelben porcukorral is meg lehet szórni, én most csokimázat készítettem. Ehhez a hozzávalókat olvadásig melegítem, majd 3-4 percig kevergetve "hűtöm", mielőtt a süteményre simítom. Hűtőben tartom, tálalás előtt - forró vízbe mártott késsel - kisebb (~2,5x5 cm) szeletekre vágom a sütit.
(Ha nem szárítjuk ki a kakaós lapot, akkor a máz dermedése után már szeletelhető is a sütemény, de ha áll egy napot, mielőtt megvágjuk, csak finomabb lesz.)


Hozzávalók egy kb. 20x25 cm-es tepsihez (az enyém egész pontosan 18x28 cm-es)...
...a kakaós lapokhoz:
250 g finomliszt, 30 g cukrozatlan kakaópor, 50 g porcukor, 4 g szódabikarbóna, pici só, 50 g vaj, 1 tojás, cca. 100 ml tej;
...a piskótához: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 1 evőkanál olaj, 4 evőkanál finomliszt, 1 mokkáskanál sütőpor;
...a krémhez: 1 csomag (40 g) vaníliás pudingpor, 20 g étkezési keményítő, 500 ml tej, 1 evőkanál vaníliás cukor, 150 g puha vaj, 200 g porcukor, ízlés szerint vaníliakivonat;
...a csokimázhoz: 60 g étcsokoládé (70%), 30 g porcukor, 40 g vaj, 10 g kakaópor, evőkanálnyi víz vagy tej.
Tovább olvasom...

2014. október 21., kedd

Sertésszelet vajas gombával

Vasárnapi ebéd volt, a fagyasztóban talált karajból és egy kis gombából, amolyan "használjuk, ami itthon van, ha már vásárolni lusták voltunk"-módra. :))) Nagyon finom lett, érdemes elkészíteni.


A húst kiolvasztottam, leöblítettem és papírtörlővel alaposan leszárítottam. Négy egyforma, vastag szeletre vágtam. Egy megfelelő méretű edényt nagy lángon felforrósítottam, olívaolaj és vaj keverékére helyeztem a szeleteket. Finoman sóztam és borsot őröltem rájuk, majd miután lepirult az egyik oldaluk, megfordítottam a szeleteket, a felülre kerülő oldalukat szintén sóztam és borsoztam. Egy perc után melléjük dobtam a fokhagymagerezdeket és addig hagytam együtt pirulni, amíg a hagyma illatozni kezdett. Ekkor felöntöttem a forró alaplével és a fehérborral, belemorzsoltam a kakukkfüvet. A lángot mérsékeltem és az edényt lefedve, kis lángon párolni kezdtem a húst.
A szárított vargányát leöblítettem és felöntöttem annyi forró vízzel, amennyi éppen ellepte.
Amikor a hús már majdnem teljesen puha lett, a hagymát megtisztítottam, félfőre vágtam, ezután olaj és vaj keverékén egy serpenyőben pirítani kezdtem. A csiperkét megtisztítottam, a legapróbbakat félbe, a többit negyedbe vágtam, a hagymához adtam és együtt pirítottam tovább. A szárított gombát kihalásztam az áztatóvízből, felaprítottam és a csiperkéhez adtam. Közben sóztam, borsoztam, hozzászórtam a kakukkfüvet, valamint a hús párolólevéből is mertem egy keveset hozzá (mehet a vargánya áztatóvizéből is 1-2 evőkanálnyi). Nagy lángon főztem, amíg a lé jórésze elpárolgott, ekkor egy kevés fehérbort öntöttem még hozzá, majd miután forraltam 1-2 percig, egy evőkanál vajat kevertem a gombához és már el is zártam a lángot alatta.
Azonnal tálaltam, a tányérokon krumplipürével és a vajas gombával ágyaztam meg a húsnak, végül néhány friss kakukkfűlevéllel díszítettem.


Hozzávalók...
...a húshoz:
4 db 2,5 cm vastag karajszelet, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vaj, frissen őrölt bors, só, 4 dundi fokhagymagerezd (vagy 8 kisebb), 200 ml alaplé (helyette húsleves átszűrt leve is megfelel), 100 ml száraz fehérbor, 1 jó mokkáskanál szárított kakukkfű;
...a pirított vajas gombaraguhoz: 10 g szárított vargánya (kevés forró vízbe áztatva), 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 500 g apró csiperke (én fehéret használtam, de ha van barna is, csak még jobb), só, bors, 1 mokkáskanál szárított kakukkfű, kevés fehérbor és további 1 evőkanál vaj;
...a tálaláshoz: krumplipüré, friss kakukkfűlevelek.
Tovább olvasom...

2014. október 20., hétfő

Citromos-mákos muffin

Mint minden muffin: gyors és egyszerű. Tökéletes a tízórai megkoronázására a suliba, vagy egyszerűen csak a hétvégi nassoláshoz egy bögre forró, habos kakaó mellé. :)


A lisztet átszitálom a sütőporral, belekeverem a fahéjat, mákot, citromhéjat és cukrot. A tojásokat villával felverem, összeforgatom az olajjal és a joghurttal, majd az egészet gyorsan összekeverem a száraz hozzávalókkal. Vajazott muffinformába kanalazom a masszát és 200 °C-on tűpróbáig sütöm (mérettől függ, kb. negyed óra). A muffinokat a formában pihentetem 3-5 percig, majd rácson hűtöm ki teljesen.
Egy evőkanálnyi citromlét annyi porcukorral keverek össze, hogy sűrűn folyós legyen, ezzel csíkozom be a muffinok tetejét.


Hozzávalók 12 nagy, vagy 24 mini muffinhoz: 280 g finomliszt, 12 g sütőpor, 1 mokkáskanál fahéj, 10 g darálatlan mák, 1 citrom héja finomra reszelve, 100 g világos nádcukor, 2 M tojás, 100 g olaj (olíva és napraforgó felesben), 300 g natúr joghurt, továbbá a tetejére kevés citromléből és porcukorból készített glazúr.
Az eredeti recept ebből a könyvből származik.
Tovább olvasom...

2014. október 17., péntek

Egyszerű ecetes saláták

A nyár folyamán rájöttem, hogy egy csomó alaprecept hiányzik a blogról - persze, manapság nem igazán trendi posztolni az ilyesmit, de egy általános gasztroblogon valamikor azért illik rájuk sort keríteni. :) Így aztán, amikor alkalmam adódott, készítettem néhány fotót, amik közül most az ecetes saláták érkeznek.
Sokfélét nem készítek, azokat is ritkán. Ott van pl. az ecetes fejes saláta, az uborkasaláta, a paradicsomsaláta, a répasaláta, a káposztasaláta, a céklasaláta. Az első még a tojásos nokedlinél megemlítődött, az utolsók pedig már korábban felkerültek a blogra, így ezektől most eltekintek és csak a "maradékról" lesz szó. A tényleg-nagyon-legegyszerűbbekről. :)


Paradicsomsaláta
A dresszing hozzávalóit összekeverem, amikor már teljesen feloldódott a cukor, megkóstolom. Ha megfelel az íze, mehet bele a megmosott és vékonyra szeletelt paradicsom. Lefedem, és a hűtőbe teszem 2-3 órára, hogy összeérjenek az ízek.

Hozzávalók...
...a dresszinghez:
3 evőkanál mézes almaecet, 2 evőkanál fűszeres ecet (provance-i, kakukkfüves, tárkonyos, mikor milyen), 2 nagy gerezd fokhagyma felaprítva, 1 kisebb fej vöröshagyma (felaprítva) vagy 3 újhagyma (karikázva), 3 evőkanál nádcukor, csipet himalaya só;
...valamint: 4-5 nagy (napon érett, édes) paradicsom - felezve, magjai eltávolítva, a húsa 2-3 mm-esre szeletelve.


Csípős répasaláta
A répákat megtisztítom és a zöldséghámozóval "felszeletelem". Finoman sózom, megszórom cukorral és lefedve állni hagyom 45-60 percig - közben néha átforgatom.
A szárított csilit mozsárban áttöröm/a frisset apróra vágom (ha nagyon erős, akkor mag nélkül), rászórom a répára. Meglocsolom az ecettel és az olívaolajjal, majd összeforgatom. Kicsit állni hagyom, ha ezután rendben találom az ízét, mehet a hűtőbe legalább 2-3 órára.
Az ízét úgy szoktam beállítani, hogy egyszerre legyen édes-savanyú, és enyhén csípős. Akár egy nappal a fogyasztás előtt is elkészíthető, a répa akkor is szuper, ropogós marad. Nekem ez akkora kedvenc, hogy magában is megeszegetem, de sültekhez is remek. :)

Hozzávalók: 1 csokor sárgarépa, csipet himalaya só, 4 teáskanál nádcukor, 1-2 mokkáskanál szárított vagy 1 friss csili (hiányukban néhány csepp jóféle csiliszósz), 4 evőkanál rizsecet (vagy almaecet), 1/2-1 evőkanál olívaolaj.


Uborkasaláta
Az uborkát megmosom, héjastól legyalulom, hozzáadom a vékonyra szeletelt hagymát és fokhagymát. Enyhén sózom és állni hagyom 1 órán keresztül. Ekkor beleforgatom a cukrot és az ecetet. Addig hagyom állni, amíg a cukor elolvad - megkóstolom, ha szükséges, még tovább ízesítem. Hűtőszekrényben tartom, tálaláskor egy kanálnyi kikevert tejfölt is lehet a tetejére tenni.

Hozzávalók: 2 kígyóuborka, 4 nagy gerezd fokhagyma, 1 kisebb fej lilahagyma vagy salotta, pici himalaya só, 2 evőkanál nádcukor, 5 evőkanál almaecet, továbbá a tálaláshoz tejföl.
Tovább olvasom...

2014. szeptember 28., vasárnap

Macskaszem

Ismét egy nagyon finom diós sütemény következik. Ízeiben a kosárkát hozza, csak lényegesen egyszerűbb elkészíteni. Ünnepekre, vendégváráshoz, vagy akár csak a vasárnapi ebéd után is tökéletes. Garantált, hogy mindenki szeretni fogja. :)


Az élesztőt felfuttatom a cukorral elkevert langyos tejben. A lisztben elmorzsolom a zsiradékokat. Amikor az élesztő felfut, a tojássárgákkal együtt a liszthez adom, és a tésztát alaposan összedolgozom. Először ragad és nyúlik :), de dagasztás közben szépen összeáll. A tésztát - kelesztés nélkül - három egyenlő súlyú gombócra osztom.
A sütőt előmelegítem 180 °C-ra. A meggybefőttet lecsepegtetem. A tojások fehérjét habbá verem, majd apránként hozzászórom a cukrot is és kemény habot verek belőle. A tojáshabba beleforgatom a darált diót.
A nyújtódeszkát alaposan lisztezem és az egyik tésztagombócot vékony téglalappá nyújtom. A téglalap két hosszabb oldalát sűrűn kirakosgatom a lecsepegtetett meggyszemekkel, majd ezt a két oldalt feltekerem a téglalap közepe felé úgy, hogy maradjon egy kb. tenyérnyi sáv középen. Sütőpapírral bélelt (nagy)tepsire emelem át az így előkészített tésztát, majd a fentieket megismétlem a maradék két gombóccal is. A tepsibe helyezett "rudak" közepét kitöltöm a diós habbal.
A tepsit az előmelegített sütőbe tolom és kb. fél óra alatt készre sütöm a süteményeket. Rácsra áthúzva kihűtöm a sütit és porcukorral megszórva, kb. kétujjnyi szeletekre vágva kínálom. Elvileg eláll néhány napig, gyakorlatilag a 2/3-a többnyire még langyosan elfogy a maradék pedig "egyszer csak eltűnik". :) :)


Hozzávalók...
...a tésztához:
300 g finomliszt (+a nyújtáshoz), pici só, 100 g hideg vaj, 50 g (liba)zsír, 100 ml langyos tej, 1 evőkanál cukor, 10 g élesztő, 3 tojás sárgája;
...a széleibe: 1 üveg magozott meggybefőtt;
...a dióhabhoz: 3 tojás fehérje, 150 g cukor, 150-170 g darált dió;
...a tetejére: (vaníliás) porcukor.
Tovább olvasom...

2014. szeptember 24., szerda

Háromszoros élvezet

Na igen, a "fura" nevű sütik egyik dobogósa. Nem próbálom megfejteni, hogy kinek/hogyan/milyen indíttatással sikerült ezt az elnevezést összehoznia, minden esetre több oldalon is ezen a néven jegyzik, ám legyen. Nekem inkább csak kekszes-krémes vagy valami hasonló. Nem sokkal jobb, de legalább kevesebb pikáns asszociációs lehetőséget rejt magában. :)
Szóval van ez a süti és erre mindenki azt mondja, hogy "húdefinom". Finom is, bár -szerintem- tilos (hűtő)hidegen kínálni, mert jelentősen ront az élvezeti értékén. Hűteni persze kell, de ha fogyasztás előtt fél órával kikapjátok a hűtőből, akkor nem lesz betonkemény és az ízek is jobban érvényesülnek. :)


Diós piskóta az alapja, ezzel kezdek. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket felverem, majd apránként beleszórom a porcukrot is, és szép fényes, kemény habot verek belőle. A száraz hozzávalókat összekeverem, és apránként összedolgozom a tojáshabbal. Sütőpapírral bélelt, kapcsos tepsibe egyengetem a masszát és 170 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm (20-25 perc). A tepsiből kiemelve hűtöm ki a tésztát.
Amíg a tészta sül és hűl, elkészítem a krémet. A sárgákat kikeverem a pudingporral és a keményítővel, kevés tejjel "csorgathatóra" hígítom. A maradék tejet a felhasított vaníliarúddal elkezdem felmelegíteni, majd a tojásos-keményítős alapot hozzáadva sűrűre főzöm. Amikor kész, kiveszem belőle a vaníliarudat és időnként átkeverve kihűtöm a krémet.
A csokoládét megolvasztom. A pudingot nagyjából elfelezem, az egyik felébe belekeverem az olvasztott csokoládét. A porcukrot és a puha vajat kihabosítom, majd ezt is megfelezem és az egyik felét a csokis, a másikat a vaníliás pudinggal dolgozom össze. 
Neszkávéból úgy 1,5 dl kávét készítek, rummal vagy rumaromával ízesítem.
A rétegezés: alulra kerül a diós piskóta, erre a vaníliás krém. A háztartási kekszeket megmártom a rumos kávéban, kirakosgatom a krém tetejét velük. A következő réteg a csokis krém, szép egyenletesen lesimítom. A habot felverem a fixálóval és egy kis porcukorral, ezt a csokis rétegre simítom (ne simogassátok sokáig, különben olyan lapos lesz, mint nekem :D). A tetejét kakaóporral szórom meg. Behűtöm, majd tálalás előtt hosszú pengéjű, forró vízbe mártott késsel szeletelem. Négyzetekre vagy téglalapokra, ahogy tetszik. :)


Hozzávalók...
...a diós piskótához:
7 M tojásfehérje, 200 g porcukor, 150 g darált dió, 80 g finomliszt, 1/2 csomag (6-8 g) sütőpor;
...a pudingos krémhez*: 7 M tojássárga, 1 csomag vaníliás pudingpor, 30-40 g étkezési keményítő, 1 kisebb vaníliarúd, 600 ml tej, 200 g puha vaj, 200 g porcukor, továbbá a krém felébe 100 g étcsokoládé (70% vagy ízlés szerint);
...a kekszréteghez: négyzet alakú háztartási keksz, kb. 150 ml kávé (neszkávé, gyerekeknek koffeinmentes), ízlés szerint rum vagy gyerkőcök esetében rumaroma (akár el is hagyható);
...a habhoz**: 400 ml 30% habtejszín, 1 zselatin fix vagy más fixáló, ízlés szerint 1-2 evőkanál porcukor;
...a tetejére: kakaópor vagy reszelt csokoládé, csokiforgács, tortadara...
*Az eredeti receptben a 6 dl tejhez 2 csomag vaníliás pudingport használnak. Nekem csak 1 csomag volt most itthon, így a felét helyettesítettem a keményítővel és a vaníliarúddal, de akár az egészet le lehet cserélni a keményítős-vaníliás változatra.
**A habréteg tetszés szerint növelhető, nekem bőven elég volt rá a 400 ml, de aki vastagabb habbal szeretné, az emelheti a mennyiséget.
A krémes sütikhez, így ehhez is, én általában egy kb. 25x35 cm-es kapcsos tepsit szoktam használni. Kisebb tepsiben a rétegek magasabbak lesznek.
Az eredeti recept itt tanulmányozható.
Tovább olvasom...

2014. szeptember 22., hétfő

Mézes-diós négyzetek

Nagyon-nagyon finom diós sütemény, amit könnyű elkészíteni, ráadásul kiadós és néhány napig egész jól el is tartható. Érdemes becsempészni az őszi, év végi sütemények közé, még a dióért kevésbé rajongóknak is.


A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal vagy egy késes robotgép segítségével összeállítom. Sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe nyújtom, majd amíg a sütő bemelegedik, a hűtőbe teszem a tésztát (érdemes úgy kibélelni a tepsit a tésztával, hogy legyen egy kis pereme). A sütőt előmelegítem 180 °C-ra.
Az előkészített tésztát 20 percig, illetve addig sütöm, amíg világos színt kap.
Amíg a tészta pihen és sül, a diót durvára aprítom. A cukrot, mézet, vajat és tejszínt addig melegítem, amíg a vaj és a cukor is elolvad. Beleforgatom a felaprított diót, majd az egészet elegyengetem az elősütött tésztán, ezután nagyjából fél óra alatt készre sütöm, azaz addig, amíg a dió illatos és aranybarna lesz.
Teljesen kihűtve, egy hosszú pengéjű, éles késsel kisebb négyzetekre szeletelem. Vigyázat, addiktív! :)


Hozzávalók egy kb. 20x30 cm-es (vagy kicsit nagyobb) tepsihez...
...a tésztához:
250 g finomliszt, 120 g porcukor, 150 g hideg vaj, kevés hideg víz (ha szükséges);
...a diós rátéthez: 100 g barna nádcukor, 150 g méz, 150 g vaj, 50 g tejszín (30%), 350 g durvára vágott dió.
Eredetileg pekánnal, innen.
Tovább olvasom...