Oldalak

2009. november 27., péntek

Mézes-ágyas pálinka

Évek óta készítek mézes pálinkát karácsonyra. Én magam nagyon ritkán iszom, most is éppen csak belenyaltam, hogy megkóstoljam az ízét és máris berúgtam tőle :P, de a "rendes, pálinkakedvelő magyar pasiknak" kiváló.


Igaz ugyan, hogy a nagyon rendes magyaroknak nem igazán ugrik ez a fajta ital, mert hát a pálinkát vétek holmi ízesítőkkel "beszennyezni", de a kevésbé rendes magyarok - pl. a férjem :)) - szívesen fogyasztják. Ezért aztán az ő ízléséhez igazítom a karácsonyi italt, savanykás-mézes, kissé fahéjas ízben készül.



A recept egyszerű: kell egy üveg, az üvegbe méz, aszalt gyümölcs, fűszer és pálinka. Ez utóbbi házi. Ötvenes. :))
Egy üvegbe beleszórom az aszalt gyümölcsöt, nálunk ez meggy és pár szem fekete cseresznye, de készítettem már vörösáfonyával (csajos ízű lesz), sárgabarackkal (semlegesebb íz) stb-stb... Erre mézet öntök (most virágméz), majd mehet a fűszer (fahéjrúd - de ízlés szerint lehet ánizs, szegfűszeg, vanília... vagy mindez vegyesen) és végül felöntöm pálinkával (semleges ízű-illatú legyen, de sárgabarackra mehet természetesen jóféle s.barack pálinka is, csak még jobb lesz tőle ;) ). Alaposan összerázom, majd hűtőbe teszem és amikor csak arra járok, mindig rázok az üvegen néhányat, amíg csak fel nem olvad a méz. Minél tovább áll, annál finomabb, de erős fűszerezéssel 1 hét után már fogyasztható.


Én ezt az adagot 4 napja készítettem, már jó az íze - persze lesz jobb is. Az üveget úgy szoktam tölteni, hogy hagyok a tetején néhány ujjnyit - amikor a méz feloldódott és a fűszerek is kiadták az ízüket, meg szoktam kóstolni és így van hely az utóízesítésnek - amennyiben szükséges. Nem írok arányokat, érdemes saját szájíz szerint készíteni. A fűszerekre érdemes odafigyelni, én most 2 egész fahéjrudat tettem bele és ma ki is vettem belőle - ha tovább hagyom, (nekünk) már túl fahéjas lenne.
Figyelem! A gyümölcsdarabok ütnek! :))
Mézes pálinkák még a blogon: fűszeres-citromos, narancsos-ágyas.

16 megjegyzés:

  1. :D ez lemaradt....
    Amúgy a képek nagyon tetszenek!

    VálaszTörlés
  2. Akkor az én uram nem rendes magyar ember, mert egyáltalán nem issza a pálinkát.

    VálaszTörlés
  3. Mi is szoktunk ilyet készíteni. Nálunk az Uram meg a barátja iszogatják, én annyira nem kedvelem:D
    A múltkori aszaltszilvákat viszont felhasználtam csirkemell töltéséhez. Hmmm.
    Egy picikét ütős ízűek voltak:DD

    VálaszTörlés
  4. Hűha, miket tudsz! Még sosem csináltam szeszesitalt. Mennyi mindent tanulok itt Nálad! :))

    VálaszTörlés
  5. Kiskukta, "nevelés" kérdése. :D A férjem is az apósa mellett kedvelte meg a pálinkát. :DDD

    Gabi, nagyon bátor vagy. Én már a csirkemell illatától is fejre állnék. :DDD Bár szerintem az embernek ízlene. ;)

    Yasmine, nem kell sokat vacakolni vele, ezért csinálom én is minden évben ezt, de szerintem szigorúan csak pálinkakedvelőknek ajánlott, hiába vannak benne a "lágyítók". :)

    VálaszTörlés
  6. Az én párom rendes magyar ember. Mi fehér borból főzetünk minden évben páleszt, mert borunk rengeteg van, de azt nem isszuk. Nem egészen törköly, valami hasonló. Ahhoz mit ajánlanál gyümölcsnek? Mazsola?:)

    VálaszTörlés
  7. Azta mindenit:)Na ezt a zuramnak nem mutatom meg:))

    VálaszTörlés
  8. De hangulatos kép,nagyon szép!:-))

    VálaszTörlés
  9. Andi, köszönöm! :) Sajnos nincs profi gépem, egyre nehezebb jó fotókat csinálni, így külön örülök, hogy mégis tetszik. :)))

    Melinda, miért nem? Csak nem ő is "rendes magyar"? :DDD

    Mónika, szerintem a mazsola nem ad elég karakteres ízt, de ki lehet próbálni, ha a fűszerekkel variálsz mellette. A pálinkán sok múlik, ha nincs különösebben jellegzetes illata, akkor bármit belerakhatsz. Törkölyt én is szoktam használni ehhez az italhoz, nem tudom, mennyiben másabb a ti pálinkátok. Mindenesetre érdemes kipróbálni, akár csak simán mézzel ízesítve is. :)

    VálaszTörlés
  10. Az enyém sem issza általában, de kétlem, hogy ez sokáig megmaradna:))
    Én meg a gyümit szedegetném ki belőle!!
    Csodás lett a fotód is!!!

    VálaszTörlés
  11. Trinity, szerintem a gyümölcs nagyon durva benne, csak fekve fogyasztható, nehéz utána lábra állni. :D
    Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  12. Hogy Te milyen rendes vagy az Uradhoz" Biztos meghálálja, igaz?! :-)

    VálaszTörlés
  13. Ezt ki kell próbálnom. hm....

    VálaszTörlés
  14. kipróbálom...szerintem a gyümölcs azért üt, mert azt szétrágod és a szájpadlásodon keresztül azonnal felszívódik az alkohol.... aki szopogatja a pálinkát szintén így jár...

    VálaszTörlés