2010. október 18., hétfő

Citromos-fűszeres mézespálinka

November végén kezdődik az adventi időszak, és mivel ennek az italnak érnie kell, éppen itt az ideje, hogy elkezdjük az ünnepi készülődést! A mézes-ágyas pálinka remek vendégváró, de egy szép üvegbe töltve karácsonyi gasztroajándéknak is kiváló. Érdemes az ízeket szájízünk szerint összeállítani, a férjem kedvenc kombinációja pl. a meggyes-fahéjas mézes pálinka.


Néhány szó az ízesített pálinkákról...
A mézes pálinka alapvetően méz és pálinka kb. 1:3-1:4 arányú keverékéből áll (ízlés szerint). Az összetevőket kétféleképpen elegyíthetjük: ha a pálinkát és a mézet felmelegítjük, a kész mézes pálinkánk tiszta, áttetsző ital lesz, bár némi üledék képződhet az üveg alján - ettől én többszöri óvatos átszűréssel* szabadulok meg. Amennyiben az összetevőket nem melegítjük meg, az ital opálos lesz, ez azonban az ízén egyáltalán nem változtat - én saját (belső :D) használatra általában így szoktam készíteni. Az "egyszerű" ágyas pálinkába a pálinkát alkotó gyümölcs aszalványát tesszük, és azzal érleljük. A mézes-ágyas pálinka pedig értelemszerűen a fenti kettő keveréke: a pálinkába méz és aszalt gyümölcs is kerül.
Az italt fűszerekkel tehetjük még ízesebbé, ezt bármelyik változatnál alkalmazhatjuk. Bánjunk mértékkel a fűszerekkel, ugyanakkor ezek nagyobb mennyiségben történő használatával az ital előbb átveszi az ízüket. Ebben az esetben előbb kóstoljunk, akár 1 héttel az elkészítés után, és ha megfelelőnek találjuk az ital ízét, távolítsuk el a fűszereket belőle.

Ehhez a citromos változathoz a gyümölcsöket alaposan megmosom, szárazra törlöm. Héjukat nagyon vékonyan lehámozom úgy, hogy minél kevesebb fehér rész maradjon rajtuk. A gyömbérdarabot meghámozom és felkockázom. A vaníliarudat felhasítom (a magokat nem szükséges kikaparni belőle).
Egy fél literes üveget alaposan kitisztítok, majd beleteszem a citromhéjat, a gyömbérkockákat és a fűszereket.
A mézet kimérem és megmelegítem: elég addig melegíteni, míg kellemesen folyóssá nem válik. Az olvadt mézet az üvegbe csorgatom. Ezután a pálinkát is megmelegítem (nem kell felforralni, forráspontja: 78 °C), majd egy keveset ebből is az üvegbe töltök. Lezárom az üveget és addig rázogatom-forgatom, amíg a méz és a pálinka el nem keverednek. Hozzáadom a többi pálinkát is, és miután újra lezártam, néhányszor fejre állítom az üveget, hogy alaposan feloldódjon a méz a pálinkában. Kihűlés után hűvös, sötét helyre teszem (hűtőszekrény), és 3-4 hétig érlelődni hagyom. Ezután eltávolítom a fűszereket az italból (leszűröm), és így érlelem tovább. Behűtve és/vagy hűtött pohárban kínálom.

*Olvasói visszajelzés: Sz. Zsuzsi úgy szabadult meg az üveg alján képződött üledéktől, hogy az italt duplán hajtott anyagzsebkendőn+harisnyán szűrte át. Köszönöm a tippet, Zsuzsi! :)


Hozzávalók kb. fél liter kész pálinkához: 2 citrom héja, kb. 1 cm vastag karika egy nagyobb átmérőjű gyömbérdarabból, 5-7 cm fahéjrúd, 2-4 szem kardamom, 4-6 szem szegfűbors, 2-4 szem szegfűszeg, 3-4 cm vaníliarúd, 15 dkg méz, 4-4,5 dl pálinka (lehetőleg 50 fokos, semlegesebb ízű).

A recept az októberi Kifőztük magazinban jelent meg, amely szokás szerint a weboldalon ingyenesen letölthető!

9 megjegyzés :

Raindrop írta...

Pálinka főzde???? :D
Mondjuk a dödölle után már semmin sem csodálkozom!
Mézes pálinka... Nagyon szeretem!
Gratulálok, elképesztően jól néz ki! :)

Bianka írta...

Atya-gatya

trinity írta...

Nem mondom, ütős lehet-de isteni!!!

Névtelen írta...

Szia! Én is szoktam fűszeres páleszt gyártani karácsonyra: fahéjrúd, szegfűszeg, méz és narancshéj (fehér rész nélkül) felhasználásával, igazi mézeskalácsos íze lesz.
A blogod rendszeresen olvasom, nagyon tetszik, gratulálok!
Dati

egycsipet írta...

Raindrop, nem is rossz ötlet. :D
Megkínálnálak...de már elfogyott. Készítsek egy újabb adagot? :D Köszi! :)

Bianka :))))))

Trinity, köszi! Annyira nem vészes...az ágyasból a gyümölcsök, na aaaazok nagyon tudnak ütni. :D

Szia Dati! Köszönöm, hogy rendszeresen olvasol és azt is, hogy megírtad - nagyon örülök, amikor visszajelzést kapok. :)
A "karácsony-ízű" nekem is nagy kedvenc, nemrég már készült is egy adag belőle :O - nálunk már beindult a karácsonyláz. :)))

Ami írta...

WOW!
Naggggyon dúrván jól néz ki! És szó szerint ütős ;)

egycsipet írta...

Ami, köszi! :)
Tényleg ütős. :D

Névtelen írta...

Sziasztok!
Nagyon jól nézki ez a karácsonyi csoda páinka!
Esetleg ötlettet tudtok adni melyik pálinkával probálkozzak,nem igen értek hozzá és nem akarok valami rosszat venni.
köszi a segitséget!
Üdv,Meli

egycsipet írta...

Szia Meli,
fogós kérdés, mert én házi pálinkából szoktam készíteni, azt is apum vagy a férjem szerzi be, én nem értek hozzá. Általában szilvából vagy törkölyből készülnek nálunk a mézesek, ezeknek az illata-íze semlegesebb, mint mondjuk egy sárgabarack pálinkának (felénk ezek a fajták az elterjedtebbek).
Ha üzletben veszed, akkor arra érdemes figyelni, hogy pálinkát vegyél és ne "pálinka ízű szeszes italt". A "neves" pálinkáknak megkérik az árát, azokat vétek lenne beágyazni, viszont az alatt is biztosan lehet jó minőségű pálinkákat kapni, csak én sajnos nem ismerem a választékot. Ha esetleg lenne ismerősöd/lehetőséged hozzájutni valahol finom házi pálinkához, akkor mindenképpen ezt javaslom, mert jóval megfizethetőbb - érdemes lenne körbekérdezned, el sem hinnéd, hogy hányan tudnak valakit, akinek a valakijének a valakije finom pálinkát főzetett... :D
Remélem, sikerrel jársz, ha van kedved, majd számolj be az eredményről. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...