2010. október 13., szerda

Hókifli

A hókifli is egy nosztalgikus süti, a gyerekkor és a vidéki lakodalmak népszerű süteménye - volt. Nálam általában egyszerű - tejfölös - omlós tésztából készül, lekvárral töltve, de a nagyim pl. legtöbbször diós tölteléket tett bele és persze mákkal is csodafinom.


A lisztben elkeverem a porcukrot és a sütőport, majd a vajat elmorzsolom vele. Hozzáadok 2-3 evőkanál citromlevet (citromhéjat is lehet belereszelni, de én a lekvárosba nem szoktam), valamint egy jó adag tejfölt - annyit, amennyivel nyújtható tésztává lehet összeállítani.
Ezután a tésztát 4-5 mm vékonyra nyújtom, majd formázom: hagyományosan egyszerű négyzeteket vágok belőle, amiknek az egyik sarkába sütésálló lekvárt teszek, a sarokból indulva feltekerem és kissé meghajlítva sütőpapíros tepsire teszem. Most készült kerekre kiszúrt változat, aminek a közepébe került a lekvár, majd félbehajtva, széleit lenyomkodva került a tepsire (ehhez létezik célszerszám is - Húúúgi, köszi :*), valamint a maradék tésztából pici maciformákat szúrtam ki.


Előmelegített, kb. 190 °C-os sütőben rövid idő alatt kisütöm a sütiket - addig sülnek, amíg enyhén színt kapnak. A sütőből kivéve - még forrón - vaníliás cukorral elkevert porcukorba forgatom, végül rácsra rakosgatva hagyom kihűlni a süteményeket.
Ezeket a kifliket próbaképpen az idei ribizlizselémmel töltöttem meg, nagyon jól vizsgázott sütésállóságból. :)

hókiflik és jegesmedvék :)))

Hozzávalók...
...a tésztához:
30 dkg finomliszt, 10 dkg rétesliszt, 20 dkg vaj (vagy margarin), 2 púpos evőkanál porcukor (4-5 dkg), 1 csomag sütőpor (12 g), 2-3 evőkanál citromlé, tejföl amennyit felvesz (most éppen kb. 16 dkg);
...a töltéshez: ribizlizselé (vagy más, kevésbé édes sütésálló lekvár);
...a forgatáshoz: vaníliás cukorral ízesített porcukor.

12 megjegyzés :

Ami írta...

Nyami nyami nyami!
Ide vele, de gyorsan! :))))
Szeretem!

Belly írta...

Nagyon szeretem,de sose sikerül.Viszem a recit!

Ildy írta...

Nagyon szépek, és valóban nosztalgikusak. Az én listámon is szerepel. És cukik a macik!:)
Nekem is van ilyen töltő kézikészülékem, de még sose használtam. Úgy látom, jól működik.

Chef Viki írta...

I love...

:-)

Bianka írta...

Jaj de jó, mennyire szeretem és száz éve nem ettem

Mézigörl írta...

A hókifli nagy kedvencem, mindig eszembe juttatja a nagymamimat! Szépségesek! :D

Andi/cuki írta...

Szépségesek, jók a képek nagyon!:-))

Névtelen írta...

Nővérkém...guszitmusztik :))) lekvárosokat én is mádom, dió, mák szóba sem jöhet :)) én a "célszerzámot" :D majd a kapusznyíkával fogom felvatni, egyszer :PPP

egycsipet írta...

Köszönöm lányok! :))

Ildy, jól bizony! :) Már készült korábban kapusznyika (káposztás kelt) és derelye is vele, mindegyik tésztát szerette.

Húúúgi, egyszer... :D :P

Andi/cuki írta...

Nézz be hozzám, kérlek!:-))

egycsipet írta...

Andi, megyek! :))

margit2 írta...

Amikor kicsik voltak a fiaim, szinte minden héten megcsináltam Nekik! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...