tartósítás

Az alábbi táblázatban összegeztem azokat a fűszereket, gyümölcsöket és zöldségeket, amiket valamilyen módon tartósítani szoktam. A táblázat tartalmazza a tartósítás módját, de ezek nem az adott növény tartósításának összes lehetséges formái, csak azok, amelyeket én magam alkalmazni szoktam! A későbbiekben a táblázat módosulni, bővülni fog attól függően, ahogyan a konyhánk szokásai vagy ízlésünk változik.

Néhány növényt nem fogtok megtalálni, azokat értelemszerűen vagy nem tartósítom vagy egyáltalán nem használom...illetve véletlenül kimaradtak. :))


aszalás,
szárítás
befőtt,
kompót
dzsem,
lekvár
fagyasztás savanyúság egyéb
alma - - - -
ananász - - - - - mártás***
banán - - - - -
bodzavirág - - - ecet, szörp
cékla - - - - szezonban -
citrom/lime - - - - - kandírozás
cukkini - - - - -
eper - - -
erdei gyümölcs - - - - -
fehérrépa ✓* - - - -
fokhagyma  ✓* - - - - -
gyömbér  - - - szirupban
gyöngyhagyma - - - - -
kapor - - - - -
káposzta - - - - szezonban -
karalábé ✓* - - - -
karfiol - - - - -
kis dinnye - - - - -
kukorica - - - - -
lestyán  ✓* - - - ecet
levendula  - - - - -
málna - - - - öntet
mángold - - - - - mártás***
medvehagyma  - - - - olaj, ecet, fűszervaj
meggy - -
menta - - - - -
narancs - - - - kandírozás, szirupban
őszibarack/ nektarin - - - - ~lé
paprika - - - - ~krém, mártás***
paradicsom - - ~lé, ~szósz, ketchup
rebarbara - - ✓** - -
ribizli - - - -
sárgabarack - - - ~lé
sárgarépa ✓* - - - -
sütőtök - - - - -
szeder - - - -
szilva - - - -
tárkony - - - - - ecet
uborka - - - - -
vanília - - - - - cukor, kivonat
vöröshagyma ✓* - - -
zeller ✓* - - - -
zöldbab  - - - - -
zöldborsó - - - - -

Néhány említésre méltó kivétel:
- bab: fejtőbabot szoktam fagyasztani, megtisztítva, egyszerűen bezacskózva - azért nincs a listában, mert nagyon keveset használok és még nincs is ilyen recept a blogon.  
- burgonya: semmilyen formában nem tartósítom, nem termeljük és nem vásároljuk nagy tételben. Télre vermeléssel lehet eltenni, illetve más hűvös, de fagypont feletti, sötét helyen (pince, akna) tárolható hosszabb ideig.
- cékla, káposzta: én csak ecetes salátának szoktam elkészíteni őket, ezek hűtőszekrényben tárolhatóak néhány hétig, de mindkettőből készíthető hagyományos savanyúság is, illetve a burgonyához hasonlóan jól teleltethetőek.
- dió, mogyoró: száraz helyen, tisztítás nélkül (héjában) tároljuk, a felhasználás előtt frissen vagy egymás után többszöri felhasználás esetén (ünnepek, advent...) előre, a megközelítőleg szükséges mennyiségben törjük. Az előre megtört csonthéjasokat hűvös helyen kell tárolni, én a hűtőszekrényben szoktam. Fagyasztani csak végszükség esetén fagyasztom. Darabolni, darálni csak közvetlenül a felhasználás előtt szoktam.
- fűszernövények: a vegamixen kívül nem jellemző, hogy fűszereket tartósítanék. Általában nem termesztjük egyiket sem olyan mennyiségben, hogy télre el tudnánk raktározni belőlük, illetve ha mégis bőségesebben terem, akkor a fagyasztást választom.
- gyöngyhagyma, kis dinnye, uborka: szerepelnek a táblázatban, mint tipikus savanyúság alapanyagok - ezek azok a kivételek, amiket vásárolni szoktam.
- mák: előfordul, hogy többet vásárolok a kelleténél, ilyenkor a szavatossági idő lejárata előtt megkóstolom és csak abban az esetben fagyasztom le, ha biztosan nem avas - ezután pedig igyekszem rövid időn belül felhasználni. A mákot mindig frissen darálom közvetlenül a felhasználás előtt.  
- vanília: nagyobb tételben vásárolom, így magam készítek vanília eszenciát és vaníliás cukrot is.

Nincsenek megjegyzések :