Az alábbi táblázatban összegeztem azokat a fűszereket, gyümölcsöket és zöldségeket, amiket valamilyen módon tartósítani szoktam. A táblázat tartalmazza a tartósítás módját, de ezek nem az adott növény tartósításának összes lehetséges formái, csak azok, amelyeket én magam alkalmazni szoktam! A későbbiekben a táblázat módosulni, bővülni fog attól függően, ahogyan a konyhánk szokásai vagy ízlésünk változik.
Néhány növényt nem fogtok megtalálni, azokat értelemszerűen vagy nem tartósítom vagy egyáltalán nem használom...illetve véletlenül kimaradtak. :))
| aszalás, szárítás | befőtt, kompót | dzsem, lekvár | fagyasztás | savanyúság | egyéb | |
| alma | ✓ | - | - | ✓ | - | - |
| ananász | - | - | - | - | - | mártás*** |
| banán | ✓ | - | - | - | - | - |
| bodzavirág | ✓ | - | ✓ | - | - | ecet, szörp |
| cékla | - | - | - | - | szezonban | - |
| citrom/lime | - | - | - | - | - | kandírozás |
| cukkini | - | - | - | ✓ | - | - |
| eper | ✓ | - | ✓ | ✓ | - | - |
| erdei gyümölcs | - | - | - | ✓ | - | - |
| fehérrépa | ✓* | - | - | ✓ | - | - |
| fokhagyma | ✓* | - | - | - | - | - |
| gyömbér | ✓ | - | - | ✓ | - | szirupban |
| gyöngyhagyma | - | - | - | - | ✓ | - |
| kapor | - | - | - | ✓ | - | - |
| káposzta | - | - | - | - | szezonban | - |
| karalábé | ✓* | - | - | ✓ | - | - |
| karfiol | - | - | - | - | ✓ | - |
| kis dinnye | - | - | - | - | ✓ | - |
| kukorica | - | - | - | ✓ | - | - |
| lestyán | ✓* | - | - | ✓ | - | ecet |
| levendula | ✓ | - | - | - | - | - |
| málna | - | - | - | ✓ | - | öntet |
| mángold | - | - | - | - | - | mártás*** |
| medvehagyma | - | - | - | ✓ | - | olaj, ecet, fűszervaj |
| meggy | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | - | - |
| menta | - | - | - | ✓ | - | - |
| narancs | - | - | ✓ | - | - | kandírozás, szirupban |
| őszibarack/ nektarin | - | ✓ | - | - | - | ~lé |
| paprika | - | - | - | - | ✓ | ~krém, mártás*** |
| paradicsom | ✓ | - | - | ✓ | ✓ | ~lé, ~szósz, ketchup |
| rebarbara | - | - | ✓** | ✓ | - | - |
| ribizli | - | - | ✓ | ✓ | - | - |
| sárgabarack | - | - | ✓ | ✓ | - | ~lé |
| sárgarépa | ✓* | - | - | ✓ | - | - |
| sütőtök | - | - | - | ✓ | - | - |
| szeder | - | - | ✓ | ✓ | - | - |
| szilva | - | - | ✓ | ✓ | - | - |
| tárkony | - | - | - | - | - | ecet |
| uborka | - | - | - | - | ✓ | - |
| vanília | - | - | - | - | - | cukor, kivonat |
| vöröshagyma | ✓* | - | - | ✓ | ✓ | - |
| zeller | ✓* | - | - | ✓ | - | - |
| zöldbab | - | - | - | ✓ | - | - |
| zöldborsó | - | - | - | ✓ | - | - |
*fűszerkeverékbe; **rebarbarás eperlekvár készült belőle; ***édes-savanyú mártás télre.
Néhány említésre méltó kivétel:
- bab: fejtőbabot szoktam fagyasztani, megtisztítva, egyszerűen bezacskózva - azért nincs a listában, mert nagyon keveset használok és még nincs is ilyen recept a blogon.
- burgonya: semmilyen formában nem tartósítom, nem termeljük és nem vásároljuk nagy tételben. Télre vermeléssel lehet eltenni, illetve más hűvös, de fagypont feletti, sötét helyen (pince, akna) tárolható hosszabb ideig.
- burgonya: semmilyen formában nem tartósítom, nem termeljük és nem vásároljuk nagy tételben. Télre vermeléssel lehet eltenni, illetve más hűvös, de fagypont feletti, sötét helyen (pince, akna) tárolható hosszabb ideig.
- cékla, káposzta: én csak ecetes salátának szoktam elkészíteni őket, ezek hűtőszekrényben tárolhatóak néhány hétig, de mindkettőből készíthető hagyományos savanyúság is, illetve a burgonyához hasonlóan jól teleltethetőek.
- dió, mogyoró: száraz helyen, tisztítás nélkül (héjában) tároljuk, a felhasználás előtt frissen vagy egymás után többszöri felhasználás esetén (ünnepek, advent...) előre, a megközelítőleg szükséges mennyiségben törjük. Az előre megtört csonthéjasokat hűvös helyen kell tárolni, én a hűtőszekrényben szoktam. Fagyasztani csak végszükség esetén fagyasztom. Darabolni, darálni csak közvetlenül a felhasználás előtt szoktam.
- fűszernövények: a vegamixen kívül nem jellemző, hogy fűszereket
tartósítanék. Általában nem termesztjük egyiket
sem olyan mennyiségben, hogy télre el tudnánk raktározni belőlük, illetve ha mégis bőségesebben terem, akkor a fagyasztást választom.
- gyöngyhagyma, kis dinnye, uborka: szerepelnek a táblázatban, mint tipikus savanyúság alapanyagok - ezek azok a kivételek, amiket vásárolni szoktam.
- mák: előfordul, hogy többet vásárolok a kelleténél, ilyenkor a szavatossági idő lejárata előtt megkóstolom és csak abban az esetben fagyasztom le, ha biztosan nem avas - ezután pedig igyekszem rövid időn belül felhasználni. A mákot mindig frissen darálom közvetlenül a felhasználás előtt.
- vanília: nagyobb tételben vásárolom, így magam készítek vanília eszenciát és vaníliás cukrot is.
- vanília: nagyobb tételben vásárolom, így magam készítek vanília eszenciát és vaníliás cukrot is.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése