2010. október 25., hétfő

Lencsefőzelék

Ha nekem 10 éve valaki azt mondja, egyszer még szeretni fogom majd a lencsét, tuti, hogy kinevetem. A lencse és én ugyanis nem voltunk barátok. Egész életemben végigkísért: nem volt elég, hogy nem szerettem, de anyám minden születésnapomra lencselevest főzött. Hát kösz. Torta helyett lencseleves. "Jó" csere.
Néhány éve aztán elköltöztem, saját konyhám lett és nem tudtam kibújni: az újévi hagyományok kedvéért nekem is főznöm "kellett" lencselevest. Kezdtünk hát megbarátkozni, a lencse és én. Túl sok variációban továbbra sem készült, de már legalább nem néztem rá csúnyán. :) Az utóbbi időben azonban elkezdtem belelendülni a főzelékek készítésébe, így keresem az újabb és újabb lehetőségeket. Volt még egy adag füstölt lé a fagyasztómban, a szárazbabot most annyira nem kívántam, sárgaborsó készült nemrégiben, utolsóként kezembe akadt ő: a lencse. Az eredmény után elmondhatom: szeretem a lencsét! :D


Már írtam korábban, hogy a füstölt húsok főzésénél a felesleges főzőlevet érdemes lefagyasztani, aztán később leveseknél, főzelékeknél felhasználni. Ehhez a főzelékhez is egy adag ilyen levet használtam, nagyon jó ízt adott neki. Persze lehetne füstölt hússal együtt főzni is az ételt, de ha a lencse anélkül is elég tartalmas étel...

A lencsét átválogattam, megmostam, hideg vízbe beáztattam (2-3 óra elég neki). Áztatás után átmostam, lecsepegtettem, majd a füstölthús főzőlével felöntöttem (kb. 2 ujjnyira lepte el a lencsét). Megtisztítottam egy nagy fej vöröshagymát, félbevágtam: a felét egyben a lencséhez tettem, a másik felét felaprítottam - ez később a rántásba került. Hozzáadtam a babérlevelet, enyhén megsóztam (a füstölt lé sós, nem szabad túlsózni), majd fedő alatt, lassú tűzön puhára főztem a lencsét.
A főzési idő végén a fél vöröshagymát kivettem a főzelékből. Olajból és lisztből világos rántást készítettem, hozzákevertem a felaprított vöröshagymát, belereszeltem a fokhagymát, kissé együtt is pirítottam, majd a tűzről levéve pirospaprikát szórtam hozzá és hideg vízzel elkevertem. (Ha sok lenne a főzelék leve, abból is lehet kivenni hozzá.) A felengedett rántást a főzelékhez adtam és belekevertem egy kevés tejfölt is. Frissen facsart citromlével ízesítettem, majd újraforráskor elzártam a tűzhelyet.
Tükörtojással tálaltam.


Hozzávalók: 50 dkg lencse, 1,5 l füstölthús főzőlé (vagy víz), 4-5 db babérlevél, só, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 4-5 evőkanál olaj, 4 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, kevés pirospaprika, kb. 10 dkg tejföl, citromlé (vagy ecet).

14 megjegyzés :

Bianka írta...

Már nagyon rég óta tervezem elkészíteni, mert még sosem csináltam
Nagyon guszta

Dia írta...

Mi nagyon szeretjük és sikerült egy elég finnyás barátnőmmel meg anyukámmal is megszerettetni!

Ildy írta...

Isteni, imádom! Szerintem főzeléknek sokkal jobb, mint levesnek.

Mézigörl írta...

Ez a kedvenc főzelékem! Így ahogy van...tükörtojással imádom! Guszta!!! :)))

Névtelen írta...

Nővérkém, hmmm, lencse???? imádom :) minden mennyiségben, és persze minden formában :PP megy a reci a főzelékek közé, köszike, majd egyszer kiprószálom :DDDDD addig is: menzás koszt forever :DD

egycsipet írta...

Köszi mindenkinek! :))

Húúúgi :DDD

Ami írta...

Micsoda fotók! Ide azzal a lencsével, mindjárt megeszem az egészet :)

egycsipet írta...

Ami köszi, kenyeret is kérsz hozzá? :D

Ottis írta...

Gy9nyörű fotók!Én is szeretem a lencsefőzeléket .-)

egycsipet írta...

Ottis, köszönöm! Már én is... :)

Renata írta...

A lencse nálunk tuti befutó levesként, főzelékként... ráadásul nem is kell áztatni.

egycsipet írta...

Renáta, ezen egy ideig agyaltam, mielőtt nekiálltam a főzésnek. A levesnél én sem szoktam, de a főzelékek levének megsaccolásában elég béna vagyok, így inkább az áztatás mellett döntöttem. Legközelebb már bátrabban futok neki! ;)

Raindrop írta...

Hát messze az egyik legszebb őszi fotó díját megkapod tőlem az első fotódra!
Gyönyörű szép, és az egyik kedvenc főzelékem!

egycsipet írta...

Raindrop, köszönöm, nagyon jól esik az elismerésed! :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...