2010. október 20., szerda

Narancshéjas fűszerkeverék

Az egészséges, friss narancshéjat vétek kidobni. Ilyenkor ősszel többször készül belőle kandírozott narancshéj, ami nálunk az adventi időszak süteményeinek egyik alap ízesítője. Ennél azonban egyszerűbben is fel lehet használni: szárított fűszerként. Ehhez a keverékhez is így készítem el.


A narancsot alaposan megmosom, megtörlöm, majd zöldséghámozóval vékonyan meghámozom, lehetőleg minél kevesebb fehér részt hagyva rajta. A héjcsíkokat a radiátoron szárítom egy napon keresztül, nem árt, ha ezalatt - ha nem is egész nap, de - néhány órán keresztül a fűtés is megy, hogy tényleg megszáradjon :D, majd másnap egy fűszervágó késsel felaprítom. A szegfűszeget egyszerűen hozzákeverem, az egész fahéjat egy mozsárban darabosra töröm, a kardamomot is megtöröm kissé. A keveréket üvegbe teszem és italok készítésénél használom fel.

Gasztroajándéknak is tökéletes egy mutatós üvegben, akár cukorral készre keverve, akár anélkül is. Ha a cukrot is hozzákeverem, akkor egy teáskanál fűszerre kb. egy evőkanál cukrot számolok.
Előnye, hogy folyamatosan, egyszerűen "utángyártható", így pl. ha ajándékba készül, időben el lehet kezdeni a készítését, karácsonyig biztosan kerül néhány narancs az asztalra. :)


Hozzávalók: 1 nagy (!) narancs héja vékonyan hámozva, 25-30 db szegfűszeg, 1-1,5 fahéjrúd (a hosszú fajtából), 10 egész kardamom.

12 megjegyzés :

Bianka írta...

Ötletes, aromás, szép és az illata mesés lehet

lekvároskukta írta...

Milyen jó ötlet!!!!
És milyen guszta :)

Ms. Poppy írta...

Fantasztikus illatok terjenghetnek nálad! Nagyon jó ötlet, és tényleg, egy szép üvegcsében illatos és kedves ajándék lehet. Én örülnék neki, persze nem céloztam semmire.:P

Ami írta...

Ez milyen klassz lett :) !

Andi/cuki írta...

Szuper ötlet később akár egy teába, vagy forralt bort ezzel fűszerezni!:-))

Dia írta...

Gratulálok! Csodás ötlet!

Ildy írta...

Ez csakis jó lehet. És milyen gyönyörű színei vannak!

egycsipet írta...

Lányok, köszönöm mindenkinek! Az ötlet a fűszerkeverék-gyártóké, én csak megpróbáltam házilag készíteni valami hasonlót és finomat. :)

Ms. Poppy, már túl vagyunk egy adag mézeskekszen, javában dúl a forralt bor- és puncsláz...szóval igeeen, vannak finom illatok! :))

Andi, bizony! :)) Mindjárt jönnek a receptek is. :)

Szemi írta...

Nagyon jó ötlet, el is vittem! :))

egycsipet írta...

Szemirámisz, köszi és egészségetekre! ;))

Turák Kinga írta...

nagyon jó kis ötlet, még úgy sem állt össze az idei karácsonyi hand-made ajándék... :)

egycsipet írta...

Kinga, köszönöm! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...