2010. október 7., csütörtök

Szarvaspörkölt

Ünnepi fogásként készült, sajnos a hűvös idő miatt tűzhelyen és nem bográcsban, de így is nagyon finom lett. Hogy kissé feldobjam a talán unalmasnak tűnő "egyszerű pörköltet", számunkra nem hagyományosnak számító köretekkel tálaltam, egyből két újdonsággal is. Alkalmam nyílt először elkészíteni a puliszkát (ami így ebben a formában nem lett örök szerelem, de majd még próbálkozom vele...) és a dödöllét is (végül ez lett az egész menü abszolút favoritja).


A pörkölthöz - szerencsére - konyhakészen kaptam a húst, szépen fel is volt kockázva (kb. 2x2 cm-es darabokra). Hagyományosan indítottam, azaz zsíron vöröshagymát dinszteltem. Amikor már üvegessé vált, beleszórtam a mozsárban kissé összetört borókabogyót, 1-2 percig együtt pirítottam, majd hozzáadtam a húst. Innen kissé munkásabbá vált a dolog, ugyanis a hús előtte a fagyasztóban lakott, így kicsit több levet engedett, mint vártam. Idő kellett neki, míg elpárolgott és a hús megpirulhatott. Eközben sűrűn kevergettem, "félúton" hozzáadtam a babérleveleket is.
Amikor a lé elpárolgott, a hús kissé megpirult, megszórtam pirospaprikával. Elkevertem, hozzáadtam a natúr lecsót, néhány aszalt paradicsom darabkát, megsóztam és fűszereztem borssal, őrölt köménnyel, majoránnával, kakukkfűvel, valamint egy kevés vegamixet szórtam bele. Ezután felöntöttem fele-fele arányban vörösborral és vízzel, majd fedő alatt puhára főztem. Szükség szerint főzés közben pótoltam a folyadékot (inkább a bort, mint a vizet :P), fűszereztem. Amikor a hús már megpuhult, egy kevés mustárral ízesítettem, valamint belereszeltem a fokhagymákat és egész erős paprikát adtam hozzá. Hagytam még kb. negyed óráig rotyogni, majd késznek nyilvánítottam. (Az erős paprikát korábban is hozzá lehet adni, én a gyereknép miatt nem tettem ezt meg.)
Dödöllével, puliszkával tálaltam, kovászos uborkát kínáltam mellé.


Belekerült: bő fél kg vöröshagyma, 3-4 evőkanál zsír, kb. 2 kg szarvashús (comb), 20 szem borókabogyó, 3 babérlevél, 1 evőkanál pirospaprika, kb. fél üveg natúrlecsó (vagy 2-3 db friss paradicsom és paprika), aszalt paradicsom, só, bors, pici őrölt kömény, kakukkfű, majoránna, kevés vegamix, 1-2 evőkanál mustár, 5 fokhagymagerezd, 2 erős pirospaprika, vörösbor (szekszárdi kékfrankos), víz.

9 megjegyzés :

Ildy írta...

Nagggyon jó!

Bianka írta...

ÁÁÁ isteni és puliszkával, imádom

Araniel írta...

Jujj de guszta!

egycsipet írta...

Köszönöm szépen! :)

Névtelen írta...

És akkor hogy készült a sikeres dödölle? Megjegyzem "ránézésre" a puliszka is nagyon jónak tűnik.
Mi volt vele a problémád?

egycsipet írta...

A dödöllerecept holnap jön szerintem, már szerkesztés alatt áll. :)

A puliszka állaga tökéletes volt, ízre sem volt rossz, de én kicsit többet vártam tőle. Nem tudom jobban megfogalmazni, mint hogy "semleges ízű" lett.
Szerintem szokás kérdése, én korábban nem igazán ettem még puliszkát, így nem tudtam, mire számítsak, ezért is írtam, hogy még próbálkozom majd vele. Szerintem juhtúróval rétegezve vagy fűszeresen biztosan ízesebb lesz, aztán majd legfeljebb újra nekifutok ennek a "natúr" változatnak is. :)

Kiskukta írta...

Guszta minden, ennék is belőle, dödölét még soha sem ettem. A puliszka szerintem natúrban (mondjuk pörkölthöz köretnek), fűszerezés nélkül frissen, melegen a legjobb, de kétségtelen, hogy nem tálalható olyankor szépen.

Mézigörl írta...

Imádooooom!:-D

egycsipet írta...

Kiskukta, köszi! A dödöllét feltétlenül próbáld ki, érdemes! :)

Mézigörl :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...