2010. október 31., vasárnap

Sütőtöklé sült tökből...is

Két igazán tökös :P, halloweenhez passzoló recept az októberi Kifőztük magazinból, mindenszentek előestéjére - vagy bármikorra. :) Az italok elkészíthetők sült tök maradékból, illetve természetesen kifejezetten ivólének készítve, az összes hozzávalót egyben megpárolva is. Bárhogyan készülnek, egészséges és vitamindús, rostokban gazdag italok születnek, érdemes megkóstolni őket.


A sárgarépás sütőtökléhez a répát meghámozom, kevés víz hozzáadásával puhára párolom. Turmixolom, majd hagyom kihűlni. A sült tökszeletekből kikaparom a húst és néhány kortnyi vízzel pépesítem. Összekeverem a répapürével, hozzáfacsarom a narancsok levét és szükség szerint mézzel édesítem. Vízzel hígítom, üvegbe töltöm és behűtve kínálom.

A sütőtökös almaléhez az almákat vékonyan meghámozom, kevés víz hozzáadásával puhára párolom. Turmixolom, majd hagyom kihűlni. A sült tökszeletekből kikaparom a húst és néhány kortnyi vízzel pépesítem. Összekeverem az almapürével és szükség szerint mézzel édesítem. Vízzel hígítom, üvegbe töltöm és behűtve kínálom.


Hozzávalók kb. 1 liter...
...sárgarépás sütőtökléhez:
kb. 20-25 dkg tökpüré, kb. 15 dkg répapüré (1 nagyobb sárgarépa), 1-2 narancs leve, 1-2 evőkanál méz, fél liter szénsavmentes ásványvíz;
...sütőtökös almaléhez: kb. 30-35 dkg almapüré (2 közepes alma), kb. 15 dkg sütőtökpüré, 1-2 evőkanál méz, fél liter szénsavmentes ásványvíz.
Ásványvíz helyett részben vagy egészben használhatunk készen kapható rostos üdítőket is (pl. 100% narancslé, almalé...), ezekkel gazdagabb ízvilágot érhetünk el. Kisebb mennyiségben készítve, azonnal fogyasztva, érdemes kipróbálni - pl. az almapürét helyettesítve - frissen centrifugált gyümölcslevekkel is.

További sütőtöklé recept a blogon itt.

10 megjegyzés :

Mézigörl írta...

Már a kifőztünk Magazinban is megakadt rajta a szemem, mentettem is a kipróbálandók közé! ...ráadásul mézzel készül...:))))))

Ami írta...

Nyami nyami :)
Kérek szépen egy pohárral, vagy kettővel :)))

Bianka írta...

Szívesen megkóstolnám

Kékmadár írta...

Én a répa levét inkább nyersen kinyerném egy gyümölcscentrifuga segítségével és úgy adnám hozzá. Sokkal több vitamin stb maradna benne és frissebb lenne az íze. Nem gondolod?

Raindrop írta...

Elözönlötték a sütőtökös receptek a blogokat, de sajna én annyira nem csípem.
Viszont, ez az első dolog amit nagyon szeretnék! Remek recept! :)

egycsipet írta...

Lányok köszi! :))

Kékmadár, valóban több vitamin marad nyersen benne, ugyanúgy ahogy a tökben is, ha nyersen fogyasztjuk.
Vannak, akik kedvelik a zöldségleveket nyersen, ők természetesen úgy készítik el - részemről én még a "barátkozó" fázisban vagyok. :) A recept azt a változatot mutatja, ahogy én készítem és fogyasztom az italt, de mint minden receptet, nyilván ezt is mindenki a saját ízlésére szabhatja, éppen ezért írtam a végére "ötleteket". Örülök, hogy neked is megmozdult rá a fantáziád, remélem, el is készíted majd. :)

Belly írta...

A sütőtököt én is imádom.
Nagyon szépek a képek!

egycsipet írta...

Belly, nálam minden mennyiségben... Csak a tél végén szoktam megunni, de tavasszal már hiányzik. :D
Köszönöm! :)

Mézigörl írta...

Van számodra egy kis apróság nálam, kukkants be, ha felém jársz! :-D

egycsipet írta...

Mézigörl, köszönöm, repülök! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...