Az egészséges, friss narancshéjat vétek kidobni. Ilyenkor ősszel többször készül belőle kandírozott narancshéj, ami nálunk az adventi időszak süteményeinek egyik alap ízesítője. Ennél azonban egyszerűbben is fel lehet használni: szárított fűszerként. Ehhez a keverékhez is így készítem el.
A narancsot alaposan megmosom, megtörlöm, majd zöldséghámozóval vékonyan meghámozom, lehetőleg minél kevesebb fehér részt hagyva rajta. A héjcsíkokat a radiátoron szárítom egy napon keresztül, nem árt, ha ezalatt - ha nem is egész nap, de - néhány órán keresztül a fűtés is megy, hogy tényleg megszáradjon :D, majd másnap egy fűszervágó késsel felaprítom. A szegfűszeget egyszerűen hozzákeverem, az egész fahéjat egy mozsárban darabosra töröm, a kardamomot is megtöröm kissé. A keveréket üvegbe teszem és italok készítésénél használom fel.
Gasztroajándéknak is tökéletes egy mutatós üvegben, akár cukorral készre keverve, akár anélkül is. Ha a cukrot is hozzákeverem, akkor egy teáskanál fűszerre kb. egy evőkanál cukrot számolok.
Előnye, hogy folyamatosan, egyszerűen "utángyártható", így pl. ha ajándékba készül, időben el lehet kezdeni a készítését, karácsonyig biztosan kerül néhány narancs az asztalra. :)
Hozzávalók: 1 nagy (!) narancs héja vékonyan hámozva, 25-30 db szegfűszeg, 1-1,5 fahéjrúd (a hosszú fajtából), 10 egész kardamom.
A narancsot alaposan megmosom, megtörlöm, majd zöldséghámozóval vékonyan meghámozom, lehetőleg minél kevesebb fehér részt hagyva rajta. A héjcsíkokat a radiátoron szárítom egy napon keresztül, nem árt, ha ezalatt - ha nem is egész nap, de - néhány órán keresztül a fűtés is megy, hogy tényleg megszáradjon :D, majd másnap egy fűszervágó késsel felaprítom. A szegfűszeget egyszerűen hozzákeverem, az egész fahéjat egy mozsárban darabosra töröm, a kardamomot is megtöröm kissé. A keveréket üvegbe teszem és italok készítésénél használom fel.
Gasztroajándéknak is tökéletes egy mutatós üvegben, akár cukorral készre keverve, akár anélkül is. Ha a cukrot is hozzákeverem, akkor egy teáskanál fűszerre kb. egy evőkanál cukrot számolok.
Előnye, hogy folyamatosan, egyszerűen "utángyártható", így pl. ha ajándékba készül, időben el lehet kezdeni a készítését, karácsonyig biztosan kerül néhány narancs az asztalra. :)
Hozzávalók: 1 nagy (!) narancs héja vékonyan hámozva, 25-30 db szegfűszeg, 1-1,5 fahéjrúd (a hosszú fajtából), 10 egész kardamom.
12 megjegyzés :
Ötletes, aromás, szép és az illata mesés lehet
Milyen jó ötlet!!!!
És milyen guszta :)
Fantasztikus illatok terjenghetnek nálad! Nagyon jó ötlet, és tényleg, egy szép üvegcsében illatos és kedves ajándék lehet. Én örülnék neki, persze nem céloztam semmire.:P
Ez milyen klassz lett :) !
Szuper ötlet később akár egy teába, vagy forralt bort ezzel fűszerezni!:-))
Gratulálok! Csodás ötlet!
Ez csakis jó lehet. És milyen gyönyörű színei vannak!
Lányok, köszönöm mindenkinek! Az ötlet a fűszerkeverék-gyártóké, én csak megpróbáltam házilag készíteni valami hasonlót és finomat. :)
Ms. Poppy, már túl vagyunk egy adag mézeskekszen, javában dúl a forralt bor- és puncsláz...szóval igeeen, vannak finom illatok! :))
Andi, bizony! :)) Mindjárt jönnek a receptek is. :)
Nagyon jó ötlet, el is vittem! :))
Szemirámisz, köszi és egészségetekre! ;))
nagyon jó kis ötlet, még úgy sem állt össze az idei karácsonyi hand-made ajándék... :)
Kinga, köszönöm! :)
Megjegyzés küldése