Oldalak

2010. február 22., hétfő

Rakott burgonya

Újabb műremek a "ronda de finom" kategóriás ételek közül...bár annyira nem is ronda, csak tálalni ne kelljen... :)) A hozzávalókat sohasem mérem, általában úgy készül, hogy veszek x tojást, ugyanannyi virslit a gyerekek és az én kedvemért, egy jó darab kolbászt a párom és az én kedvemért, a krumpli meg annyi, amennyi belefér a fazékba, de legyen viszonylag apró szemű és darabra kb. másfélszerese a tojásnak. :D A tejföl jó sok legyen, mert az a finom, ha nem száraz az étel, és ha éppen akad néhány szelet füstölt szalonna, akkor szépen bevagdosom őket és még azokat is a rakás tetejére biggyesztem. Most nem akadt, de így is jó. :)


A burgonyát alaposan megmosom, majd sós vízben, héjában megfőzöm. A tojásokkal ugyanígy teszek. Miután mindkét hozzávaló megfőtt, hideg vízzel leöblítem, majd megpucolom őket. A virslikről, kolbászról is lehúzom a héjukat, valamint a tejfölt simára keverem.
E rövidke :)) előkészület után egy olajjal kikent tűzálló edénybe rétegezem a hozzávalókat: alulra a burgonya fele vékony karikákra vágva, kicsit megsózom, majd vastagon lekenem tejföllel. Erre jön a szintén karikákra vágott kolbász, kemény tojás és virsli, végül a maradék burgonya. A tetejét ismét enyhén megsózom és tejföllel kenem meg. Sütőbe tolom és 180-190 °C-on "pirosra" sütöm.

Egyszerű és remek étel. Szinte bármilyen savanyúságot, és -a hozzám hasonló kenyérimádóknak- friss kenyeret kínálhatunk mellé.


Hozzávalók: kb. 1,2-1,5 kg kisebb méretű burgonya, 6-8 db tojás, 3-4 pár virsli, 1 kisebb szál füstölt kolbász, 1,5-2 nagy pohár tejföl, só, olaj.

16 megjegyzés:

  1. Nagylányom kedvence a rakott krumpli, én is hasonlóan készítem.
    Szerintem nagyon gusztusos lett a kép róla, én még nem tudtam jól lefotózni:-))

    VálaszTörlés
  2. Még hogy nem szép!
    Dehogynem!!!!
    Nyelek is nagyokat!
    Hú, de éhes vagyok!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta!:-)) Szombaton én is ezt készítettem,a csónakok előtt ettük, csak én héja nélkül főzöm a krumplit,mert az uaram nem szereti a "héja ízét":-))

    VálaszTörlés
  4. Andi, köszi! :)
    Jót mosolyogtam a "héja ízén" :D, tényleg elég jellegzetes ízt tud adni a krumplinak. Egyszer belefutottam egy gázos adagba, totál föld ízű lett a héjában főtt krumpli, pedig nagyon alaposan megsikáltam előtte. Szerintem valami tárolási hibás lehetett, vagy nem tudom, de borzalmas volt. :S

    VálaszTörlés
  5. Tudod,aki gyerekorában megszokta. :-))
    Jó ötlet itt oldalt ez a díjas videó,lehet lekoppintom:-))

    VálaszTörlés
  6. :))

    Csak tessék, csak tessék! :)

    VálaszTörlés
  7. Rakottkrumpli! Jesszusom, imádom. És ha valaki ilyesmi csinál, ezer méterről megérzem az illatát!:)

    VálaszTörlés
  8. Szepy, csak ezerről? Mégis idetaláltál! ;)))

    VálaszTörlés
  9. GPS-el..:))))

    Szaganalizátorossal.:)

    VálaszTörlés
  10. Pontos nevet nem tudok, mert már nincs meg a csomagolása, valami olyasmi, hogy :


    Orr művek és Éhség Kft koprodukció.

    :DD

    VálaszTörlés
  11. Ó, köszi, megyek, megguglizom a céget. :DDD

    VálaszTörlés
  12. Virslivel? De jó! Van a fagyóban még egy kg! Köszi a tippet, hálám érte!!

    VálaszTörlés
  13. Hihi!... Nálunk is most fogyott el valamelyik nap! Ezt mindenki szereti itthon! :-)

    VálaszTörlés
  14. Gyöngyi, igazán nincs mit! :)

    Margitka, nálunk is nagy-nagy kedvenc! :)

    VálaszTörlés