Oldalak

2010. december 20., hétfő

Ropogós mézeskeksz

Nálunk a mézes ropog. Évekig kísérleteztem a különféle mézeskalácsok, -puszedlik elfogadtatásával, a család nem igazán kultiválta. Idén nekigyürkőztem, hogy még egy utolsó kísérletet tegyek. Bejött. Az elmúlt bő hónap alatt már az ötödik adag kopik belőle, a lányaim imádják. Sőt, ez a keksz még a "mézallergiás", "fúj, méééz!" nővéremnek is ízlik. :)


Nagyon egyszerű elkészíteni: a mézet a margarinnal és a cukorral összeolvasztom. Elég addig melegíteni, amíg a margarin tömb (nem szoktam feldarabolni, max. 2-3 nagyobb darabba) szépen megolvad. Olvasztás után beleteszem a vaníliarúd kikapart magjait (lehet a magokkal együtt is melegíteni, de én mindig kifelejtem :D) és hűlni hagyom - nem sokáig, csak amíg a száraz hozzávalókat kimérem. Ezek a: liszt, tejpor, szódabikarbóna, só, kakaópor, fűszerek, aszkorbinsav. Alaposan összekeverem a szárazakat és egy mélyedést csinálok a közepébe. A még meleg, mézes-margarinos keverékbe beleütöm a tojást, elkeverem benne és az előkészített mélyedésbe töltöm. Ezután egy egyszerű evőkanállal összekeverem az egészet, amíg egy ragacsos masszát kapok. Ekkor még két részletben hozzáadok 5-5 dkg lisztet - minden különösebb gyúrás nélkül, csak a kanállal el lehet dolgozni a tésztát, ha nem akarna sikerülni, akkor valószínűleg túlságosan lehűlt a méz, ilyenkor kézzel kell kicsit megdolgozni.


Folpackkal letakarva, 2 órán keresztül, pihenni hagyom a konyhapulton. Ezután kiveszem a tálból és lisztezett felületen kissé átgyúrom a tésztát, ekkor már nem szabad ragadnia, könnyen gyúrható, homogén tésztának kell lennie. A tésztát elfelezem és gombócokká igazítom. A sütőt előmelegítem 200 °C-ra, 2 tepsit kibélelek sütőpapírral.


Lisztezett felületen kinyújtom az első gombócot. Nem kell nagyon alálisztezni, inkább érdemes folyamatosan figyelni és igazítani a lisztezésen. Igyekezve minél egyenletesebben, kb. 2-3 mm-esre nyújtom, majd formákra kiszúrom a tésztát, illetve legutóbb, a szepyangyaltól :)) ajándékba kapott, spéci nyújtófámmal is készítettem kekszeket. 
Előmelegített sütőben sütöm - itt van a legnagyobb bukáslehetőség, ugyanis a sütiket aranybarnára kell sütni és éppen egy hajszállal azelőtt kell kivenni a sütőből, hogy a szélük barnulni kezdene, majd aztán ripsz-ropsz megégnének. Ez mérettől függően kb. 6-7 perc - érdemes arra odafigyelni, hogy egy tepsiben mindig egyforma kiszúrt minták legyenek, így egyformán is sülnek. Kicsit a tepsiben hagyom hűlni, majd rácsra téve teljesen kihűtöm a kész kekszeket, végül zárható dobozban tartom fogyasztásig.
A tésztamaradékokat először a második gombóchoz, majd később magukban összegyúrva újra kinyújtom és szaggatom, amíg elfogy. Nagyon kiadós, mérettől függően kb. 120 keksz is születhet ennyi tésztából.

Ezek a szép, mintás kekszek nem jöhettek volna létre, ha nincs szepyke! :)) Köszönöm!

Hozzávalók: 15 dkg margarin/vaj*, 10 dkg méz**, 20 dkg kristálycukor (lehet felesben nádcukorral is), 1 kis rúd vanília magjai, 1 egész tojás, 35 dkg + 2x5 dkg finomliszt (tehát összesen 45 dkg), 3 dkg tejpor***, 1,5 teáskanál szódabikarbóna (7-8 g, ne legyen több), fél teáskanál/késhegynyi só (2 g), 2 teáskanál őrölt fahéj (6 g), fél teáskanál kakaópor (2 g), 1 teáskanál őrölt szegfűszeg (3 g), 1/4 teáskanál/késhegynyi aszkorbinsav (1-2 g), valamint még egy kevés liszt a nyújtáshoz.
* vajjal is nyugodtan elkészíthető, de margarinnal (mintha) egy picit jobb (lenne) az eredmény
** többfélét próbáltam, jó az akác vagy a virágméz, de készülhet különlegesebb mézből is
*** érdemes átszitálni, mert hajlamos csomós maradni

40 megjegyzés:

  1. Annyira profik, annyira guszták

    VálaszTörlés
  2. Jó kis forró teával,hú de jó lenne!:-)

    VálaszTörlés
  3. :))
    De szééééééééépek lettek!:)
    Pont mint én...:)))))

    VálaszTörlés
  4. Igeeeen! Én a ropogós mézeskalácsot szeretem :)

    VálaszTörlés
  5. Durván irigy a nyújtófa miatt!!:)
    Klassz ez a recept!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szepek a kekszek! A receptet viszem, ki kell probalni! :)

    VálaszTörlés
  7. Egycsipet! Zseniális! Naná, hogy viszem a recid kipróbálásra! :-DDD

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm szépen mindenkinek! :)

    Ildy, én csak jókor voltam jó helyen... :D

    VálaszTörlés
  9. Nagyon ízlésesek!
    KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KIVÁNOK SOK SZERETETTEL!!!

    VálaszTörlés
  10. Ez nagyon finom! Nálunk is ropog a mézeskalács. :-) Én idén gyömbéres kekszet készítettem, de nagyon hasonlít a mézeshez.
    Gratulálok! Kellemes Ünnepeket kívánok, ha addig nem "találkoznánk".

    VálaszTörlés
  11. Juci, Eszter, nagyon köszönöm!
    Én is kellemes ünnepeket kívánok nektek és szeretteiteknek! :)

    VálaszTörlés
  12. Békés, Boldog Karácsonyt kívánok neked!

    VálaszTörlés
  13. Szuper, jövőre kipróbálom!
    Boldog, békés Karácsonyt kívánok Nektek!:-))

    VálaszTörlés
  14. Békés,Boldog karácsonyt kívánok!

    VálaszTörlés
  15. Én is kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és a családodnak! Teljen békességben, boldogságban, szeretetben! :-DDD

    VálaszTörlés
  16. Nagyon boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk Neked és Családodnak!

    VálaszTörlés
  17. Nagyon Bolodg Karácsonyt kedves Egycsipet :)

    VálaszTörlés
  18. Áldott, békés, boldog karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek!

    VálaszTörlés
  19. Békés Boldog Karácsonyt kívánok Neked és a Szeretteidnek!

    VálaszTörlés
  20. Boldog Karácsonyt, szép ünnepet kívánok! :)

    VálaszTörlés
  21. Köszönöm szépen lányok!

    Legyen boldog a karácsonyotok! :)

    VálaszTörlés
  22. Nagyon boldog ünnepeket kívánok neked!

    VálaszTörlés
  23. Boldog Békés Karácsonyt kívánok!

    VálaszTörlés
  24. Áldott Karácsonyi ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
  25. Áldott,Békés,Boldog Karácsonyt!

    VálaszTörlés
  26. Békés, szeretteljes karácsonyi ünnepeket kívánok Egycsipet!

    Nagyon klassz kekszeket készítettél ;)

    VálaszTörlés
  27. Békés, boldog örömteli karácsonyt kívánok az egész családnak! :-)

    VálaszTörlés
  28. Hú, ezek nagyon guszták, és biztos finomak is! Na és az a sodrófa... csak ámulok!
    A receptet elviszem, kipróbálom. :)

    Nagyon boldog, örömteli ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
  29. Köszönöm szépen lányok mindenkinek és én is nagyon boldog karácsonyt kívánok nektek!

    VálaszTörlés
  30. Nagyon-nagyon tetszik ez a kis süti!

    Boldog karácsonyt kívánok!!!

    VálaszTörlés
  31. A C- vitaminnal kapcsolatban szeretnek erdeklodni, hogy ezt milyen formaba teszed a tesztaba?
    Latom, hogy egy keshegynyi vagy negyed kiskanalnyi szukseges belole....
    "Gyogyszertari" C vitamint hasznalsz a sutibe vagy az elelmiszerboltban lehet vasarolni valami por formaju.... ilyesmit ami sutesre alkalmas?

    VálaszTörlés
  32. Mirtusz, aszkorbinsavként kapható a patikákban. Por állagú, én 100 g-os kiszerelésben veszem, ez jó sok, de elvileg van, ahol kisebb kiszerelést is adnak. Tehát nem a C-vitamin tablettát porítom hozzá, mert az egyéb segédanyagokat is tartalmaz, nem tisztán aszkorbinsavat.
    Nem ugyanaz, mint a citromsav, utóbbi az élelmiszerüzletekben is kapható.
    Kenyereknél szokták ételecettel helyettesíteni, ha csak emiatt vásárolnál és nem akarod rendszeresen használni, akkor szerintem nyugodtan kipróbálhatod a sütit azzal is.

    VálaszTörlés
  33. Koszi!
    Hat akkor valoszinuleg ecetet teszek majd helyette.

    VálaszTörlés
  34. Szívesen. :)
    Szerintem egy evőkanálnyi ecet megfelel a célnak. Remélem, jól sikerül és ízleni fog!

    VálaszTörlés
  35. Szia, Gyönyörűek!! Minden fog bírtja a ropogós kekszeket, nem törik ki a fogunk, már akinek nem a legjobbak?:-) Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  36. Sziasztok, ok aszkorbinsav patika, tejpor????? Ritkán kapni, és momentán a közelben sehol...

    VálaszTörlés
  37. Szia Krisz, ropog, de nem kemény. Eddig legalábbis még senkinek nem maradt benne a foga. ;) :D
    Tejport én Tescoban veszek, ott mindig van (kék csomagos), de sztem első körben egyszerűen hagyd ki (pláne, ha csak emiatt vennéd a 20 dkg-os csomagot), aztán ha majd hozzájutsz, kipróbálod tejporosan is...és akkor remélem visszajössz és referálsz, hogy melyik változat jött be jobban. :) ;)
    Van egyébként tejpormentes mézes keksz is a blogon, az mondjuk nem ennyire ropogós, de fincsi az is.

    VálaszTörlés