Nálunk a mézes ropog. Évekig kísérleteztem a különféle mézeskalácsok, -puszedlik elfogadtatásával, a család nem igazán kultiválta. Idén nekigyürkőztem, hogy még egy utolsó kísérletet tegyek. Bejött. Az elmúlt bő hónap alatt már az ötödik adag kopik belőle, a lányaim imádják. Sőt, ez a keksz még a "mézallergiás", "fúj, méééz!" nővéremnek is ízlik. :)
Nagyon egyszerű elkészíteni: a mézet a margarinnal és a cukorral összeolvasztom. Elég addig melegíteni, amíg a margarin tömb (nem szoktam feldarabolni, max. 2-3 nagyobb darabba) szépen megolvad. Olvasztás után beleteszem a vaníliarúd kikapart magjait (lehet a magokkal együtt is melegíteni, de én mindig kifelejtem :D) és hűlni hagyom - nem sokáig, csak amíg a száraz hozzávalókat kimérem. Ezek a: liszt, tejpor, szódabikarbóna, só, kakaópor, fűszerek, aszkorbinsav. Alaposan összekeverem a szárazakat és egy mélyedést csinálok a közepébe. A még meleg, mézes-margarinos keverékbe beleütöm a tojást, elkeverem benne és az előkészített mélyedésbe töltöm. Ezután egy egyszerű evőkanállal összekeverem az egészet, amíg egy ragacsos masszát kapok. Ekkor még két részletben hozzáadok 5-5 dkg lisztet - minden különösebb gyúrás nélkül, csak a kanállal el lehet dolgozni a tésztát, ha nem akarna sikerülni, akkor valószínűleg túlságosan lehűlt a méz, ilyenkor kézzel kell kicsit megdolgozni.
Folpackkal letakarva, 2 órán keresztül, pihenni hagyom a konyhapulton. Ezután kiveszem a tálból és lisztezett felületen kissé átgyúrom a tésztát, ekkor már nem szabad ragadnia, könnyen gyúrható, homogén tésztának kell lennie. A tésztát elfelezem és gombócokká igazítom. A sütőt előmelegítem 200 °C-ra, 2 tepsit kibélelek sütőpapírral.
Lisztezett felületen kinyújtom az első gombócot. Nem kell nagyon alálisztezni, inkább érdemes folyamatosan figyelni és igazítani a lisztezésen. Igyekezve minél egyenletesebben, kb. 2-3 mm-esre nyújtom, majd formákra kiszúrom a tésztát, illetve legutóbb, a szepyangyaltól :)) ajándékba kapott, spéci nyújtófámmal is készítettem kekszeket.
Nagyon egyszerű elkészíteni: a mézet a margarinnal és a cukorral összeolvasztom. Elég addig melegíteni, amíg a margarin tömb (nem szoktam feldarabolni, max. 2-3 nagyobb darabba) szépen megolvad. Olvasztás után beleteszem a vaníliarúd kikapart magjait (lehet a magokkal együtt is melegíteni, de én mindig kifelejtem :D) és hűlni hagyom - nem sokáig, csak amíg a száraz hozzávalókat kimérem. Ezek a: liszt, tejpor, szódabikarbóna, só, kakaópor, fűszerek, aszkorbinsav. Alaposan összekeverem a szárazakat és egy mélyedést csinálok a közepébe. A még meleg, mézes-margarinos keverékbe beleütöm a tojást, elkeverem benne és az előkészített mélyedésbe töltöm. Ezután egy egyszerű evőkanállal összekeverem az egészet, amíg egy ragacsos masszát kapok. Ekkor még két részletben hozzáadok 5-5 dkg lisztet - minden különösebb gyúrás nélkül, csak a kanállal el lehet dolgozni a tésztát, ha nem akarna sikerülni, akkor valószínűleg túlságosan lehűlt a méz, ilyenkor kézzel kell kicsit megdolgozni.
Folpackkal letakarva, 2 órán keresztül, pihenni hagyom a konyhapulton. Ezután kiveszem a tálból és lisztezett felületen kissé átgyúrom a tésztát, ekkor már nem szabad ragadnia, könnyen gyúrható, homogén tésztának kell lennie. A tésztát elfelezem és gombócokká igazítom. A sütőt előmelegítem 200 °C-ra, 2 tepsit kibélelek sütőpapírral.
Lisztezett felületen kinyújtom az első gombócot. Nem kell nagyon alálisztezni, inkább érdemes folyamatosan figyelni és igazítani a lisztezésen. Igyekezve minél egyenletesebben, kb. 2-3 mm-esre nyújtom, majd formákra kiszúrom a tésztát, illetve legutóbb, a szepyangyaltól :)) ajándékba kapott, spéci nyújtófámmal is készítettem kekszeket.
Előmelegített sütőben sütöm - itt van a legnagyobb bukáslehetőség, ugyanis a sütiket aranybarnára kell sütni és éppen egy hajszállal azelőtt kell kivenni a sütőből, hogy a szélük barnulni kezdene, majd aztán ripsz-ropsz megégnének. Ez mérettől függően kb. 6-7 perc - érdemes arra odafigyelni, hogy egy tepsiben mindig egyforma kiszúrt minták legyenek, így egyformán is sülnek. Kicsit a tepsiben hagyom hűlni, majd rácsra téve teljesen kihűtöm a kész kekszeket, végül zárható dobozban tartom fogyasztásig.
A tésztamaradékokat először a második gombóchoz, majd később magukban összegyúrva újra kinyújtom és szaggatom, amíg elfogy. Nagyon kiadós, mérettől függően kb. 120 keksz is születhet ennyi tésztából.
Hozzávalók: 15 dkg margarin/vaj*, 10 dkg méz**, 20 dkg kristálycukor (lehet felesben nádcukorral is), 1 kis rúd vanília magjai, 1 egész tojás, 35 dkg + 2x5 dkg finomliszt (tehát összesen 45 dkg), 3 dkg tejpor***, 1,5 teáskanál szódabikarbóna (7-8 g, ne legyen több), fél teáskanál/késhegynyi só (2 g), 2 teáskanál őrölt fahéj (6 g), fél teáskanál kakaópor (2 g), 1 teáskanál őrölt szegfűszeg (3 g), 1/4 teáskanál/késhegynyi aszkorbinsav (1-2 g), valamint még egy kevés liszt a nyújtáshoz.
A tésztamaradékokat először a második gombóchoz, majd később magukban összegyúrva újra kinyújtom és szaggatom, amíg elfogy. Nagyon kiadós, mérettől függően kb. 120 keksz is születhet ennyi tésztából.
Hozzávalók: 15 dkg margarin/vaj*, 10 dkg méz**, 20 dkg kristálycukor (lehet felesben nádcukorral is), 1 kis rúd vanília magjai, 1 egész tojás, 35 dkg + 2x5 dkg finomliszt (tehát összesen 45 dkg), 3 dkg tejpor***, 1,5 teáskanál szódabikarbóna (7-8 g, ne legyen több), fél teáskanál/késhegynyi só (2 g), 2 teáskanál őrölt fahéj (6 g), fél teáskanál kakaópor (2 g), 1 teáskanál őrölt szegfűszeg (3 g), 1/4 teáskanál/késhegynyi aszkorbinsav (1-2 g), valamint még egy kevés liszt a nyújtáshoz.
* vajjal is nyugodtan elkészíthető, de margarinnal (mintha) egy picit jobb (lenne) az eredmény
** többfélét próbáltam, jó az akác vagy a virágméz, de készülhet különlegesebb mézből is
*** érdemes átszitálni, mert hajlamos csomós maradni
Annyira profik, annyira guszták
VálaszTörlésJó kis forró teával,hú de jó lenne!:-)
VálaszTörlés:))
VálaszTörlésDe szééééééééépek lettek!:)
Pont mint én...:)))))
Igeeeen! Én a ropogós mézeskalácsot szeretem :)
VálaszTörlésDurván irigy a nyújtófa miatt!!:)
VálaszTörlésKlassz ez a recept!
Nagyon szepek a kekszek! A receptet viszem, ki kell probalni! :)
VálaszTörlésEgycsipet! Zseniális! Naná, hogy viszem a recid kipróbálásra! :-DDD
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindenkinek! :)
VálaszTörlésIldy, én csak jókor voltam jó helyen... :D
Nagyon ízlésesek!
VálaszTörlésKELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KIVÁNOK SOK SZERETETTEL!!!
Ez nagyon finom! Nálunk is ropog a mézeskalács. :-) Én idén gyömbéres kekszet készítettem, de nagyon hasonlít a mézeshez.
VálaszTörlésGratulálok! Kellemes Ünnepeket kívánok, ha addig nem "találkoznánk".
Juci, Eszter, nagyon köszönöm!
VálaszTörlésÉn is kellemes ünnepeket kívánok nektek és szeretteiteknek! :)
Békés, Boldog Karácsonyt kívánok neked!
VálaszTörlésSzuper, jövőre kipróbálom!
VálaszTörlésBoldog, békés Karácsonyt kívánok Nektek!:-))
Békés,Boldog karácsonyt kívánok!
VálaszTörlésÉn is kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és a családodnak! Teljen békességben, boldogságban, szeretetben! :-DDD
VálaszTörlésBékés, Boldog Karácsonyt!
VálaszTörlésNagyon boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk Neked és Családodnak!
VálaszTörlésNagyon Bolodg Karácsonyt kedves Egycsipet :)
VálaszTörlésÁldott, békés, boldog karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek!
VálaszTörlésBékés Boldog Karácsonyt kívánok Neked és a Szeretteidnek!
VálaszTörlésBoldog Karácsonyt, szép ünnepet kívánok! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen lányok!
VálaszTörlésLegyen boldog a karácsonyotok! :)
Nagyon boldog ünnepeket kívánok neked!
VálaszTörlésBoldog Békés Karácsonyt kívánok!
VálaszTörlésÁldott Karácsonyi ünnepeket kívánok!
VálaszTörlésÁldott,Békés,Boldog Karácsonyt!
VálaszTörlésBékés, szeretteljes karácsonyi ünnepeket kívánok Egycsipet!
VálaszTörlésNagyon klassz kekszeket készítettél ;)
Békés, boldog örömteli karácsonyt kívánok az egész családnak! :-)
VálaszTörlésHú, ezek nagyon guszták, és biztos finomak is! Na és az a sodrófa... csak ámulok!
VálaszTörlésA receptet elviszem, kipróbálom. :)
Nagyon boldog, örömteli ünnepeket kívánok!
Köszönöm szépen lányok mindenkinek és én is nagyon boldog karácsonyt kívánok nektek!
VálaszTörlésNagyon-nagyon tetszik ez a kis süti!
VálaszTörlésBoldog karácsonyt kívánok!!!
Boldogságos karikát! :)
VálaszTörlésKricky, Raindrop, köszi! :))
VálaszTörlésA C- vitaminnal kapcsolatban szeretnek erdeklodni, hogy ezt milyen formaba teszed a tesztaba?
VálaszTörlésLatom, hogy egy keshegynyi vagy negyed kiskanalnyi szukseges belole....
"Gyogyszertari" C vitamint hasznalsz a sutibe vagy az elelmiszerboltban lehet vasarolni valami por formaju.... ilyesmit ami sutesre alkalmas?
Mirtusz, aszkorbinsavként kapható a patikákban. Por állagú, én 100 g-os kiszerelésben veszem, ez jó sok, de elvileg van, ahol kisebb kiszerelést is adnak. Tehát nem a C-vitamin tablettát porítom hozzá, mert az egyéb segédanyagokat is tartalmaz, nem tisztán aszkorbinsavat.
VálaszTörlésNem ugyanaz, mint a citromsav, utóbbi az élelmiszerüzletekben is kapható.
Kenyereknél szokták ételecettel helyettesíteni, ha csak emiatt vásárolnál és nem akarod rendszeresen használni, akkor szerintem nyugodtan kipróbálhatod a sütit azzal is.
Koszi!
VálaszTörlésHat akkor valoszinuleg ecetet teszek majd helyette.
Szívesen. :)
VálaszTörlésSzerintem egy evőkanálnyi ecet megfelel a célnak. Remélem, jól sikerül és ízleni fog!
Szia, Gyönyörűek!! Minden fog bírtja a ropogós kekszeket, nem törik ki a fogunk, már akinek nem a legjobbak?:-) Köszönöm a választ!
VálaszTörlésSziasztok, ok aszkorbinsav patika, tejpor????? Ritkán kapni, és momentán a közelben sehol...
VálaszTörlésSzia Krisz, ropog, de nem kemény. Eddig legalábbis még senkinek nem maradt benne a foga. ;) :D
VálaszTörlésTejport én Tescoban veszek, ott mindig van (kék csomagos), de sztem első körben egyszerűen hagyd ki (pláne, ha csak emiatt vennéd a 20 dkg-os csomagot), aztán ha majd hozzájutsz, kipróbálod tejporosan is...és akkor remélem visszajössz és referálsz, hogy melyik változat jött be jobban. :) ;)
Van egyébként tejpormentes mézes keksz is a blogon, az mondjuk nem ennyire ropogós, de fincsi az is.