Oldalak

2011. március 9., szerda

Graham nagykifli

Ezt a nagykiflit mostanában rendszeresen készítem, frissen és kevésbé frissen is nagyon bevált. Félbevágva, közepébe lyukat fúrva hotdog lesz belőle, de újabban ebből készül a melegszendvics is.


A tészta kenyérsütőgépben készül, általában kelni is abban szokott, de ha nagyobb adagot sütök, akkor átteszem egy kelesztőtálba. Kelesztés után kissé átgyúrom és négy egyenlő (20 dkg-os) gombócra osztom. A gombócokat letakarva hagyom pihenni 10-15 percig, majd megformázom és sütőpapíros tepsibe teszem. Letakarva duplájukra kelesztem a kifliket, majd tetejüket egy pengével bemetszve, vízzel alaposan lepermetezve, előmelegített sütőben, 200-210 °C-on pirosra sütöm.


Hozzávalók 4 db-hoz: 1,5 dl víz, 3 evőkanál olaj (vagy 3 dkg vaj), 150 g natúr joghurt (vagy kefir, vagy joghurt+tejföl keveréke), 2 teáskanál (nád)cukor, 2 teáskanál só, 45 dkg liszt (15 dkg Graham, 15 dkg rétesliszt, 15 dkg finomliszt vagy más arányban, de a Graham liszt ne legyen 10 dkg alatt), 1,5 dkg élesztő.

13 megjegyzés:

  1. Mostanában kezdek ismerkedni a Grahammal. Eddig ugyanis nem sikerült szoros barátságot kötnünk, de úgy látszik, hogy a kor velejárójaként, az utóbbi időben szívesen fogyasztom az ebből készített péksüteményeket. A receptet mentettem. :)

    VálaszTörlés
  2. Pont nekem való pékáru! Rendelek is mindjárt belőle vagy 10-et :DDDD

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek,gondolom nagyon finomak is!

    VálaszTörlés
  4. Ha nem haragszol, maradok a túrós szeletnél. Olyan hivogató!!!
    De ezekből a kiflikből is elfogadnék egy párat!!!

    VálaszTörlés
  5. Nyami! Milyen mesés illata lehet...

    VálaszTörlés
  6. Ez is nagyon jól néz ki! :-)
    Én is mindig magam sütöm meg a kifliket, bucikat, esetleg francia kenyeret... A boltban csak nagyon nagyon ritkán veszek már...

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jókor jött ma a recepted. Már ki is sült. :)) Köszi!

    VálaszTörlés
  8. Tücsök, nálam már tart egy ideje a "szerelem", de korábban én sem szerettem. Most már nem fordul olyan elő, hogy ne lenne itthon Graham liszt. :)

    Ami eljössz érte vagy postázzam? :DD

    Bianka, köszönöm! :)

    Ditta, igen, nagyon - legalábbis szerintem/-ünk... :)

    Juci persze, hogy neeem. :)) Köszönöm! :)

    Eszter, köszi! :))

    Margitka, köszönöm! :) Kenyeret én még szoktam, de egyéb pékárut már szinte egyáltalán nem veszek. Itthon vagyok, van időm elbíbelődni vele. ;)

    Macus, nagyon örülök! :)) Én köszi! :)

    VálaszTörlés
  9. En is, en is kerek egyet! Olyan gyonyoruuu, hogy lehet ezeknek ellenallni?

    VálaszTörlés
  10. Nagyon guszták!
    A graham lisztet én is gyakran használom, szeretem! :)

    VálaszTörlés