Oldalak

2011. április 11., hétfő

Brazil krémes

Hétvégére vendégeket vártunk és hamburgerezést terveztünk, ami végül grillen készült el. Az ilyen összejövetelek természetesen nem működhetnek desszert nélkül, így amikor néhány napja megláttam ezt a sütit Margitkánál, el is dőlt, hogy ez lesz a zárófogás. Finom lett - szerintem nem csak kávérajongóknak. :)


A sütemény alapja egy diós-kávés piskótalap. Ehhez a tojásokat szétválasztottam, a sárgáját kikevertem a cukorral és a kávéval, majd hozzáadtam a lisztet, diót, kakaóport és a térfogatnövelőket ;), végül lazán beleforgattam a csipet sóval keményre vert tojásfehérjéket. Kapcsos tepsibe sütőpapírt szorítottam és ebben sütöttem előmelegített sütőben, először 200, majd 170 °C-on a piskótát (gyorsan sül). A lapot hagytam a formában állni úgy negyed óráig, majd a szélénél óvatosan körbevágva, rácsra téve hűtöttem ki.

A kihűlt lapra egy vaníliakrém kerül, ami eredetileg a vizes krémes krémje - felezett adagban. Én most kevesebb pudingport használtam hozzá és a vizet lecseréltem tejre, emellett keményítő és vaníliarúd került a krémbe. 
A tej nagy részét (5 dl) feltettem a felhasított vaníliarúddal melegedni. Amíg felforrt, a maradék 1 dl tejben elkevertem a pudingport és a keményítőt, emellett kemény habbá vertem a tojásfehérjéket először magukban, majd a cukrot is hozzádolgozva. A felforrt tejből kiszedtem a vaníliahüvelyt, belecsorgattam a keményítős keveréket, majd miután besűrűsödött (azaz kábé azonnal :D), hozzádolgoztam a fehérjéket és pár pillanatig együtt főztem őket. A krémet ezután a kihűlt és a tepsibe visszahelyezett, diós-kávés lapra simítottam, majd hűtőben hagytam kihűlni.
A sütemény koronája a tejszínhabréteg, amit cukorral félkeményre vertem, majd hozzáadtam a habfixálót és a neszkávét. Ezt a kihűlt krémre simítottam, végül a sütit a fogyasztásig hűtőszekrényben tartottam. Tálaláskor kisebb (6x6 cm) kockákra szeleteltem - és véletlenül lefelejtettem a csokit a tetejéről. :/


Hozzávalók (25x38 cm tepsi, 24 szelet)...
...a tésztához:
4 tojás szétválasztva, 20 dkg cukor, 1 dl (főtt vagy instantból készített) kávé, 20 dkg finomliszt, 10 dkg darált dió, 2 mokkáskanál kakaópor (keserű), 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 mokkáskanál sütőpor, pici só;
...a krémhez: 5+1 dl tej, 1 vaníliarúd, 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 dkg étkezési keményítő, 6 tojásfehérje, 17-18 dkg cukor;
...a habhoz: 5 dl habtejszín (30%), 3-4 evőkanál cukor, 1-2 evőkanál instant kávépor (kóstoljunk!), 2 csomag habfixáló.
A tetejét Margitka csokireszelékkel díszíti, én natúran felejtettem és így is finom, de szerintem kakaópor vagy durvára tört kávészem, esetleg csokis kávészem is illik hozzá.

12 megjegyzés:

  1. De gyönyörű lett!Én is megcsodáltam Margitkánál,nagyon tetszik nekem is valamikor jó lenne elkészíteni,nagyon fincsi lehet!:-)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű !!!!! El kellene mentenem a receptjét, mert hátha egyszer már nem leszek epegörcsös :)

    VálaszTörlés
  3. Kááááááááávés süti!!!

    Jaj de szeretem :-)

    VálaszTörlés
  4. Régóta ez az első süti aminek rögtön nekiállnék, pedig van benne kávé...
    Elképesztően gyönyörű az egész, csodás a textúrája.
    Szinte várja, hogy belevágjak. :D

    VálaszTörlés
  5. Hát szabad ilyet mutogatni este 8-kor??:D
    Biztos fini lehetett,ügyi vagy!!:)

    VálaszTörlés
  6. Hú, micsoda tökéletes szelet! Az íze is isteni lehet, dió és kávé, nyami! :)

    VálaszTörlés
  7. Huhh de jól néz ki! elteszem a kávés mappámba, jól fog ez még jönni:)

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm szépen lányok! :)

    Melinda ;D

    Szemirámisz, köszi! :) A szeletelés nem kis feladat volt nekem :)), mert annyira könnyű a piskóta, hogy ha nagyobb diódarabra akadt a kés, akkor bizony szakította és nem vágta a tésztát (bár ez csak a fotózásnál "gond"). Jóóól meg kell darálni a diót. :))

    VálaszTörlés
  9. Hű de guszta, azt hiszem ezt a receptet én is elmentem!:))

    VálaszTörlés
  10. Gabi!
    Látom, hogy komolyan gondoltad, hogy megcsinálod! Nagyon szépen szeletelted! :-)

    Ahogy elolvastam a készítését, variálgattad is... Te instant kávét tettél a habba, én pedig őrölt kávét... Mindig lehet újat készíteni egy egy sütiből! :-)

    VálaszTörlés
  11. Liza, köszi! :)

    Margitka, nem újságoltam nálad? Nincs mentségem, maximum a gyeses agyam... :S
    Igen, neszkávét használtam, ráadásul koffeinmenteset. :D Köszönöm a receptet, biztosan készül még, bírom a kávés desszerteket! :)))

    VálaszTörlés