A lánykáim nagyon megszerették mostanában a falatnyi kis süteményeket, így most ezeket a rudacskákat készítettem nekik. Enyhén ropogós, omlós linzer pirított mogyoróval és egy kis díszítéssel, ami idő vagy kedv hiányában nyugodtan elhagyható.
A pirított és héjától megfosztott mogyorószemeket a cukorral együtt egy kávédarálóban megőröltem. A kapott, olajos, kissé összeálló mogyoródarát eloszlattam a lisztben, beletettem egy picurka sütőport és sót, végül a darabokra vágott - hideg - vajat morzsoltam el a száraz anyagokban. Hozzáadtam egy tojássárgát és gyors mozdulatokkal összeállítottam a tésztát, amit folpackba csomagolva a hűtőbe tettem pihenni.
Egy óra elteltével a sütőt bekapcsoltam (190 °C), a tésztát átgyúrtam és 3-4 mm vékonyra nyújtottam. Derelyevágóval felszeleteltem (1,5-2 cm x 5-6 cm), majd sütőpapírral bélelt tepsire tettem és 10-12 perc alatt megsütöttem a rudacskákat (az utolsó percekben figyelni kell, mert gyorsan megég). Rácson kihűtöttem, majd az egyik felüket csokival bevontam - nem mártottam, csak kanállal "rálocsoltam", így a talpuk nem lett csokis. A dermedő csokoládéba mogyorókrokantot szórtam.
Hozzávalók (egy gáztepsi, kb. 60 db)...
...a tésztához: 5 dkg pirított törökmogyoró, 5 dkg házi vaníliás cukor (kristálycukor is megfelel), 15 dkg liszt, icipici só és sütőpor, 10 dkg vaj, 1 tojás sárgája;
...a díszítéshez: 5 dkg jó minőségű étcsokoládé, mogyorókrokant vagy durvára tört pirított mogyoró.
A pirított és héjától megfosztott mogyorószemeket a cukorral együtt egy kávédarálóban megőröltem. A kapott, olajos, kissé összeálló mogyoródarát eloszlattam a lisztben, beletettem egy picurka sütőport és sót, végül a darabokra vágott - hideg - vajat morzsoltam el a száraz anyagokban. Hozzáadtam egy tojássárgát és gyors mozdulatokkal összeállítottam a tésztát, amit folpackba csomagolva a hűtőbe tettem pihenni.
Egy óra elteltével a sütőt bekapcsoltam (190 °C), a tésztát átgyúrtam és 3-4 mm vékonyra nyújtottam. Derelyevágóval felszeleteltem (1,5-2 cm x 5-6 cm), majd sütőpapírral bélelt tepsire tettem és 10-12 perc alatt megsütöttem a rudacskákat (az utolsó percekben figyelni kell, mert gyorsan megég). Rácson kihűtöttem, majd az egyik felüket csokival bevontam - nem mártottam, csak kanállal "rálocsoltam", így a talpuk nem lett csokis. A dermedő csokoládéba mogyorókrokantot szórtam.
Hozzávalók (egy gáztepsi, kb. 60 db)...
...a tésztához: 5 dkg pirított törökmogyoró, 5 dkg házi vaníliás cukor (kristálycukor is megfelel), 15 dkg liszt, icipici só és sütőpor, 10 dkg vaj, 1 tojás sárgája;
...a díszítéshez: 5 dkg jó minőségű étcsokoládé, mogyorókrokant vagy durvára tört pirított mogyoró.
Nagyon guszta.
VálaszTörlésNagyszerű, isteni lehet. Ki kell majd próbálnom
VálaszTörlésNagyon ötletes,én is kérek.
VálaszTörlésNa egy ilyet én is elropogtatnék. Vagy inkább kettőt! :)
VálaszTörlésEl is hiszem,hogy szeretik a lánykáid az ilyen süticsodákat,én is díjaznám nagyon:-)!Nagyon tetszik!
VálaszTörlésTetszik nagyon ! Még ünnepi sütiként is megállja a helyét, azt mondom!
VálaszTörlésNagyon-nagyon finom lehet! Jól felvidítana most ebben a borongós időben.
VálaszTörlésÉn is nagyon szeretném!!!
VálaszTörlésOlyan szépséges fotókat csinálsz, még azt is megenném amit amúgy nem ennék meg. :D
VálaszTörlésNagyon jó ötlet ez is a nassoláshoz, de nem csak a gyerekeknek! :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindenkinek lányok! :)) Gyorsan elkészül, még a "dekorral" együtt is, mogyorófanoknak érdemes megsütni! :)
VálaszTörlésJuci, valóban, a húsvéti locsolóknak is el lehetne kínálgatni! ;)
Raindrop :DD
Köszönöm, igyekszem... :)
Ilyet én is fogok készíteni! GYere nézz be hozzánk :)
VálaszTörlés:))
VálaszTörlésMegyek, megyek! :)
fantasztikus! sós mogyoróval fogom megcsinálni :) sokat sütök az oldaladról :)
VálaszTörlésKöszönöm Dett, örülök, hogy tetszenek a receptjeim! :)
VálaszTörlés