Oldalak

2016. november 19., szombat

Lottó szelet

Finom és végtelenül egyszerű diós sütemény, amit bármelyik hétvégére, és akár a közelgő ünnepekre is bátran ajánlok. :)


A sütőt előmelegítem 160-170 °C-ra. A tepsit kivajazom (csak egy kevés kell, úgyhogy a tésztához szükséges mennyiségből veszem el), kilisztezem.
Egy tálban, a kakaópor kivételével, a tészta összes hozzávalóját összegyúrom. Annyi tejet adok gyúrás közben hozzá, amitől kellemesen puha, könnyen nyújtható lesz a tészta. A begyúrt tésztát elfelezem, az egyik felét finoman lisztezett deszkán, a kakaóporral együtt átgyúrom. Vékonyra nyújtom, a tepsibe simítom. A tetejét egyenletesen, vékonyan megkenem házi sárgabaracklekvárral. A fehér tésztát is átgyúrom, nyújtom, és a tesibe helyezem. Ennek a tetejét is megkenem lekvárral.
A tojásfehérjéket felverem, közben fokozatosan hozzáadagolom a cukrot is és kemény habot verek belőle (tálas mixerrel megerősítve ezt a fázist már a tésztanyújtás közben el lehet végezni). Beleforgatom a darált diót és a citromhéjat. A lekváros tészta tetejére simítom a dióhabot és az előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütöm. Résnyire nyitott sütőajtó mellett, a lezárt sütőben hagyom kihűlni, és felszeletelve kínálom.


Hozzávalók egy 25x35 cm-es tepsihez...
...a tésztához:
500 g finomliszt, 250 g szobahőmérsékletű vaj, 150 g porcukor, 5 M tojás sárgája, 1 csomag sütőpor, 1/2-1 citrom héja reszelve (mérettől és ízléstől függ), csipet só, 50-100 ml tej (amennyit felvesz a tészta), 2 evőkanálnyi holland kakaópor;
...a dióhabhoz: 5 M tojás fehérje, 20 dkg porcukor, 25 dkg darált dió, 1/2-1 citrom héja reszelve;
...a rétegek közé: házi sárgabaracklekvár.

9 megjegyzés:

  1. Ha dió van benne, már nem lehet rossz :D Ezt kipróbálom!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy újra "látlak" :) Hiányoztál!

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy megvagy, már nem tudtam elképzelni mi történhetett veled úgy eltűntél... még Katakonyhánál is rákérdeztem :-)

    VálaszTörlés
  4. Vicuska, Anikó, nagyon kedvesek vagytok, köszönöm szépen! :) :)

    VálaszTörlés
  5. Szintén örülök, a kedvenc gasztrooldalam... Már nagyon vártunk egy (tíz-húsz-száz) új receptet.

    VálaszTörlés
  6. Scsaba,
    nagyon kedves tőled, feldobtad a napomat! :) Köszönöm szépen! :) :)

    VálaszTörlés
  7. Én még aljas módon egy kis mazsolát is tettem bele!

    VálaszTörlés
  8. Pistabá :-)
    Szeretem a mazsolát, biztosan csak jót tett vele. ;-)

    VálaszTörlés