Igazi nosztalgiasüti - gyerkőcként rendszeresen, mostanában elég ritkán találkozom vele. Én magam sem sütöttem már legalább 2 éve, de amikor múlt héten apum meghozta az adventre megtisztított diót, egyből beugrott...és különben is muszáj volt tesztelni, hogy milyen az idei dió. :P
Karácsonyra is tökéletes, egyszerű süti, amivel a macerásabb kosárkát remekül ki lehet váltani. Egy baja van: gyorsan fogy. :)
A lisztet kimérem, a sütőport, cukrot és sót belekeverem, majd belemorzsolom a vajat. Hozzáadom a tojások sárgáját és gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát - a végén szükség szerint beledolgozom a hideg vizet is. Ezután a tésztát folpackba csomagolom és hűtőbe teszem.
A diót ledarálom. A tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verem - amikor már teljesen kemény, hozzáadom a citromlevet is. Ezután folyamatos habverés mellett beleszórom a cukrot és addig verem a habot, míg fényes lesz és csúcsot lehet húzni belőle. Ekkor egy szilikon lapáttal óvatosan beleforgatom a diót.
A sütőt 170-180 °C-ra előmelegítem. A tésztát kiveszem a hűtőből, átgyúrom és kinyújtom úgy, hogy bőven túllógjon a tepsin, majd kibélelem vele. A kilógó tésztadarabokat levágom, összegyúrom és vékony rudacskákat sodrok belőle - na ehhez is béna vagyok, nézzétek el... :D A tésztát vastagon megkenem lekvárral, majd ráterítem a habot, végül "rácsozom". Addig sütöm, amíg halványan megpirul - kb. fél óra. Hosszúkás szeletekre vágva kínálom.
Hozzávalók egy ~38x25 cm-es tepsihez...
...a tésztához: 350 g liszt, 200 g vaj, 100 g porcukor, pici sütőpor (2 g), pici só, 3 tojás sárgája, 2-3 evőkanál hideg víz;
...a dióhabhoz: 6 tojás fehérje (3+3*), pici só, 1 evőkanál citromlé, 250-280 g cukor (most por- és kristálycukrot használtam felesben), 2 teáskanál vanília eszencia, valamint 300 g darált dió;
...továbbá: sárgabaracklekvár ízlés szerint.
*3 fehérje a tésztából és további 3 a fagyasztóból (maradékhasznosítás) kerül a habba. Én így szeretem, mert így nagyon könnyű lesz a hab a tetején, de ez természetesen opcionális, mint ahogy a tésztára kerülő lekvár mennyisége is.
A diót ledarálom. A tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verem - amikor már teljesen kemény, hozzáadom a citromlevet is. Ezután folyamatos habverés mellett beleszórom a cukrot és addig verem a habot, míg fényes lesz és csúcsot lehet húzni belőle. Ekkor egy szilikon lapáttal óvatosan beleforgatom a diót.
A sütőt 170-180 °C-ra előmelegítem. A tésztát kiveszem a hűtőből, átgyúrom és kinyújtom úgy, hogy bőven túllógjon a tepsin, majd kibélelem vele. A kilógó tésztadarabokat levágom, összegyúrom és vékony rudacskákat sodrok belőle - na ehhez is béna vagyok, nézzétek el... :D A tésztát vastagon megkenem lekvárral, majd ráterítem a habot, végül "rácsozom". Addig sütöm, amíg halványan megpirul - kb. fél óra. Hosszúkás szeletekre vágva kínálom.
Hozzávalók egy ~38x25 cm-es tepsihez...
...a tésztához: 350 g liszt, 200 g vaj, 100 g porcukor, pici sütőpor (2 g), pici só, 3 tojás sárgája, 2-3 evőkanál hideg víz;
...a dióhabhoz: 6 tojás fehérje (3+3*), pici só, 1 evőkanál citromlé, 250-280 g cukor (most por- és kristálycukrot használtam felesben), 2 teáskanál vanília eszencia, valamint 300 g darált dió;
...továbbá: sárgabaracklekvár ízlés szerint.
*3 fehérje a tésztából és további 3 a fagyasztóból (maradékhasznosítás) kerül a habba. Én így szeretem, mert így nagyon könnyű lesz a hab a tetején, de ez természetesen opcionális, mint ahogy a tésztára kerülő lekvár mennyisége is.
Teeeeeeeeeee, ilyet miért nem kaptam? Amikor ráadásul imádom is!!!
VálaszTörlésMegsértődjek? Nah? Nah????:))))))
Nagyon jó kis süti:) Még kosárkát sem készítettem soha, mert anyukám mindig sütött nekünk is. Karácsony tájékán biztos, hogy kipróbálom, mert imádjuk a diós és a mákos sütiket is.
VálaszTörlésGuszta lett a süteményed ! Ezt a nosztalgia sütit én is szoktam csinálni és nagyon szeretjük. Könnyen elkészíthető és ez fontos lesz majd az ünnepek közeledtével !
VálaszTörlésIlyet a mamám szokott sütni! Hú, de nagyon finom! Mentettem!
VálaszTörlésNagyon szép, és csakis finom lehet, főleg a hab a tetején:)
VálaszTörlésGyorsan fogy - nem is értem, miért?! :) Nagyon guszta, nálam egyébként is nyerő a lekvár-dió páros!
VálaszTörlésGuszta, és finom a diós lepényed, amit imádok. Jó kis recept!
VálaszTörlésDe szeretem én is, már vagy millió éve nem ettem, nagyon szép lett!
VálaszTörlésszepy, mer' azt+azt+amazt akartál sütni. Aztán ehelyett leeresztettél, mint a lufi. :D
VálaszTörlésKöszönöm szépen lányok! :)
Hát, mert már öreg vagyok és eresztek...:)))))
VálaszTörlés:D hát ezt én nem éppen így mondtam, de nem is vitatkozom... ;D
VálaszTörlésÁtgondoltam és valóban nem fogalmaztam túl jól... maradjunk abban, hogy legközelebb majd pihentebben érkezem!:)
VálaszTörlésKarácsonyi ajándékgyártáshoz-bonbonozáshoz? Ajánlom is! ;)))
VálaszTörlésTegnap nem tudtam elküldeni a kommentet, miszerint Zuram kedvence ez a süti :-)
VálaszTörlésÉs hogy milyen szép a tányérod! Kalocsai mintás?
jujujjj, de nagyon szeretem! :)
VálaszTörlésHú de jó kis sütemény,amikor láttam a képet,én is gondoltam,hogy a kosárka helyett tökéletes:-)Köszönjük,jól vagyunk,még egy hónap:-)
VálaszTörlésjó kis diós süti:)
VálaszTörlésViki, köszi! Igen. :)
VálaszTörlésCsibe :))
Ditta, örülök nektek, vigyázz magatokra! ;)
Vicuska, köszönöm! :)
Ebből meg kértem volna, ha nem érek ide ilyen későn. ;)))
VálaszTörlésPetra, a következő adagnál majd előre szólok. ;))
VálaszTörlésEzzel a sütivel egy baj van! Megeszem egyszerre! Pedig a műtétem óta vigyázok a dióval (zsírral), de sajnos nem tudok ellenállni. :)
VálaszTörlésAz a lekvár réteg, az a lelke mindennek! :D
Ugye-ugye? Jóóó vastagon! ;)
VálaszTörlés