2010. december 2., csütörtök

Kosárka

Hagyományos, diós, (...) ki hogyan nevezi - nálunk egyszerűen csak kosárka. Alapértelmezésben. Minden más, ami nem ez, az lehet "mákos", "mogyorós", "krémes", "gyümölcsös" - ilyen-olyan kosárka, de ez csak így "simán kosárka". :)
Haraptatok már diós felhőbe? :)) Valami ilyesmi lehet. Nem tömény, nem fojt, egyszerűen csak szétomlik az ember szájában. Annyira omlós, hogy alaposan meg kell fontolni, mikor is veszem ki a formából, mert ha túlságosan korán állok neki a feladatnak, atomjaira hullik. Na de ha kivárom az időt, mesés lesz... Az elkészítése kicsit pepecselős, de azért hébe-hóba, különösen advent környékén, érdemes nekiállni.


A recept alapja a 3:2:1 linzertészta, amibe - mivel a habhoz tojásfehérje kell - tojássárgák is kerülnek. Egy csipet sütőpor, egy másik csipet só és kész is. ;) A lisztet kimérem, a sütőport, cukrot és sót belekeverem, majd belemorzsolom a vajat. Hozzáadom a tojások sárgáját és gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát. Ezután a tálat folpackkal lefedem (vagy a tésztát folpackba csomagolom) és hűtőbe teszem.
Amíg a tészta pihen, a diót ledarálom. A tojásfehérjéket egy pici sóval habbá verem, amikor már kemény, hozzáadom a citromlevet is. További folyamatos habverés mellett beleadagolom a cukrot és fényes, kemény habbá verem - addig, amíg a habból csúcsot tudok húzni. Ekkor egy szilikon lapáttal, laza mozdulatokkal, beleforgatom a diót. Amíg a gép dolgozik, a lekvárt átkeverem és a meggyet egy szűrőbe teszem lecsöpögni.


A sütőt 160-170 °C-ra előmelegítem. A tésztát kiveszem a hűtőből és kb. diónyi adagot veszek ki belőle, ebből először golyót formálok, majd a két tenyerem között ellapítom és ezzel bélelem ki vékonyan a formát. Ha van túllógó felesleg, azt lecsípem és hozzáadom a következő golyócskához. Amikor egy tepsinyi formával elkészülök, egy-egy mokkáskanálnyi lekvárt teszek a forma aljára, rá egy szem meggy kerül, majd a diós habbal befedem a kosárkát. Addig sütöm, amíg szép pirosas lesz a kilógó tészta széle.


Ekkor kiveszem a sütőből, a formában hagyom addig hűlni, amíg már kézzel kényelmesen megfoghatóvá válik a forma, majd egy óvatos fejreállítós-megmozgatós :)) mozdulattal kioperálom a sütit belőle. Rácson hagyom teljesen kihűlni (ezután ízlés szerint porcukorral meghinthető, én nem szoktam).
Nekem kétszeri sütés (két tepsi) jön ki egy adagból. Amíg a lekvározást-meggyezést-habozást csinálom, a tészta fennmaradó felét visszateszem a hűtőbe, majd így visszahűtve dolgozok újból vele - de természetesen lehet már eleve két gombócként a hűtőbe tenni. Amíg az első adag sül, a második adag összerakásával pont végzek. Ha ügyesen dolgozom, 40 db lesz belőle, ha kicsit vastagabbra sikerül a tészta, akkor néhány darabbal kevesebb.


Hozzávalók 40 db-hoz (az én formám alsó átmérője kb. 3,5 cm, a felső 6,5 cm)...
...a tésztához:
40 dkg liszt, 26 dkg vaj, 13 dkg porcukor (vagy 12 dkg porcukor+1 dkg vaníliás cukor), pici sütőpor (2 g), pici só, 4 tojás sárgája;
...a habhoz: 4 tojás fehérje, pici só, 1-2 evőkanál citromlé, 20 dkg cukor (vagy 10-10 dkg porcukor és vaníliás cukor), valamint 20 dkg darált dió;
...továbbá: egy kis üveg lekvár (most ribizlizselé, de lehet pl. sárgabaracklekvár is), 40 szem meggybefőtt.

Mivel utálom a formákat mosogatni munka közben, ezért a fenti adagot a saját formamennyiségemhez szabtam. Gondolom nem mindenki rendelkezik pontosan ennyi formával, ezért átszámoltam a mennyiségeket 10 formára, ezt már könnyen fel lehet szorozni.
Hozzávalók 10 db-hoz...
...a tésztához:
10 dkg liszt, 6-7 dkg vaj, 3 dkg porcukor, pici sütőpor, pici só, 1 tojás sárgája;
...a habhoz: 1 tojás fehérje, pici só, fél evőkanál citromlé, 5 dkg (por)cukor, valamint 5 dkg darált dió;
...továbbá: lekvár, 10 szem meggybefőtt.

14 megjegyzés :

Dia írta...

Drága mamám készített mindig ilyet, mikor még engedte a szíve. Mentem is és elkészítem neki karácsonyra! Köszönöm az ötletet!

Ms. Poppy írta...

Nálunk is csak kosárka, nagy gyerekkori kedvencem volt. Lagzik állandó süteménye mifelénk.:)
Tetszik, hogy a tányérkád díszes pereme passzol az oldalad hátteréhez.:P

Chef Viki írta...

Nálunk is kosárka :-)

Általános iskolai farsangokra emlékszem, egyik osztálytársam nagymamája sütött mindig, úgy csaptam le rá, mint a vércse :-) Most legutóbb egy lagziban találkoztam vele - remek kis darab!

Nagyon ügyi vagy :-)

Bianka írta...

Nagyon-nagyon finom

Anazar írta...

Gyerekkoromban sokszor készült karácsonyra, de még a húsvéti sütemények között is ott szerepelt, úgy emlékszem. Kosárkának hívtuk.

Ditta tortái írta...

Ezek nagyon finomak,én is szoktam csinálni, áll 1-2 napot annál finomabb,de nem szokott sokáig állni,gyorsan elfogy:)

Ildy írta...

Tényleg babra munka, de nagyon finom lehet! Csinosak nagyon:)

Andrea írta...

Nagyon guszta :-). Köszönöm, hogy eszembe juttattad, már nagyon régen sütöttem.

Macus írta...

Én ezt annyira szeretem, de még ne sütöttem soha. Pedig kosárka formáim is vannak. Most meghoztad a kedvem. :)

Juci írta...

Juj, de jó ötletet adtál!
Szuper! Eddig ,először megsütöttem a kosárkákat, aztán töltöttem...
Nagyon jó, nagyon jó!
Köszi, a tanácsot!

egycsipet írta...

Köszönöm szépen mindenkinek! :)

Tééényleg, lagzira is sütik - igaz én neki nem állnék annyi emberre... :D

Anazar, felénk is szokták húsvétra is sütni. :)
A családunkban az ünnepi sütemények többsége karácsonyra és húsvétra is áll, bár a diós-mákos félék nekem inkább a karácsonyhoz állnak közel.

Ditta, 1-2 nap után? És hogy' bírjátok ki addig? :))

Juci, szívesen. :) Elősütéssel én is készítettem korábban, de ha elég vékony a tészta, akkor nem szükséges pluszban vacakolni vele, mert ennél a hőmérsékletnél átsül rendesen.

Ditta tortái írta...

Azért is írtam,hogy nem mindig sikerül megvárni az 1-2 napot,csak ha nagyon sokat sütök,és nem tévednek be hozzánk az éhenkórászok:-)

egycsipet írta...

:)))

Vicuska írta...

Én is sokszor sütöttem már, van több kosárka tartalom változatom :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...