2010. december 20., hétfő

Ropogós mézeskeksz

Nálunk a mézes ropog. Évekig kísérleteztem a különféle mézeskalácsok, -puszedlik elfogadtatásával, a család nem igazán kultiválta. Idén nekigyürkőztem, hogy még egy utolsó kísérletet tegyek. Bejött. Az elmúlt bő hónap alatt már az ötödik adag kopik belőle, a lányaim imádják. Sőt, ez a keksz még a "mézallergiás", "fúj, méééz!" nővéremnek is ízlik. :)


Nagyon egyszerű elkészíteni: a mézet a margarinnal és a cukorral összeolvasztom. Elég addig melegíteni, amíg a margarin tömb (nem szoktam feldarabolni, max. 2-3 nagyobb darabba) szépen megolvad. Olvasztás után beleteszem a vaníliarúd kikapart magjait (lehet a magokkal együtt is melegíteni, de én mindig kifelejtem :D) és hűlni hagyom - nem sokáig, csak amíg a száraz hozzávalókat kimérem. Ezek a: liszt, tejpor, szódabikarbóna, só, kakaópor, fűszerek, aszkorbinsav. Alaposan összekeverem a szárazakat és egy mélyedést csinálok a közepébe. A még meleg, mézes-margarinos keverékbe beleütöm a tojást, elkeverem benne és az előkészített mélyedésbe töltöm. Ezután egy egyszerű evőkanállal összekeverem az egészet, amíg egy ragacsos masszát kapok. Ekkor még két részletben hozzáadok 5-5 dkg lisztet - minden különösebb gyúrás nélkül, csak a kanállal el lehet dolgozni a tésztát, ha nem akarna sikerülni, akkor valószínűleg túlságosan lehűlt a méz, ilyenkor kézzel kell kicsit megdolgozni.


Folpackkal letakarva, 2 órán keresztül, pihenni hagyom a konyhapulton. Ezután kiveszem a tálból és lisztezett felületen kissé átgyúrom a tésztát, ekkor már nem szabad ragadnia, könnyen gyúrható, homogén tésztának kell lennie. A tésztát elfelezem és gombócokká igazítom. A sütőt előmelegítem 200 °C-ra, 2 tepsit kibélelek sütőpapírral.


Lisztezett felületen kinyújtom az első gombócot. Nem kell nagyon alálisztezni, inkább érdemes folyamatosan figyelni és igazítani a lisztezésen. Igyekezve minél egyenletesebben, kb. 2-3 mm-esre nyújtom, majd formákra kiszúrom a tésztát, illetve legutóbb, a szepyangyaltól :)) ajándékba kapott, spéci nyújtófámmal is készítettem kekszeket. 
Előmelegített sütőben sütöm - itt van a legnagyobb bukáslehetőség, ugyanis a sütiket aranybarnára kell sütni és éppen egy hajszállal azelőtt kell kivenni a sütőből, hogy a szélük barnulni kezdene, majd aztán ripsz-ropsz megégnének. Ez mérettől függően kb. 6-7 perc - érdemes arra odafigyelni, hogy egy tepsiben mindig egyforma kiszúrt minták legyenek, így egyformán is sülnek. Kicsit a tepsiben hagyom hűlni, majd rácsra téve teljesen kihűtöm a kész kekszeket, végül zárható dobozban tartom fogyasztásig.
A tésztamaradékokat először a második gombóchoz, majd később magukban összegyúrva újra kinyújtom és szaggatom, amíg elfogy. Nagyon kiadós, mérettől függően kb. 120 keksz is születhet ennyi tésztából.

Ezek a szép, mintás kekszek nem jöhettek volna létre, ha nincs szepyke! :)) Köszönöm!

Hozzávalók: 15 dkg margarin/vaj*, 10 dkg méz**, 20 dkg kristálycukor (lehet felesben nádcukorral is), 1 kis rúd vanília magjai, 1 egész tojás, 35 dkg + 2x5 dkg finomliszt (tehát összesen 45 dkg), 3 dkg tejpor***, 1,5 teáskanál szódabikarbóna (7-8 g, ne legyen több), fél teáskanál/késhegynyi só (2 g), 2 teáskanál őrölt fahéj (6 g), fél teáskanál kakaópor (2 g), 1 teáskanál őrölt szegfűszeg (3 g), 1/4 teáskanál/késhegynyi aszkorbinsav (1-2 g), valamint még egy kevés liszt a nyújtáshoz.
* vajjal is nyugodtan elkészíthető, de margarinnal (mintha) egy picit jobb (lenne) az eredmény
** többfélét próbáltam, jó az akác vagy a virágméz, de készülhet különlegesebb mézből is
*** érdemes átszitálni, mert hajlamos csomós maradni

40 megjegyzés :

Bianka írta...

Annyira profik, annyira guszták

Ditta írta...

Jó kis forró teával,hú de jó lenne!:-)

szepyke írta...

:))
De szééééééééépek lettek!:)
Pont mint én...:)))))

Ami írta...

Igeeeen! Én a ropogós mézeskalácsot szeretem :)

Ildy írta...

Durván irigy a nyújtófa miatt!!:)
Klassz ez a recept!

Jade írta...

Nagyon szepek a kekszek! A receptet viszem, ki kell probalni! :)

Mézigörl írta...

Egycsipet! Zseniális! Naná, hogy viszem a recid kipróbálásra! :-DDD

egycsipet írta...

Köszönöm szépen mindenkinek! :)

Ildy, én csak jókor voltam jó helyen... :D

Juci írta...

Nagyon ízlésesek!
KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KIVÁNOK SOK SZERETETTEL!!!

Eszter írta...

Ez nagyon finom! Nálunk is ropog a mézeskalács. :-) Én idén gyömbéres kekszet készítettem, de nagyon hasonlít a mézeshez.
Gratulálok! Kellemes Ünnepeket kívánok, ha addig nem "találkoznánk".

egycsipet írta...

Juci, Eszter, nagyon köszönöm!
Én is kellemes ünnepeket kívánok nektek és szeretteiteknek! :)

Ottis írta...

Békés, Boldog Karácsonyt kívánok neked!

Andi/cuki írta...

Szuper, jövőre kipróbálom!
Boldog, békés Karácsonyt kívánok Nektek!:-))

Ditta írta...

Békés,Boldog karácsonyt kívánok!

Mézigörl írta...

Én is kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és a családodnak! Teljen békességben, boldogságban, szeretetben! :-DDD

Kiskukta írta...

Békés, Boldog Karácsonyt!

Liza írta...

Nagyon boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk Neked és Családodnak!

lekvároskukta írta...

Nagyon Bolodg Karácsonyt kedves Egycsipet :)

Melinda írta...

Áldott, békés, boldog karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek!

Tücsök Bogár írta...

Békés Boldog Karácsonyt kívánok Neked és a Szeretteidnek!

Yasmine írta...

Boldog Karácsonyt, szép ünnepet kívánok! :)

egycsipet írta...

Köszönöm szépen lányok!

Legyen boldog a karácsonyotok! :)

Ildy írta...

Nagyon boldog ünnepeket kívánok neked!

egy pici írta...

Boldog Békés Karácsonyt kívánok!

Brigitta írta...

Áldott Karácsonyi ünnepeket kívánok!

Belly írta...

Áldott,Békés,Boldog Karácsonyt!

Ami írta...

Békés, szeretteljes karácsonyi ünnepeket kívánok Egycsipet!

Nagyon klassz kekszeket készítettél ;)

margit2 írta...

Békés, boldog örömteli karácsonyt kívánok az egész családnak! :-)

szemirámisz írta...

Hú, ezek nagyon guszták, és biztos finomak is! Na és az a sodrófa... csak ámulok!
A receptet elviszem, kipróbálom. :)

Nagyon boldog, örömteli ünnepeket kívánok!

egycsipet írta...

Köszönöm szépen lányok mindenkinek és én is nagyon boldog karácsonyt kívánok nektek!

Kricky írta...

Nagyon-nagyon tetszik ez a kis süti!

Boldog karácsonyt kívánok!!!

Raindrop írta...

Boldogságos karikát! :)

egycsipet írta...

Kricky, Raindrop, köszi! :))

Mirtusz írta...

A C- vitaminnal kapcsolatban szeretnek erdeklodni, hogy ezt milyen formaba teszed a tesztaba?
Latom, hogy egy keshegynyi vagy negyed kiskanalnyi szukseges belole....
"Gyogyszertari" C vitamint hasznalsz a sutibe vagy az elelmiszerboltban lehet vasarolni valami por formaju.... ilyesmit ami sutesre alkalmas?

egycsipet írta...

Mirtusz, aszkorbinsavként kapható a patikákban. Por állagú, én 100 g-os kiszerelésben veszem, ez jó sok, de elvileg van, ahol kisebb kiszerelést is adnak. Tehát nem a C-vitamin tablettát porítom hozzá, mert az egyéb segédanyagokat is tartalmaz, nem tisztán aszkorbinsavat.
Nem ugyanaz, mint a citromsav, utóbbi az élelmiszerüzletekben is kapható.
Kenyereknél szokták ételecettel helyettesíteni, ha csak emiatt vásárolnál és nem akarod rendszeresen használni, akkor szerintem nyugodtan kipróbálhatod a sütit azzal is.

Mirtusz írta...

Koszi!
Hat akkor valoszinuleg ecetet teszek majd helyette.

egycsipet írta...

Szívesen. :)
Szerintem egy evőkanálnyi ecet megfelel a célnak. Remélem, jól sikerül és ízleni fog!

Krisz írta...

Szia, Gyönyörűek!! Minden fog bírtja a ropogós kekszeket, nem törik ki a fogunk, már akinek nem a legjobbak?:-) Köszönöm a választ!

Krisz írta...

Sziasztok, ok aszkorbinsav patika, tejpor????? Ritkán kapni, és momentán a közelben sehol...

egycsipet írta...

Szia Krisz, ropog, de nem kemény. Eddig legalábbis még senkinek nem maradt benne a foga. ;) :D
Tejport én Tescoban veszek, ott mindig van (kék csomagos), de sztem első körben egyszerűen hagyd ki (pláne, ha csak emiatt vennéd a 20 dkg-os csomagot), aztán ha majd hozzájutsz, kipróbálod tejporosan is...és akkor remélem visszajössz és referálsz, hogy melyik változat jött be jobban. :) ;)
Van egyébként tejpormentes mézes keksz is a blogon, az mondjuk nem ennyire ropogós, de fincsi az is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...