Míg én gyerekkoromban a habos-krémes süteményekért rajongtam, a nővéremnek bármi jöhetett, ami csokis volt. Kedvence a nálunk -emlékeim szerint- Csokicsúcs néven futó csokoládészörnyeteg volt. Akkoriban a fene sem értette, mit eszik rajta, főleg, hogy szerintem a csokihoz nem sok köze volt. Már egy ideje terveztem, hogy megpróbálom elkészíteni, de a neten csak Tátra csúcs néven futottam össze hasonló édességgel, ráadásul receptileg több változatban, amelyek egyike sem az volt, amit én elképzeltem. Így született meg a saját szörnyem, ganázsból, piskótakarika alapon.
Elsőként a ganázst készítettem el, amihez tejszínt melegítettem össze csokoládéval, folyamatosan kevergetve addig, amíg a csoki teljesen elolvadt. Ezután édesítettem (sűrűn tesztelve az ízeket) és vanília eszenciát adtam hozzá. Kihűtöttem (hűtőszekrény).
2 tojásból sima piskótatésztát készítettem, amit egy habzsákba töltöttem. Pici, kb. 2-3 cm átmérőjű korongokat gyártottam egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd előmelegített sütőben (190 °C, majd a sütőbe téve a tepsit a hőfokot azonnal levettem 150 °C-ra) megsütöttem. Amikor a piskótakorongok kihűltek, a ganázst kihabosítottam egy robotgéppel. A végeredmény egy elég masszív csokikrém lett, így hozzáadtam még 10 dkg lágy vajat. Habzsákból a piskótákra nyomtam egy-egy csúcsos kis kupacot, majd éjszakára a hűtőbe tettem.
Másnap csokoládét olvasztottam (mikró, 300 W, 2-3 perc részletekben) olajjal. Az alaposan dermedt csokicsúcsaimat (mártóvilla híján) egy bambusz sasliknyársra tűztem és ennek a segítségével forgattam meg az olvasztott, de már nem meleg (!) csokoládéban. Rácsra téve kerültek vissza a hűtőbe.
Hozzávalók 20-24 db szörnyecskéhez...
...a ganázshoz: 250 ml (240 g) habtejszín, 40 dkg étcsokoládé (nálam Szerencsi Szerecsen), 2 teáskanál vanília eszencia, 2 evőkanál (30 g) glükóz (ez ne zavarjon be senkit, bármivel édesíthető) + 10 dkg vaj/margarin;
...a piskótakorongokhoz: 2 tojás szétválasztva, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál vanília eszencia;
...a mártáshoz: 14 dkg étcsokoládé, 5-6 evőkanál olaj (lehet kevesebb, de akkor nehezebb mártani és vastagabb lesz a bevonat, illetve a nálam ügyesebbek temperálhatják is a csokit).
Tepsi, boldog szülinapot! :)
Elsőként a ganázst készítettem el, amihez tejszínt melegítettem össze csokoládéval, folyamatosan kevergetve addig, amíg a csoki teljesen elolvadt. Ezután édesítettem (sűrűn tesztelve az ízeket) és vanília eszenciát adtam hozzá. Kihűtöttem (hűtőszekrény).
2 tojásból sima piskótatésztát készítettem, amit egy habzsákba töltöttem. Pici, kb. 2-3 cm átmérőjű korongokat gyártottam egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd előmelegített sütőben (190 °C, majd a sütőbe téve a tepsit a hőfokot azonnal levettem 150 °C-ra) megsütöttem. Amikor a piskótakorongok kihűltek, a ganázst kihabosítottam egy robotgéppel. A végeredmény egy elég masszív csokikrém lett, így hozzáadtam még 10 dkg lágy vajat. Habzsákból a piskótákra nyomtam egy-egy csúcsos kis kupacot, majd éjszakára a hűtőbe tettem.
Másnap csokoládét olvasztottam (mikró, 300 W, 2-3 perc részletekben) olajjal. Az alaposan dermedt csokicsúcsaimat (mártóvilla híján) egy bambusz sasliknyársra tűztem és ennek a segítségével forgattam meg az olvasztott, de már nem meleg (!) csokoládéban. Rácsra téve kerültek vissza a hűtőbe.
Nagyon durván csokis, mégsem elég egy belőle. :D
Hozzávalók 20-24 db szörnyecskéhez...
...a ganázshoz: 250 ml (240 g) habtejszín, 40 dkg étcsokoládé (nálam Szerencsi Szerecsen), 2 teáskanál vanília eszencia, 2 evőkanál (30 g) glükóz (ez ne zavarjon be senkit, bármivel édesíthető) + 10 dkg vaj/margarin;
...a piskótakorongokhoz: 2 tojás szétválasztva, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál vanília eszencia;
...a mártáshoz: 14 dkg étcsokoládé, 5-6 evőkanál olaj (lehet kevesebb, de akkor nehezebb mártani és vastagabb lesz a bevonat, illetve a nálam ügyesebbek temperálhatják is a csokit).
A ganázs készítés közben erősen kopott (az sem mindegy, mekkora halmot rakunk belőlük), a piskótakorongokból is el-eltűnt, így végül 20 db lett belőle. A mártócsokiból maradt, de ennyi kellett nekem ahhoz, hogy kényelmesen megfürdethessem benne a csúcsokat.
A Tátra csúcsba elvileg mártás előtt mandulaszilánkokat szurkálnak, érdemes lehet úgy is kipróbálni.Tepsi, boldog szülinapot! :)
23 megjegyzés :
Jajjaj! Nálunk ezt is imádná mindenki. Ezt a krémet amúgy is nagyon bírják a családban.
Na és ki az a Tepsi?
Nagyon finom lehet,én nagyon megenném!:-))
Ha szabad ilyet mondani, éppolyan mint a bolti! ;-D
szépek!
Andi, a nővérem. Ez a "házi neve", a tesó/tesi után szabadon. :)
Köszönöm lányok! :))
Csúcs ez a csúcs!:)) Bocsi! Csúcsok a csúcsok! :))
Tökéletes lett! Gyönyörűűűű!
Megyek hozzád Szepyvel a tálat kitakarítani:)
Fantasztikus ügyesen megcsináltad Te kis cukrász! :-)
Húúú de jól kitaláltad!!! Nagyon szépek és a fotó is.
Off: Tegnap 2X is megfordultam nálad, meglepődtem, hogy hová lettek a bejegyzéseid. Hála istennek mára helyreálltál.
Köszönöm mindenkinek!
Thrini, köszönöm, hogy szóltál, nem vettem észre, hogy gond lett volna. Nem tudom, mi történhetett, de majd sűrűbben idefigyelek.
Köszönés nélkül nem fogok elmenni. :)
Ezer köszönet! A kedvenc "bóti" sütim! :) Elmentettem a receptet, nagyon szépek a sütik! :)
Azonnal kérek szépen 3 darabot belőle; kettőt nekem, egyet adok apánknak is...
Brühühü :-)))
De csak azért, mert nekem nincs ilyen itt az orrom előtt/vagy a számban :-)))
Istentelen jó lett!
Tepsinek hívod a nővéredet???:)))
Milyen aranyos!:)))))
Jajjj,ez nekem kell!!!!!!!!!!!!
Ezt mar reggel is megcsodaltam, de rohannom kellett, igy most irok.
Csodaszepek, olyan gusztak, hogy en csak harapnam, nem bajlodnek villaval...
Nem vagyok a tesókád,de nekem is nagy kedvencem!:)))
Nagyon ügyi vagy!!
Találó a nevem tényleg csúcs!
Nagyon gyönyörűűűű...
Köszönöm lányok, vegyétek, vigyétek, egyétek! :))
Szepy, ha tudnád, milyen "becenevek" futnak nálunk a családban... :)
Találtam neked egy receptet a mamám szakácskönyvében.
Rádió csúcs a neve, és szerintem ez az... Megmutassam??:)
Fantasztikus!! A kisebbségi érzés kifejezést meg sem hallom többet Tőled!! Egyszerűen nincs jogalapja. :DD
A csúcsaid egyszerűen mesteriek! :))
Szepy, nanááá! Nem csodálkoznék, ha a Nagyi ebben is jó lett volna. :)))
Yasmine, köszi! :))
Hát az az első fotó azért odacseszett.
Örülök, hogy rátaláltam oldalt erre a receptre, nagyon tetszik. :)
:D
Raindrop, örülök és köszi! :)
Megjegyzés küldése