Meg kell mondanom, sosem kóstoltam az "igazit", csak a magyar változato(ka)t. Ezekből a tapasztalásokból hoztam létre az alábbi receptet, amit már jó ideje főzök, de legalábbis azóta, amióta kinőttem a tízes éveim végén dúló "ketchuppal sokkal biztosabb" felfogást. :) Készül sertésből, marhából, ezek keverékéből, olykor szárnyasból - most éppen sertéscombból.
A hagymát megpucolom, felaprítom. A húst ledarál(tat)om.
Némi olajon üvegesre-aranyosra pirítom a hagymát, majd ráteszem a húst. (A vöröshagyma pirítása végén néhány gerezd aprított fokhagymát is lehet/ajánlott hozzátenni, de én az esetek többségében egyszerűen kifelejtem.) Rendszeresen kevergetve addig párolom-pirítom (fedő nélkül), amíg a hús levet enged, azt elfővi és végül pirulni kezd. Ekkor sózom és borsozom a húst, valamint hozzáadom a paradicsompürét és kissé összesütöm vele. Vízzel az általam áhított állagúra hígítom, ízlés szerint fűszerezem. Cukorral és vörösborecettel igazítom az ízét, ha kissé csípősre szeretném, szárított chilipaprikát morzsolok bele és az edényt lefedve néhány percig hagyom rotyogni a tűzön.
Spagettiágyon, reszelt sajttal megszórva tálalom.
Ugyanezt a szószt/ragut használom a húsos pizza feltétjeként is. Ha soknak bizonyul az elkészített mennyiség, 1-2 adagot lefagyasztok belőle, később kiolvasztva ideális egy gyors vacsorához.
Belekerültek: 1 nagyobb fej hagyma, 1 kg sertéscomb, olaj, só, bors, 35-40 dkg paradicsompüré, 7-8 dl víz, őrölt gyömbér, szárított bazsalikom és/vagy oregánó és/vagy kakukkfű, kb. 3 evőkanál cukor, kb. 1 evőkanál vörösborecet, esetleg 2-3 kisebb szárított chili, néhány gerezd fokhagyma.
A hagymát megpucolom, felaprítom. A húst ledarál(tat)om.
Némi olajon üvegesre-aranyosra pirítom a hagymát, majd ráteszem a húst. (A vöröshagyma pirítása végén néhány gerezd aprított fokhagymát is lehet/ajánlott hozzátenni, de én az esetek többségében egyszerűen kifelejtem.) Rendszeresen kevergetve addig párolom-pirítom (fedő nélkül), amíg a hús levet enged, azt elfővi és végül pirulni kezd. Ekkor sózom és borsozom a húst, valamint hozzáadom a paradicsompürét és kissé összesütöm vele. Vízzel az általam áhított állagúra hígítom, ízlés szerint fűszerezem. Cukorral és vörösborecettel igazítom az ízét, ha kissé csípősre szeretném, szárított chilipaprikát morzsolok bele és az edényt lefedve néhány percig hagyom rotyogni a tűzön.
Spagettiágyon, reszelt sajttal megszórva tálalom.
Ugyanezt a szószt/ragut használom a húsos pizza feltétjeként is. Ha soknak bizonyul az elkészített mennyiség, 1-2 adagot lefagyasztok belőle, később kiolvasztva ideális egy gyors vacsorához.
Belekerültek: 1 nagyobb fej hagyma, 1 kg sertéscomb, olaj, só, bors, 35-40 dkg paradicsompüré, 7-8 dl víz, őrölt gyömbér, szárított bazsalikom és/vagy oregánó és/vagy kakukkfű, kb. 3 evőkanál cukor, kb. 1 evőkanál vörösborecet, esetleg 2-3 kisebb szárított chili, néhány gerezd fokhagyma.
12 megjegyzés :
Nagyon guszta. Mi is nagyon szeretjük és nincs jobb az otthon készítettnél :)
Nálunk nagy kedvenc.
Gyömbért, cukrot nem tettem még bele.
Nálunk még dúl a mindent ketchuppal láz!
De én anélkül eszem.
Nagyon guszta a tálalás.
Gusztán néz ki! Tök jó az a tányér:)
Nagyon jó recept! Én is hasonlóképpen készítem!
Ha éjjel 2 kor felköltöd a lányom és megkérdezed mit szeretne enni, biztos hogy ezt kéri!
Imádja, el is készíti ha kell!
Én is ezt a verziót szeretem a legjobban!
Bianka, ez így van. :)
Andi, a férjem nálunk is azzal eszi, mindig mondom neki, hogy azzal pont megöli az ízét, de nem szokik le róla. :S
Ildy, köszi és köszi! Spagettis tányérként vettük, kivételesen éppen rendeltetésszerűen használtam. :D
Juci, köszönöm. :)
Szerintem előbb-utóbb nálunk is így lesz, egyelőre a sima tejfölös tészta még a csúcson van a lánykám szemében.
Dia :))
Nagyon jó kis fázisfotókat készítettél, nagyon guszta!:-))
Gyömbérrel még nem próbáltam, a többi stimmt!
Mmmm, nyami! Ki fogom próbálni az egycsipet-féle bolognai-t :). Nagyon guszta! Szépek lettek a fotók is ! :)
Andi, Ami, köszönöm! :)
Guszta lett!
Nálunk is elég gyakran készül!... Ezt az ételt szerencsére mind a 4-en nagyon szeretjük!... Mi sertéshússal csináljuk. :-)
Tökéletes... és milyen jó a tányérod is. :)
A fázisfotók nagyon tetszenek!
Margitka, Raindrop: köszönöm! :))
Megjegyzés küldése