2010. augusztus 19., csütörtök

Zöldborsófőzelék

Nem szoktam borsófőzeléket készíteni, mert a nagylányom a borsót hol szereti, hol nem annyira. Most is csak Kata húgom kedvéért jártam utána, hogyan készül a "nagyipari" borsófőzelék. A recept nagyjából így hangzott: "fagyasztott borsó vízbe, só+cukor+esetleg vegeta, tejjel felönt, rántással sűrít".
Nahh, stimmel minden? :D


Nálam a fentiek alapján így készült: a fagyasztott zöldborsót (saját termés, itt már megdőlt az "autentikus" változat :D) egy edénybe tettem, majd felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen ellepte. Megsóztam, vegamixet szórtam rá, és fedő alatt majdnem puhára főztem.


Amikor már éreztem a finom zöldborsóillatot és a szemek is ráncossá váltak, felöntöttem tejjel és megcukroztam. Miközben lassú tűzön hagytam tovább főni, az olajból és a lisztből világos rántást készítettem. (Amíg a rántás elkészült, nekem puha is lett a borsóm, de ez borsófüggő, érdemes kóstolni.) A tejes főzővízből mertem a rántáshoz, csomómentesre dolgoztam vele, végül belekevertem a főzelékbe. Még egy kóstolás (itt ha szükséges, jöhet egy kevés só, csipetnyi cukor), megvártam míg újra felforr és készen is lett.
Sajtos sült virslivel ettük, azt hiszem, a menzán főtt virsli járhatott hozzá... (?) Ééés puff neki, mindkét lánykám 2x kért belőle. :)))


Belekerültek: 450 g zsenge mirelit zöldborsó, víz amennyi ellepi (1-2 dl), só, 1 evőkanál vegamix (vagy vegeta), 2,5 dl tej, 2-3 evőkanál cukor, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt.
A folyadékmennyiséget természetesen ízlés szerint lehet igazítani, hogy hígabb, vagy sűrűbb főzeléket kapjunk.

Húúúgi, remélem, ez lesz az. :)

14 megjegyzés :

Ami írta...

Nagyon gusztusos! :) Ki kellene nekem is próbálni :)

Livi írta...

Csak ennyi: NYAAMMM NYAMMMM :)

Bianka írta...

Én nagyon szertem a borsót és az a feltét, valami fenséges lehet

egycsipet írta...

:)) Köszi lányok. Szerintem nálunk is készül még, talán meggyőzte a lányaimat... :D

Névtelen írta...

Nőőőővérkéééém...ezer köszönet és hála...Balunak is természetesen...vasárnap lehet ki is prószálom, persze ha van itthon borsó a fagyiban :DDD remélem nem leves lesz belőle :PPP főzelékek terén kicsit gyengus vagyok, az arányokat nem mindig sikerül eltalálnom ;)))

Daisy írta...

A sajtos virsli nagyon tetszik!
Rég nem főztem borsófőzeléket, pedig sok borsót eszünk. Azt hiszem, betervezem.

Notburga írta...

Et a sajtos virsli ötlete nagyon tetszik, pont passzol a fözelékhez.

Belly írta...

Kedvenc ételem,de csak pár hónapja tudom elkésízteni úgy ahogy szeretem.Katának köszönhetően:-)

Unknown írta...

Igen, mi nagyon szeressük a borsófőzeléket, a nagylányom is, a kicsinék csak módjával adtam még, de megette. Én is igy készitem, ugyancsak saját termésből, de van még egy változata a zoldborsó főzeléknkek amikor paradicsomosan készitem el és nem tejjel, úgy is nagyon finom. Amúgy a tied nagyon jól néz ki és guszta.

Mónika írta...

Kedvenc főzelékem, sajnos csak én eszem. Néha Gergő. Gusztusos.

egycsipet írta...

Húúúgi, hajrá, ma még elcsoszoghatsz borsóért - feltéve, ha ezután a 2 nap után még bírsz enni... :D

Daisy, Notburga, köszönöm!

Belly, akkor végre jókat ehetsz belőle. ;))

Gaby Erika, köszönöm! Paradicsomosan még nem kóstoltam, de jól hangzik. :)

Mónika, köszönöm! Ezek a gyerkőcök már csak ilyenek, egyszer megeszik, másszor nem. Remélem, azért időnként rájuk tudom majd sózni. :D

Andi/cuki írta...

Szuper ötlet a feltét!:-))

margit2 írta...

Ez a főzelék nálunk is jöhetne akár minden héten! Na és így a sajtos virslivel meg főleg szupi! :-)

egycsipet írta...

Andi, Margitka, köszönöm! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...