Joghurtos-tejszínes eperfagyi van már a blogomon, csodás az is, de nekem személy szerint ez a kedvencem. Nem tudom, miért, talán mert a főzött alapból készülő fagyikat jobban szeretem vagy talán mert több az eper benne, amit ha frissen, mézédesen szedünk a kertből, igazán el tudja varázsolni az ízét. Ez a változat még nem saját termésből készült, de hamarosan az is lesz, ha az időjárás szeret minket, akkor rengeteg eperfagyi fog készülni idén. :)
Elsőként az alap készül el. A cukrot, tojássárgáját, sót és keményítőt elkeverem, hozzáöntöm a tejet, azzal is alaposan összekeverem, ezután tűzre téve besűrítem. Amíg hűl, az epret egy kevés citromlével összeturmixolom, majd a pürét egy szűrőn keresztül a langyos alapba juttatom. Elkeverem és fagyasztóba (-18 °C) teszem az alapot 1,5-2 órára, amíg az edény szélénél fagyni kezd. Ekkor átkeverem és összeforgatom a félkemény habbá vert tejszínnel. Mehet a fagyigépbe, kifagyasztás után - fogyasztásig - fedett dobozban tárolom a fagyasztóban.
Hozzávalók: 1 dl tej, 2 tojás sárgája, 5-6 evőkanál cukor (ennek egy része lehet vaníliás), leheletnyi só, 1 erős teáskanál étkezési keményítő, 40-45 dkg eper (tisztítva mért súly), 1 evőkanál friss citromlé, továbbá 2 dl tejszín félkemény habbá verve. (A cukor mennyisége az eper érettségétől, ízétől függ. Ebből az adagból kb. 1,2 l fagylalt lesz.)
Elsőként az alap készül el. A cukrot, tojássárgáját, sót és keményítőt elkeverem, hozzáöntöm a tejet, azzal is alaposan összekeverem, ezután tűzre téve besűrítem. Amíg hűl, az epret egy kevés citromlével összeturmixolom, majd a pürét egy szűrőn keresztül a langyos alapba juttatom. Elkeverem és fagyasztóba (-18 °C) teszem az alapot 1,5-2 órára, amíg az edény szélénél fagyni kezd. Ekkor átkeverem és összeforgatom a félkemény habbá vert tejszínnel. Mehet a fagyigépbe, kifagyasztás után - fogyasztásig - fedett dobozban tárolom a fagyasztóban.
Hozzávalók: 1 dl tej, 2 tojás sárgája, 5-6 evőkanál cukor (ennek egy része lehet vaníliás), leheletnyi só, 1 erős teáskanál étkezési keményítő, 40-45 dkg eper (tisztítva mért súly), 1 evőkanál friss citromlé, továbbá 2 dl tejszín félkemény habbá verve. (A cukor mennyisége az eper érettségétől, ízétől függ. Ebből az adagból kb. 1,2 l fagylalt lesz.)
13 megjegyzés :
Hogy ez milyen guszta! Bár nekem nem az epres a kedvence, de ott van a topon :)
Szuper képeket készítettél ! :)
Csipet, ne csigázz!!:) ez személyem elleni izgatásnak minősül, így ebéd után, tele gyomorral is:D
Óó! Ezt imádnám!
Jó kis recept,nagyon tetszik,nem sokára nálunk is beérik az eper,akkor lehet hazaiból készíteni:-)
Elérted a célod :) el kell készítenem
Szia!
Én azt szeretném kérdezni, h ha nincs fagyigépem, akkor mi a teendőm?
Imádom az eperfagyit és ez olyan guszta, kedvem lenne most befalni az egészet.
Ami, köszi! :)) Nekem a legleg a fahéj. :))
Kata :DD köszi! :)
Puszedli, akkor fagyira fel! :)
Ditta, én már nagyon várom! Ma néztem, rengeteg virág van a töveken, remélem, be is érik. :))
Bianka, köszi! :)
Jdudar, ha gép nélkül készíteném, akkor a tejszínt a félkeménynél kicsit keményebbre verném (de még nem teljesen keményre). Összeforgatnám az alaposan lehűtött alappal és betenném a fagyasztóba. 2-3 óra elteltével ránéznék (ekkorra az edény falánál 2-3 centire már fagyottnak kellene lennie), kicsit átforgatnám egy kézi habverővel és utána újra be a fagyóba. Újabb 1-2 óra után szerintem már fogyasztható lenne, ha mégsem, akkor még egy keverés és újra fagyasztás.
Nem pont olyan lesz az állaga, mint a gépinek, de így is finom lesz. :) Sok sikert! :))
Ja igen: én -18 fokon tartom a fagyit, ha ennél alacsonyabb a hőmérséklet, akkor (valószínűleg) gyorsabban fog fagyni az alap, rövidebb idő után kell ránézni!
Bár itt nálunk nagyon hideg van, két gombócot azért elszopogatnék :), :).
Juci :D - most itt is, bekapcsoltuk a fűtést, olyan cidri lett mára. :S :((
Most csinálom, már fagyasztja ki a fagyigép :) az illata isteni, remélem nagyon finom is lesz :) köööszi a receptet!! :)
Köszi Bogi :)), bízom benne, hogy nem csak az illata fog ízleni! :)
Le a kalappal!!! Ez a fagyi isteni! Ilyen finomat még nem ettem! :) Nagyon jól sikerült! Köszönöm a receptet!!
Nagyon örülök, hogy ízlett neked is! :)
Én köszönöm, hogy kipróbáltad a receptemet! :))
Megjegyzés küldése