2011. május 6., péntek

Eperfagylalt v.2

Joghurtos-tejszínes eperfagyi van már a blogomon, csodás az is, de nekem személy szerint ez a kedvencem. Nem tudom, miért, talán mert a főzött alapból készülő fagyikat jobban szeretem vagy talán mert több az eper benne, amit ha frissen, mézédesen szedünk a kertből, igazán el tudja varázsolni az ízét. Ez a változat még nem saját termésből készült, de hamarosan az is lesz, ha az időjárás szeret minket, akkor rengeteg eperfagyi fog készülni idén. :)


Elsőként az alap készül el. A cukrot, tojássárgáját, sót és keményítőt elkeverem, hozzáöntöm a tejet, azzal is alaposan összekeverem, ezután tűzre téve besűrítem. Amíg hűl, az epret egy kevés citromlével összeturmixolom, majd a pürét egy szűrőn keresztül a langyos alapba juttatom. Elkeverem és fagyasztóba (-18 °C) teszem az alapot 1,5-2 órára, amíg az edény szélénél fagyni kezd. Ekkor átkeverem és összeforgatom a félkemény habbá vert tejszínnel. Mehet a fagyigépbe, kifagyasztás után - fogyasztásig - fedett dobozban tárolom a fagyasztóban.


Hozzávalók: 1 dl tej, 2 tojás sárgája, 5-6 evőkanál cukor (ennek egy része lehet vaníliás), leheletnyi só, 1 erős teáskanál étkezési keményítő, 40-45 dkg eper (tisztítva mért súly), 1 evőkanál friss citromlé, továbbá 2 dl tejszín félkemény habbá verve. (A cukor mennyisége az eper érettségétől, ízétől függ. Ebből az adagból kb. 1,2 l fagylalt lesz.)

13 megjegyzés :

Ami írta...

Hogy ez milyen guszta! Bár nekem nem az epres a kedvence, de ott van a topon :)
Szuper képeket készítettél ! :)

Kata írta...

Csipet, ne csigázz!!:) ez személyem elleni izgatásnak minősül, így ebéd után, tele gyomorral is:D

Puszedli írta...

Óó! Ezt imádnám!

Ditta tortái írta...

Jó kis recept,nagyon tetszik,nem sokára nálunk is beérik az eper,akkor lehet hazaiból készíteni:-)

Bianka írta...

Elérted a célod :) el kell készítenem

Névtelen írta...

Szia!
Én azt szeretném kérdezni, h ha nincs fagyigépem, akkor mi a teendőm?
Imádom az eperfagyit és ez olyan guszta, kedvem lenne most befalni az egészet.

egycsipet írta...

Ami, köszi! :)) Nekem a legleg a fahéj. :))

Kata :DD köszi! :)

Puszedli, akkor fagyira fel! :)

Ditta, én már nagyon várom! Ma néztem, rengeteg virág van a töveken, remélem, be is érik. :))

Bianka, köszi! :)

Jdudar, ha gép nélkül készíteném, akkor a tejszínt a félkeménynél kicsit keményebbre verném (de még nem teljesen keményre). Összeforgatnám az alaposan lehűtött alappal és betenném a fagyasztóba. 2-3 óra elteltével ránéznék (ekkorra az edény falánál 2-3 centire már fagyottnak kellene lennie), kicsit átforgatnám egy kézi habverővel és utána újra be a fagyóba. Újabb 1-2 óra után szerintem már fogyasztható lenne, ha mégsem, akkor még egy keverés és újra fagyasztás.
Nem pont olyan lesz az állaga, mint a gépinek, de így is finom lesz. :) Sok sikert! :))
Ja igen: én -18 fokon tartom a fagyit, ha ennél alacsonyabb a hőmérséklet, akkor (valószínűleg) gyorsabban fog fagyni az alap, rövidebb idő után kell ránézni!

Juci írta...

Bár itt nálunk nagyon hideg van, két gombócot azért elszopogatnék :), :).

egycsipet írta...

Juci :D - most itt is, bekapcsoltuk a fűtést, olyan cidri lett mára. :S :((

Bogi írta...

Most csinálom, már fagyasztja ki a fagyigép :) az illata isteni, remélem nagyon finom is lesz :) köööszi a receptet!! :)

egycsipet írta...

Köszi Bogi :)), bízom benne, hogy nem csak az illata fog ízleni! :)

kinga írta...

Le a kalappal!!! Ez a fagyi isteni! Ilyen finomat még nem ettem! :) Nagyon jól sikerült! Köszönöm a receptet!!

egycsipet írta...

Nagyon örülök, hogy ízlett neked is! :)
Én köszönöm, hogy kipróbáltad a receptemet! :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...