A lánykáim nagyon megszerették mostanában a falatnyi kis süteményeket, így most ezeket a rudacskákat készítettem nekik. Enyhén ropogós, omlós linzer pirított mogyoróval és egy kis díszítéssel, ami idő vagy kedv hiányában nyugodtan elhagyható.
A pirított és héjától megfosztott mogyorószemeket a cukorral együtt egy kávédarálóban megőröltem. A kapott, olajos, kissé összeálló mogyoródarát eloszlattam a lisztben, beletettem egy picurka sütőport és sót, végül a darabokra vágott - hideg - vajat morzsoltam el a száraz anyagokban. Hozzáadtam egy tojássárgát és gyors mozdulatokkal összeállítottam a tésztát, amit folpackba csomagolva a hűtőbe tettem pihenni.
Egy óra elteltével a sütőt bekapcsoltam (190 °C), a tésztát átgyúrtam és 3-4 mm vékonyra nyújtottam. Derelyevágóval felszeleteltem (1,5-2 cm x 5-6 cm), majd sütőpapírral bélelt tepsire tettem és 10-12 perc alatt megsütöttem a rudacskákat (az utolsó percekben figyelni kell, mert gyorsan megég). Rácson kihűtöttem, majd az egyik felüket csokival bevontam - nem mártottam, csak kanállal "rálocsoltam", így a talpuk nem lett csokis. A dermedő csokoládéba mogyorókrokantot szórtam.
Hozzávalók (egy gáztepsi, kb. 60 db)...
...a tésztához: 5 dkg pirított törökmogyoró, 5 dkg házi vaníliás cukor (kristálycukor is megfelel), 15 dkg liszt, icipici só és sütőpor, 10 dkg vaj, 1 tojás sárgája;
...a díszítéshez: 5 dkg jó minőségű étcsokoládé, mogyorókrokant vagy durvára tört pirított mogyoró.
A pirított és héjától megfosztott mogyorószemeket a cukorral együtt egy kávédarálóban megőröltem. A kapott, olajos, kissé összeálló mogyoródarát eloszlattam a lisztben, beletettem egy picurka sütőport és sót, végül a darabokra vágott - hideg - vajat morzsoltam el a száraz anyagokban. Hozzáadtam egy tojássárgát és gyors mozdulatokkal összeállítottam a tésztát, amit folpackba csomagolva a hűtőbe tettem pihenni.
Egy óra elteltével a sütőt bekapcsoltam (190 °C), a tésztát átgyúrtam és 3-4 mm vékonyra nyújtottam. Derelyevágóval felszeleteltem (1,5-2 cm x 5-6 cm), majd sütőpapírral bélelt tepsire tettem és 10-12 perc alatt megsütöttem a rudacskákat (az utolsó percekben figyelni kell, mert gyorsan megég). Rácson kihűtöttem, majd az egyik felüket csokival bevontam - nem mártottam, csak kanállal "rálocsoltam", így a talpuk nem lett csokis. A dermedő csokoládéba mogyorókrokantot szórtam.
Hozzávalók (egy gáztepsi, kb. 60 db)...
...a tésztához: 5 dkg pirított törökmogyoró, 5 dkg házi vaníliás cukor (kristálycukor is megfelel), 15 dkg liszt, icipici só és sütőpor, 10 dkg vaj, 1 tojás sárgája;
...a díszítéshez: 5 dkg jó minőségű étcsokoládé, mogyorókrokant vagy durvára tört pirított mogyoró.
15 megjegyzés :
Nagyon guszta.
Nagyszerű, isteni lehet. Ki kell majd próbálnom
Nagyon ötletes,én is kérek.
Na egy ilyet én is elropogtatnék. Vagy inkább kettőt! :)
El is hiszem,hogy szeretik a lánykáid az ilyen süticsodákat,én is díjaznám nagyon:-)!Nagyon tetszik!
Tetszik nagyon ! Még ünnepi sütiként is megállja a helyét, azt mondom!
Nagyon-nagyon finom lehet! Jól felvidítana most ebben a borongós időben.
Én is nagyon szeretném!!!
Olyan szépséges fotókat csinálsz, még azt is megenném amit amúgy nem ennék meg. :D
Nagyon jó ötlet ez is a nassoláshoz, de nem csak a gyerekeknek! :-)
Köszönöm szépen mindenkinek lányok! :)) Gyorsan elkészül, még a "dekorral" együtt is, mogyorófanoknak érdemes megsütni! :)
Juci, valóban, a húsvéti locsolóknak is el lehetne kínálgatni! ;)
Raindrop :DD
Köszönöm, igyekszem... :)
Ilyet én is fogok készíteni! GYere nézz be hozzánk :)
:))
Megyek, megyek! :)
fantasztikus! sós mogyoróval fogom megcsinálni :) sokat sütök az oldaladról :)
Köszönöm Dett, örülök, hogy tetszenek a receptjeim! :)
Megjegyzés küldése