Oldalak

2014. június 26., csütörtök

Krumplis tarhonya

A legegyszerűbb egytálételek egyike, ráadásul olcsó, finom és kiadós. Most vacsorára készült - eredetileg krumplis tésztát terveztem, de nem bírtam magam rávenni a tésztagyúrásra, így maradt a kedvenc pirított sörét. :)


A tarhonyát egy mérőedényben "megmérem" (kétszeres mennyiségű vízre van szükség a főzésnél). Felaprítom a szalonnát (vékony csíkokra vagy kockákra) és a kolbászt (kisebb falatokra).
Nagyobb lábasban kevés olajat forrósítok, beleszórom a tarhonyát és - kevergetve - szép színesre pirítom. Átborítom egy kisebb edénybe és félreteszem. A szalonnát egy kanálnyi olajon pirítani kezdem. Amikor már szépen kiolvadt a zsírja, hozzászórom a kolbászfalatkákat és együtt is pirítom pár percig. Kiszedegetem a zsírból a pirított kolbász- és szalonnadarabokat egy tányérba, és ezt is félreteszem.
Amíg a szalonna pirul, megtisztítom a hagymát és a burgonyát. A hagymát apró kockákra, a krumplit falatnyi darabokra vágom (apró burgonyákat használok, amiket hosszában félbe-, ezután keresztben 4-5 mm-es szeletekre vágok). A kolbászos szalonnazsíron megfuttatom és üvegesre párolom a hagymát, majd hozzászórom a krumplidarabokat. Nagyobb lángon, sűrűn kevergetve, 1-2 perc alatt finoman megkapatom a krumplit. Megszórom őrölt pirospaprikával és felöntöm a forró víz felével. Fűszerezem, beleteszem a félbe vágott paprikát és paradicsomot, és megvárom, hogy forrni kezdjen. Ekkor hozzászórom a pirított tarhonyát és hozzáadom a víz másik felét is. Megkeverem, sózom, majd lefedve addig főzöm, míg a tarhonya a vizet felveszi. Ekkor a tüzet elzárom alatta, a pirított kolbászt és szalonnát belekeverem. Ha szükséges, még sózom, végül lefedve hagyom 10-15 percig tovább párolódni, puhulni az ételt.
Forrón, kovászos uborkával a legfinomabb. :)


Hozzávalók 6-8 adaghoz: 1 csomag (500 g) tarhonya, kevés olaj, 3-4 szelet füstölt szalonna, 10-15 dkg füstölt kolbász, 1 közepes fej vöröshagyma, 10-12 (kisebb) burgonya, 2-3 teáskanálnyi őrölt csemegepaprika, 1 paradicsom, 1 kisebb paprika, 1 teáskanál csemege paprikakrém (ízlés szerint csípős paprikakrémet is lehet beletenni), csipetnyi őrölt kömény, őrölt fekete bors, 1 babérlevél, 1 kanálnyi házi vegamix, só, kb. 1,1 l forró víz (a tarhonya mennyiségének duplája).

2014. június 15., vasárnap

Citromos-tejfölös sütemény

Szeretjük a citromos édességeket. :) Szepy ajánlotta már többször is, hogy készítsem el ezt az egyszerű süteményt: most került csak sor rá, de hamarosan újrázás, mert irtó gyorsan fogyott. :)
A recept eredeti változata a Kifőztükben jelent meg, a lenti recept az én "változatom". Szepy, köszi! :)


A sütőt előmelegítem 180 °C-ra. A tojásokat fehéredésig habosítom a cukrokkal és a sóval, ezután belereszelem a citrom héját és belefacsarom a levét. Hozzámérem a tejfölt és a joghurtot, majd folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatom az olajat, végül simára keverem a liszttel és a sütőporral.
A formát kivajazom és alaposan kilisztezem, a tésztamasszát beleöntöm és a forma alját finoman a pulthoz ütögetve elegyengetem benne a tésztát. Az előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm (nagyjából 45-50 perc) a süteményt - ha nagyon pirulna kívülről, sütés közben lehet picit mérsékelni a hőt. Pár percig a formában hagyom a tésztát pihenni, majd rácsra borítva teljesen kihűtöm. 
Porcukorral megszórva, centis szeletekre vágva kínálom. Desszertként is megállja a helyét, de gyerekeknek reggelire, uzsonnára is tökéletes.


Hozzávalók egy 30x10 cm-es diákkenyér formához: 3 kisebb tojás, 220 g cukor (felesben kristály- és világos nádcukor), picurka só, 1 jó nagy vagy 2 kicsi citrom héja és leve, 200 g tejföl (20%), 120 g natúr joghurt, 140 ml olaj (extra szűz olíva és napraforgó felesben), 300 g finomliszt, 1 csomag (12 g) sütőpor, továbbá kevés vaj és liszt a formához, és porcukor a kész sütemény szórásához.

2014. június 10., kedd

Duna hullám szelet

Igazán sok meggyünk termett az idén, így néhány napja szinte csak meggylevest és meggyes süteményt készítek, na és persze fagyasztok-befőzök...szóval meggyszedő és -magozó családtagjaim sem unatkoznak a napokban. :) Férj szavazta le a hétvégére tervezett meggyes pitét (pedig abban aztán el tudtam volna tüntetni egy jó adag gyümölcsöt :D), krémes sütit szeretett volna, így a Duna hullámra szavazott. Finom, mutatós, igazi vendégváró sütemény, tipikus "mindenki szereti süti" - bár én most a meleg és a konyha mielőbbi elhagyása miatt a pitét sokkal jobban szerettem volna. :P


A sütőt előmelegítem 180 °C-ra. A puha vajat a cukrokkal és egy pici sóval kihabosítom, majd beleütöm a tojásokat is és együtt tovább keverem. Hozzáadom még a joghurtot és a tej felét, a lisztet és a sütőport, valamint 1-2 teáskanálnyi vaníliakivonatot. A sűrű tésztamassza cca. kétharmadát kisebb, sütőpapíros tepsibe simítom, a maradékba belekeverem a kakaót és a tej másik felét is. A kakaós masszát a világosra simítom és sűrűn kirakosgatom a tetejét magozott meggyel. Az előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt sütöm készre (tűpróbáig) - kábé a sütési idő felénél kicsit mérsékelnem kellett a hőt, mert picit gyorsabban sült a teteje, mint szerettem volna, de ez sütőtől függ. Pár percig hagyom a tepsiben, majd a papírral együtt áthúzom egy rácsra és azon hagyom kihűlni.
Amíg a tészta sül, elkészítem a pudingot, majd egy folpackkal lefedem (rásimítom a forró puding tetejére, így nem bőrösödik) és hagyom kihűlni. A kihűlt pudinghoz adom a porcukrot és a puha vajat, majd gépi habverővel kihabosítom. A pudingos krémet egyenletesen elsimítom a tésztán és a hűtőbe teszem.
A tetejére a csokoládét megolvasztom, pici olajjal elkeverem és rásimítom a pudingos rétegre. Behűtöm, végül tetszőleges szeletekre vágva kínálom.


Hozzávalók egy kisebb (kb. 22x30 cm) tepsihez...
...a tésztához:
160 g puha vaj, 200 g cukor (100 g kristály, 100 g nád), csipet só, 4 közepes-nagyobb tojás, 100 g natúr joghurt, 350 g liszt, 1 csomag (12 g) sütőpor, 1-2 teáskanál vaníliakivonat, 100 ml tej (2x50 ml), 1 púpozott evőkanál (15 g) holland kakaópor, továbbá kb. 350 g meggy (magozott súly);
...a pudingos krémhez: 6 dl tej, 2 csomag pudingpor (nálam most 1 puncs+1 vanília, de lehet 2 vanília vagy...), 50 g kristálycukor, továbbá 100 g porcukor, 100 g puha vaj;
...a tetejére: 150-200 g csokoládé (vékony csokiréteghez elég 150 g), kevés olaj.