Ismét üzembe állítottam az aszalógépet, most ételízesítőt készítettem vele.
Első kísérlet, remélem beválik, most csodás illata és íze van, bár ételben még nem teszteltem. :)
Két tálcát megtöltöttem metélőpetrezselyemmel. A leveleket lecsíptem a szárakról, csak ezeket használtam fel, a szárak a komposztba mentek.
Három tálcát zellerlevelekkel töltöttem meg. A szárakat itt félreraktam, azok másnap a többi zöldséggel együtt száradtak.
A leveleket zörgősre szárítottam - kb. 3-4 óra elég volt nekik. Nagyon nem tudtam forgatni őket, mert egyből törtek, morzsolódtak, így ki kellett várnom, míg egyformán megszárad minden levél. Ezután egy dobozba tettem őket, amíg a többi zöldség elkészült.
A sárgarépákból 2 tálca készült, valamint 2 vegyes tálca a gyökérrel és a korábban félretett zellerszárral. A zöldségeket meghámoztam és 3-4 mm vastag (fél)karikákra vágtam.
Első kísérlet, remélem beválik, most csodás illata és íze van, bár ételben még nem teszteltem. :)
petrezselyem - szárítás előtt
Két tálcát megtöltöttem metélőpetrezselyemmel. A leveleket lecsíptem a szárakról, csak ezeket használtam fel, a szárak a komposztba mentek.
zellerlevél - szárítás után
Három tálcát zellerlevelekkel töltöttem meg. A szárakat itt félreraktam, azok másnap a többi zöldséggel együtt száradtak.
A leveleket zörgősre szárítottam - kb. 3-4 óra elég volt nekik. Nagyon nem tudtam forgatni őket, mert egyből törtek, morzsolódtak, így ki kellett várnom, míg egyformán megszárad minden levél. Ezután egy dobozba tettem őket, amíg a többi zöldség elkészült.
A sárgarépákból 2 tálca készült, valamint 2 vegyes tálca a gyökérrel és a korábban félretett zellerszárral. A zöldségeket meghámoztam és 3-4 mm vastag (fél)karikákra vágtam.
Egy tálcát lila-, vörös- és fokhagymával töltöttem meg.
A zöldségek már lassabban készültek el, bő 12 óra volt szükség a teljes száradásukig. Az egészből egy tálcányi szárított zöldség lett, elég szánalmas látványt nyújtott. :D
szárítás után a zöldségek
A keményre szárított zöldségeket - késes robot híján - kávédarálóval (van egy fűszerekre szakosított példányom...) őröltem darabosra. Amikor elkészült, a félretett zöld leveleket belemorzsoltam.
A végeredmény kb. 20-21 dkg ételízesítő lett. Szerintem fogok még egy adagot készíteni hozzá, egyéb éppen aktuális zöldséggel - egy kis paradicsom, zellergumó, esetleg paprika is elférne még benne.
Amiből készült: kb. 30 szál zeller, egy nagy csokor metélőpetrezselyem, kb. 1 kg sárgarépa, kb. 25 dkg fehérrépa, 1 nagy fej lilahagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 kisebb fej fokhagyma.
Így készült a házi vegamix 2011-ben.
11 megjegyzés :
Azta de ügyi vagy!!!
Már a múltkor is lenyűgöztél.. :) Aszalógépet akarok!
Nagyon szuper! Jó ötlet!
Ez igen nagyon komoly és lagelább tudod mi van benne :)
Na, ez az, ami :-)
Kb. egy órája fikáztam egy reklámot, valami ízvarázst vagy mit ajánlgatott, hogy attól mekkora királyság lett a leves. A friss zöldségektől meg lapos, semmilyen...
Na hát, hogy miket ki nem találsz!!!
Andi, köszi, igyekszem! :)
Puszedli, köszönöm! Ha jól rémlik, Dulmina szokott napon aszalni, esetleg kipróbálhatod gép nélkül. ;)
Adri, Bianka, köszönöm. :)
Viki :) és :(
Kiskukta, ööö köszi, de én csak megnéztem a "bóti" vegamix csomagolásán, miket tesznek bele... :D
Nagyon szép lett! Én is készülök már egy ideje ,vártam,hogy legyen egy kis napsütés,mert nincsen gépem. Talán majd mostanában sikerül,nem lesz sok eső.
Mondtam már, hogy milyen irigy vagyok a gépedre!:-DD
Nagyon ügyi vagy!:-))
Mivel nem vagyok ételízesítő és vegeta párti, eszméletlen jó volna, ha kaphatnék ilyet! :-)
Le a kalappal az ötlet és a megvalósítás előtt!
Brigitta, köszi - úgy tűnik, egyre jobb az idő a feladatra. :))
Andi, Dia, köszönöm. :)
Megjegyzés küldése