2010. július 22., csütörtök

Matutka

...avagy ahogy talán többen ismerik: tócsni.
Ideális "gyorskaja" - ebben a 36 fokos (árnyékban mért) hőségben úgysem igazán kívánja az ember lánya sem a túlzott konyhai tevékenykedést, sem a túlságosan telítő ételeket. Remek étel, melegen-hidegen is kiváló, így amikor csak ellibegünk a konyhában a tócsnikkal telepakolt tányér mellett, bármikor magunkhoz ragadhatunk egy darabot belőle.


Gyorsan elkészül. A burgonyát meghámozom és belereszelem (sajtreszelőn, szálasra) egy tálba, amibe előzőleg némi vizet öntöttem. Munka közben időnként pótolom a vizet, éppen, hogy ellepje a burgonyareszeléket, így az nem barnul/feketedik be.
Amikor a krumplival elkészülök, már teszem is fel forrósítani a serpenyőt a tűzhelyre. A krumpliból nagyjából kinyomkodom a vizet, nem kell, hogy tökéletesen száraz legyen (ha esetleg mégis úgy sikerülne, akkor majd lehet egy kevés vizet a masszához adni). Beleütöm a tojást, megsózom, borsozom, hozzáreszelem a fokhagymát, egy kis mustárral ízesítem, majd liszttel összedolgozom - annyi lisztet használok, hogy éppen összeálljon. A forró serpenyőbe kevés olajat csorgatok és evőkanállal egy-egy kanálnyi burgonyás masszát simítok bele. Amikor az egyik oldal pirosra sült, megfordítom a lepénykéket és a másik oldalukat is megpirítom.


Hidegben ideális pl. egy jó bableves után, esetleg köretként, melegben magában, (fokhagymás) tejfölbe mártogatva, tejföllel megkenve és sajttal megszórva - és egyébként bárhogy. :))


Hozzávalók kb. 14-16 tócsnihoz: 5 normál burgonya (kb. 1 kg), só, bors, ízlés szerint fokhagyma (én 2-3 gerezdet használtam), 1-2 teáskanálnyi mustár (elhagyható), 1 tojás, 4-5 evőkanálnyi liszt, szükség esetén víz, olaj a sütéshez.

8 megjegyzés :

Moha írta...

Csipet ez merénylet, mehetek krumplit reszelni... Olyan csábosak!

Bianka írta...

Még sosem készítettem, pedig nagyon szeretem. Lehet, hogy ideje lenne :))

trinity írta...

De még milyen remek!! Jéghideg tejföllel-hmmmmmmmmm- napokig ellennék vele!!!

Chef Viki írta...

Jé, bárhogy szeretem :-D Az összes verzióban!

Szédületes jó ez a napragyogta kép!

egycsipet írta...

Moha, köszi. :)

Bianka, itt bizony. Gyors, finom, mi kell még? :D

Trinity, én is. :))

Chef Viki, köszi! Én is, én is, bárhogy, bármikor. :)

Juci írta...

Finom, nagyon! Fokhagymás tejfölbe mártva KIRÁLYSÁG!!

egycsipet írta...

Juci :)))

margit2 írta...

Matutka?!!!... Nahát még így sem hallottam hívni....
Én pici gyermekkorom óta berének ismerem, de hallottam már krumplihusinak, és tócsninak, lapcsánkának is... Most a többi neve nem is jut eszembe... :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...